Review: For Honor


Review: For Honor – Voor alle aspirant-krijgsheren is het eindelijk zover: For Honor ligt in de winkels. We hebben al heel wat woorden besteed aan deze titel uit de stal van Ubisoft, maar nu is het tijd om ook een oordeel te vellen. Wij betraden het slagveld en vochten aan de zijde van de ridders, Vikingen en samoerai. Is For Honor uiteindelijk de eervolle strijderssimulatie geworden die het ambieert te zijn? Wij hebben de review waarin we je het gaan vertellen.

Some men just want to watch the world burn

De prachtige quote van Michael Caines personage Alfred in The Dark Knight is zeker op z’n plaats in het universum van For Honor. Het kwaad in deze titel komt in de vorm van Apollyon, een krijgsvrouw met maar één doel: oorlog creëren. Nadat de wereld compleet in duigen is gevallen, leven de ridders, Vikingen en samoerai gespannen dicht bij elkaar. Vrede is er, maar het minste of geringste kan zomaar weer een duizend jaar durende oorlog veroorzaken. Met behulp van het Blackstone leger, dat ze vergaard heeft door onrust te trappen in Ashfield, verstoorde ze eerst de rust onder de ridders, liet ze oorlog voeren met de Vikingen en op hun beurt de Vikingen weer met de samoerai. Zoals je al kunt voorspellen, duurt het niet lang, voordat alle drie de volkeren met elkaar in de clinch liggen.

Gedurende de zes tot acht uur durende campagne krijg je de controle over meerdere personages, soms ook verschillende leden van een bepaald volk. Het probleem hiermee is dat je daardoor nooit echt een band creëert met een personage. Hetzelfde geldt voor diens vechtstijl; je hebt simpelweg niet genoeg tijd om een personage echt uit te diepen. Het verhaal springt ook redelijk van de hak op de tak en gaat gepaard met een belabberd geschreven script. De voice-acting is bij vlagen tenenkrommend en komt soms niet verder dan een erg ongemakkelijk gegrom en gebrul. De kracht van For Honor ligt duidelijk niet bij de singleplayer.

Een stuk minder grootschalig dan je zou denken

Een ander punt dat erg opviel tijdens de campagne, is het contrast tussen de tussenfilmpjes en de daadwerkelijke game. Uit de trailers en dergelijke kregen we vaak het gevoel dat de veldslagen gigantisch moesten zijn. In de beta vermoedden we dat de multiplayer misschien niet de capaciteit aankon, dus daar hebben we verder niet meer zo op gelet. De realiteit blijkt echter dat de grootschaligheid nergens echt terugkomt. In de tussenfilmpjes zie je soms legers van vijftig tegen vijftig knokken en overal lichamen liggen. In de daadwerkelijke gameplay komt hier slechts een gedeelte van terug. Het is vaak niet meer dan twintig tegen twintig en lichamen verdwijnen direct wanneer de NPC het leven laat. Het gevoel van een slagveld moet dus een beetje bijgesteld worden.

For Honor heeft ook redelijk wat ruwe randjes in de afwerking zitten. Als je iemand namelijk tegen de grond slaat, valt deze altijd op dezelfde manier neer. Dit komt doordat er geen ragdoll physics worden toegepast in de game. Van dichtbij zijn omgevingen en personages soms wel erg pixelig, de vuuranimaties zijn niet bepaald om over naar huis te schrijven en ergens halverwege zagen we een low-res tussenfilmpje opduiken. Er zaten gewoon gigantische pixels door het beeld heen te knallen. De schoonheidsprijs zal For Honor dus zeker niet mee naar huis nemen.

De onderliggende kracht die For Honor maakt tot wat het is

Waar For Honor zich weet te redden in de campagne is de ijzersterke combat. Hierbij meteen een tip: speel de game op moeilijk. De normale variant is veel te simpel en hebben we doorlopen met welgeteld drie keer doodgaan in de hele campagne. De hogere moeilijkheidsgraad geeft net wat meer uitdaging en houdt het knokken leuk. Het lijkt namelijk op het eerste gezicht vrij makkelijk. Je kunt links, rechts en boven aanvallen en tevens ook verdedigen. Dit doe je door een schouderknop in te drukken en met je rechterpookje de gewenste positie in te nemen. Aanvallen doe je met R1 snel en licht, met R2 hard en traag. Je kunt verder over de grond rollen, opzij springen, power-ups gebruiken en meer.

