Codemasters heeft vorig jaar DiRT Rally uitgebracht wat een voortzetting is van de bekende DiRT franchise dat weer is ontstaan uit Colin McRae Rally. Daarmee heeft Codemasters een zeer degelijke franchise opgebouwd dat eens in de zoveel tijd wordt voorzien van een nieuw deel.

De aankondiging van DiRT 4 komt echter toch een beetje als een verrassing, mede omdat DiRT Rally nog niet eens zo gek lang uit is. DiRT 4 is al even in ontwikkeling zo blijkt, want de game zal al in juni gaan verschijnen.

De game beschikt over een carrière modus die het echte rallyrijden zo goed mogelijk zal nabootsen. Daarnaast zal de game een geheel nieuwe feature bevatten, namelijk ‘Your Stage’ waarin je eigen rally tracks kunt samenstellen. Je kan via deze feature op vijf verschillende locaties in feite oneindig veel tracks maken, die je kan delen met je vrienden. Kortom, het bekende LittleBigPlanet of beter nog, Modnation Racers, concept komt naar DiRT 4.

De game is gemaakt met daarbij ondersteuning van coureurs om het zo authentiek mogelijk te maken. Bekende namen die hebben meegeholpen zijn Kris Meeke en Petter Solberg. Hun rol was vooral belangrijk voor hoe de auto reageert op jouw acties. Dat is niet het enige, want Oliver Solberg (zoon van) heeft meegeholpen aan het ontwerpen van het gedrag van crosskarts, een nieuwe discipline die je in de game zult aantreffen. Verder zal al het commentaar authentiek zijn, dus zowel die van de co-driver, de commentator als de presentator.

Ook qua variatie in omgevingen zal DiRT 4 aanzienlijk verder uitgebreid worden. Zo zullen er nu veel Amerikaanse locaties in de game aanwezig zijn, denk aan Michigan, Nevada, Californië, maar ook Baja in Mexico. Tevens kan je op deze locaties naast rallyrijden aan de slag met buggy races en truck races. Om echter ervaring op te doen, zul je mee doen aan een rally school die is gevestigd in Washington. Hier zal je je eerste stappen zetten als coureur en dat onder begeleiding van Nicky Grist, navigator van wijlen Colin McRae.

Om er nog een schepje bovenop te doen, de gehele game is opgebouwd op basis van nieuwe technologie, het is meer realistisch dan ooit en uiteraard zijn er verschillende competitieve multiplayer modi aanwezig. Daarmee is DiRT 4 de grootste game in de franchise tot op heden. Check hieronder de eerste trailer.