Special: Horizon: Zero Dawn moet geen opvolger krijgen


Special: Horizon: Zero Dawn moet geen opvolger krijgen – Begin maart bracht Guerrilla Games ons het fantastische Horizon: Zero Dawn. Jaren heeft de studio gewerkt aan deze game, die voor hen toch een nieuwe stap was. Men kwam voor de verandering met een game, die weinig weg heeft van een shooter en schotelde ons een prachtige wereld voor, een boeiend verhaal, dito personages en heerlijk bevredigende gameplay. Een succesverhaal, dat zeker. Een succesverhaal dat ongetwijfeld voortgezet gaat worden, maar willen we dat ook?

De unieke ervaring die Horizon: Zero Dawn ons bracht

Als je pakweg tien jaar in het vak zit, dan zie je ontzettend veel games voorbij komen. In het vak zitten betekent ook dat je het privilege hebt om meer games te spelen dan gebruikelijk, want daar heb je nu eenmaal sneller de beschikking over. Natuurlijk is dat een pré, maar doordat je zoveel games speelt, is het steeds lastiger om iets te vinden wat echt uniek aanvoelt, wat nieuwe dingen durft te doen en waardoor je echt een ervaring hebt als nooit tevoren. Dat is niet alleen van toepassing op recensenten, maar ook op gamers die al heel erg lang meedraaien of domweg een dikke portemonnee hebben en praktisch alles kopen.

Horizon: Zero Dawn heb ik meerdere malen mogen bekijken, maar hoewel het project ambitieus was, bleef ik sceptisch. Dat is voortgekomen uit het gegeven dat ik Killzone: Shadow Fall allesbehalve een goede, laat staan leuke, game vond. Het verhaal sloeg nergens op, het was technische niet altijd even fantastisch en zo kan ik nog wel even doorgaan. Dat voelt toch een beetje pijnlijk aan, zeker als je de studio Guerrilla Games hoog hebt zitten. Enigszins sceptisch zijn is echter helemaal niet verkeerd en als dat dan als sneeuw voor de zon verdwijnt, herstelt het vertrouwen zich vanzelf.

Maar Horizon: Zero Dawn deed meer dan alleen het vertrouwen in Guerrilla Games herstellen. Horizon: Zero Dawn bracht mij die ervaring die ik zo ontzettend lang gemist heb. Die unieke ervaring die een game je eens in de zoveel jaar kan brengen, omdat het kwalitatief uitermate goed is en omdat het zich qua inhoud doet onderscheiden van de rest. Dat is wat Horizon: Zero Dawn teweeg heeft gebracht en daar zijn verschillende redenen voor. Natuurlijk is de gameplay hierin een belangrijk onderdeel, maar wat hierbij komt kijken, had een nog grotere impact, waardoor deze game voor mij persoonlijk in een rijtje van ‘beste games ooit gemaakt’ terecht is gekomen.

Het onbekende is wat het zo krachtig maakt

De gameplay was vermakelijk en gericht op het voltooien van een main quest en een forse hoeveelheid side-quests. Die side-quests waren vermakelijk, maar konden zo nu en dan wat repetitief worden. De gameplay op zichzelf misschien ook, omdat de essentie daarvan domweg vijanden uitschakelen was. Is dat een slechte zaak? Dat klinkt misschien zo, maar het geheel voelde kloppend en logisch aan, een uitermate belangrijke subtiele factor die doorslaggevend kan zijn in hoeverre een game een speler kan vermaken. Een game die dat ongekend goed aan weet te tonen is deze topper van de Amsterdamse studio.