De game gaat echter veel dieper dan gewoon dit simpele principe. Je speelt zelf met verschillende classes en loopt ook verschillende vijanden tegen het lijf. Deze hebben allemaal een heel andere speelstijl en hebben zwakke en sterke punten. Zo heb je krijgers die lichte bescherming hebben, maar perfect zijn voor counters. Een afwachtende vechtstijl is hier dus de sleutel tot succes. Ga je vervolgens als een bruut op je tegenstander af rennen, dan kun je erop rekenen dat je binnen vijf seconden onthoofd op de grond ligt. Oh ja, wanneer je het goed speelt heb je keiharde ‘finishers’ waarmee je de tegenstanders vernederend het leven doet verlaten. Dit vertaalt uiteraard naar een interessant multiplayer component.

Online vernederen en vloeken tot je erbij neervalt

Denk maar niet dat je de eerste keer online ook maar een kans maakt. De eerste uren bestaan voornamelijk uit vervloekingen en zweren dat het aan de game ligt. Dat ligt het zeker niet. Een goede voorbereiding is hier van essentieel belang. Je hebt momenteel vier classes per volk, variërend van een zware bruut met een knots of bijl tot een vliegensvlugge Walkure met een lange stok. Kies één van deze personages uit en probeer deze helemaal meester te maken. Je hebt diverse mogelijkheden tot aanpassen. Je kunt verschillende outfits, wapens, kleuren en patronen toepassen om je krijger helemaal naar wens te maken. Daarnaast kun je ook steeds hoger levelen en punten verzamelen om meer opties vrij te spelen.

Je kansen spreiden over meerdere classes zorgt alleen maar voor frustratie, want je kunt niet ineens goed zijn met alle personages. Na een paar uur, als je weet hoe je elke class moet aanpakken met je krijger en verder wilt kijken, is een extra personage erbij nemen een goede optie. Van daaruit kun je gaan uitbouwen. Het is een boeiend proces waarbij je echt de diepte induikt. We hebben het ook geprobeerd om domweg te button bashen, maar zoals verwacht brengt dat je helemaal nergens. De leercurve is behoorlijk stijl, dus als je al twijfelde over het halen van For Honor, neem dit dan zeker mee in je overweging.

Rainbow Honor: For Siege

Het moge duidelijk zijn dat er qua multiplayerstructuur duidelijk leentjebuur is gespeeld bij de collega’s van Rainbow Six: Siege. De verschillende classes, de diepte, de uitbreidingen en de seizoenen die worden uitgespreid. Zo krijgen we bijvoorbeeld in het eerste seizoen van For Honor om de zoveel tijd ook nieuwe karakters. Er wordt veel waarde gehecht aan de in-game valuta, waarmee je straks die personages kan vrijspelen of waar je, als je de Season Pass hebt, meteen mee aan de slag kunt. Het is bekend. Dat zijn overigens niet alleen maar pluspunten. Het brengt namelijk ook minpunten met zich mee. Zo moet je behoorlijk diep in de buidel tasten voor upgrades en dergelijke. Grinden krijgt hiermee op de PlayStation een nieuwe betekenis.

Dit kun je dan uiteraard ontwijken door een Season Pass te kopen of voor echt geld, in-game valuta aanschaffen. Persoonlijk heb ik een behoorlijke hekel aan dit soort systemen, omdat het niets te maken heeft met gamen, maar met extra veel geld verdienen. Hetzelfde geldt voor de locaties; momenteel zijn het er slechts zes. Dit betekent dat de gameplay wel sterk is, maar het speelveld zal snel gaan vervelen. Iets waar Rainbow Six: Siege ook last van had. De basis was goed, maar pas een paar maanden later was de game waar het had moeten zijn. Dat gevoel komt hier ook een beetje bovendrijven. Qua content voelt For Honor, los van de seizoencontent die nog moet komen, best wel kaal aan.

