Column: FIFA 18 soepeler, sneller, vlugger, realistischer – of toch niet? – De zomer staat op het punt van beginnen, wat betekent dat voornamelijk in Europa de voetbalcompetities tot een einde zijn gekomen en de kampioenen zijn gekroond. Waar de meeste voetballers nu genieten van hun welverdiende rust is het juist de geruchtenmolen die nu op gang begint te komen. Dit geldt voor zowel de daadwerkelijke voetbalwereld en de mogelijke transfers die hierbinnen plaats zullen vinden, maar natuurlijk ook over de nieuwste FIFA telg die in september zal verschijnen.

Voorafgaand aan de E3 waren de eerste onthullingen en speculaties al naar buiten gebracht om de hype alvast op te bouwen voor het evenement zelf. De allereerste trailer en de samenwerking tussen Sony en EA Sports beloofde veel goeds voor het EA Play evenement in Los Angeles van zaterdagavond. In gedachten ben ik de game al aan het spelen met beide Ronaldo’s in de spits en ik hoopte vurig dat er onder andere meer informatie naar buiten zou komen over de zogenaamde Icons die FIFA 18 zal bevatten.

Daar is het dan zaterdagavond. Ik pak een bakje popcorn en een flesje bier, slinger mijn voetjes op tafel en begin af te tellen totdat het negen uur is. Een biertje worden er twee en voor ik het weet is de persconferentie alweer voorbij en blijf ik een beetje verbijsterd achter. Naast de eerste beelden van het tweede seizoen van The Journey, de verhalende game mode die in FIFA 17 werd geïntroduceerd, was het omtrent FIFA 18 niet veel soeps.

Vorig jaar nog werden er tijdens de persconferentie van EA enkele nieuwe dingen aangekondigd, maar het enige dat we nu extra weten is dat Alex Hunter in het tweede seizoen Ronaldo zal ontmoeten in Brazilië en dat er offline coöp gespeeld kan worden. Begrijp me niet verkeerd, The Journey was vorig jaar een uitstekende toevoeging aan de game, maar toch had ik wel wat meer verwacht van de conferentie zelf.

Naast het feit dat FIFA 18 weer soepeler, sneller, vlugger, realistischer –  welke mogelijke term je er ook maar aan vast wilt plakken ten opzichte van de voorganger – zal zijn, had ik toch op meer nieuwtjes gehoopt. Wanneer er wordt gezegd dat Bayern München nu meer als Bayern München zal aanvoelen en dat je een werkelijk verschilt voelt dan wanneer je met Manchester United speelt, ja, dan moet ik daar maar vanuit gaan.

Er rest nog hoop voor de FIFA-fans, want zoals eerder gezegd is Sony sinds kort een partnerschap met EA Sports aangegaan. Dit zou dus kunnen betekenen dat FIFA 18 nog eens pontificaal aan bod zou kunnen komen tijdens de persconferentie van Sony maandagnacht. Er zijn nog voldoende zaken die concreet gemaakt kunnen worden en het zou fijn zijn als daar alvast een tipje van wordt gelicht.

Zo hoop ikzelf dat er wat gedaan gaat worden aan het in FIFA 17 geïntroduceerde penalty systeem, wat ronduit belabberd in mekaar zit. Daarnaast zou ik het ook heel tof vinden wanneer er een daadwerkelijk weerelementen systeem in FIFA zou komen, om het verloop van de wedstrijd steeds onverwachte wendingen mee te kunnen geven. Lennard klinkt in ieder geval zeer positief over zijn eerste aanraking met de game, maar met de informatie die nu bekend is blijf ik nog even sceptisch. Welke (verbeterde) elementen zouden jullie graag in FIFA 18 willen zien?