Gespeeld: WipEout: Omega Collection – Begin volgende maand komt Sony met een mooie WipEout collectie, de WipEout: Omega Collection. Deze collectie bevat de game WipEout HD en de uitbreiding Fury, alsook de PlayStation Vita game WipEout 2048. Helaas is het al jaren stil wat betreft een nieuw deel in de serie, maar deze collectie is daarom niet minder welkom. Wij konden met deze collectie enige tijd aan de slag tijdens de PlayStation Meetup eerder deze week en we hebben gelijk weer zin in WipEout.

Het complete pakket

Sony heeft voor deze collectie gekozen om de twee meest recente games te combineren. WipEout HD was destijds voor de PlayStation 3 een vrij grote titel, met name omdat het de visuele stap naar HD maakte en het er bijgevolg fantastisch uitzag. Fury was een half jaar later een grote uitbreiding voor de game die serieus veel nieuwe content aan het geheel toevoegde en daarmee bereikte WipEout HD z’n hoogtepunt. WipEout 2048 is vervolgens het laatste deel geweest dat als launch game voor de PlayStation Vita verscheen.

Door beide games en de uitbreiding te combineren ontstaat er een groot pakket aan WipEout content. WipEout HD met Fury is op zichzelf al een flinke game en hetzelfde geldt voor de losstaande versie van WipEout 2048. Aan content dus geen gebrek met de Omega Collection, die op zichzelf al de moeite waard is voor elke fan, alsook elke gamer die WipEout destijds gemist heeft. Je bent in één keer klaar en dat is natuurlijk erg gunstig, maar wat is het dat deze collectie zo interessant maakt? Het is en blijft immers een samenvoegsel van alle bestaande content.

Visueel erg strak

De belangrijkste upgrade naast het samenvoegen van twee games, is dat het er visueel natuurlijk op vooruit is gegaan. Beide games waren bij de release van een grafisch erg goed niveau en eerlijk is eerlijk, dat gaat ook anno 2017 op voor de Omega Collection. De verschillende schepen zijn gedetailleerd, de banen zien er heerlijk futuristisch uit en de actie spat van je scherm. Gedurende onze speelsessie hebben we verschillende banen uitgeprobeerd om natuurlijk te kijken wat de visuele vooruitgang is die geboekt wordt.

blank

We kunnen daar vrij kort en bondig over zijn, want het is duidelijk dat er veel energie is gestoken in het grafisch opleuken van het geheel. Elke baan die we konden spelen zag er uitstekend uit, idem dito voor de voertuigen. Wel viel ons op dat de banen van WipEout HD zo hier en daar wat verouderde textures hadden. Dat zal alleen zichtbaar zijn als je aan de start staat, aangezien het na het startsignaal er zo snel aan toegaat, dat dergelijke details je niet eens zullen opvallen. Dat is naar mijn idee niet te danken aan matig ontwikkelwerk, maar meer aan het feit dat WipEout HD bijna tien jaar oud is.

WipEout 2048 is natuurlijk een stuk jonger en die game zag er op de PlayStation Vita destijds al weergaloos uit. Dat geldt ook nu weer, want de drie banen die we geprobeerd hebben zien er haarscherp uit. Verouderde textures zie je hier ook niet echt terugkomen, waar dat bij WipEout HD wel het geval is. Maar laten we vooropstellen dat dit dermate minimaal is, dat je daar negen van de tien keer geen eens erg in hebt. Kortom, de visuele upgrade is overduidelijk geslaagd en dan te bedenken dat de versie die we speelden nog niet de finale versie was dus het kan straks nog beter worden.

blank

Heerlijke gameplay

Eigenlijk hebben we WipEout best wel gemist. Dat is het eerste gevoel dat op kwam borrelen na het starten van de eerste race. Het hoge tempo, de futuristische banen, voertuigen en dito soundtrack maken het tot een genot om te spelen. Al die jaren hebben we het al zonder een WipEout op de thuisconsoles moeten doen en dat is best jammer. Men heeft overduidelijk goed opgelet dat ze de vibe van de originele games zoveel mogelijk moesten behouden voor deze heruitgave en afgaande op een minuut of twintig spelen, ziet het ernaar uit dat dat wel gaat lukken.

De gameplay is nog steeds zoals vanouds, dus je racet een x aantal rondes en je probeert natuurlijk eerste te worden. Om je tegenstanders aan te pakken, kan je gebruikmaken van verschillende wapens, maar mocht je nu te veel geraakt worden, dan kan je deze wapens ook weer absorberen voor extra health. De banen zijn bij momenten uitdagend, vragen goede stuurmanskunsten en beschikken over handige shortcuts. Alles zoals je het kent uit de originele games is identiek hetzelfde. Niet zo gek ook, gezien het een remaster betreft, maar alsnog een fijn gegeven voor de fans.

blank

Voorlopige conclusie

WipEout: Omega Collection doet de nostalgische gevoelens aanspreken, met name WipEout HD en Fury slagen hier goed in. Het is alweer bijna tien jaar geleden dat we deze game speelden op de PlayStation 3 en de terugkeer is een erg fijn feit. De games zien er grafisch goed uit en de gameplay staat nog steeds als een huis. Daarin wist de speelbare demo ons van te overtuigen in pakweg 20 minuten gameplay. En dan, dan weet je eigenlijk dat het wel goed zit met deze heruitgave. Laat 2 juni maar snel komen, dan ligt de WipEout: Omega Collection in de winkels!