stealthheader
Review: Turtle Beach Ear Force Stealth 520 – Turtle Beach komt jaarlijks met nieuwe headsets en een gedeelte van hun line-up werkt natuurlijk met de PlayStation 4. Eén van de nieuwe headsets is de Ear Force Stealth 520, een headset die een prijskaartje kent van rond de €120.- en daarvoor verschillende mogelijkheden biedt. Turtle Beach staat bekend om de kwaliteit die ze over het algemeen leveren en wij zochten uit of dat ook opgaat voor deze nieuwe Ear Force Stealth 520 koptelefoon.

Leuke instapper

Headsets zijn er in alle vormen en maten en je kunt ze veelal duiden in kwaliteit afgaande op de prijs. Deze Ear Force Stealth 520 ligt met €120.- net een paar tientjes hoger dan het absolute budget, dus daar mogen we dan ook goede kwaliteit van verwachten. Dat biedt de headset als het op gebruik aankomt zeker, dankzij de verschillende features en het nette geluid, maar het schiet ook op één punt wat te kort. De headset is namelijk niet zo robuust als de wat duurdere Turtle Beach headsets waardoor het eigenlijk een beetje goedkoop aanvoelt.

stealth1

Nu zegt dat niet per se alles over het daadwerkelijke gebruik, maar het is wel een belangrijk punt om even aan te stippen. Natuurlijk kan de headset heus wel tegen een stootje, maar het is aan te raden om valpartijen te vermijden. Tot zover logisch natuurlijk, want als je een meer robuuste headset wilt, dan betaal je daar ook voor. Dat de headset wat goedkoop aanvoelt is jammer, want bij gebruik is het op zich een prima ding. Een nadeel is wel dat de headset erg klemt bij de eerste paar keren gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je enige druk op je oren voelt en dat kan wat vervelend zijn.

Bij meer gebruik zal de headset natuurlijk wat flexibeler worden, maar in eerste instantie voelt het té bedrukkend aan. De oorschelpen zelf zijn overigens netjes afgewerkt met redelijk fijne kussens die enige druk wegnemen. Desalniettemin is het even wennen en hetzelfde geldt ook voor de hoofdband die op den duur ook wat druk zal uitoefenen, maar dat euvel zal na verloop van tijd vanzelf afnemen. Toch kunnen we niet ontkennen dat de headset bij lange speelsessies wat vervelend aan gaat voelen doordat het comfort niet optimaal is

stealth2

Verschillende functionaliteiten

De headset wordt geleverd met een USB-stick die je in de PlayStation 4 dient te stoppen. Dan ben je echter nog niet klaar, want er dient vanuit de USB-stick een kabeltje bevestigd te worden in de optische uitgang van de console. Nadat je deze hebt aangesloten, is het een kwestie van de headset aanzetten en even wat instellingen doorlopen op de PS4 en je bent er. In dat opzicht is de headset gemakkelijk aan te sluiten, maar er komt hier wel één nadeel bij kijken. Als je namelijk een PS4 Slim hebt, dan is deze headset een stuk minder interessant. De PS4 Slim beschikt namelijk niet over een optische uitgang en daardoor nemen de functionaliteiten met betrekking tot de audio af.

Je krijgt zonder de optische kabel te gebruiken standaard geluid te horen tenzij je TV beschikt over een optische aansluiting, waar je de USB-stick middels de kabel op aan kan sluiten. Kortom, het is wat onhandig in combinatie met een PS4 Slim, maar dat is vooral aan Sony te wijten. Hou daar dus wel rekening mee, mocht je een PS4 Slim hebben. Heb je een gewone PS4 of een PS4 Pro, dan is er natuurlijk niets aan de hand en kan je de headset op een gewone manier gebruiken. De headset is met de draadloze functionaliteit natuurlijk erg prettig in gebruik, want je zit niet al te veel te klooien met kabels. Daarbij zitten alle besturingsfunctionaliteiten op de oorschelp, waardoor de bediening binnen handbereik is. Zo tref je op de rechteroorschelp twee volume knoppen aan die bedoeld zijn voor het algemene volume en het chatvolume. Tevens kan je met een druk op de knop de chatfunctie muten.

stealth3

In aanvulling daarop treffen we hier nog een mini-jack ingang aan, waarmee je de headset ook prima kunt aansluiten op bijvoorbeeld je telefoon. De microfoon is daarbij een los onderdeel, dus die kan je ook zo weer uit de headset halen, zodat je niet voor joker loopt als je met de headset op in de trein stapt. De microfoon is overigens zeer flexibel, zodat je deze alle kanten op kan bewegen mocht dat nodig zijn. Als laatste beschikt de headset nog over een aantal presets die bepaalde audiostromen boosten. Zo heb je de keuze uit standaard geluid, een bass boost, een bass/treble boost en een vocal boost.

Deze opties geven bepaalde tonen net even wat beter weer, maar het heeft niet zo heel veel om handen. Je merkt vanzelfsprekend een verschil, maar het is niet dusdanig groot dat je overdonderd wordt door een uitzonderlijke audio kwaliteit. De audio die de headset produceert is op zich gewoon prima, maar je moet ook weer niet teveel verwachten. De headset beschikt over 7.1 surround sound en hoewel dat erg interessant klinkt, zal dat in de praktijk niet zo heel veel indruk maken. Ja, je hoort de omgeving net even wat beter in bijvoorbeeld shooters mede dankzij de ‘Superhuman Hearing’ feature. Het zijn mooie opties allemaal, maar nergens weet het 7.1 geluid heel erg veel indruk te maken.

stealth4

Als je echt optimaal wilt genieten van sublieme 7.1 surround sound, dan raden we je aan naar duurdere alternatieven te kijken. Als je echter een leuke headset zoekt met verschillende functionaliteiten die je wat vrijheid geven in het gebruik, dan is de Ear Force Stealth 520 een aller aardige optie. Daarbij moeten we opmerken dat de microfoon zeer prettig in gebruik is. Naast de al genoemde flexibiliteit, is het chatgeluid kraakhelder zowel richting de andere persoon als wat jij van anderen hoort tussen de gewone audio door. Prima dus.

Conclusie

De Ear Force Stealth 520 is over het algemeen gekeken een leuke headset. Het is een mooi instapmodel voor gamers die net even iets meer te besteden hebben en graag verschillende opties tot hun beschikking willen hebben. De bediening is binnen handbereik en de audiokwaliteit is degelijk te noemen, hoewel nergens echt indrukwekkend. Het chatgeluid is overigens kraakhelder. Dat de combinatie met een PS4 Slim wat onhandig is, is jammer. Maar dat is vooral aan Sony te wijten die een optische poort weglaat op de console. Dat moet je dus even in acht nemen, idem dito wat betreft de druk die de headset kan uitvoeren alsook dat het wat goedkoop aanvoelt. Afgezien van de genoemde punten, is de Ear Force Stealth 520 zeker een aardige headset die voor de prijsklasse voldoende te bieden heeft.