Maar goed, ik wil het niet over de gameplay hebben of de kwaliteit daarvan, maar over twee andere onderdelen. Het eerste onderdeel is de wereld en de tweede het verhaal. Wat Horizon: Zero Dawn zo ontzettend goed maakt, is dat je in het onbekende duikt. Bij aanvang weet je dat je in een situatie ver in de toekomst terecht komt, daar waar de mensen een primitief bestaan leiden. Tegelijkertijd zijn er futuristische elementen aanwezig en dat alles klinkt op het eerste gezicht als volstrekt absurd. Maar is dat ook zo? De game schotelt je een alternatieve wereld voor die zo ongekend mooi is – en waarbij alles op de juiste plek staat – dat je werkelijk alles wilt verkennen. Ook al weet je dat er op sommige plekken niets te vinden is, je blijft toch elk hoekje afspeuren. Althans, die drang had ik continu.

Die onbekende wereld verkennen is en blijft een zeer aangename bezigheid, totdat je alles gezien hebt. Ik betrapte mezelf erop dat ik het scannen van de Tallnecks zo lang mogelijk uitstelde, omdat ik verrast wilde worden door de wereld. Hoe langer ik dat vooruit bleef schuiven, hoe prettiger het idee was dat er nog steeds gebieden waren die nog verkend moesten worden. Bijvoorbeeld: als ik Far Cry, Assassin’s Creed of andere games speel waarbij je in torens of wat dan ook moet klimmen om de map in z’n geheel zichtbaar te maken, dan doe ik dat bijna altijd als eerste. Dat dat nu niet gebeurde, is simpelweg te danken aan het feit dat de wereld van Horizon: Zero Dawn veel interessanter is dan welke andere open wereld game dan ook en dat je het totale ontdekken van de wereld zo lang mogelijk uit wil stellen.

Dat is vanzelfsprekend een compleet persoonlijke benadering, maar het is de eerste keer ooit geweest dat ik een game zo in ben gestapt. Althans, de neiging om het uit te stellen ontstond na pakweg tien uur spelen, puur omdat de al ‘verkende’ gebieden – volgens de map – nog zoveel punten kende, dat ik daar eerst heen wilde lopen. Dat verkennen van een wereld is op zich in mijn ervaring al een unieke bezigheid geweest. Puur vanwege het feit dat mijn gevoel tegen mijn gebruikelijke manier van spelen inging. Die wereld is zo mooi, ik wil alles zien en ik ga pas naar nieuwe gebieden als ik echt ieder hoekje gezien hebt. Dat idee een beetje.

Het ontdekken van het onbekende is in Horizon: Zero Dawn een verademing geweest. Natuurlijk wist ik op voorhand wel dat de game jungles, bergachtige, besneeuwde, zanderige en meer gebieden zou bevatten, maar in dit geval was het ook nog eens de manier waarop het is ingericht. Het klopt, vloeit natuurlijk over en het blijft je op één of andere manier verrassen. Dit verkennen is een zeer aangename bezigheid geweest en om je een idee te geven, de gehele game uitspelen en Platinum halen kan in pakweg vijftig uur. Bij mij staat de teller op bijna tachtig uur, puur vanwege de omschreven reden.

Maar is dat voldoende om het punt van dit artikel valide te maken? Nee, een geheel nieuwe wereld kan net zo’n soortgelijke aantrekkingskracht hebben, alsook een soortgelijk effect als het origineel. In iets mindere mate, aangezien je nu enigszins weet wat je kan verwachten. Het verrassingseffect zit hem dan echter in additionele onderdelen. Zo kan het gevuld worden in een nieuwe wereld met meer mysterieuze tempels, meer dorpjes, nieuwe stammen enzovoort, waardoor die soortgelijke ontdekkingsreis na te bootsen is. Uiteindelijk is het toch het verhaal dat hierin de belangrijkste aanleiding vormt voor dit artikel, want dat nabootsen is nauwelijks mogelijk.

Dit verhaal is onovertrefbaar

Horizon: Zero Dawn vertelt een verhaal dat van A tot Z goed in elkaar zit. Ja, het cliché is – let op: spoilers – dat je uiteindelijk een grote vijand treft die je tracht uit te schakelen. Dat zet zich in potentie voort in een opvolger, zeker als we de after credits scene erbij pakken. Die scene smaakt ontzettend naar meer, want wat is Sylens van plan? Was de grootste machine die we hebben uitgeschakeld slechts het topje van de ijsberg? Allemaal vragen die een vervolg zou kunnen beantwoorden. In dat kader is een vervolg helemaal geen gek idee; Guerrilla laat de weg immers ook open en als Sony het commercieel succesvol genoeg acht, is de kans groot dat we over een jaar of drie vier een nieuw deel spelen.

