DLC Special: Mafia III – Stones UnturnedOnlangs bracht men de tweede uitbreiding voor Mafia III uit en dit keer komt er een nieuw verhaal bij dat je samen met Donovan gaat beleven. Er arriveert namelijk een aartsrivaal van Donovan in New Bordeaux en deze bezoekt de stad niet alleen voor goedkope pijpbeurten en drank, maar voor hele andere doeleinden. Aan jou en Donovan de taak om te onderzoeken wat deze man precies komt doen.

Stones Unturned

Deze uitbreiding bevat een aantal nieuwe locaties en personages verdeeld over zeven nieuwe missies. Ook krijg je toegang tot vijf nieuwe auto’s en drie nieuwe wapens, alsook sniper ondersteuning. Die laatste krijg je al vrij vroeg in de uitbreiding, namelijk tijdens de eerste missie, wanneer je een vriend van Donovan ontmoet. Deze vriend is lichtelijk gestoord, maar weet wel hoe hij met een sluipschuttersgeweer moet omgaan.

De toon van deze nieuwe downloadbare content wordt al snel gezet. Je gaat namelijk op bezoek bij een Cubaanse bar genaamd Villa del Mar, die zich in de French Ward bevindt. Hier zie je de gigantische slachtpartij die de aartsrivaal van Donovan heeft aangericht. Dit heeft hij gedaan om dichter bij de eigenaar van deze club te komen, die de locatie weet van een CIA safehouse in de stad. Op dat moment weet je dus al meteen met wat voor een figuur je te maken hebt en nadien ga je naar hem op zoek. Het mag duidelijk zijn dat deze persoon het leven niet verdient en dus omgelegd moet worden.

Niet zo interessant als de eerste uitbreiding

Waar de eerste uitbreiding meer vernieuwing wist te brengen, leunt deze uitbreiding vooral op de al bestaande elementen van de game zelf. Het verhaal is ook een stuk minder interessant en eigenlijk gemakkelijk te doorprikken. Dezelfde repetitieve gameplay die we kennen uit de oorspronkelijke game is ook weer volop aanwezig in deze uitbreiding. Erg zonde, want de eerste uitbreiding liet ons een hele andere Mafia III zien en hoewel deze kort bleek te zijn, was het toch een erg vermakelijke uitbreiding.

Stones Unturned is wat dat betreft een stuk oppervlakkiger en bevestigt eigenlijk wat heel veel mensen al voelen: het is over en uit voor Mafia III. Je merkt ook op technisch vlak dat men een stuk minder zijn best gedaan heeft met deze uitbreiding. Er komen meer bugs naar voren dan we ooit gezien hebben in de game en dat waren er eigenlijk al vrij veel. De belichting verschuift constant, er zijn behoorlijke framedrops tijdens het spelen van de missies, texturen laden slecht in en daarbij zijn de collision bugs nog wel de meest irritante problemen.

Zo was er tijdens de tweede missie een moment waarop we in het water terechtkwamen en vervolgens flipte de game totaal. We kwamen het water niet meer uit, texturen verschoven en dan ben je nog geen half uur bezig met deze nieuwe uitbreiding. Dat is niet direct een hele goede indruk. Bovendien is de uitbreiding binnen anderhalf uur uit te spelen als je rustig aan doet. Dat is nogal weinig en dan te bedenken dat het nog sneller kan als je haast maakt.

blank

Conclusie

Alhoewel deze uitbreiding weer aardig wat content met zich meebrengt, waaronder vette jeeps met turrets erop, wat nieuwe wapens en meer, is het nu toch wel over en uit met deze game. Deze tweede uitbreiding voelt ontzettend afgeraffeld aan en als een moetje, alsof de motivatie bij de ontwikkelaars inmiddels ook compleet verdwenen is. De eerste uitbreiding viel ons erg mee in verhaalvertelling, missies en afwisseling. In deze tweede uitbreiding oogt alles als een haastklus. Het hoofdstuk Mafia III is wat ons betreft nu echt gesloten en we houden ons vast aan nog enkele mooie herinneren aan deze game, deze uitbreiding op zichzelf is het niet waard om de game weer aan te slingeren.