Column: Breng meer vergeten games van vroeger terug! – Elk jaar weer komen er steeds meer games op de markt. Al deze games maken gebruik van de meest uitgebreide en geavanceerde technologie beschikbaar, zoals 4K ondersteuning op nieuwe TV’s en VR. Toch hebben de gamers die al wat langer meedraaien af en toe de drang om ook de wat oudere games te spelen. Een aantal van deze oude games zullen nog prima speelbaar zijn op de oude consoles, maar er is natuurlijk een ‘probleem’ met titels die niet tijdloos aanvoelen qua gameplay of graphics. Remakes of remasters zijn de twee antwoorden op deze ‘problemen’. Het inblazen van nieuw leven in oude topgames. Maar ook franchises die voortgezet worden na een lange winterslaap zijn interessant voor gamers die snakken naar een beetje nostalgie.

Terugkeer van oude namen

2015 was zo’n jaar dat de oudere gamers hun harten konden ophalen. Op de E3 werden Final Fantasy VII Remake en Shenmue 3 aangekondigd. Heel erg lang hebben fans van Shenmue moeten wachten op het vervolg. Het is weliswaar geen remake, maar omdat Shenmue 2 al in 2001 uitkwam en een derde deel nodig had voor het verhaal, lijkt dit een revival te zijn voor deze franchise. Final Fantasy VII Remake spreekt bijna voor zich. Misschien wel één van de meest populairste RPG’s ooit, anders wel één van de meest besproken klassiekers. Verder verdient Half-Life eigenlijk net zoals Shenmue een revival, aangezien daar al bizar lang om gevraagd wordt. Het zou wat dat betreft een haast onwerkelijke aankondiging zijn. Verder hebben we recent natuurlijk gezien dat PaRappa the Rapper en WipEout nieuw leven hebben gekregen en straks Crash Bandicoot ook. Vervlogen franchises of games, een terugkeer is absoluut mogelijk, hoe onwaarschijnlijk het ook lijkt.

Wat willen we eigenlijk zien?

Nu ontstaat de vraag; wat zouden wij nog meer kunnen verwachten of welke titels verdienen ook om te herrijzen uit de as? Om even met een oude PlayStation topper te beginnen, noem ik Syphon Filter. Een spionage game waarin Gabriel Logan de hoofdrol speelt. Deze franchise kreeg wat aandacht op de PSP met twee delen, kreeg goede cijfers en verkocht naar ons idee prima. Daarna werd het wegens onverklaarbare redenen tot op heden stil. Misschien dat een volwaardige PS4 (Pro) titel er weer voor kan zorgen dat Gabe in de schijnwerpers komt te staan. Ape Escape was ook een populaire titel op de eerste PlayStation. Het introduceerde bovendien het gebruik van de Dual Analog Sticks. Maar of gamers hier een revival van willen zien betwijfel ik.

In de third party hoek kan ik nog veel meer voorbeelden opnoemen van franchises die inmiddels begraven lijken te zijn. Burnout, Zone of the Enders, Medal of Honor, Tenchu en Star Wars: Knights of the Old Republic zijn een paar titels die al geruime tijd niets meer van zich hebben laten horen. Medal of Honor een paar jaar terug nog, maar echt een succes was dat niet. Bij Capcom kunnen we misschien een wat beter beeld schetsen bij wat we nog kunnen verwachten. Zo zijn er al enige tijd geruchten op het web te vinden dat er een remake komt van Resident Evil 2. De eerste Resident Evil heeft inmiddels de remake behandeling gekregen en dat smaakt natuurlijk naar meer. Bovendien heeft Capcom aangetoond niet vies te zijn van remakes en remasters, want ze brengen de één na de ander uit.

blank

Een andere franchise, waarvan ik persoonlijk denk en hoop dat er een goede kans op terugkeer is, is Onimusha (PS2, 2001). NioH heeft een stijl die we kennen uit Onimusha. Onimusha werd ook vaak genoemd in één adem met Ninja Gaiden, wanneer NioH in de media besproken werd. Natuurlijk werd het ook vergeleken met een SoulsBorne titel doormiddel van zijn onderscheidende en populaire gameplay. Die games hebben bovendien aangetoond populair te zijn momenteel, wat de weg voor een Onimusha revival eens te meer interessant maakt. Onimusha rebooten met de SoulsBorne gameplay zou naar mijn mening helemaal niet verkeerd uit hoeven te pakken voor de franchise.

De bekende iconen

Nadat Crash Bandicoot: N. Sane Trilogy werd aangekondigd, moest ik eigenlijk ook gelijk aan een andere franchise denken: Spyro the Dragon. De kinderlijk ogende draak werd geboren op de eerste Sony console. Destijds gemaakt door Insomniac Games en waar Mark Cerny nog aan mee heeft gewerkt. Na een toch wel middelmatige poging van Yooka-Leelee om de nostalgie terug te brengen van de oude platform games, zou een volwaardige nieuwe Spyro game zeker niet misstaan. We hebben natuurlijk de Ratchet & Clank reimagination gehad, wat uitstekend uitpakte. Ook verkocht de game erg goed, wat eens te meer aangeeft dat gamers hierop zitten te wachten. Het schort overigens een beetje aan hoge kwaliteit platformers op de PlayStation 4. Gezien echter de ontwikkeling van The Last of Us: Part II hoeven we van Naughty Dog niet zo gauw een nieuwe Jak and Daxter te verwachten. Juist een remake of reimagination zou dan een mooie opvulling zijn.

blank

Er zijn zeker nog een paar favorieten die ik persoonlijk graag terug zou willen zien. SSX heb ik kapot gespeeld op de PS2 en ook Tony Hawk’s Pro Skater 2 werd grijs gespeeld door bijna elke gamer. Deze twee games hebben helaas al een poging tot reboot of revival gehad, maar dat net op een manier waarop het juist niet moet. Soms is het beter als iets met rust gelaten wordt, maar de huidige technologie is tot veel in staat. Oude games nieuw leven inblazen kan dus zeker, mits men er voldoende tijd voor neemt. Ik hoop wat dat betreft dat de komende E3 niet alleen maar gericht is op nieuwe games, want een klassieker van weleer terugbrengen kan veel fans heel erg blij maken.

De ogen zijn op de E3 gericht

Van sommige games of franchises kan je verwachten dat ze vroeg of laat eens terugkomen, maar bij het merendeel heb ik er een hard hoofd in. Ik acht de kans op bijvoorbeeld een nieuwe Syphon Filter behoorlijk klein en hetzelfde geldt voor Spyro, aangezien die rechten bij Activision liggen. Bovendien heeft Activision Spyro nog gebruikt voor de Skylanders games, dus nostalgische gevoelens komen bij dit personage minder snel naar boven. Oude Capcom games zie ik nog wel terugkeren en misschien brengt de komende E3 ons mooie verrassingen. Het zal wat betreft aankondigingen een spannende E3 worden, met name als het om nieuwe games gaat, maar hopelijk komen er ook nog wat oude klassiekers terug.

Ik heb een aantal titels genoemd waarvan ik denk en vind dat deze meer aandacht horen te krijgen. Als er titels zijn die niet besproken werden, maar waarvan jij vindt dat hier aandacht voor moet komen, laat het hieronder in de comments weten. Er zijn immers genoeg topgames van vroeger die ik niet genoemd heb, maar die ook zeker in aanmerking komen voor meer aandacht.