Special: 3D-gamen top of flop?

Nou een topper kan het zeer zeker zijn, de nieuwe 3D technologie die door onder andere Sony en Samsung op de markt wordt gebracht. Het is echter zeer de vraag of dit een topper wordt zoals Gran Turismo 5 of FIFA 11 of een topper die meer in het rijtje Gerard Joling en Gordon past. Niet echt een topper dus, eerder een tobber.

Eerst even iets recht praten. Dit stukje is waarschijnlijk voorlopig vrij waardeloos omdat de meeste mensen die zichzelf tot de categorie gamer benoemen geen leggende gelden hebben. Er zijn genoeg van die gamers die zo in hun spel leven dat ze denken dat ze een geldboom in hun achtertuin kunnen planten, maar het simpele feit is dat ze dat niet kunnen. Een goedkope 3D TV zal je voorlopig zo’n 2000 euro kosten. Vergelijkbaar met toen ooit de kleuren-TV op de markt werd gebracht toen die zo’n 2000 gulden moest kosten. Alleen de steenrijken kunnen zo’n TV betalen. Toch is het wel belangrijk om, als je het geld hebt, er goed over na te denken avlorens je als een wild stier naar de Media Markt loopt. Vandaar dus deze column.

Net als in de tijd van de kleuren-TV zijn er helaas weinig programma’s op TV die de nieuwe techniek ondersteunen. Toen in de jaren 60 van de vorige eeuw de rijke mensen hun splinternieuwe kleuren-TV aanzetten zagen ze ook bijna alleen nog maar zwart-wit programma’s. Zo zal dat nu ook gaan. Voetbal kijken zal voorlopig nog niet in 3D kunnen, ondanks Sony’s reclame tijdens het WK: “Imagine football in 3D.” Ja, ‘imagine’, dat is heel goed gezegd. Voorlopig zullen we Wayne Rooney’s Shrek-achtige gezicht nog in 2D moeten aanschouwen. Dat lijkt natuurlijk een triomf voor de mensheid, maar we zullen ook nog een tijd moeten wachten om Messi’s kunsten in 3D te kunnen zien.

Het erge is nog wel dit: als je in de jaren 60 een programma in kleur had gevonden, kon je hem in kleur aanschouwen. Bij de 3D TV ligt dit anders. Je ziet gewoon je programma’s in 2D, omdat je niet in de kleine lettertjes had gelezen dat je bij die 3D TV ook een peperdure 3D-bril moet aanschaffen. Dan heb je uiteindelijk die 3D-bril en een programma in 3D en dan kan je aan met wie je dan ook TV kijkt vertellen hoe mooi dat 3D is… omdat diegene nog geen bril heeft. Het is ook geen handige Specsavers of Hans Anders regeling dat je je tweede bril gratis of voor de helft krijgt. Maar het is natuurlijk wel zo dat als je flink over de 2000 euro uitgeeft aan een TV waar je nog nauwelijks iets aan hebt, de kans groot is dat je helemaal geen vrienden hebt.

Maar dat is het wat betreft de televisieprogramma’s. Gaming is voor mensen die 3D overwegen ook een reden om zo’n enorm bedrag uit te geven. Een racefanaat als ikzelf loopt echt warm voor Gran Turismo 5 in 3D. Zo zal een schietfanaat warmlopen voor een Call of Duty of Killzone in 3D. Het is net alsof je er echt bij bent. Maar is dat niet precies hetzelfde als wat ze riepen met HD? Het feit blijft: je bent er niet bij. Waarom zou je met een bril op gaan zitten om te gamen alsof je er echt bij bent, als je weet dat het toch allemaal een spel blijft. Tenzij je natuurlijk die jongeman bent die echt gelooft dat hij een geldboom in zijn tuin heeft.. die je niet hebt.

HD is nog nauwelijks ingeburgerd. Op het moment worden alleen absolute topspellen in 1080p ontwikkeld, de hoogste resolutie die de huidige techniek te bieden heeft. De meeste spellen worden ontwikkeld in wat HD Ready genoemd wordt, 720p. HD Ready betekent zoals je verwacht klaar voor HD, maar dus nog geen HD. Dat brengt me bij het volgende twijfelpunt van 3D. De HD techniek is nog niet uitontwikkeld, of we gaan een nieuwe dimensie erbij doen. HD is een mooie techniek die uitontwikkeld moet worden. De 3D techniek zorgt ervoor dat ontwikkelaars die eruit willen springen aan 3D gaan werken en dus blijven we voor altijd zitten met een HD techniek die nog niet ontwikkeld is. Zonde van het geld, en de techniek.