Dat is absoluut geen straf. De gameplay heeft zich bewezen, de setting heeft zich bewezen en het verhaal kent een uitgang naar een nieuw deel. Maar, en nu komt het: het verhaal dat werd verteld in Horizon: Zero Dawn zal qua impact nooit overtroffen kunnen worden. Dat is simpelweg te wijten aan het feit dat het gehele oorspronkelijke verhaal net zoals het verkennen van de wereld een ontdekkingsreis was. De vragen die ik gedurende het avontuur beantwoord zag worden, waren zoal; hoe kunnen die machines zo gevaarlijk zijn? Waarom hebben ze de vormen van dieren? Waarom leven die machines überhaupt en wat is hun reden om mensen aan te vallen?

Die vragen worden allemaal van een intelligente en in zekere zin plausibele onderbouwing voorzien, waardoor het verhaal als één kloppend geheel uiteindelijk op zijn plek valt. Maar wat Horizon: Zero Dawn in mijn optiek zo’n unieke ervaring maakt, is dat dit verhaal een prachtige ontdekkingsreis was. Nooit eerder heb ik zo’n ontzettende drang gevoeld naar een logische verklaring en een goede onderbouwing. Wat Guerrilla hierin doet en wat bijzonder is, is dat alles binnen dit verhaal ook echt klopt. Sterker nog, hypothetisch gezien zou dit één van de toekomstscenario’s kunnen zijn. De kans dat het ooit realiteit wordt, is natuurlijk nihil, maar het is wetenschappelijk gezien tot op zekere hoogte mogelijk.

Een echt persoonlijk ding is voor mij dat als je iets vertelt, het ook echt moet kloppen. Plotholes zijn vervelend, onsamenhangende verhaalonderdelen des te meer storend en ik heb helemaal een hekel aan verhalen die absoluut niet logisch zijn. Dat zijn aspecten die een hele ervaring om zeep kunnen helpen. Iets wat niet het geval is in Horizon: Zero Dawn. Goed, dit verhaal ontdekken met alle verklaringen erbij wist ervoor te zorgen dat de ervaring op zichzelf uniek was, omdat je je continu in het onbekende begeeft. Op het moment dat er een vervolg uitkomt, mist men één cruciale factor en dat is het element van verrassing. Niet langer kan je om het bestaande verhaal heen en dat maakt het ineens voorspelbaar.

Prequel, sequel? Het verhaal is bekend

Wat men ook besluit om te doen, op het moment dat je een game krijgt die zich voor of na Horizon: Zero Dawn afspeelt, het verhaal heeft zijn hoogtepunt bereikt. Stel men gaat aan de slag met een prequel, dan is dat een uitstekend middel om de stammen beter te leren kennen. Ook kan men een verhaal van Aloy presenteren tussen haar jeugd en Horizon: Zero Dawn in. Idem dito voor een verhaal nadat van de originele game. Kijk bijvoorbeeld naar Sylens en wat hij van plan is, dat suggereerde immers een nog groter probleem. Ook daarmee kan je een mooi verhaal vertellen.

Maar wat men ook gaat doen, het gaat de kracht van de originele game missen. Niet langer ga je er zonder voorkennis in. Het verhaal is vertelt, de wetenschappelijke onderbouwing ligt op tafel en dus het complete universum is uiteen gezet. Dat is wat de game in eerste instantie zo ontzettend goed maakt, maar tegelijkertijd de kansen van een nieuw deel op een soortgelijke impact doet verkleinen. De gameplay ken je, Aloy ken je, de achterliggende redenen waarom de wereld is zoals die is ken je. Niets kan je in dat perspectief nog verrassen terwijl dat net het allersterkste punt van de hele game qua verhaalvertelling was.