Eervol één-tegen-één of een grote veldslag

Qua modi heeft For Honor genoeg te bieden. Je hebt de grote modi, zoals Dominion en Elimination, waarin je met twee legers en vier-tegen-vier speelt. Het doel is in de eerste modus om het moraal te breken door gebieden te veroveren. Een beetje te vergelijken met Battlefield 1’s Conquest modus. Wanneer een kant het moreel breekt van de tegenstander, kan deze niet meer respawnen en vechten ze tot de dood. Met Elimination heb je ook een grote veldslag, maar dit keer kan je niet respawnen. Deze tactische modus laat iedereen op zijn tenen lopen en zelden zal iemand je zomaar aanvallen. Een uitdagende en leuke modus.

Wil je meer de persoonlijke strijd aan gaan? Dan kun je kiezen om twee-tegen-twee te knokken of één-tegen-één. Onverwacht uit een hoek komen is hier niet mogelijk, deze modi komen aan op kwaliteiten en meesterschap. Een belangrijke tip hier: let goed op de gaten en ravijnen in de levels. Hier wordt vaak gebruik gemaakt van de vierkant-knop. Hiermee breek je iemands verdediging en kun je iemand wegtrappen, duwen of gooien. Een vaak gebruikte truc is zo snel mogelijk iemand een gat in duwen om zo geen slag of stoot te hoeven uitdelen. Er zijn al veel klachten gekomen uit de community, maar anderen zeggen dat het gewoon ‘realistisch’ is. Hoe je er tegenover staat, laten we verder aan jou over, maar je bent gewaarschuwd.

Als kers op de taart heb je ook nog de Faction War, een modus waarbij je vecht aan de zijde van een gekozen volk. Aan het begin van de game word je namelijk gevraagd of je prefereert aan de kant van de ridders, Vikingen of samoerai te vechten. In deze modus kun je daarmee aan de slag, je eigen embleem gebruiken en een tactisch spel spelen tegen anderen. Het is ook een cross-platform modus, dus je hebt hier veel spelers die meedoen. Tot slot: je kunt de bovengenoemde modi ook tegen de computergestuurde AI spelen. Dit is een goede start als je net begint. De tegenstanders zijn daardoor minder slim en je speelt wel samen met andere spelers online.

Conclusie

Heeft For Honor voor mij persoonlijk de hype waargemaakt? Nee, om een echt legendarische status te vergaren binnen het rijk der games, laat men teveel steken vallen. De singleplayer is niet wat het had moeten zijn; te kort, te veel hak op de tak en belabberd voorgeschoteld. Qua audiovisuele presentatie valt er hier en daar ook zeker wat te zeggen. Tevens is de multiplayer qua classes en locaties ook redelijk kaal, hoewel dit nog wordt uitgebreid gedurende het eerste seizoen. Het vechtsysteem staat wel als een huis en de modi zijn uitdagend en leuk. Net zoals Rainbow Six: Siege is dit een game die nog even lekker moet sudderen, dan zal For Honor misschien alsnog uitgroeien tot een topper. Voor nu is het een erg degelijke knok-game voor mensen die op zoek zijn naar een diep vechtsysteem.

Pluspunten

 • Vechtsysteem staat als een huis
 • Oefening baart kunst
 • Leuke en uitdagende modi

Minpunten

 • Niet om de singleplayer te doen
 • Audioviseel een beetje slordig
 • Had meer content mogen krijgen bij de launch

7.5

Boxshot For Honor

For Honor

Releasedatum:
14-02-2017
Genre:
Adventure-RPG
Uitgever:
Ubisoft
Ontwikkelaar:

31 reacties

 1. Anoniem -   
  89.98.11..xxx's avatar

  Meeeh geen gore.

 2. Anoniem -   
  77.163.236..xxx's avatar

  Nou dan heb ik deze game dus goed ingeschat en daardoor dus niet gepreorderd.
  Ook ghost recon heb ik gecanceled door teveel negatief nieuws na beta.
  En het is en blijft ubisoft.

 3. Anoniem -   
  86.84.225..xxx's avatar

  Elke faction heeft vier classes? lel, je bedoelde natuurlijk: “je kunt kiezen uit Warden van de knights, het character met een vortex of voor orochi van de weeaboo kant omdat deze zon idioot snelle top light heeft dat het geen flikker uitmaakt wat de tegenstander doet.” Conq is gebugged, peacekeeper is gebugged, berserker is gebugged. lawbringer is niet te gebruiken omdat hij te traag is en shugoki werkt voor geen kloten in de meta op het moment. Spel is gebalanced door een aap en is buggy als fuck zoals we hadden kunnen verwachten van ubisoft.

