turtlebeach
Review: Turtle Beach Elite 800 – Turtle Beach heeft dit najaar verschillende headsets uitgebracht. Eén model die met de PlayStation 4 werkt, maar al wat langer verkrijgbaar is, is de Elite 800. De Turtle Beach Elite 800 is een premium headset die uitblinkt in functionaliteiten en comfort, maar daar betaal je uiteraard wel voor. Nu we toch lekker bezig zijn om alle Turtle Beach producten te reviewen, nemen we uiteraard ook deze mooie headset graag mee.

Voor de veeleisende gamer

De producten van Turtle Beach lopen behoorlijk uiteen qua kostprijs en dat is natuurlijk om een ieder te bedienen die een headset zoekt in een bepaalde prijsklasse. De Elite 800 is een premium headset waar je een flink bedrag voor neer moet tellen, want deze headset kost gemiddeld zo’n €249.- Dat is een fors bedrag, maar hier krijg je wel een hele hoop voor terug. Het merendeel van de Turtle Beach headsets onder de grens van €200.- bieden veelal wel wat opties, maar het is dan vooral kijken naar wat voor jou het meest interessant is. In dat kader is de Elite 800 een verzameling van alles wat een headset te bieden heeft.

tbelite800-1

Daarmee is de headset vooral voor de veeleisende gamer een interessante optie. De headset biedt namelijk veel verschillende presets die afgestemd zijn op verschillende games. Denk aan een preset voor shooters, sportgames, racegames en meer. In aanvulling daarop bevat deze headset ook een functie voor films kijken en muziek luisteren. Met de vele verschillende presets die speciaal afgestemd zijn op bepaalde soorten muziek en geluid, is er dus volop keuze om per entertainment product een juiste te vinden. Het is maar net wat jij prettig vindt.

Dit alles is allemaal binnen handbereik, want de oorschelpen dienen als een controller voor de headset. Beide schelpen hebben op de zijkappen vier druktoetsen die allen andere functies bieden. Zo kun je op die manier het volume aanpassen, van preset wisselen, pairen via Bluetooth met bijvoorbeeld je telefoon en meer. Het is door de vele opties in het begin misschien wat geklungel, omdat je op de verkeerde knoppen drukt, maar als je eenmaal weet waar alles zit, kan je zonder onderbreking instellingen aanpassen. Daarbij bevinden alle aspecten zich op de headset zelf, dus je zit niet met tussenliggende opties op een kabel of andere onhandige stappen die genomen moeten worden.

tbelite800-2

Aansluiten en opladen via de hub

Dat de headset zichzelf laat besturen dankzij ingebouwde knoppen is niet zonder reden. De headset werkt geheel draadloos en dat gaat via een hub die je aan dient te sluiten op de PlayStation 4. Deze hub sluit je aan middels een USB-kabel en een optische kabel voor de betere geluidskwaliteit. Dat maakt het in combinatie met een PS4 Slim – net zoals bij de Ear Force Stealth 520 – een wat minder praktische combinatie, maar zoals al vaker aangegeven, dat ligt meer aan Sony dan aan Turtle Beach. Goed, afgezien van dat valt het qua aansluiten erg mee en deze hub is niet zonder reden.

Daar waar goedkopere modellen middels een USB-stick draadloos verbinding leggen met de headset, doet de hub dat bij de Elite 800. Wat is dan het voornaamste verschil? Wel, het biedt een behoorlijk prettig voordeel. Deze hub is naast een draadloze aansluitmodule tevens een plek waar je de headset op kan plaatsen als je deze niet gebruikt. Daarmee heb je een mooie standaard voor de koptelefoon, maar dat is nog niet alles. Doordat de headset connectoren bevat die magnetisch zijn – waardoor het op één manier op de hub past – is er stroomoverdracht. Dat wil zeggen dat als de hub onder stroom staat en je de headset niet gebruikt, deze automatisch wordt opgeladen. Hierdoor zit je zo goed als nooit met een lege koptelefoon en dat is toch wel heel erg fijn.

