Special: LocoRoco Remastered – Jaren geleden bracht Sony een nieuw spelletje uit voor de PlayStation Portable. Een spelletje waarin je in een kleurrijke wereld met pertinent zingende balletjes van A naar B moest rollen en stuiteren. LocoRoco was een groot succes en al snel verscheen er een vervolg. Ook maakte franchise een uitstapje naar de PlayStation 3, maar toen was het ineens gedaan. Best jammer, want de gameplay was uitstekend en fans snakten naar meer. Een nieuwe krijgen we niet, maar wel is het origineel opgeleukt voor de PlayStation 4 en nu verkrijgbaar onder de noemer LocoRoco Remastered.

Het is nu al nostalgie

Er verschijnen zo ontzettend veel games de laatste paar jaren, dat games van pakweg tien jaar geleden al als nostalgie aan gaan voelen. Dat was althans mijn ervaring toen ik LocoRoco Remastered weer eens aanzette. Die aanstekelijke pertinent vrolijke blobjes weten van geen ophouden en als het even kan gaan ze nog wat harder zingen ook – wat je vervolgens hoort via de speaker in je controller. Het simpele concept met enige uitdaging is ook anno 2017 nog steeds prima materiaal om je mee te vermaken. De gameplay is zeer gemakkelijk, maar kent toch een goede uitdaging en waar dat op de PSP al erg leuk was, is dat op de PS4 met helemaal niets veranderd.

Niet zo gek ook, de game is immers identiek aan het origineel. Maar toch, ruim tien jaar later is het nog steeds een groot plezier om LocoRoco te spelen. Iedereen die de game destijds heeft gespeeld op de PSP zal ongetwijfeld met warme gevoelens terugkijken op die tijd toen deze platformer uitkwam. Als je de game destijds ook zo leuk vond, dan zal dat nu absoluut niet anders zijn. Het nieuwe jasje is weliswaar aangenaam, maar al had men het zelfs in de originele staat gehouden was het alsnog geen ramp geweest. Visueel is het immers toch geen indrukwekkende aangelegenheid en de muziek is tijdloos.

Het is mooier, maar men is wat vergeten

De gameplay in LocoRoco Remastered is identiek aan die van het origineel. Dat betekent dus dat je verschillende levels afwerkt over in totaal vijf werelden. Die levels variëren allemaal in stijl en zodoende rol je het ene moment door de jungle en het andere moment bevindt je je in een monster om even later in plaats van te rollen, te glijden in een glad ijslevel. Elk level is weer een verrassing en de bedoeling is om met zoveel mogelijk LocoRoco bij het eindpunt te komen en daarbij zoveel mogelijk MuiMui te vinden, de inwoners van de wereld.

blank

De besturing is daarbij erg simpel. Met L1 en R1 kan je het level of naar links of naar rechts kantelen en die kant rolt de grote blob dan op. Bij kleine doorgangen kan je door op het rondje te drukken de grote blob zich laten opdelen in de hoeveelheid kleine blobjes die je dan verzameld hebt en vervolgens kan je er doorheen. Ook zul je veel moeten springen en dat kan door middel van L1 en R1 tegelijkertijd in te drukken. Op die manier navigeer je je een weg door de levels en dat gaat allemaal als een zonnetje.

De gameplay werkt net zoals op de PSP op de PS4 met een identieke besturing en dat gaat als een trein. In dat opzicht valt er weinig op de game aan te merken, want de gameplay was toch al goed. Het visuele aspect is natuurlijk de belangrijkste verandering ten opzichte van het origineel en daarover zijn we goed te spreken. De levels zien er haar en haarscherp uit en het zeer gevarieerde kleurenpalet is onveranderd gebleven. Maar men is wat lui geweest, want de cut-scènes zijn van een erg lage resolutie en dat steekt toch wel af tegenover de rest. Als je dan een remaster doet, doe dan alles goed en niet alleen hetgeen waarin gameplay te vinden is.

blank

Goed, dat is eigenlijk het enige minpuntje dat we kunnen vinden in deze remaster en het is ook weer niet zo dat je er wakker van zult liggen. Cut-scènes komen immers af en toe voor en het haalt je verder niet uit de ervaring. Overigens, een ander klein puntje is dat het menu niet helemaal binnen de kaders van m’n TV paste. Of dat nu voor iedereen geldt is niet te achterhalen, maar de game heeft geen optie om de schermgrootte aan te passen dus dat oogt ook wat slordig. Gelukkig vallen er niet cruciale opties buiten het beeld dus ook dat is niet heel ernstig.

De moeite waard?

Als je met warme gevoelens aan LocoRoco terugdenkt, dan is de aanschaf van deze remaster een no-brainer. Voor iets meer dan een tientje haal je een zeer vrolijke en leuke game in huis die zeker de moeite waard is om te spelen. Ken je LocoRoco niet en zoek je een originele platformer? Ook dan zit je bij deze game goed. Je moet dan wel voor lief nemen dat de cut-scènes van wat matige kwaliteit zijn en dat het menu ietwat buiten beeld kan vallen, maar dat zijn geen punten die zwaar mogen wegen in je beslissing. Kortom, LocoRoco Remastered is een prima heruitgave die er strak uitziet en die muziek, die zal nog dagenlang in je hoofd blijven rondspoken. En dat is in dit geval helemaal niet erg.