Special: Een eerste blik op de Nacon Revolution Pro Controller 2 – Eind vorig jaar kwam Nacon met de Revolution Pro Controller. Een controller die was gemaakt in samenwerking met pro gamers om de markt van professionele spelers te bedienen. Nu wordt deze controller gebruikt in eSports, maar elke andere willekeurige gamer kan deze controller ook gewoon kopen. In onze review gaven we al aan dat de controller een prima accessoire was, afgezien van wat kleine punten. De verrassing was dan ook groot toen Nacon op een recent evenement doodleuk de Revolution Pro Controller 2 liet zien.

De grootste veranderingen

De Nacon Revolution Pro Controller 2 is op verschillende punten een verandering ondergaan. De oorspronkelijke controller diende je via een USB-kabel te verbinden met de PlayStation 4 console, maar de aansluiting op de controller zelf was met een wat rare kabel. Deze was ook wat onpraktisch om aan te brengen en los te maken en dat hebben ze nu aangepast. Niet langer zit je met een kabel met pinnen die je vast dient te draaien middels een schroefwiel. Nee, nu is het plug and play. Letterlijk. De controller is aan beide kanten voorzien van USB. Aan de PS4 aansluitkant gewoon USB en aan de kant van de controller gebruikt men nu een USB-C aansluiting.

De kabel plug je erin en die zit dan ook gelijk stevig vast middels een soort kliksysteem, zodat de controller gewoon blijft hangen als je de kabel oppakt. Toch kan je deze kabel ook gemakkelijk weer losmaken, mocht dat nodig zijn. Het is een kleine verandering, maar wel een verandering waar erg veel om gevraagd werd door de community, omdat de oorspronkelijke kabel domweg niet zo praktisch was. Kortom, een stukje service richting de gebruikers. Gelijk vroegen we ook of de controller nu wel draadloos is, maar daar ziet de maker nog geen actief nut in, aangezien de primaire doelgroep pro spelers zijn en die willen uitsluitend een controller met snoer.

De software is geoptimaliseerd

Een punt dat wij aanhaalden in onze review, was dat de software wat onduidelijk was. Het gehele programma is voor de Revolution Pro Controller 2 op de schop gegaan en is nu veel gebruiksvriendelijker. De user interface is duidelijker opgedeeld in een viertal segmenten. Zo kan je wederom een eigen layout aanmaken en opslaan. Ook kan je die delen met de community, alsook dat je weer nieuwe profielen kan downloaden. Op zich niets nieuws onder de zon, maar het oogt allemaal wat overzichtelijker.

blank

Interessanter is echter het customizen van je custom profiel dat nu wat duidelijker is ingedeeld. Zo worden deadzones die je instelt bij de analoge sticks nu duidelijk weergegeven door een cirkel er omheen. Hierdoor kan je het een stuk nauwkeuriger afstellen. Daarbij is het ook mogelijk om de gevoeligheid en meer van de linker analoge stick in te stellen en je kunt duidelijk zien in hoeverre de vibratie is afgesteld. Net die kleine aanpasfuncties die of nieuw zijn toegevoegd of nu verder worden verduidelijkt en dat is toch wel prettig.

Bekende layout

Als we echter puur naar de controller zelf gaan kijken, dan zien we daar vooralsnog geen grote veranderingen terug. Ja, het aansluitpunt van de kabel is natuurlijk aangepast, maar voor de rest is de controller min of meer identiek aan het vorige model. Nog steeds gebruikt men dezelfde materialen en die voelen erg fijn aan. De schouderknoppen zijn ook nog hetzelfde, iets wat we bij het origineel aanstipten als net niet goed geplaatst. Een groot probleem is dat overigens niet, want het is maar net of je er echt last van hebt. Wel zien we nog een softwarematige toevoeging terug bij de d-pad en daar zullen veel spelers ongetwijfeld erg blij van worden.

blank

Als je fighting games speelt, dan is het erg handig als de d-pad functioneert als achtpuntstoets. Speel je echter een shooter en druk je snel op één van de toetsen, dan wil het bij de originele controller nog weleens voorkomen dat je net het verkeerde pakt. Dat is in het heetst van de strijd best wel irritant en daarvoor heeft men nu een optie ingebouwd in de software, waarmee je kunt schakelen tussen de vierpuntstoets en achtpuntstoets. De d-pad blijft logischerwijs hetzelfde, maar de functionaliteit wordt of beperkt of verder uitgebreid. Wel zo handig, nietwaar? Verder is het trouwens mogelijk om de controller te gebruiken op de PC, waarbij je gemakkelijk kan switchen tussen platform.

Voorlopige conclusie

De Nacon Revolution Pro Controller 2 is niet iets wat we zo snel al hadden verwacht, maar als we zo horen wat de verbeteringen zijn dan is het helemaal niet gek. Natuurlijk is het niet nodig om straks gelijk een nieuwe controller te kopen, maar als je dan een Nacon controller gaat aanschaffen doe je er goed aan om even te wachten tot deze uitkomt. Hij komt ook al relatief snel, aangezien het doel september is. De controller is verder vertrouwd naar het ontwerp van het originele model, maar kent net die kleine verbeteringen die gewenst zijn door de gebruikers en die het gebruikersgemak alleen maar ten goede lijken te komen.