Heeft Guerrilla Games dan gelijk haar kruit verschoten? Misschien wel, maar dat heeft als resultaat een pracht van een game opgeleverd. Had men dat niet gedaan? Dan was er meer reden – verhaaltechnisch – voor een opvolger, maar dan had het origineel wellicht meer gemengde gevoelens achtergelaten, omdat het onvoldoende bevredigend was. Kortom, een vrij lastige kwestie, want de wereld en gameplay doen snakken naar meer, idem dito voor de after credits scene. Maar juist omdat de gehele onderbouwing op tafel ligt en je een bevredigende conclusie tot het ontstaan van de wereld hebt gekregen, maakt dat een vervolg per definitie minder interessant is. Althans, het zal nooit het soortgelijke effect hebben als dat het origineel nu wel had.

Wel of niet?

Horizon: Zero Dawn is een game waarmee Guerrilla Games een prachtig universum geschapen heeft. Een universum waar nog zoveel verhalen over vertelt kunnen worden. Bovendien is de gameplay van uitstekende klasse dat zeker houdbaar is voor meer games. Allemaal redenen om met meer games te komen. En waarom ook niet? Het universum is boeiend genoeg om meer mee te doen. Maar voor mij persoonlijk heeft Horizon: Zero Dawn voor een absoluut hoogtepunt in gamen gezorgd en daarom zal een vervolg – denk ik – minder sterk zijn. Uitgesloten is het natuurlijk niet, want misschien heeft men nog veel meer achter de hand om weer net zo impactvol en verrassend uit de hoek te komen. Maar desalniettemin, als het aan mij ligt, mag het bij deze game blijven. Heb jij er een andere kijk op? Heb jij bepaalde ideeën waarop men verder kan gaan of ben je het totaal niet met dit stuk eens? Laat het vooral weten, ik ben benieuwd naar jullie ervaring en wensen rondom Horizon: Zero Dawn.

Boxshot Horizon: Zero Dawn

Horizon: Zero Dawn

Releasedatum:
01-03-2017
Genre:
Actie-avontuur
Uitgever:
SIE
Ontwikkelaar:
 1. Anoniem -   
  2001:1c06:0b05:1200:c85d:1939:c886:e.xxx's avatar

  Ik vind dat je gelijk hebt dat ze hun kruid hebben geschoten betrefd het verhaal, er is opzich nog wel ruimte voor een vervolg, maar dan mogen ze wel wat goeds bedenken om weer met z’n interresant verhaal te komen.

 2.    878 XP
  surirav1995's avatar

  Ze mogen wel een vervolg maken net als uncharted.
  Maar niet uitmelken zoals cod elke jaar

 3. Anoniem -   
  2a02:1810:342c:db00:1cb9:afb2:1517:2.xxx's avatar

  @surirav1995: laat het gewoon los, cod is de baas en zal altijd de baas blijven in het fps genre elk jaar opnieuw.

  Leer daar maar gewoon met leven.

 4.    1257 XP
  Shavir's avatar

  Ik denk dat nieuwe gebieden betreden 1 van de mooiste momenten in games kan opleveren, en zeker in een game als deze. Zelda en The Last Guardian doen dat ook goed vind ik. Of er een vervolg op moet komen? Dit is niet Ubi Soft of EA. Ruim op voorhand had Guerrilla Games al aangegeven van het bekende pad te willen afwijken. (gangetje, paf, open gebied, paf paf paf, totdat je op een knopje drukt of een hendel over haalt) Het was een eenmalige uitstap, en Guerrilla kan de opgedane ervaring goed gebruiken voor hun nieuwe Killzone. Ik vind niet dat er een vervolg nodig is, zo behoudt het concept haar kracht, maar zou het niet erg vinden mocht over een jaar of vier, er een tweede deel opduiken. Goede special.