 4.    4955 XP
  tyger1's avatar

  Ik zou het een 8,5 geven omdat ik graag middeleeuwse games speel , ik vind dat de SP wel een pluspunt is en de multiplayer valt zeer goed mee , geluid als minpunt ? daar heb ik geen probleem mee .
  Enige minpunt voor mij is dat de siezoenpassen zoveel kosten en dit niet alleen voor Ubi .
  Kijk bv REVII het is een schande dat deze heren 3weken na release al dlc aanbieden , en wat voor prijs 9 a 15 eu ik denk dat dit al op de game aanwezig was , maar ze verdienen extra aan deze game en andere games zo uittebrengen , dit maakt het gamen kapot .
  Moest toch ff mijn ei kwijt over die uitmelkerij , wie denk er nog zo over ?

 5. Anoniem -   
  87.208.247.xxx's avatar

  Vond de beta geen hol aan en totaal niet wat ik ervan verwachtte.
  Wacht wel op Ghost Recon Wildlands, hopen dat die niet tegenvalt (heb Gold Edition besteld in Ubi store)…

  Mvg

 6. Anoniem -   
  94.215.77..xxx's avatar

  Quote van Destructoid:
  “Completing the tutorial gives you 2,000 steel, which seems like a lot until you realize the nine additional characters are locked from the start (outside of a demo of sorts for each, where you can initially try them out without access to progression and customization). This means you won’t even get the full spread of the cast until you do some serious grinding, or pony up some extra dough. Pretty shitty.”

  Robin Fransz zegt precies hetzelfde over het grinden, voor mij reden genoeg om hem wel een keer uit de budgetbak te halen.

 7. Anoniem -   
  84.241.211.xxx's avatar

  @94.215.77..xxx: je hebt binnen 1 dag met gemak 1000 steel, wat twee heroes is. Zo grindy is die game helemaal niet

 8. Anoniem -   
  62.45.149..xxx's avatar

  @86.84.225..xxx: kut weeaboo’s

 9. Anoniem -   
  94.215.77..xxx's avatar

  @84.241.211.xxx:

  Dus jij zegt dat het stukje van Robin niet klopt?

  “Zo krijgen we bijvoorbeeld in het eerste seizoen van For Honor om de zoveel tijd ook nieuwe karakters. Er wordt veel waarde gehecht aan de in-game valuta, waarmee je straks die personages kan vrijspelen of waar je, als je de Season Pass hebt, meteen mee aan de slag kunt. Het is bekend. Dat zijn overigens niet alleen maar pluspunten. Het brengt namelijk ook minpunten met zich mee. Zo moet je behoorlijk diep in de buidel tasten voor upgrades en dergelijke. Grinden krijgt hiermee op de PlayStation een nieuwe betekenis.”

 10.    1923 XP
  Seb070NL's avatar

  Meer mensen met ps network problemen?

 11. Anoniem -   
  80.114.193..xxx's avatar

  Vond m zwaar kut.

 12.    507 XP
  Battlemoose's avatar

  Had hem gekocht op release zelfde dag nog te koop gezet op marktplaats wat een verspilling van geld echt jammer weer.

 13. Anoniem -   
  145.129.130..xxx's avatar

  Al die artikelen voor een game met een 7.5, zonde…

 14. Anoniem -   
  2a02:a440:919b:0001:c930:a40d:9546:3.xxx's avatar

  but spel schijtspel waardeloos ubi shit

 15. Anoniem -   
  77.163.82..xxx's avatar

  en dan nog de connection issues

 16. Anoniem -   
  86.181.63..xxx's avatar

  @77.163.82..xxx: geweldig multiplayer spel, heel intense actie en het loont om het vechten goed onder de knie te krijgen. Zonder teveel verschillende combos te hoeven leren. De connection issues zijn wel heel erg iritant en veel te vaak aanwezig. Duurt te lang om in te schrijven in dominion bv terwijl er veel activiteit is. En dan wordt je er ook nog geregeld bij de start van een match uitgeknikkerd.

 17. Anoniem -   
  89.200.4..xxx's avatar

  @145.129.130..xxx is het je dan nooit opgevallen dat er continue banners van for honor staan op deze website, dergelijke advertentie campagnes gaan altijd samen met een “overkill” aan redactionele artikelen in dezelfde week van de release over die desbetreffende geadverteerde game. All part of the deal.

