HDMI Forum heeft gisteren tijdens de CES 2017 in Las Vegas een nieuwe standaard aangekondigd voor HDMI. Het gaat hier om de opvolger van 2.0, die heel toepasselijk versienummer 2.1 krijgt. Deze nieuwe HDMI standaard kan hogere bandbreedtes aan, tot 48Gbps. Ter vergelijking, HDMI 1.4 behield 1.4Gbps en HDMI 2.0 kende een grens van 18Gbps. Deze bandbreedte verhoging gaat ervoor zorgen dat de kabel in staat is om 8K resoluties aan te kunnen op 60Hz. Deze resoluties zijn voor de gewone consument nog verre van haalbaar/beschikbaar via een Blu-ray film of Netflix-stream, laat staan voor videogames.

Toch brengt HDMI 2.1 een hele interessante ontwikkeling met zich mee, namelijk een ‘Game Mode Variable Refresh Rate’. Deze toevoeging maakt het mogelijk dat er ondersteuning is voor een dynamische verversingssnelheid. Dit zal ervoor zorgen dat het beeldscherm en de videokaart (of output van een console) compleet synchroon met elkaar communiceren. Op deze manier voorkomt men haperingen in het beeld alsook screen-tearing. Deze vorm van VRR was eerder al toepasbaar via een displayport, maar komt nu ook naar de HDMI connectiviteit.

Verder biedt HDMI 2.1 nog dynamische HDR-ondersteuning, zodat HDR-metadata per scene of zelfs frame-by-frame ingesteld kan worden. Dynamische HDR zorgt dus dat elk moment in de video haar eigen waardes heeft voor diepte, detail, scherpte, helderheid en contrast. Volgens HDMI Forum moet dit de weergave ten goede komen.

De nieuwe 48G kabel zal in het tweede kwartaal van 2017 beschikbaar zijn en is backwards compatible met eerdere HDMI-poorten.