 5. Anoniem -   
  188.206.6.xxx's avatar

  Jawel dat mag zeker wel en die gaat er komen ook, I’m sure

 6.    787 XP
  stefan52a's avatar

  @surirav1995: Mooie woorden!

 7. Anoniem -   
  2a02:1810:440a:4400:cc2d:f465:9fca:5.xxx's avatar

  @2a02:1810:342c:db00:1cb9:afb2:1517:2.xxx: Smaken verschillen. Leer daar mee leven in plaats van die onzin.

 8.    135 XP
  Pipi's avatar

  Spoilers*
  Inderdaad een fantastische game, alleen wel wat dingen die voor mij anders hadden gemogen. Zoals meer en grotere machinehaarden of daaraan afgeleid met bijbehorende plek in de verhaallijn.
  Meer mounts (eigenlijk alle machines kunnen mounten, ook vliegende).
  Meer gevechten op epische schaal.
  Synchronisatiepunten? Volgens mij was dat na 4 of 6 longnecks al klaar? Verder voelde ik na het einde van de hoofdverhaallijn dat het dan ook echt klaar was. Eigenlijk snel doorheen gekast omdat het zo een fantastisch verhaal was, en wilde ik telkens maar weten hoe het ging aflopen.. slapeloze nachten.. maar sidemissies grotendeels links laten liggen. Geloof 1x die hunting grounds gedaan terwijl dit een groter onderdeel van de game had moeten zijn? en ja.. toch weer terug naar de hoofdverhaallijn.

  Vat het niet op als erge kritiek gewoon mijn mening na de ervaring van het uitspelen van de game, het blijft nog steeds 1 van de beste games die ik in de laatste jaren heb mogen spelen.

  Deel 2? Jazeker!!! Er is nog een verhaal verder te vertellen een glimp van hades die “terug” komt in een veel ergere vorm dan tevoren.
  Er is nog een sluimerende (alpha?) machine met de grootte van een berg die prachtig in het verhaal zou passen.

 9.    689 XP
  Jason28's avatar

  Ik moet nog 55% spelen van de game, heb hem na 45% in de kast gepleurd vanwege die monotome dialogen, ik viel zowat in slaap. Wellicht ga ik hem nog wel uitspelen maar heb tot nu toe nog die drang gehad, ook al is de wereld en de gameplay erg goed. Ik hoop dus wél op een deel 2 met beter uitgewerkte personages en dialogen.

 10.    878 XP
  surirav1995's avatar

  @stefan52a: thx.
  Ik heb niks tegen cod zeker goed game maar de laatste jaren zijn meer gefocust op geld dan nieuwe dingen brengen

 11.    86 XP
  johnny31's avatar

  Ik lees alleen maar positiefe dingen maar zelf vind ik deze game echt toch niks? meteen door verkocht had er meer van verwacht

 12. Anoniem -   
  84.241.202..xxx's avatar

  Ik zie niet echt een probleem in een trilogie. Het spel is/was leuk en over een jaar zou ik graag verder willen met het verhaal. Om mij nu al druk te gaan maken dat deel 2 het eerste deel niet kan overtreffen is mij een beetje voorbarig. Stel je voor dat rockstar zo een houding zou aannemen met Gta. Of Nintendo met zelda. Geen goede instelling lijkt me.

 13.    840 XP
  insanespartan's avatar

  Wel of niet maakt niet uit. Gezien de einde vd game komt er 200.000.000.000.000% een vervolg en die wil ik heeeeeel graag spelen.

 14.    168 XP
  FinDinok's avatar

  1 is genoeg

 15.    4288 XP
  Peter01's avatar

  ik wil wel een vervolg. als mensen geen vervolg willen hoop ik dat ze zich er niet te veel aan ergeren. dat wens ik mensen niet toe nu.

  als het verhaal maar goed blijft.

 16.    2060 XP
  gamexl's avatar

  Ik heb niet alles gelezen in dit artikel. Na de spoiler waarschuwing ben ik gestopt omdat ik Horizon heb liggen maar ik begin er pas aan wanneer ik klaar ben met Mass Effect Andromeda.

