Nou een topper kan het zeer zeker zijn, de nieuwe 3D technologie die door onder andere Sony en Samsung op de markt wordt gebracht. Het is echter zeer de vraag of dit een topper wordt zoals Gran Turismo 5 of FIFA 11 of een topper die meer in het rijtje Gerard Joling en Gordon past. Niet echt een topper dus, eerder een tobber.

Eerst even iets recht praten. Dit stukje is waarschijnlijk voorlopig vrij waardeloos omdat de meeste mensen die zichzelf tot de categorie gamer benoemen geen leggende gelden hebben. Er zijn genoeg van die gamers die zo in hun spel leven dat ze denken dat ze een geldboom in hun achtertuin kunnen planten, maar het simpele feit is dat ze dat niet kunnen. Een goedkope 3D TV zal je voorlopig zo’n 2000 euro kosten. Vergelijkbaar met toen ooit de kleuren-TV op de markt werd gebracht toen die zo’n 2000 gulden moest kosten. Alleen de steenrijken kunnen zo’n TV betalen. Toch is het wel belangrijk om, als je het geld hebt, er goed over na te denken avlorens je als een wild stier naar de Media Markt loopt. Vandaar dus deze column.

Net als in de tijd van de kleuren-TV zijn er helaas weinig programma’s op TV die de nieuwe techniek ondersteunen. Toen in de jaren 60 van de vorige eeuw de rijke mensen hun splinternieuwe kleuren-TV aanzetten zagen ze ook bijna alleen nog maar zwart-wit programma’s. Zo zal dat nu ook gaan. Voetbal kijken zal voorlopig nog niet in 3D kunnen, ondanks Sony’s reclame tijdens het WK: “Imagine football in 3D.” Ja, ‘imagine’, dat is heel goed gezegd. Voorlopig zullen we Wayne Rooney’s Shrek-achtige gezicht nog in 2D moeten aanschouwen. Dat lijkt natuurlijk een triomf voor de mensheid, maar we zullen ook nog een tijd moeten wachten om Messi’s kunsten in 3D te kunnen zien.

Het erge is nog wel dit: als je in de jaren 60 een programma in kleur had gevonden, kon je hem in kleur aanschouwen. Bij de 3D TV ligt dit anders. Je ziet gewoon je programma’s in 2D, omdat je niet in de kleine lettertjes had gelezen dat je bij die 3D TV ook een peperdure 3D-bril moet aanschaffen. Dan heb je uiteindelijk die 3D-bril en een programma in 3D en dan kan je aan met wie je dan ook TV kijkt vertellen hoe mooi dat 3D is… omdat diegene nog geen bril heeft. Het is ook geen handige Specsavers of Hans Anders regeling dat je je tweede bril gratis of voor de helft krijgt. Maar het is natuurlijk wel zo dat als je flink over de 2000 euro uitgeeft aan een TV waar je nog nauwelijks iets aan hebt, de kans groot is dat je helemaal geen vrienden hebt.

Maar dat is het wat betreft de televisieprogramma’s. Gaming is voor mensen die 3D overwegen ook een reden om zo’n enorm bedrag uit te geven. Een racefanaat als ikzelf loopt echt warm voor Gran Turismo 5 in 3D. Zo zal een schietfanaat warmlopen voor een Call of Duty of Killzone in 3D. Het is net alsof je er echt bij bent. Maar is dat niet precies hetzelfde als wat ze riepen met HD? Het feit blijft: je bent er niet bij. Waarom zou je met een bril op gaan zitten om te gamen alsof je er echt bij bent, als je weet dat het toch allemaal een spel blijft. Tenzij je natuurlijk die jongeman bent die echt gelooft dat hij een geldboom in zijn tuin heeft.. die je niet hebt.

HD is nog nauwelijks ingeburgerd. Op het moment worden alleen absolute topspellen in 1080p ontwikkeld, de hoogste resolutie die de huidige techniek te bieden heeft. De meeste spellen worden ontwikkeld in wat HD Ready genoemd wordt, 720p. HD Ready betekent zoals je verwacht klaar voor HD, maar dus nog geen HD. Dat brengt me bij het volgende twijfelpunt van 3D. De HD techniek is nog niet uitontwikkeld, of we gaan een nieuwe dimensie erbij doen. HD is een mooie techniek die uitontwikkeld moet worden. De 3D techniek zorgt ervoor dat ontwikkelaars die eruit willen springen aan 3D gaan werken en dus blijven we voor altijd zitten met een HD techniek die nog niet ontwikkeld is. Zonde van het geld, en de techniek.

Misschien denk jij er compleet anders over en heb je wel die geldboom in de tuin staan. Dat kan. Voor mensen als jij zal de 3D techniek bedoeld zijn. Als we met zijn allen er zo over dachten was deze techniek een topper. Veel mensen zullen het echter vervelend vinden om met een bril op te gaan zitten om een rondje Nurburgring te doen op Gran Turismo 5. En veel mensen zullen ook geen geldboom hebben. Het is een hele toestand, dat 3D. Sony wil ons maar al te graag de techniek verkopen. Maar Sony: velen van ons kunnen het niet betalen en velen van ons willen het niet. Meer dan 2000 euro en een bril op, allemaal omdat het dan lijkt dat je ergens echt bij bent waar je helemaal niet echt bij bent? Laten we het lekker op HD houden.