Gespeeld: ARK: Survival Evolved – ARK: Survival Evolved verscheen meer dan een jaar geleden op de PC en werd op dezelfde wijze uitgegeven zoals nu op de PS4 het geval is, namelijk via een Early Access programma. Sony is wat terughoudend met onvoltooide games uitbrengen en daarom hebben we lang op deze titel moeten wachten. De game is nog steeds niet klaar, maar wel continu in ontwikkeling en blijkbaar goed genoeg om uit te brengen op de PS4. Het gevolg van deze Early Access is dat Studio Wildcard de game continu blijft bijwerken. De uiteindelijke game moet ergens in de lente klaar zijn en dan mag je natuurlijk een review verwachten; voor nu gaan we dieper op onze eerste ervaringen met de game in.

Overgeleverd aan moeder natuur in de prehistorie

Je ontwaakt in een prehistorisch landschap en met een mysterieus juweel in je linkerarm. Poedelnaakt – op een lendendoek na voor je edele delen – is het aan jou om te overleven in deze ruwe omgeving. Je begint simpelweg met dingen te verzamelen. Ga op zoek naar bouwmaterialen, zoals stenen, zand, riet, hout en vezels, maar vergeet ook jezelf niet te verwennen met voedsel en water. In deze survival game moet je namelijk met alles rekening houden. Denk daarbij ook aan weersomstandigheden, zoals de brandende zon of de koude nachten met een harde wind. Doe je hier niets tegen, dan raak je of onderkoeld of oververhit, wat natuurlijk gevolgen heeft voor je personage.

Na enig gezoek naar materialen kan je dan beginnen met bouwen. Dit gaat gestaag naargelang je in level stijgt. Door progressie te boeken op verschillende aspecten, stijg je in level en dat levert nieuwe punten op. Deze punten kun je spenderen aan nieuwe ontwerpen. Met deze ontwerpen kan je onder andere een huis bouwen, zodat je altijd een veilige haven hebt, maar ook wapens en gereedschappen komen hier voorbij. Het resultaat is heel erg primitief, wat natuurlijk logisch is gezien de lange weg die je te gaan hebt als speler. Het bouwt zich langzaam op, want eerst verzamel je materiaal met je blote handen, maar op een gegeven moment kan je een pikhouweel maken, wat het verzamelen weer wat makkelijker maakt. Als je eenmaal van onderdak bent voorzien en wat wapentuig in elkaar geknutseld hebt, ben je toe aan het kerngedeelte van deze game: dinosauriërs.

Dinosauriërs in allerlei soorten en maten

Op dit aspect onderscheidt ARK: Survival Evolved zich in het genre. Je gaat gaandeweg namelijk dino’s tegenkomen die zowel gevaarlijk als behulpzaam kunnen zijn. En naarmate je verder geraakt tijdens je speelsessie, ga je steeds meer verschillende soorten tegenkomen. Sommigen zullen je aanvallen wanneer je ze nadert, maar er zitten ook nieuwsgierige soorten tussen die iets minder gevaarlijk zijn. Elk wezen heeft in ieder geval een doel in deze game en je komt ze tegen in werkelijk alle soorten en maten. Het mooiste van dit alles? Je kunt ze temmen en gebruiken zoals jij wilt!

Ben je het zelf beu om constant bessen en ander voedsel dat aan struiken en planten groeit te zoeken? Dan kan je daar een bepaalde soort dinosaurus voor temmen die je dan instructies kan geven om dat voor jou te doen. Het winnen van vertrouwen gaat trouwens niet zomaar. Tegen sommige dinosauriërs moet je vechten en ze een knock-out geven voordat ze aan jouw zijde staan. Anderen moet je een slaapmiddel geven dat je kunt maken van verschillende bessen en zo zijn er nog meer voorbeelden te noemen. De meeste soorten kun je ook berijden, mits je het vereiste level daarvoor hebt. Je moet namelijk ook zadels bouwen voor al deze soorten en maten dinosauriërs. Als je eenmaal een aantal wezens onder je hoede hebt, dan heb je eigenlijk twee keuzes met betrekking tot activiteiten in je speelsessie.