Misschien denk jij er compleet anders over en heb je wel die geldboom in de tuin staan. Dat kan. Voor mensen als jij zal de 3D techniek bedoeld zijn. Als we met zijn allen er zo over dachten was deze techniek een topper. Veel mensen zullen het echter vervelend vinden om met een bril op te gaan zitten om een rondje Nurburgring te doen op Gran Turismo 5. En veel mensen zullen ook geen geldboom hebben. Het is een hele toestand, dat 3D. Sony wil ons maar al te graag de techniek verkopen. Maar Sony: velen van ons kunnen het niet betalen en velen van ons willen het niet. Meer dan 2000 euro en een bril op, allemaal omdat het dan lijkt dat je ergens echt bij bent waar je helemaal niet echt bij bent? Laten we het lekker op HD houden.

 1.    954 XP
  Patrick.G's avatar

  Ik vind 3D wel echt heel vet, maar nu nog gewoon te duur. Dus volgend jaar mss een 3D TV aanschaffen..

 2.    1919 XP
  ddvos's avatar

  ik heb vandaag voor het eerst bij de mediamarkt zo’n 3D tv gezien. Het ziet er het zelfde uit als in bioscoop vond ik dus best wel mooi

  ik denk dat de meeste mensen over 2a3 jaar wel een 3D tv hebben en dat er dan ook veel programma’s in 3D zijn

 3.    1267 XP
  luctheman's avatar

  3D lijkt me wel vet bij spellen zoals Fallout, je weet wel als je zo`n slomo kill maakt dat je dan heel langzaam die kogelt voorbij ziet vliegen. Als ze dat nou eens in 3D konden… dat zou echt leuk zijn, haha.

 4. Anoniem -   
  devinger's avatar

  3d tvs waarbij geen bril meer nodig is worden al lang ontwikkeld door onder andere philips, samsung en zelfs intell. Er is zelfs al een 3dtv’s waarbij geen bril nodig is te koop alleen is zijn deze erg prijzig. Er wordt verwacht dat in 2015 een zeer goedkope variant hiervan op de markt komt. Dure 3d brilletjes zijn ook redelijke onzin omdat er al 3d tv’s bestaan die gebruik maken van polarized brilletjes, je weet wel de gene die je in de bioscoop krijgt. deze brilletjes zijn hooguit 15 euro en er is geen verschil met de ative shutterglass technologie die sony en samsung nu gebruiken voor hun tv’s kwa kwaliteit van het beeld zichtbaar. Als laatste wil ik nog even kwijt dat samsung nu al een 3d tv aanbied (die gebruik maakt van de shutterglas brilletjes) voor ‘maar’ 1200 euro. Dit klinkt mischien duur maar stel je voor dat deze over een half jaar natuurlijk van prijs is veranderd en dan even duur is als een goede hd-tv van deze tijd.

  grtz devinger

 5.    261 XP
  marcovk's avatar

  Maar het maakt toch helemaal niet uit als het 720p is? Bijna alle spellen maken immers gebruik van 720p (behalve misschien GT5 Prologue), dus ik snap niet waar mensen zich druk om maken =/

 6. Anoniem -   
  onzentini's avatar

  3D televisie is nogal flauw, een neppig effectje dat op een kijkdoos lijkt, en het extraatje dat 3D geeft, wordt inderdaad weer weggehaald doordat je die gekleurde bril op hebt. Hopelijk wordt het voor games wel beter. Doordat games niet “echt” zijn kan het effect wellicht beter zijn (Zoals ook bij HD-tv Toy Story het beste effect heeft)

 7.    2791 XP
  jimke1's avatar

  ik denk dat dit een grote flop gaat worden .
  er zijn zoveel mensen die niet eens 3D kunnen kijken zonder ziek te worden ofwel mensen die gewoon al een bril moeten dragen
  dus een flop

 8.    4204 XP
  afca-yuri's avatar

  Dit zal vooral eerst in de US groot worden denk ik (sport uitzendingen, eigen tv kanalen). Dan pas zal het echt in de EU groot worden

 9.    5495 XP
  7th-son's avatar

  95% van de games zijn inderdaad max 720p..

  Ik heb 3D(tv) misschien onderschat, aangezien het aanbod toch sneller groeit dan dat ik had verwacht.
  Je hoord er steeds meer over; 3D fotografie, TV-zenders, Films (op blu-ray), games, en zelfs videoclips!
  Naarmate je wacht zal het ook steeds interessanter worden, en daarom is de beste tip ook: wacht tot het wat minder in de beginfases is en tot ze goedkoper worden.
  Ik doe precies hetzelfde en wil zelf eerst constateren hoe dit 3D is om in huis te hebben!

