streammic
Review: Turtle Beach Stream Mic – Als we het merk Turtle Beach noemen, denk je snel aan hoogwaardige koptelefoons voor tijdens het gamen waarbij goede audio en communicatie belangrijk is. De fabrikant heeft recent een nieuw product op de markt gebracht, dat bedoeld is voor gamers die graag livestreams houden. De Turtle Beach Stream Mic moet een vlotte plug-and-play ervaring bieden via USB-aansluiting, waarbij jouw stem duidelijk overkomt tijdens livestreams of het opnemen van video’s voor op YouTube. We konden deze microfoon recent testen en hieronder lees je onze bevinden met de Turtle Beach Stream Mic.

Het ontwerp

Microfoons komen in allerlei vormen en maten voor en veel fabrikanten lijken tegenwoordig hun producten in deze lijn op te laten vallen door het uiterlijk. De Turtle Beach Stream Mic is qua design juist niet meteen opvallend. Het komt op het eerste oog degelijk over, hoewel het vele gebruik van plastic bij de afwerking niet bij iedereen in de smaak zal vallen. Dit kan voor sommigen wat goedkoop ogen als je het vergelijkt met andere desktop microfoons in dezelfde prijscategorie, maar echt storen hieraan deden we ons niet. De microfoon zelf is vrij licht en de knoppen op de microfoon om de verschillende opties te selecteren, voelen in eerste instantie niet robuust aan. Dat klinkt misschien wat erger dan dat het daadwerkelijk is, want het geheel zit prima in elkaar, dus maak je geen zorgen. Het is alleen dat het plastic wat goedkoop aanvoelt.

streammic1

De meegeleverde standaard is wel wat robuuster en hier zit ook wat gewicht aan. Het bevestigen van de microfoon op de standaard ging overigens niet heel soepel. We moesten namelijk de schroef (of locking cap) aandraaien, maar dit ging vrij stroefjes. Je kan de microfoon ook bevestigen aan een steun (Mic Boom Adaptor) die bedoeld is voor als je het in combinatie met een microfoonarm wilt gebruiken. Daarmee kunnen we stellen dat de eerste indruk niet direct heel overtuigend was, maar er schuilt een glans onder het ruwe uiterlijk. Een groot voordeel is dat je de microfoon zonder poespas aan kunt sluiten op de PlayStation 4, Xbox One en PC. Dit gaat allemaal zeer gemakkelijk via de USB-aansluiting. Op de achterzijde van de microfoon kun je schakelen tussen Xbox of PC en PlayStation 4. Verder is er ook een hoofdtelefoonuitvoer zonder lag voor nauwkeurige monitoring tijdens het streamen.

Kies wat de microfoon oppikt

De Turtle Beach Stream Mic is voorzien van adaptieve microfoonpatronen met TruSpeak technologie. Hierdoor pakt de microfoon het geluid beter op en kun je via een kleine knop de zogenaamde ‘Polar patterns’ selecteren op de achterkant. Deze refereren naar de gevoeligheid van de microfoon in verband met geluiden en uit welke hoeken deze komen. Normaal staat de ronde LED indicator op de voorzijde van de microfoon altijd op groen. Dit staat voor cardioïde en dat is het beste geschikt voor streams, video opnames en voice-overs. Druk je een keer, dan zal de LED indicator paars worden en daarmee staat de microfoon op bi-directional. Deze instelling gebruik je voor interviews of als je met twee personen gaat livestreamen. Hierbij wordt de audio aan twee kanten direct opgepakt.

Verder heb je nog oranje wat hypercardioïde is en dat is geschikt voor luidruchtige ruimtes, waar bijvoorbeeld meerdere mensen aanwezig zijn. De laatste optie is blauw en dit is voor een rustige ruimte waar een kleine groep aanwezig is. Al deze instellingen zorgen ervoor dat je de microfoon in verschillende situaties kunt gebruiken en via de Ear Force Audio Hub kun je nog meer instellen. Zo kun je een effect toevoegen die bij een hoge of lage stem past en er is zelfs een optie om een echo toe te voegen, zodat je klinkt alsof je aan het omroepen bent in een stadion. Zo kun je je eigen stemgeluid aanpassen naar wat je maar wilt en we raden aan dat je de laatste firmware update downloadt, zodat de microfoon optimaal presteert. In dat kader is er ook nog een goede ondersteuning vanuit Turtle Beach.

Microfoon werkt prima

De Turtle Beach Stream Mic is ontzettend simpel in gebruik doordat je deze vlot aan kunt sluiten met de USB-aansluiting. Het plug-and-play concept achter de microfoon werkt prima, want na het aansluiten waren we al snel duidelijk te horen in een livestream die we hielden om het te testen. Uit de feedback die we kregen, konden we opmaken dat we met de instelling voor het livestreamen helder overkwamen. Maar zodra we iets meer afstand namen, ontstond er wel enige echo en soms werd het omgevingsgeluid iets teveel opgepikt, zoals het gebruik van de controller. Dat is gelukkig te vermijden, want door instellingen in de software aan te passen valt dit te reduceren, waardoor je de microfoon helemaal af kunt stellen op jouw stemgeluid en omgeving, wat natuurlijk ideaal is.

streammic2

Qua gebruikersgemak scoort de microfoon hoog, want hoewel deze bedoeld is voor op je bureau, kun je hem ook op een lagere tafel of kast zetten vlakbij je in de buurt. De microfoon pakt namelijk vrij gemakkelijk je stem op en heeft een aardig bereik. Wil je even niet je stem laten horen? Dan druk je even op de knop in het midden van de LED indicator en zo mute je jezelf snel. De knoppen voelen wat plastic aan, zoals al aangegeven, maar werken verder naar behoren. Het aanpassen van de hoek waarin de microfoon staat gaat via de draaiknoppen ook erg vlot. Een ander pluspunt is dat de microfoon door de USB-aansluiting zeer mobiel is. Ga je bijvoorbeeld op vakantie of naar een beurs, dan kun je deze microfoon door zijn afmetingen en efficiënte aansluitingen gemakkelijk meenemen om video’s van commentaar te voorzien.

Conclusie

Turtle Beach heeft met de Stream Mic een prima product afgeleverd voor gamers die via hun console livestreams en meer willen voorzien van commentaar. Door de USB-aansluiting is de plug-and-play ervaring simpel en effectief. We sloten de microfoon aan en konden binnen een mum van tijd aan de slag en we kregen positieve reacties op het stemgeluid. Na wat aanpassingen via de Ear Force Audio Hub in verband met echo en omgevingsgeluiden, waren de prestaties zelfs nog beter. Het design met de plastic afwerking is een mindere kant van de microfoon en ook de knoppen voelen niet heel responsief aan. Als we kijken naar het product waar je afgerond €100.- voor neertelt, is het vrij prijzig in vergelijking met andere USB-microfonen, maar deze microfoon is wel erg makkelijk om aan te sluiten op consoles en PC. Daarnaast biedt het voldoende instelmogelijkheden om de beste audio te realiseren. Tevens is de microfoon erg prettig in gebruik door de compacte opzet en de stevige meegeleverde standaard.