DLC Special: Tom Clancy’s The Division – Survival – In maart 2016 verscheen The Division en van deze titel werd behoorlijk veel verwacht. Het heeft bepaalde beloftes ingelost, maar door het dunne verhaal, de soms twijfelachtige AI en de op termijn repetitieve activiteiten viel de game wat tegen. Nu zijn we heel wat maanden verder en is de game door ontwikkelaar Massive Entertainment flink verbeterd, met onder andere de Underground DLC en de 1.5 update. Vorige maand verscheen de Survival DLC en hierin krijg je als speler een unieke ervaring en uitdaging. In barre omstandigheden moet je zien te overleven en proberen de helikopter te bereiken, wat een flinke uitdaging kan zijn. Het is een fraaie uitbreiding geworden, waar we hieronder dieper op in gaan.

Die stomme reclameborden

Het verhaal dat geïntroduceerd wordt met de Survival modus gaat over een eventueel antivirus voor het virus dat de bevolking al zolang plaagt. Als agent stap je in de helikopter om op onderzoek uit te gaan, maar al snel gaat het mis. Tijdens je vlucht met de helikopter te midden van een sneeuwstorm raakt een reclamebord los door de harde wind. De helikopter wordt vol geraakt en stort neer. Vanaf dat moment sta je er helemaal alleen voor, begin je vanaf nul qua uitrusting en dien je te overleven om uiteindelijk in de Dark Zone het evacuatiepunt te bereiken. Dat gaat echter niet zomaar, want het overleven zelf is al een flinke uitdaging vanwege een aantal factoren. Zo heb je te maken met de barre kou, onderkoeling en een infectie die eigenlijk als een timer werkt.

Zodra je start, heb je ongeveer een uur de tijd om bij de helikopter te komen en zo te evacueren. Het startpunt is willekeurig ergens op de map, maar voordat je begint, krijg je nog een aantal keuzes voorgeschoteld. Je kunt Survival namelijk op verschillende manieren spelen. Je kunt solo aan de slag, met vrienden of met onbekenden. Dat laatste raden we zelf wel af, want de loot die je vindt en opraapt is essentieel voor het overleven. Door de kou en kans op onderkoeling met daarbij de infectie, heb je eten, drinken, kleding, materiaal en medicijnen nodig. Als je dan met onbekenden speelt, is de kans groot dat alles voor je neus weggekaapt wordt. De items kunnen gedeeld worden, maar als iemand ze oppakt, kun je er zelf niet meer bij en niet iedereen is even vrijgevig.

Dit kun je voorkomen door solo te spelen, waardoor je alles wat je pakt meteen kan gebruiken of als je met vrienden speelt, kun je afspreken wie wat opraapt. Samenwerking wordt hierdoor benadrukt en dat is een tof accent. Daarnaast kun je kiezen of je de PvP of PvE route neemt. Bij de eerstgenoemde kun je vijandelijke spelers tegenkomen die een extra obstakel vormen. Uit onze ervaring blijkt dat de NPC’s vaak lastig genoeg zijn, zeker als je solo speelt. Dan moet je helemaal goed op je hoede zijn, want ze kunnen je verrassen en snel uitschakelen. Als je op dat moment net genoeg items hebt om naar de Dark Zone te gaan en je wordt overrompeld, dan kan dat erg zuur zijn. Toch zorgt dit aan de andere kant voor meer uitdaging en heb je het gevoel echt aan het overleven te zijn.

blank

Tijdens de tocht naar de Dark Zone dien je allerlei items te vinden, zoals eten, drinken, medicijnen en pijnstillers. Die laatste twee kunnen de infectie remmen en zijn dus van groot belang. Hierdoor win je tijd en kun je ook beter zoeken, zodat je meer kleding kunt vinden tegen de kou. Sterkere wapens kunnen je ook helpen en dan vooral als je in de Dark Zone bent aangekomen. Te lang ergens blijven hangen kan niet en hierdoor ontstaat het gevoel dat je continu in beweging moet blijven. Dit is cruciaal, want hoewel je in PvE niet tegen andere spelers speelt, kunnen ze wel kisten openmaken, waardoor je zelf met lege handen komt te staan. Een route plannen richting de Dark Zone is dan ook handig, zeker als je met een team speelt.

