Review: Thrustmaster Y-350P headset – Thrustmaster heeft gezamenlijk met de release van Ghost Recon: Wildlands een speciale headset uitgebracht. Deze headset heeft een behoorlijke titel gekregen, namelijk ‘Thrustmaster Y-350P 7.1 Surround Sound Ghost Recon Wildlands Edition’. Een headset die in stijl is van de nieuwe game van Ubisoft en dat levert een mooi resultaat op. Maar goed, looks zijn natuurlijk niet alles, want uiteindelijk draait het natuurlijk om de algehele audiokwaliteit.

Speciale geluidscontroller

Door de jaren heen hebben we veel verschillende headsets zien verschijnen die speciaal voor de PlayStation 4 bedoeld waren of er ook mee werkten. Er is keuze genoeg, dus waarom zou je dan voor deze headset moeten gaan? Wel één van de zaken waarmee deze headset zich weet te onderscheiden, is dat er een speciale geluidscontroller bij zit die we nog niet eerder hebben gezien. Deze geluidscontroller sluit je aan de onderkant van de DualShock 4 aan en in feite is het een soort blok dat hier precies oppast. Vervolgens sluit je de headset zelf weer met een minijack kabel op deze controller aan en je hebt een verkapte draadloze 7.1 headset. Er is immers geen snoer tussen de headset en de console.

Deze controller is best handig, want hierdoor beschikt de headset over 7.1 surround sound dat aangestuurd wordt vanuit deze controller. Dit dient niet alleen voor de beste audioweergave, tegelijkertijd kan je deze controller gebruiken om de meest ideale afstelling voor je geluid te vinden. Zo kun je op gemakkelijke wijze het volume bedienen, maar ook biedt deze controller de optie om de bass in te stellen, 7.1 in en uit te schakelen alsook de chat functionaliteit te controleren. Hierdoor heb je alles binnen handbereik en in tegenstelling tot andere headsets, waarbij de besturing op één van de oorschelpen zit, zie je nu direct wat je precies instelt. Wel zo handig, niet?

Een nadeel is echter – hoewel erg klein – dat de ruimte aan de achterkant van de DualShock 4 controller voor je middelvingers enigszins afneemt. Normaliter kunnen ze daar erg fijn rusten, omdat je deze vingers niet tot nauwelijks gebruikt. Door de audio controller op de DualShock 4 aan te sluiten, is er echter een stuk minder ruimte en dat voelt ietwat minder comfortabel aan. Laat je hier overigens niet door afschrikken want zo erg is het nu ook weer niet. Sterker nog, als je eenmaal gewend bent om met deze headset op games te spelen, dan zal je het al snel vergeten.

blank

Fijn geluid met een strak design

De audio controller is ondanks het kleine minpuntje een waardevolle toevoeging en stelt de headset in staat om zeer degelijke audio af te spelen. Uiteraard hebben we de headset ook zonder deze controller even getest, maar daar werden we al snel droevig van. Simpelweg omdat het dan zo ontzettend hol klinkt, dat het in feite waardeloos is. De controller is dus wel degelijk een verplichting bij het gebruik van deze headset, wil je fatsoenlijk geluid horen. Wat dat betreft, slaagt Thrustmaster in het bieden van goede audio, mits je de controller gebruikt. De 7.1 surround sound feature is verder een fijne toevoeging op de toch al goede kwaliteit van het geluid.