 18. Anoniem -   
  84.25.226..xxx's avatar

  @77.163.236..xxx:

  Helemaal mee eens. Ik mijd Ubisoft games ten alle tijden. Stevige les geleerd met Watch_Dogs des tijds. Daarna toch weer erin getrapt door the division. Die ik helaas maar 3 weken volhield. Vrees dat wild lands het ook niet gaat volhouden. Jammer, hoop dat ze ooit een comeback maken.

 19.    1076 XP
  Jason28's avatar

  Precies het cijfer wat ik al in mijn hoofd had bij het spelen van de Alpha. Hoewel ik wel denk dat het een fan base zou kunnen krijgen met liefhebbers.

 20. Anoniem -   
  83.86.202..xxx's avatar

  @89.200.4..xxx: wordt een beetje moe van al die deals hier, is het geen cod dan is het wel for honor.

 21. Anoniem -   
  143.179.26..xxx's avatar

  Het vechtsysteem staat als een huis en daar draait het om. Op basis daarvan een dikke 7,5 meer dan verdiend. Singleplayer en connectie problemen vallen tegen. Daarnaast had er wel wat meer diepgang in het menu gemogen met o.a een leaderboard. Desalniettemin vermaak ik me er goed mee en blijf ik iedere keer weer terug komen.

 22.    2383 XP
  peyj's avatar

  Ik had een hoger cijfer verwacht na alle lof wat ik hoorde over de beta. Toch jammer dat ze de single player niet zo groot hebben gemaakt.

 23. Anoniem -   
  159.46.196.xxx's avatar

  wat een slechte game weer, matchmaking is niet goed, connectiviteit is niet goed, onduidelijke menu’s, weinig content, moneygrab game, erg jammer weer hij staat alweer te koop.

 24. Anoniem -   
  77.61.90..xxx's avatar

  Heb For Honor blind gekocht,geen beta gespeeld en weinig trailers/gameplay van gezien,maar tot nu toe bevalt ie wel eigenlijk.
  Tuurlijk,de story mode is een veredelde tutorial…maar aangezien de focus voornamelijk op multiplayer ligt,erger ik me hier niet aan.
  Het vechtsysteem zit goed in elkaar zolang je je eigen hero een beetje onder de knie hebt,en enige kennis hebt van de mogelijkheden van de andere heroes.
  Oefening baart kunst.

  Connection issues zijn wel een ding helaas,en laten we eerlijk zijn ; niemand houd van microtransacties in games.
  Kan me wel vinden in het cijfer,geen absolute topper…maar voor fans van wapengekletter een degelijke,vermakelijke game

 25. Anoniem -   
  143.179.2.xxx's avatar

  Goed ingeschat.

 26. crew Redacteur -    600 XP
  GazMeister's avatar

  Verschrikkelijk spel dit. Ik vind 7,5 al flink overdreven. Maar ‘to each his own’.

 27.    4045 XP
  20style [20]'s avatar

  Ik vind het nog een fijn spel, niet over the top maar ik vind het leuk gedaan. Ik hou van zo soort settings en een goede tussendoortje om te wachten op horizon dawn lol

 28.    82 XP
  eengamer's avatar

  @84.25.226..xxx:

  The division is een goede game speel de game nog regelmatig

 29.    467 XP
  Blasphever's avatar

  @86.84.225..xxx: waarom koop en speel je het dan?

 30.    10 XP
  SKUNKYYY's avatar

  Ik heb het spel sinds dat hij uit is, ben aangenaam verrast! Vooral de afwisseling per character biedt vermaak. Zo ziet het spel er mooi uit, Assassin’s Creed achtig vechten maar dan next level!

  Vooral leuk om samen de strijd aan te gaan. Oefenen tijdens duel, beste voorbereiding.

  Enige nadeel is de kosten van alles in het spel.

 31.    10 XP
  SKUNKYYY's avatar

  @Battlemoose: why?

Grote For Honor patch voegt nieuwe held en map toe, hier alle details
Ga Ragnarok tegemoet in het derde For Honor-seizoen
For Honor update brengt aanpassingen voor Lawbringer en Raider met zich mee
Nieuw For Honor event nu te spelen