Het vinden van materiaal, zoals gereedschap, elektronica, stof en onderdelen van wapens, is ook erg belangrijk, want zo dien je een filter te maken om de Dark Zone te betreden. Dit geeft het overleven nog meer uitdaging, want het kan zo voorkomen dat je niet meteen kan vinden wat je nodig hebt, omdat bijvoorbeeld andere spelers alle loot al hebben opgeraapt. Als je dan het benodigde materiaal hebt gevonden, moet je nog een schuilplaats bereiken waar je items kan maken. Het kan dus voorkomen dat je tijdens een run veel extra tijd nodig hebt om het juiste materiaal te bemachtigen. Het bereiken van de Dark Zone is al een hele missie op zichzelf, maar het kan wel heel lonend zijn.

blank

De Dark Zone kan heel lonend zijn in Survival

Hetgeen het zo belonend maakt, is dat je in de Dark Zone allemaal kisten kunt vinden en openen, waarin je ook weer spullen kunt vinden die je kunnen helpen bij het overleven. Ook tref je hier caches aan waar high-end gear in zit, zoals wapens en gear sets. Als je eenmaal geëvacueerd wordt, kan je deze items vanzelfsprekend meenemen en om te evacueren dien je een helikopter in te roepen met een Flare Gun. Die dien je overigens ook eerst nog even te maken in één van de schuilplaatsen, waardoor deze modus vol uitdagende obstakels zit. Als de evacuatie eenmaal ingeluid wordt, komt er nog een ander aspect om de hoek kijken. In de Dark Zone lopen namelijk niet alleen gevaarlijke en sterke NPC’s rond, maar ook Hunters. Dit zijn vijandelijke agenten die dezelfde vaardigheden hebben als de agenten van The Division, waaronder Pulse en/of Healing Stations.

Op het moment dat je de Flare Gun afvuurt, begint in feite de finale van de modus, want dan verschijnen de Hunters. Zij willen één ding en dat is voorkomen dat je in de helikopter stapt. Samen met de vaardigheden die ze inzetten en de krachtige wapens, zijn ze voor de solo spelers erg pittig en als team moet je gecoördineerd te werk gaan. Doordat je beperkte items hebt, kun je bijvoorbeeld snel zonder middelen komen te zitten die je health aanvullen. Verder merkten we ook dat onze wapens vaak inferieur waren aan die van de Hunters, waardoor de gevechten erg lastig waren, maar tegelijkertijd ook een mooie uitdaging boden. Het overleven en afknallen van de Hunters geeft dan ook veel voldoening, met als mooie bonus een berg loot.

blank

Conclusie

De Survival modus is een fraaie uitbreiding geworden voor zowel nieuwkomers als veteranen. Het is een uitdagende modus waarin je vanaf nul begint en moet zien te overleven door allerlei items te vinden. Die dien je vervolgens te gebruiken om nieuwe items van te craften, die je later weer nodig zult hebben. De zware weersomstandigheden zorgen ervoor dat je af en toe de warmte in een gebouw moet opzoeken door even bij een ton met olie en vuur te gaan staan. Kortom, alle aspecten van het overleven zitten in deze modus verwerkt en het is eigenlijk een onderdeel dat we graag veel eerder hadden willen spelen – bij de launch bijvoorbeeld. Desalniettemin zijn we erg blij dat Ubisoft deze uitbreiding heeft uitgebracht, want hoewel de tocht en het overleven van de Dark Zone erg moeilijk kan zijn, zijn de beloningen voldoende. De gevechten met de Hunters in de afloop geven bovendien een extra dimensie aan het geheel, waardoor de Survival modus zeker de moeite waard is. Sterker nog, het geeft The Division net even wat meer glans.