Dat je de bass daarbij apart kan instellen, maakt het af, want dat geeft je genoeg opties om precies de juiste balans te vinden. De audio, daar kunnen we dan ook vrij kort over zijn, want dat klinkt allemaal uitstekend. Als we naar het chatgeluid gaan kijken, dan valt daar ook vrij weinig op aan te merken. Het geluid van andere spelers klinkt erg helder en duidelijk, maar het kan wel zo zijn dat jij wat doffer klinkt met deze headset. Dat heeft echter nooit tot problemen geleid tijdens de vele uren testen, dus ook op dat vlak zit het wel goed. Daarmee is deze headset in feite een prima accessoire voor bij het gamen en de afwerking maakt het tot een mooi product.

blank

Zoals al aangegeven, is deze headset voorzien van Ghost Recon: Wildlands branding en dat zien we terug op verschillende manieren. Zo houdt deze headset enigszins de kleurstelling van de game aan en de bekende skulls die je in de game ziet, komen terug in de oorschelpen van de headset. Verder zien we het logo van de game bovenop de hoofdband en zo hier en daar komt nog wat verkapte camouflage terug. Kortom, qua design slaagt Thrustmaster in het aanbieden van een headset die qua stijl goed bij de game past. Net zoals dat de soldaten in Ghost Recon bas-ass zijn, ziet deze headset er ook bad-ass uit.

Zere oren

Tot zover hebben we niet bijster veel op te merken over deze headset. Het geluid is immers prima, de audio controller is een praktische toevoeging en de headset ziet er op zichzelf ook gewoon netjes uit. Toch moeten we wel melding maken van een aantal puntjes waarop deze headset ietwat tekort schiet. Zo is de microfoon niet weg te klappen, daar waar dat op zich wel handig geweest zou zijn. Keerzijde is wel dat je de microfoon uit de headset kan halen, maar dan zit je weer met een los onderdeel dat je onverhoopt kwijt kan raken. Liever hadden we een optie gezien om de microfoon gewoon weg te kunnen draaien.

blank

Goed, wederom een detail en het is maar net hoe zwaar je daaraan tilt. De headset zelf is erg robuust en kan behoorlijk goed tegen een stootje. Daarnaast is de hoofdband instelbaar naargelang de grootte van je hoofd, dus wat dat betreft beschikt deze headset over alle standaard functionaliteiten. Wat echter wel een wat opmerkelijke ontwerpkeuze is, is de maat van de oorschelpen. Niet alleen zijn deze vrij klein, ook zijn ze volledig rond zonder een specifieke pasvorm voor je oren. Hierdoor zal de headset bij menig speler niet de volledige oren afsluiten, wat ervoor zorgt dat je oren tegen je hoofd gedrukt worden en bij langere sessies gaat dat zeer doen.

Dat men niet voor een slagje grotere oorschelpen heeft gekozen, is ons een raadsel, want dat had de headset zeker goed gedaan. Als je hele kleine oren hebt, zal je hier weinig van merken, maar daar hebben gamers met gemiddelde oren geen boodschap aan. Dat is dus echt oprecht jammer, want dit is toch wel een flink minpunt dat niet per se had gehoeven. Als we naar het prijskaartje kijken, dan zien we dat de adviesprijs €139.99 is en dat is vrij fors. Nu levert de headset audio naar deze prijs, maar qua comfort schort het er nog wel een beetje aan en dat is gewoon echt zonde.

Conclusie

De Thrustmaster Y-350P 7.1 Surround Sound Ghost Recon Wildlands Edition headset is een kwalitatief goede headset. De audio is zeer degelijk, het chatgeluid is prima en het design in Ghost Recon: Wildlands stijl is een mooie toevoeging. Tevens is de audio controller een zeer handige accessoire om precies de audio in te stellen zoals je wilt, waarbij je ook goed ziet wat je eigenlijk doet. Wel is de headset wat aan de prijzige kant, zeker als we de minpunten in acht nemen. Zo is het wegdraaien van de microfoon niet mogelijk, wat een beetje onpraktisch is. Vervelend is echter dat de oorschelpen aan de kleine kant zijn en dat gaat zeer doen bij langere speelsessies. Afgezien van dat is het een leuke accessoire.

Pluspunten

  • Mooi design
  • Goed 7.1 geluid
  • Instelbare bass
  • Handige audio controller

Minpunten

  • Niet weg kunnen draaien van de microfoon
  • Oorschelpen drukken op je oren

-