Maar stel nu dat je de headset hebt meegenomen om muziek te luisteren, maar je hebt weinig zin om de hub overal mee naar toe te sjouwen? Geen probleem, de headset kan je namelijk ook gewoon opladen middels een USB-kabel die erbij geleverd wordt. Ook kan je de headset bedraad aansluiten op mobiele apparaten middels een 3.5mm minijack kabel, mocht je dat prettiger vinden. Wat dat betreft kan je de headset voor veel apparaten en voor veel vormen van entertainment gebruiken, waardoor het meer is dan alleen je standaard gaming headset. Het is echt een manusje van alles en dat is best gunstig als je veel muziek luistert, games speelt en films kijkt. Voor alles is het geschikt.

Stevig geheel dat wat drukt

De headset mag voor de prijs die je dient te betalen natuurlijk ook goed comfort bieden en ook daarin slaagt de headset. De oorschelpen zijn voorzien van degelijke kussens waardoor het tijdens het gamen prettig aan blijft voelen. De hoofdband is eveneens voorzien van een kussen, waardoor ook dat enig comfort biedt. Hierbij moeten we wel opmerken dat de oorschelpen net aan je oren omvatten, waardoor het bij grote oren misschien wat minder comfortabel is. Ook bij zeer langdurig gamen kan het geheel wat druk gaan uitoefenen en dat is natuurlijk wat minder prettig. Dat komt overigens mede door het gewicht, want het betreft hier een relatief zware headset.

tbelite800-3

Daartegenover staat wel een robuust geheel dat goed tegen een stootje kan. Leuk detail is ook dat je de zijkappen op de oorschelpen kunt loshalen om er andere op te doen. Turtle Beach heeft in het verleden veel verschillende kapjes uitgebracht, dus als je je headset een beetje wilt pimpen, kan dat. Voor de rest is het vooral een degelijke headset die duidelijk uitstraalt van premium kwaliteit te zijn. Datzelfde zien we ook terug in de vele gebruikersfuncties en het fijne geluid. Dat geluid kan je overigens zelf nog tweaken door de headset op je PC aan te sluiten en nieuwe presets te downloaden, bijvoorbeeld specifiek voor een bepaalde game.

Als laatste bevat de headset vanzelfsprekend nog een chatfunctie en ook dat kan je gemakkelijk bedienen via de zijkant van de oorschelpen. Het chatgeluid is bij deze headset voldoende te noemen, maar van mindere kwaliteit als we het vergelijken met andere headsets. Voor casual gebruik zal dat niet zo heel veel uitmaken, maar de pro gamer zal hier wel degelijk iets van merken. Dat komt door een simpel feit, namelijk dat de microfoon in de oorschelp is ingebouwd daar waar de meeste Turtle Beach headsets een losse microfoon hebben. Deze headset biedt ook niet de mogelijkheid er een losse microfoon op aan te sluiten, dus je bent aangewezen op hetgeen ingebouwd zit.

elite800

Conclusie

De Turtle Beach Elite 800 is een dure headset, daar zal iedereen het over eens zijn. De hamvraag die dan luidt is natuurlijk of het voldoende biedt voor de gevraagde prijs. Wat ons betreft wel, maar wel met een paar kleine kanttekeningen. Zo is het wisselen tussen presets wat vervelend, omdat er dan een stem in je oor tettert welke je geselecteerd hebt, en dat op hoog volume. Ook de chataudio is ietwat minder doordat de microfoon is ingebouwd. De headset is verder erg comfortabel, maar kan enige druk uitoefenen bij lange sessies, omdat het een relatief zwaar ding is. Het zijn allemaal details, dus til daar niet te zwaar aan. Uiteindelijk biedt het uitstekend geluid, veel opties, aansluitmogelijkheden en het automatisch opladen via de hub is toch wel erg handig.