  Maar wat ik wilde zeggen is dat ik weet dat er een vervolg op The Last of US komt en ook daar zou je denken; “wat valt er nog te vertellen?” Last of Us was zo goed! Dat kun je niet meer overtreffen. Het verhaal was compleet.

  Bij films eender… Soms zijn er sequels die net zo goed of zelfs beter worden geacht dan de eerste film. Neem nou “The Godfather II” of “The Empire Strickes Back”.

  Soms kan het ook bergafwaarts gaan zoals bij “The Matrix”, daar vond ik het vervolg iets minder en het derde deel nog minder.

  Als het goed wordt uitgevoerd, dus goed geschreven, technisch hoogstaand en vernieuwend, dan zou ik een vervolg op Horizon niet erg vinden.

 17. crew Redacteur -    556 XP
  GazMeister's avatar

  Lastig. Ik had dat gevoel na Demon’s Souls maar uiteindelijk was ik zo blij dat ze Dark Souls en Bloodborne hebben gemaakt! Die games perfectioneerden de flaws in Demon’s en speelden zich af in een ander ‘universum’. Creativiteit heeft geen grenzen dus een sequel zou ik niet bij voorbaat al willen uitsluiten.

 18. Anoniem -   
  213.119.239..xxx's avatar

  Mijne eerste game als (gamer) …Aloy en heel het verhaal zijn gewoon TOP ..hoop echt dat er een vervolg komt ..heb de indruk dat je deze game metgeen enkel ander kan vergelijken?of heb ik het mis?tips welkom…wees fier crew op deze mooie verwezenlijking!

 19.    5440 XP
  7th-son's avatar

  Kom maar op met dat vervolg.
  Liever dat, dan nog een Killzone.

  Ik vind Horizon een prachtige game, en geniet er van als ik het aan het spelen ben.
  Het vreemde is dat ik het alleen niet zo snel uit de kast vandaan haal. Ik laat em te makkelijk ff liggen. En toch ik wil het spel graag uitspelen!

 20. Anoniem -   
 21. Anoniem -   
  46.235.153.xxx's avatar

  Mss een andere tijdperiode, de mens heeft zich hersteld, de wereld wordt terug stedelijker enzo maar dan komt er toch terug een baddie die de boel wil komen kapot maken.
  Ze mogen een tweede deel maken maar enkel als ze er een deftig verhaal kunnen bij verzinnen. beetje zoals met TLOU, die eerste was ook subliem, ben benieuwd naar deel 2. Maar ND weet wat ze doen, UC2 was ook de beste in de reeks vond ik 🙂

 22. Anoniem -   
  82.74.138..xxx's avatar

  Van mij mag Guerrilla wel weer met een shooter komen, Killzone mag natuurlijk altijd, maar een andere futuristische shooter mag ook wel.

  De Battlefields en CoDuty’s gaan weer de geschiedenisboekjes in, leuk allemaal hoor, maar dan is er ook weer ruimte voor een kwalitatief goede shooter die zich in een Sci-Fi omgeving bevind.
  En bij Guerrilla zijn ze er meesters in.

  Ikzelf heb H:ZD nog niet gekocht, ga ik zeker doen, ben te druk met andere games.
  Een goede opvolger altijd goed, maar wissel af, ook goed voor de creativiteit dacht ik zo.

 23.    1179 XP
  Seb070NL's avatar

  Voor de geinteresseerden, hij is nu 33 euro op bol.com

 24.    2 XP
  Meinona's avatar

  Ik denk juist dat er nog super veel ruimte is voor een tweede deel. We hebben aloy’s persoonlijke verhaal nu gehoord maar we kennen pas een paar clans en met bijvoorbeeld de opkomst van een nieuwe clan kan iets interessants gebeuren. Ik denk ook dat er zeker nog nieuwe gebieden toegevoegd kunnen worden. Lang niet alle landschappen zijn verkend zoals moerasgebieden, eilanden en zee of savanne. Er is juist nog heel erg veel uit deze wereld te halen.

