ncbanner
Review: Neon Chrome – Het top-down shooter genre leent zich prima voor apparaten met twee sticks. Waar veel van ons Hotline Miami op de PS Vita het beste vonden, zijn top-down shooters altijd welkome games op onze geliefde handheld, mits deze wat goede elementen met zich meebrengen. Neon Chrome zou het genre mixen met wat roguelike elementen, een combinatie die op papier interessant klinkt. Wij waren in ieder geval nieuwsgierig en gingen eens kijken wat deze game ons te bieden had.

Niet steeds hetzelfde liedje

Je bevindt je in een gigantisch gebouw. Jij als speler kan kiezen uit een aantal van jouw “assets” wat vermoedelijk robots of iets dergelijks zijn met elk hun speciale vaardigheden. Denk hierbij aan hackers die door de levels heen bijvoorbeeld terminals kunnen hacken of simpelweg wapenspecialisten die op hun beurt weer raketten kunnen afvuren. Het uiteindelijke doel is om door alle 30 levels heen te spelen en de Overseer te confronteren. Er is echter wel een grote maar…

nc3

Zoals we eerder al hadden omschreven, bevat Neon Chrome wat roguelike elementen en de belangrijkste hiervan is wellicht “dood is dood”. Wanneer je doodgaat, ga je weer helemaal terug naar het begin. Gelukkig blijven upgrades die je gaandeweg hebt verzameld wel bewaard. Het idee is dat je de levels vaker speelt om genoeg kracht op te bouwen om de Overseer uit te schakelen. De levels worden op willekeurige basis gegenereerd, dus hetzelfde zullen ze gelukkig nooit zijn.

Marginale verbetering

De upgrades die je gaandeweg weet te verzamelen, zijn altijd zeer marginaal. Denk aan een kleine boost voor je wapen hier en daar of wat meer levens. Om dus makkelijk tot de Overseer te geraken, zal je heel vaak de levels opnieuw moeten spelen. Als je alle krachten al vanaf het begin af aan zou hebben, zou Neon Chrome je niet veel langer dan een uurtje bezighouden. Zoals veel roguelike titels, wordt er echter gerekend op het herspelen van de levels.

nc1

Het grootste probleem waar wij tegenaan liepen was de besturing, deze voelt soms gewoon ronduit stroef aan. Je karakter reageert vreemd op je richtwerk en dat kan soms voor vervelende situaties zorgen, zoals het per ongeluk raken van een explosief waar je net wat te dichtbij staat. Ook zijn bewegende vijanden, zoals bazen die je simpelweg moet kiten, een hel om neer te krijgen. Uitdaging is goed, maar laat dit dan niet aan een vervelende besturing liggen.

Neon in je oog

De vormgeving van Neon Chrome laat helaas ook hier en daar wat steken vallen. Gezien de levels op willekeurige wijze worden gegenereerd, loop je vaak tegen situaties aan waar je tot wel drie keer toe hetzelfde voorwerp naast elkaar ziet staan. Neem daar een zeer eentonig neon kleurenpalet bij en het feit dat de karakters er uitzien als iets van de allereerste 3D games en je snapt wel een beetje waar we heen willen. Neon Chrome is niet bepaald mooi en dit zouden we kunnen vergeven als de framerate minstens stabiel zou zijn, wat deze in onze ervaring helaas ook niet is.

nc2

Wanneer je klaar bent met het verhaal, is er ook nog een coöp modus aanwezig. Deze kan in het geval van de PlayStation Vita alleen via link gespeeld worden. Op de PlayStation 4 is het ook alleen mogelijk om deze game lokaal met wat vrienden te spelen. Wellicht zal dit het spel wat extra speeltijd opleveren voor de echte coöp fanaten, maar wij zien hier niet echt veel heil in.

Conclusie

Neon Chrome is een teleurstellend geheel geworden. Waar de combinatie top-down shooter en roguelike op papier heel goed klinken en in praktijk deze twee genres zelfs erg goed gemixt worden, is de algehele uitwerking gewoon onder gemiddeld. De besturing is te stroef, het spel is allesbehalve een genot voor het oog en weet daarbij ook nog een inconsistente framerate te creëren. Met de weinige PlayStation Vita titels die we nog voorgeschoteld krijgen, hadden we gehoopt op een verrassend hitje, maar we krijgen helaas een flinke misser.

Pluspunten

  • Twee genres mengen goed
  • Veel upgrades te vinden...

Minpunten

  • …maar doen helaas niet zo veel
  • Stroeve besturing
  • Slechte framerate

4.5