  Trouwens, ik vind 1200 euro niet eens echt duur (ok het blijft een smak met geld, maar toch), als je nagaat dat nog geen 2 jaar geleden de LCD tv’s van groot formaat ook rond die prijs categorie lagen. En dan niet te spreken over toen de LED-tv’s de fabrieken uit kwamen!
  En dan nog iets, weet iemand nog hoe duur LCD/Plasma tv’s waren toen het net op de markt was in begin 2004?
  3500 euro!

 10.    672 XP
  MightyMostert's avatar

  3D is al aardig aan het inburgeren. De verkopen van deze televisies gaat in een best rap tempo.
  Kijk je naar de doelgroep waarin gamers zitten die toch gemiddeld iets minder te besteden hebben ivm leeftijd etc zal het iets langer duren voordat het een standaard zal worden onder de gamers.

  Tel hierbij op dat er veel mensen misselijk worden (ik ook) en langer gamen in 3D erg vermoeiend is.
  Films en foto’s zullen iets sneller standaard worden.

  Op zich is de prijs voor dit relatief nieuwe product helemaal niet duur.
  Nieuwe producten zijn in het begin altijd duurder. Dit omdat het nog geen massa product is.
  LCD en Plasma waren een aantal jaar geleden in dezelfde prijsklasse en zijn in een aantal jaar tijd ver in prijs gezakt. LCD, plasma en zelfs LED zijn eigenlijk ook niet meer uit de huiskamer weg te denken.

  Persoonlijk wacht ik nog even een console generatie.
  Dan zijn de 3D tv’s ook in kwaliteid beter geworden en hebben we een spelcomputer die het makkelijker aan kan.
  Wellicht in FullHD 200hz? ipv de HDready op 30hz

 11. Anoniem -   
  Ramon's avatar

  3D TV is tegenwoordig rond de 1300 euro hoor :S

 12.    99 XP
  Ronald's avatar

  Beetje research en je had inderdaad ook kunnen constateren dat je een prima 3D tv hebt voor 1000 tot 1500 euri. Kijk hier maar eens : http://www.kieskeurig.nl/lcd_televisie/samsung/le46c750/specificaties/897051/

  Das toch echt wel een mooi bakkie.

  Na het zien van een 3D film in de bios overweeg ik toch echt het gamen NOG leuker te maken met titels als Killzone 3, GT5 en Motorstorm 3 in het vooruitzicht.

  Ik denk dus absoluut niet dat het flop wordt gezien ook het feit dat er steeds meer films in 3D uitkomen. Ook het medium Bluray in de PS3 is dan een verstandige keuze geweest.

 13.    4547 XP
  ps3dennis's avatar

  wilde net typen wat Ronald al getypt heeft

 14.    356 XP
  xjoeyxx's avatar

  hahahahahaha dit stukje is echt geniaal XD

  Dan heb je uiteindelijk die 3D-bril en een programma in 3D en dan kan je aan met wie je dan ook TV kijkt vertellen hoe mooi dat 3D is… omdat diegene nog geen bril heeft. Het is ook geen handige Specsavers of Hans Anders regeling dat je je tweede bril gratis of voor de helft krijgt. Maar het is natuurlijk wel zo dat als je flink over de 2000 euro uitgeeft aan een TV waar je nog nauwelijks iets aan hebt, de kans groot is dat je helemaal geen vrienden hebt.

 15. Anoniem -   
  Donstil's avatar

  Erg slecht ingelezen door de auteur van dit stukje. Een 3dTV is er al vanaf 1000a1300euro (3d ready) en een kit met 2 brillen en een 3d bluray zag ik al vanaf 79,95

  Beetje overdreven om het als peperdeur weg te stoppen. Toen ik een nieuwe xbox360 kocht (inmiddels vervangen voor een ps3) was me eerste 26″ 720P tv ruim duizend euro. Vind persoonlijk daarom de prijzen van 3d tv’s goed mee vallen.

  Als ik het stukje aflees dan komt het een beetje verbitterd op me over.

 16.    580 XP
  GVeyron's avatar

  Ik vraag me af of de schrijver van dit collumn ooit eens een demonstratie heeft gekregen over 3D tv’s.