Pvp en PvE

Zodra je de game opstart krijg je een aantal keuzes. Zo kan je kiezen in welke wereld je terecht wilt komen – wat afhankelijk is van de hoeveelheid content die je bezit. Nadien kies je de omstandigheden en hierbij heb je de keuze uit spelen tegen andere spelers (PvP) en spelen tegen de omgeving (PvE) waarbij je dat samen met anderen kan doen. ARK: Survival Evolved is dus niet echt een game die je een lange tijd solo zult spelen. De daadwerkelijke kracht van de game zit hem namelijk in de samenwerking met anderen.

Wanneer je voor de PvE variant kiest, neem je het logischerwijs niet op tegen menselijke spelers. Je kan in deze modus andere spelers en hun eigendommen, zoals getemde dino’s en nederzettingen, niet beschadigen. De enige bedreiging die wel heerst, dat is de omgeving in de vorm van wilde dieren en grotere wezens die als eindbaas fungeren. Het PvP gedeelte spreekt eigenlijk voor zich. Je kunt het dan opnemen tegen andere spelers terwijl je op de rug zit van een dinosaurus. Toch is er wel een minpuntje wanneer je in een PvP sessie komt. Zo begin je zelf in eerste instantie op het laagste level, daar waar andere spelers mogelijk al een hoger level zijn. Dat verstoort de balans enigszins, maar gelukkig komt het niet al te vaak voor.

Op technisch vlak nog veel werk te verrichten

Het is een Early Access titel, dus het kopje moet je niet te negatief opvatten, want men werkt immers nog aan de game. Er zijn een aantal punten die er nadrukkelijk uitspringen. Zo is de game tot zover grafisch best teleurstellend te noemen. De resolutie lijkt te schalen, waardoor het soms naar ogenschijnlijke SD-kwaliteit gaat. Ook de draw-distance kan nog wel wat verbetering gebruiken, want je vergapen aan de gevulde omgeving zit er helaas nog niet in. Dat is jammer, want qua levensvormen is er genoeg te zien in deze game.

Ook merk je hier en daar wel eens een plotselinge framedrop op, terwijl je gewoon bezig bent met items verzamelen. Ook als je een iets ander gebied bezoekt, lijkt de game te schrikken in de vorm van een framedrop. Dit gebeurt gelukkig niet frequent en is lang niet zo teleurstellend te noemen als het grafische aspect, maar ook dit kan wel iets soepeler. Verder bestaat er nog een kans dat de game plots wordt afgesloten dankzij een foutmelding. Toch wat vervelende punten, maar we begrijpen dat de game nog niet optima forma is. Gelukkig heeft ontwikkelaar Studio Wildcard aangegeven de game actief te ondersteunen en te verbeteren, dus dat moet wel goed komen.

Voorlopige conclusie

Deze wereld vol met dinosauriërs en andere levensvormen blaast een frisse wind door het survival genre dankzij het temmen en gebruiken van deze dieren. Op vlak van gameplay zit het wel snor, al moet gezegd worden dat enige uitleg soms wel van pas zou kunnen komen. De werelden, waaronder een jungle en een woestijn, zijn leuk vormgegeven en het design van de levensvormen is prima. Jammer genoeg kan je je daar niet aan vergapen wegens het zwakke grafische uiterlijk dat de game tot nu toe heeft. Ook de verborgen optie ‘Grapic Detail’ aanvinken, helpt niet en zorgt ervoor dat de game juist minder stabiel draait. Desalniettemin is dit een prima survival game waar je veel tijd in kwijt kunt, wat ook nodig is om alles te kunnen ontdekken. De game heeft zeker potentie, maar er is absoluut nog werk aan de winkel. Een definitieve versie staat voor de lente gepland en laten we hopen dat men dan alles in orde heeft gebracht.