Opinie – Gisteren heeft Microsoft via Digital Foundry de specificaties van de Xbox One Scorpio bekendgemaakt. De Xbox One Scorpio staat gepland voor een release eind dit jaar en valt te vergelijken met de komst van de PS4 Pro. De Xbox One Scorpio is vele malen krachtiger dan de Xbox One en ook krachtiger dan de PS4 Pro. Voor uitgebreide specificaties van de Xbox One Scorpio kun je terecht bij onze vrienden van Tweakers.net, die de console ook vergelijken met de PS4 Pro.

Hiermee doet Microsoft nagenoeg hetzelfde als wat Sony eind vorig jaar deed met de PS4 Pro. In plaats van het introduceren van een geheel nieuwe generatie consoles, bouwt men verder op de fundering die al gelegd is. Alle games die namelijk uitkomen op de Scorpio en de PS4 Pro dienen ook compatibel te zijn met de oudere modellen. Hiermee introduceren beide bedrijven dus geen nieuwe generatie consoles, zoals we dit kennen uit het verleden. In plaats daarvan houden ze de eerdere consoles in leven en bieden ze simpelweg een betere oplossing aan.

De manier waarop Sony en Microsoft nu te werk gaan, kan dan ook omschreven worden als een ‘mid-generatie update’. Dit roept alleen wel de vraag op of er ooit nog een nieuwe console generatie gaat komen, of dat men deze trend voort gaat zetten. Is er immers nog wel behoefte aan een nieuwe Xbox of PlayStation die games afspeelt die niet af te spelen zijn op de vorige consoles. Wat ons betreft, lijkt het erop dat er met de komst van deze twee consoles een nieuwe weg ingeslagen wordt die alvast een hint biedt voor de toekomst.

Dit model zien we immers al toegepast worden op smartphones, waarbij games op oudere modellen simpelweg minder geavanceerd zijn als op nieuwe modellen. Uiteraard houdt dit ooit op, net als op de PC, waarbij verouderde hardware op den duur simpelweg niet meer in staat is om nieuwe games te draaien. Toch lijkt het erop alsof Sony en Microsoft de klassieke consoles een levenscyclus willen gaan geven van ongeveer 10 jaar, iets dat in theorie haalbaar moet zijn.

De kans is dan ook groot dat, wanneer het jaar 2020 – of misschien zelfs eerder al – aanbreekt, er weer een verbeterde PS4 en Xbox verkocht gaan worden. De PS4 Pro en Xbox One Scorpio nemen dan wellicht dezelfde rol over als de rol die de klassieke PS4 en Xbox One nu hebben. Hiermee lijkt de discussie van backwards-compatibility voorgoed voorbij te zijn, aangezien de games in hetzelfde ecosysteem uitgebracht worden. De volgende updates van de PS4 en Xbox zullen dan prima in staat zijn om de launchgames uit 2013 af te spelen.

Wat ons betreft, is dit een veel betere manier om nieuwe consoles uit te brengen, maar het betreft hier nog slechts een opinie. Zowel Microsoft als Sony hebben immers nog niets laat weten over een nieuwe generatie consoles. Wel heeft Shuhei Yoshida al eens aangegeven onzeker te zijn over de komst van een PlayStation 5.

We zijn dan ook erg benieuwd hoe jij hier als gamer over denkt en wat jij verwacht van de volgende generatie consoles.