  Wat ik jammer vind hieraan is dat de schrijver zich constant richt op de hoe prijs van 3D tv’s, maar alles wat nieuw is kost gewoon veel… klaar en dan moet je dr niet steeds op terug komen. Een belangrijker minpunt vind ik zelf dat dat 3D effect nogal tegen valt (vind ik). Ik heb 3 filmpjes gezien in 3D en vond nou niet bepaald dat het beeld uit de tv kwam. Zou misschien gelegen hebben aan de omgeving. Bij langdurig gebruik zou men ook misselijk kunnen worden en misschien wel beschadiging aan het oog.

 17.    4547 XP
  ps3dennis's avatar

  @GVeyron:

  Ik vindt ook dat het beeld nou niet bepaald uit de tv komt, en daarom heb ik er ook geen 1000 euro voor over ( en het is zonde van mijn 1000 euro kostende 720P plasma tv van 2 jaar oud ) Wacht dan ook op een 1080p ful 3D monitor van niet meer dan 300 euro.

 18. Anoniem -   
  Donstil's avatar

  @ps3dennis: Nou dan kan je naar de winkel want die zijn eral. Samsung heeft Lcd monitoren voor (ruim) onder de 300,O0 die perfect fullHD3D kunnen afspelen

  (fullHD 60hz 2x)

 19.    424 XP
  Dawes's avatar

  Ik vind de column om te lezen niet echt objectief geschreven.

  Vraag me af of je zelf al eens in 3D gegamed heb (zij het in een zaak waar ze een PS3 er op aan hebben gesloten), of uberhaupt een fragmentje op een van deze TV’s heb gezien (dus niet in de bios).

  Ik vind het een hele speciale toevoeging aan films/games, zij het dat het wel minder gezellig is om even een filmpje te kijken. Het is een totale nieuwe dimensie wat toch wel apart is om naar te kijken en zeker zo een leuke feature is. Zij het dat het nu nog zo veel geld kost dat bijna niemand het koopt, so be it. Maar zoals je schrijft was dat ook bij de eerste kleurentv, eerste flatscreen, etc. alles was duur. Maar de tijd van 3D komt nog wel, zij het in een ander formaat (geen brillen)..

  Ik vind het zelf wel tof om naar te kijken, en gelukkig heb ik die dingen op mijn winkelvloer staan ;), sterker nog. Verkoop ze zelf persoonlijk 😛

 20. Anoniem -   
  simon's avatar

  Zolang je nog een brilletje op moet en barstende koppijn krijgt gaat het niets worden met 3D. Ik sla een keer over.

 21.    99 XP
  Ronald's avatar

  @Dawes: wat kun jij ons vertellen over de verhalen van de koppijn ? Ik overweeg sterk in de stappen naar een 3D tv. Is het verstandig om juist even te wachten op de brilloze tv’s of gaat dat nog wel een aantal jaren duren voor dit weer schappelijk te betalen is. Graag je advies als verkoper.

 22.    844 XP
  thom430's avatar

  Harde flop, als je iemand in een spel wilt hebben doe je dat met een goed verhaal en stijltje, niet met graphics(Zie Fallout 3, dat spel was ronduit lelijk en crashte vaak maar het stijltje maakte hem GOTY)
  Er is toch niks mis met de manier van gamen nu?
  If it ain’t broken don’t fix it.

 23.    4547 XP
  ps3dennis's avatar

  @Donstil: full 3D ( dus zonder bril )

 24.    284 XP
  just1n's avatar

  @ps3dennis:
  keep on dreaming 😛

 25.    1402 XP
  Selec1's avatar

  Het is natuurlijk heel handig voor Sony om PlayStation ongelooflijk te promoten met 3D aangezien ze zelf ook heel veel 3D TV’s verkopen.
  Denk eerlijk gezegd niet dat Sony het doet omdat het zo’n geweldige ervaring is, denk dat er gewoon geld achter zit.

 26.    4547 XP
  ps3dennis's avatar

  @just1n: De 3ds nintendo Is ook zonder bril en de mediamarkt verkoopt ook een 3D digitale fotolijstje

 27.    424 XP
  Dawes's avatar

  @Ronald:
  Wanneer 3D zonder bril op de Nederlandse (!) consumentenmarkt komt, zijn we al in ieder geval al lang en breed aan de gang met een PS4 lijkt me zo. Anders verwoord gaat dit nog wel even duren en is het in mijn opinie niet het wachten waard.

  Hoofdpijn blijkt per gebruiker veelal verschillend te zijn. Hoe lang ik er naar kijk, ik krijg er geen hoofdpijn van of iets dergelijks. Maar dat zal wel iets persoonlijk zijn.

  Al met al vind ik 3D een leuke toevoeging voor films te kijken en misschien her en der een spelletje. Maar niet standaard om programma’s in te bekijken ..

