Review: Turtle Beach Elite Pro + Elite Pro Tactical Audio Controller – Wil je het aller-allerbeste op audiogebied voor je gaming console? Dan is er de combinatie van de Turtle Beach Elite Pro headset met de Elite Pro Tactical Audio Controller; althans, zo adverteert Turtle Beach deze combinatie. Het is echter geen goedkope combinatie, met een prijskaartje van 219 euro voor de headset en 150 euro voor de audio controller. Gecombineerd is de set te koop voor 329 euro. Voor deze prijs mogen we dus behoorlijk wat verwachten en dus gingen wij aan de slag met deze unieke set. Worden onze verwachtingen waargemaakt? Dat ga je nu lezen.

De headset en het comfort

Laten we beginnen met de headset, de Elite Pro. Dit is de absolute top headset van Turtle Beach en dat valt al meteen op wanneer je deze uitpakt. De bouwkwaliteit van de headset is ongelooflijk stevig en het geheel voelt enorm luxueus aan. De oorschelpen zijn groot en breed, waardoor deze gemakkelijk over alle maten oren heen passen. De headset zit bovendien erg comfortabel, want de kussens zijn zacht en er is nauwelijks geluid te horen van buitenaf, zelfs al komt er geen audio door de headset.

elitepro1

De hoofdband van de headset is in z’n geheel aan te passen; bovenop de headset zit namelijk een schuifmechanisme voor beide kanten, zodat je de headset naar de juiste pasvorm kunt instellen. De headset valt zowel strakker als losser in te stellen en het is maar net hoe ‘klem’ je deze uiteindelijk op je hoofd wilt hebben. Daarnaast zijn er ook drie verschillende standen voor de oorschelpen, zodat de headset voor zo goed als alle oorformaten comfortabel is.

Aan brildragers is ook gedacht, want je kunt de kussens namelijk loshalen van de headset en gebruikmaken van het ‘ProSpecs Glasses Relief System’. Een hele mond vol, maar het komt er op neer dat je met dit systeem een soort opening creëert op de zachte kant van de kussens waar brillenpoten vervolgens precies in passen, zodat deze niet tegen je hoofd drukken.

Het gebruik van de headset zonder de Pro TAC

Het hebben van een Elite Pro Tactical Audio Controller is niet per se een vereiste; de headset werkt namelijk ook zonder deze versterker. De headset is namelijk voorzien van een 3.5mm audio-aansluiting die je in de DualShock 4 kunt stoppen. De headset is tevens te gebruiken op de Xbox One controller, de PC en telefoons. Op deze kabel vind je een microfoon switch, zodat anderen niet alle gesprekken horen als ze deze niet hoeven te horen. Ook vinden we op de kabel een volumeknop, zodat je niet constant het menu van de PS4 in moet om dit aan te passen – erg handig dus.

Al met al dus ontzettend positief en goed doordacht, maar er zit wel een enorme adder onder het gras. Zonder de Elite Pro Tactical Audio Controller klinkt de headset niet als een headset van 219 euro, maar eerder als een Sennheiser van 19 euro. We hebben de headset in eerste instantie getest zonder de Pro TAC en dat leverde een behoorlijke teleurstelling op. Ook in combinatie met een telefoon om muziek te luisteren via Spotify was het geen indrukwekkende ervaring. Zonder de Elite Pro TAC opstelling is er namelijk geen bass te horen, klinkt alles erg ver weg en vooral heel erg schel. Dat is toch wel een domper als je zoveel geld uitgegeven hebt aan deze headset.

Dat is dan ook gelijk het grootste euvel dat komt kijken bij een losse aanschaf van de Elite Pro headset. Overweeg je dat? Dan is het zijn geld niet waard. De bouwkwaliteit en mogelijkheden zijn fantastisch, het is doordacht en comfortabel, maar het gaat hier uiteindelijk om een headset en dan draait het allemaal om het geluid. Ook al zou de headset uit diamanten en een gouden rand bestaan, geluid is en blijft cruciaal. We sloten de headset na deze ervaring met veel scepticisme op de Elite Pro TAC aan, in de hoop dat dit het geheel nog enigszins zou verbeteren.

elitepro2

De Elite Pro Tactical Audio Controller

De Elite Pro TAC is een krachtige audio controller gemaakt om de geluidskwaliteit van de headset drastisch te verbeteren. Met termen als DTS Headphone:X 7.1 Surround Sound, Superhuman Hearing en DTS Surround Sound Modes adverteert deze headset zichzelf. Klinkt allemaal heel erg leuk natuurlijk, maar het gaat erom hoe de geluidskwaliteit in de praktijk wordt verbeterd. Hoe de technologie dan vervolgens heet, doet er nog vrij weinig toe.

