earforcestealth
Review: Turtle Beach Ear Force Stealth 350VR – Virtual reality heeft een hele nieuwe dimensie aan gamen toegevoegd. Met name PlayStation VR gaat als een trein en er zijn inmiddels een hoop verschillende games voor beschikbaar. Doordat je echter met een headset op je hoofd zit, is het ook belangrijk dat je directe audio hoort en niet dat van je TV, want dat gaat ten koste van de ervaring. Daarvoor kan je natuurlijk oordopjes aanwenden, de koptelefoon die je al hebt liggen, maar interessanter zijn eigenlijk de headsets die special voor virtual reality zijn gemaakt. De Turtle Beach Ear Force Stealth 350VR is zo’n optie.

Ander ontwerp

Doordat de virtual reality headset al een vrij fors ding is, heb je niet zoveel ruimte meer op je hoofd voor een high-end koptelefoon. De echt dure headsets met dikke kussens en een goede hoofdband voor veel comfort, zijn in combinatie met PlayStation VR niet de beste oplossing. Gelukkig springen de headset fabrikanten hier handig op in door met speciale headsets te komen die juist wel goed werken met een PlayStation VR headset, met name als we het hebben over het comfort.

earforcestealth350vr4

Dat levert bijgevolg een net even wat ander design op, want men kan niet met teveel toeters en bellen komen. Zodoende is de Ear Force Stealth 350VR qua design een relatief simpele headset. Men heeft de componenten expres wat aan de kleine kant gehouden, zodat het niet stoort als je ook de PlayStation VR headset op hebt. Zo is de hoofdband vrij dun en voorzien van twee kussens, zodat deze met enig comfort op je hoofd kan rusten. Zoals je wellicht op de foto’s ziet, heeft dit niet al te veel om handen, maar dat is niet zo heel erg.

Doordat je met PlayStation VR toch al een flinke hoofdband op je hoofd hebt, is de kans vrij groot dat de hoofdband van deze headset je hoofd nauwelijks raakt. En als deze je hoofd raakt, is het erg lichtjes, waardoor het sowieso niet gaat storen. De headset is daarbij zo ontworpen dat het precies om de PlayStation VR headset heen past, zodat de twee losse objecten elkaar niet in de weg zitten bij het gebruik. Tegelijkertijd raken de twee objecten elkaar nauwelijks, dus dat is erg prettig.

earforcestealth350vr3

Een ander aspect waar we ook een afwijkend design in zien, zijn de oorschelpen. Die zijn relatief klein en omvatten in mijn geval precies m’n oren. Als je echter grote oren hebt, kan het zijn dat het wat gaat drukken, hou daar dus rekening mee. Wat hierbij tevens geldt is dat men de headset zo licht mogelijk heeft geprobeerd te houden. Als je immers PlayStation VR op hebt, zit je niet te wachten op een zware headset. Wat dat betreft is het echt een lichtgewicht en dat is erg fijn.

Alles binnen handbereik

Headsets die de mogelijkheid bieden om binnen handbereik bediend te worden, genieten altijd onze voorkeur. Het is immers wel zo handig als je het volume van de game of van de chat snel en gemakkelijk tussen de actie door kan aansturen. Hetzelfde geldt voor het muten van de chat. Als je dan ook nog PlayStation VR op hebt, zie je natuurlijk ‘niets’ en dan is het helemaal erg fijn dat je gewoon op de heaset zelf alles kan aanpassen. Vanzelfsprekend beschikt de Ear Force Stealth 350VR over deze aanpassingsmogelijkheden.

earforcestealth350vr2

Op de linkeroorkap tref je namelijk twee draaiwieltjes aan om daarmee het volume van de game en de chat te besturen. Ook tref je daar nog een schakelaar om de chat te muten alsook een aan- en uitknop. De headset biedt wat dat betreft alle basisopties qua bediening en dat is natuurlijk erg handig. De headset sluit je bovendien met de bijgeleverde kabel aan op de besturingsmodule van PlayStation VR, die op de kabel zit. Verder wordt de Ear Force Stealth 350VR geleverd met een microfoon die afneembaar is. Je kan de headset dus ook prima mee op pad nemen om bijvoorbeeld muziek te luisteren. Verder treffen we in de verpakking nog een aantal extra kabels aan, waarmee je de headset op de PC aan kunt sluiten, mocht je bijvoorbeeld ook een Oculus Rift hebben.

Prima geluid

De Ear Force Stealth 350VR is als headset van alle markten thuis. Het werkt namelijk met elk virtual reality apparaat en als we puur naar PlayStation VR kijken, pakt het goed uit. De headset is namelijk comfortabel genoeg voor speelsessies met PlayStation VR, die over het algemeen korter zijn dan gewone speelsessies op de TV. Voor dat laatste vereis je wellicht een net even wat meer comfortabele headset, maar daar zijn voldoende opties voor. Buiten het comfort om is natuurlijk ook audio nog een zeer belangrijk aspect.

earforcestealth350vr1

Een belangrijk aspect dat voor PlayStation VR geldt is natuurlijk de weergave van 3D audio, want dat zorgt voor een optimale beleving. De Ear Force Stealth 350VR weet dit voldoende te reproduceren, waardoor het slaagt in haar bedoeling. Chataudio is uitstekend en alle andere geluiden worden erg helder weergegeven. Daarbij is de 3D reproductie overduidelijk merkbaar, aangezien geluiden goed gepositioneerd uitgezonden worden, zodat je precies weet waar het vandaan komt. Dat lijkt misschien een bijzaak, maar vergis je niet. Het draagt behoorlijk bij aan de immersie van VR-games. Wat wel een nadeel is, is dat de headset weinig indruk maakt als het aankomt op bass.

Conclusie

De Turtle Beach Ear Force Stealth 350VR is een leuke headset die prima geschikt is voor virtual reality. De headset is comfortabel genoeg voor speelsessies met de virtual reality headset op en het geluid is erg aangenaam. Jammer is wel dat er geen bass boost is, waardoor het bij hevige actie wat oppervlakkig klinkt. Desalniettemin kent de headset vooral voordelige punten, zoals een goede bediening, lichtgewicht, helder chatgeluid en goede 3D audio reproductie wat erg aangenaam is. Het is met een prijskaartje van €79.99 misschien ietwat prijzig, maar als je een goede headset voor gamen met PlayStation VR zoekt, is dit een nette optie.