 28. Anoniem -   
  tj's avatar

  Maar het is natuurlijk wel zo dat als je flink over de 2000 euro uitgeeft aan een TV waar je nog nauwelijks iets aan hebt, de kans groot is dat je helemaal geen vrienden hebt.

  hahahahhahahahhahahhahahahahha cker waar !
  3D flop of niet , ik ga nooit van me leven met een bril zitte gamen ! en al helemaal niet als ik die bril niet gratis bij een 3d tv krijg !

 29.    220 XP
  salberts93's avatar

  mensen die commentaar hebben op de schrijver, de schrijver in kwestie heeft inderdaad niet eerst helemaal research gedaan om uit te vogelen dat ze misschien iets goedkoper zijn geworden. 1500 euro voor een 3D TV is nog steeds meer geld dan iemand zonder geldboom kan betalen over het algemeen, en je zit hoe dan ook met n bril op naar een klein beetje 3D te kijke. ik heb het niet alleen over de prijs, ik heb het over meer aspecten die tegenvallen gehad.

 30.    3422 XP
  sjoerdgames4's avatar

  @onzentini: Kleurige brilletje? Die heb je tegenwoordig bijna niet meer, de bedoeling is dat je met dit 3D met polarisatiebrillen naar het beeld kijkt, dit zijn een soort zonnebrillen. Niet rood-groen, daar krijg je hoofdpijn van.

 31. Anoniem -   
  Henny's avatar

  Hallo, Nou ik heb zo’n peperdure 55″ 3D TV van Samsung. Ik speel hele avonden Wipeout HD in 3D maar ik krijg echt geen hoofdpijn! voor mij kan er niet genoeg 3D content verschijnen laat alle games en films maar komen. Ook ben ik brildragend en heb dus echt geen last van de bril die ik extra op moet zetten past precies over mijn huidige bril heen.
  Geloof mij nu maar deze extra dimensie is niet meer te stoppen.

 32.    672 XP
  MightyMostert's avatar

  @Henny: Mijn vader heeft ook een Ps3 en de Samsung 55″ 8700 serie gekocht.

  Maar na een dik uur gamen werd ik (hardcore gamer die 4 uur per dag gamend) toch wel een beetje misselijk.
  Ik speelde WipeOutHD en SuperStardustHD in 3D.

  Vergelijk de misselijkheid met motion sickness. Misschien wennen?
  Ik denk dat niet iedereen er tegen kan. De 1 vind G krachten ook geweldig waar een ander helemaal ziek wordt in een achtbaan.

  Verder vind ik 3D echt helemaal super. Het is zeker een extra toevoeging en zoals ze bij Sony zeggen. Nieuwe games in 3D zijn nog spectaculairder dan oudere games omgezet in 3D.
  Nou laat Killzone 3 maar komen dan 😀

 33.    49 XP
  CorTezz_68's avatar

  Ik snap jullie niet, deze site zegt dat de goedkoopste 3D TV 2000 euro is. Dat is namelijk onzin want er ze zijn er al voor 1000 euro. En die brillen zijn ook niet zo duur, je hebt 2 actieve shutter glasses en een 3D Blu-Ray film, voor 79 euro.

  En natuurlijk heb ik een geldboom :S jesus man waarom laat je iemand deze blog schrijver terwijl hij er totaal geen verstand en everaring mee heeft.

  Ik ga in ieder geval over een maandje een 3D tv kopen. Samsung LE40C750 + Samsung Staterspakket + Ziggo CI+ Module voor HD

 34.    121 XP
  Qim0's avatar

  Heb onlangs op een Bravia 3D tv MoterStorm:PR / CometCrash en WipeOut in 3D gespeeld en het is geniaal!!
  Ik durf zelfs te beweren dat in 3D het beeld nog mooier is als in Full HD, ondanks dat 3D het tot nog toe max 720p haalt.
  Wat ook grappig is bij de Bravia 3D: als je gewone games (bv: CoD:MW2) speelt in 3D mode lijkt het beeld duidelijker/scherper te worden.

  Niks flop, dit wordt onmisbaar!

  Ik ga zeker voor 3D, maar wacht nog ff aangezien ik mijn 42″fullHD Philips pas 2½ jaar heb.

  Hopen dat over een jaartje of 5 een 3D tv betaalbaar is zonder dat je een bril nodig hebt.

 35.    49 XP
  CorTezz_68's avatar

  @Qim0:
  ik ga al een 3D tv kopen, de Samsung LE40C750, deze is maar 1049! KOPEN DUS!