De Pro TAC is te gebruiken met een PS4 en Xbox One, met Microsoft Windows alsook Mac. Op de PlayStation 4 sluit je de Pro TAC aan met de bijgeleverde USB- en optische kabel. Beiden zijn vrij lang, zodat je op normale ‘console gaming afstand’ het apparaat bij je kunt hebben. De headset plug je vervolgens in de Pro TAC en dus niet in de DualShock 4. Het enige wat je dan nog resteert, is het aanpassen van wat instellingen in de PS4. Zo zet je de primaire sound output op optisch en schakel je Dolby Digital in en dan ben je helemaal klaar om de Pro TAC te gebruiken.

Zodra de Pro TAC aanstaat, lichten de lampjes op en kun je de wereld van een headset met amplifier ontdekken. Buiten dat zijn er nog heel veel opties voor de Pro TAC beschikbaar. Zo zijn er verschillende presets en surround modi. Hiermee kan je stoeien om uiteindelijk de beste preset en surround modus te vinden, die voor jou het meest prettig klinkt. De controller zelf biedt bovendien nog vier sliders en die zijn voor de Game/Chat audio-balans, het microfoon niveau, een ‘Outbound Mic Boost’, zodat anderen je beter horen en de ‘Background Noise Limiter voor je Mic’. Die laatste is met name handig wanneer iemand besluit om te gaan stofzuigen, waar je medespelers natuurlijk niet mee lastig wilt vallen.

blank

Geluidskwaliteit met de Pro TAC

Eenmaal alles dus klaargezet en aangesloten, werd het tijd om het geheel eens goed te testen. Nu willen we niet overdrijven, maar het verschil dat de Pro TAC biedt, is zo ontzettend groot, dat het eigenlijk niet leuk meer is. Heel simpel, zonder de Pro TAC klinkt de Elite Pro headset gewoon echt helemaal nergens naar. Met een Pro TAC controller is dit het beste wat je kan krijgen, want ineens merk je veel meer diepte in hetgeen je beluistert. Games krijgen spontaan meer detail in de audio, er is ineens een bas aanwezig en het schelle is er helemaal vanaf.

Het lijkt wel of er iets in de headset zit, wat pas geactiveerd wordt wanneer deze is aangesloten op een Pro TAC. Alsof de drivers dan opeens wel goed aangestuurd worden, want met de Pro TAC is deze headset letterlijk en figuurlijk een beest. Met de Pro TAC blaast deze headset enkele luxueuzere koptelefoons compleet weg, zelfs bij het beluisteren van alleen muziek. Of je nu naar jazz, dubstep, EDM of R&B luistert, het maakt niet uit. De Elite Pro klinkt echt ontzettend goed samen met een Pro TAC, het lijkt wel een wonder.

Een Pro TAC is ‘per se’ nodig bij een Elite Pro

Het feit dat de Pro TAC zo’n immens bredere dimensie aan de headset weet toe te voegen, ervaren we als negatief en positief. Natuurlijk is het goed dat een headset zijn volledige potentie bereikt via een versterker, maar aan de andere kant is het jammer dat het echt nodig is om er goed geluid uit te krijgen. Zonder de Pro TAC is het gewoon niet zo interessant, want het klinkt nergens naar en als je alleen de headset koopt, zal je je bekocht voelen. Dat vinden we jammer, want we hebben het hier over een headset die los 219 euro kost.

blank

In dat kader raden we je aan om een bundel te kopen, waarbij je in één keer de gehele set aanschaft. Dan weet je zeker dat je goed zit, maar hou wel rekening met de kabels. Het is goed mogelijk dat je niet zit te wachten op extra bekabeling. Je hebt dan immers weer twee lange kabels extra aan je PS4 hangen. Je kan er voor kiezen om deze te verkorten waarbij je dan één langere audio-kabel neemt om de headset mee te verbinden. De Pro TAC kan dan in je TV-meubel blijven staan, maar dan zul je wel het geluid moeten aanpassen via het PS4-menu met minder opties of regelmatig heen en weer moeten lopen. Dat is dus wat onpraktisch.

Conclusie

De combinatie van een Turtle Beach Elite Pro headset met een Elite Pro Tactical Audio Controller is een wereldse. Wel blijven we het jammer vinden dat je per se de Pro TAC nodig hebt om goed geluid uit de headset te halen. Wil je enkel de headset aanschaffen? Dan raden we dit ten zeerste af, want er zijn betere opties op de markt voor dit bedrag die wel een amplifier ingebouwd hebben. Buiten dat worden we vooral heel erg vrolijk van de combinatie, want er bestaat gewoon geen betere optie op de markt. Het geluid is werelds, diep, rijk, zuiver en de mogelijkheden van de Pro TAC zijn ongelooflijk. Daarnaast is deze combinatie ook nog eens te gebruiken met andere platformen, wat de aanschaf mogelijk interessanter maakt.

Pluspunten

  • De absolute top onder headsets
  • Luxe en stevige bouwkwaliteit
  • Rijk geluid i.c.m. de Pro TAC vol diepte en helderheid
  • Lampjes op de Pro TAC geven het een luxe gevoel
  • Veel extra mogelijkheden bij gebruik van de Pro TAC

Minpunten

  • Veel kabels met de Pro TAC
  • Zonder Pro TAC is de Elite Pro headset weinig waard
  • Fors prijskaartje

-