 25.    1712 XP
  Aenea's avatar

  Als er geen vervolg komt stap ik over op Xbox! 😀

  Zonder dollen, er is nog genoeg te vertellen, ja, het zal niet allemaal meer verrassend zijn, maar dat hoeft ook helemaal niet. We hebben nu pas een klein gedeelte van de wereld gezien, in andere delen kunnen hele andere robots voor komen. Daarnaast was het nogal een open einde! Een opvolger komt er zeer zeker en van mij mag ie volgende week al uit komen! 🙂

 26. Anoniem -   
  145.133.200..xxx's avatar

  Horizon zero dawn nu voor 33euro bij bol.com actie duurt nog 8uur voor de gene die de game nog niet heeft!

 27. Anoniem -   
  62.140.132.xxx's avatar

  Er moet zoizo een opvolger komen.. het is een spel wat al zo lang niet meer is gemaakt. En Omdat fk vet is moet er gewoon een vervolg komen met nieuwe wapens en armor 🙂

 28. Anoniem -   
  213.127.255..xxx's avatar

  ik als full time shooter ben nooit zo gechameerd van dit soort spellen maar ik ben aardig onder de indruk. ik zocht een avontuur en ja met deze game krijg je dat zeker

 29. crew Redacteur -    2010 XP
  WJayW's avatar

  Een vervolg is in mijn optiek gewoon welkom, zeker als het zo vermakelijk is als het origineel. En qua verhaallijn, ondanks dat we weten wat er gebeurd is, is er nog genoeg wat er potentieel als verrassing kan plaatsvinden.

  SPOILERS

  Hades is immers in de handen van Sylens, dit kan alle kanten op gaan. Maar als je je bedenkt dat Gaia ook haar eigen AI had, zijn er nog zeker andere AI’s die ook een rol kunnen gaan spelen in het hele verhaal als die ook hun eigen bewustzijn hebben.
  We hebben diverse grotere machines gezien die niet tot leven gekomen zijn, dus er is nog genoeg qua variatie wat geboden kan worden… zeker als je kijkt naar de laatste missie waar de machines die begraven lagen weer actief worden.
  Daarnaast heb je ook nog Mother’s heart, hoeveel van deze plaatsen zijn er nog meer? Waar de mensen gemaakt worden uit het bewaarde DNA van de vroegere mens…is Aloy dan ook de enige kloon/reincarnatie…je zou potentieel een slechte versie van jezelf tegen kunnen komen.
  Ook het gedeelte waar je nu eigenlijk enkel de Shadow Cardja als slechte clan hebt ervaren, wat nou als de clans onderling weer ruzie krijgen…
  Of iets totaal anders, dat er een deel is waar de technologie van vroeger het wel heeft overleeft… waar men er nog uitziet en zich gedraagt zoals wij dat doen, zich afgesloten hebben van de rest van de wereld.

  In mijn optiek zijn er genoeg elementen in het verhaal waar ze mee kunnen spelen en verrassings-elementen aan toe kunnen voegen. Maar wel belangrijk is dat ze er de tijd voor nemen, ze hebben immers de lat hoog gelegd voor zichzelf en om die te kunnen evenaren of te overtreffen is belangrijk… wat als het niet werkt doe je wel afbreuk aan het origineel en dat zou jammer zijn.

 30. Anoniem -   
  163.158.199..xxx's avatar

  1 van de beste games in tijden voor mij.

 31.    787 XP
  stefan52a's avatar

  @surirav1995: Ja Activision doet alles als het geld oplevert, daarom gaan ze waarschijnlijk ook Crash Bandicoot verkopen op Xbox en misschien Switch.

 32.    878 XP
  surirav1995's avatar

  @stefan52a: i know ik weet dat ze rechten hebben van crash maar de eerste 3 waren echt alleen voor PlayStation de andere die Activision niet.

 33.    787 XP
  stefan52a's avatar

  @surirav1995: Klopt