De PlayStation 3 is een veelzijdig apparaat waar ontzettend veel mee kan, maar haal jij daar nou het maximale uit? En met het maximale doelen wij vooral op de beeldinstelling. Zo heeft de PlayStation 3 een aantal beeldschermopties waar sommige weinig van weten of misschien zelfs nooit van gehoord hebben. Daarom gaan we in dit artikel proberen uit te leggen wat de ideale instellingen zijn voor jou PlayStation 3 zodat je games en films er optimaal uit zien.

Een HD-TV
HD-TV staat voor high-definition television en is een techniek die ervoor zorgt dat de kleuren meer diepte krijgen en het beeld vele malen scherper wordt als dat we gewend zijn van de oude CRT-TV’s. Het belangrijkste kenmerk van deze techniek is dat de resolutie veel hoger is. De meeste games op de PlayStation 3 worden weergegeven in 720p, echter komen er nu steeds meer games aan die ook 1080p ondersteunen. Dat laatste is al heel lang het geval bij Blu-ray films en andere filmformaten, deze worden meestal weergegeven in 1080p. Echter wordt zoiets pas echt zichtbaar op TV’s groter dan 40″. Heb je een TV van bijvoorbeeld 46″, dan zul je merken dat 1080 beeldlijnen een veel beter plaatje oplevert dan 720 beeldlijnen.

Wanneer je een PlayStation 3 hebt is het dus bijna een vereiste om ook een HD-TV te hebben. Godzijdank is bijna elke TV die tegenwoordig in de winkel staat uitgerust met deze techiniek. Er zijn echter zoveel HD-TV’s op de markt dat het mogelijk is dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien. Want welke HD-TV is nou het beste? Wanneer je naar de MediaMarkt, BCC of Saturn gaat zal je merken dat je doodt wordt gegooid met termen als Full-HD, HDMI, component, interlaced, Blu-ray en wie weet wat nog meer.

De keuze van een HD-TV hangt natuurlijk af van je budget en je eisen. Ben je iemand die graag het nieuwste van het nieuwste wilt en de meest geavanceerde technologieën dan ben je al snel 1500 euro kwijt voor een TV. Een website die onlangs gelanceerd is door de makers van Tweakers.net helpt je bij deze keuze. Deze website vind je hier, hierop kun je aangeven wat voor apparatuur je gebruikt, hoe ver je van je TV afzit, wat je budget is etc. Daarna wordt er voor jou gekeken welke TV als het ware het beste bij je past.

De HDMI-kabel
Je zal ongetwijfeld ook wel eens gehoord hebben dat je een hartstikke dure kabel bij je HDTV en PlayStation 3 moet kopen. Dit valt echter behoorlijk mee, omdat HDMI met digitale signalen werkt zal je van ruis geen of weinig last hebben, dit in tegenstelling tot analoge signalen, zoals bijvoorbeeld SCART-kabels. Hierdoor hoef je bij kabels korter dan twee meter geen extra bescherming voor de kabel te hebben. Met andere woorden: heb je aan een kabel van 2 meter genoeg, dan krijg je met zowel de goedkopere als de duurdere kabels precies hetzelfde beeld. Echter krijg je bij langere kabels wel steeds meer last van signalen van buitenaf; dan zijn duurdere afgeschermde kabels wel van belang. Laat je ook geen duurdere kabel aanpraten vanwege de resolutie, zowel de goedkoopste als de duurste kabel kan gewoon 1080p aan, mits deze volgens de normen gecertificeerd zijn.

Het enige waar je op dit moment rekening mee moet houden bij het aanschaffen van een kabel is het geluid. Heb jij een super-de-luxe audio-installatie staan die de nieuwe HD-audio streams Dolby True HD en DTS-HD Master Audio kan verwerken, alleen dan zal je een kabel moeten kopen die speciaal HDMI 1.3 ondersteunt. HDMI 1.3 is de laatste standaard op HDMI-gebied en biedt extra bandbreedte. Deze standaard ondersteunt ook extra beeldformaten met meer kleur (Deep Color en xvYCC). Als je meer wil weten over HDMI-kabels, bekijk dan even de aflevering hierover van VARA’s Kassa.

Mocht je TV nu echter geen HDMI-aansluiting hebben dan raden we het gebruik van een component-kabel aan. Alhoewel de voorkeur ligt bij HDMI bevatten vooral de wat oudere TV’s deze aansluiting vaak niet, een component-kabel kan echter ook gewoon HD-TV signalen doorvoeren. Bij het kopen van zo’n kabel raden we je echter wel aan om de kabel van Sony te kiezen die hieronder is afgebeeld en niet die van een third-party fabrikant.

De firmware opties qua beeldinstellingen
In het XMB van je PlayStation 3 vind je onder instellingen () de optie ‘Beeldscherminstellingen’. Hierin kun je enkele instellingen voor de beeldweergave ‘finetunen’. De instelling ‘video-uitvoer’ is iets wat je aangepast zal moeten instellen. Wanneer je een Full-HD TV hebt raden we je aan om enkel 720p en 1080p in te schakelen. Mocht je een HD-ready hebben schakel dan alleen 720p in. De 1080i optie geeft meestal een vertekend beeld weer en dat wil je natuurlijk niet. Als tweede optie vind je ‘Schermbeveiliging’ dit is puur een instelling om de helderheid van je PlayStation 3 aan te passen naar een door jou opgegeven periode van inactiviteit. Deze optie is vooral handig bij plasma’s gezien lang stilstaande beelden in het scherm gebrand kunnen worden.

De optie ‘Cross-color reductie filter’ moet je uitzetten wanneer je gebruikt gemaakt van een HDMI-kabel. Deze zorgt er namelijk voor dat ‘kleurruis’ wordt vermindert bij AV-kabels en S-video kabels. En gezien HDMI geen van beiden is kan dit een averechts effect hebben, gebruik je echter een component-kabel dan is het verstandig om deze optie wel aan te zetten.

Daarna krijgen we de ‘RGB Full Range (HDMI)’, deze optie kan voor veel mensen een flinke vooruitgang zijn. Voor RGB-videosignalen verschilt namelijk het bereik van de ‘ingevoerde kleurenschaal’, afhankelijk van de gebruikte tv. Alleen moet je ook nog weten wanneer het aan moet en wanneer niet, daarvoor zijn er twee tips:

  • Zet deze instelling op [Volledig] indien zwart soms helder en soms mat wordt weergegeven op het scherm wanneer [Gelimiteerd] geselecteerd is.
  • Zet deze instelling op [Gelimiteerd] indien zwart mat wordt weergegeven op het scherm wanneer [Volledig] geselecteerd is.

Hiermee zal je dus een beetje mee moeten ‘spelen’ en is afhankelijk per TV. Uit ervaring kunnen wij vertellen dat het bij een TV die een laag contrast ratio heeft meer effect heeft dan bij een TV met een hoog contrast ratio.

Als laatste hebben we de optie ‘Y Pb/Cb Pr/Cr Super-wit (HDMI)’, een hele mond vol. Wat veel mensen niet weten is dat deze optie alleen van toepassing is bij het afspelen van een DVD, Blu-ray Disc (BD) of video in AVCHD-formaat en dus niet bij games. Zoals de naam al zegt zorgt deze technologie ervoor dat witte beelden witter worden maar laat ook zwarte kleuren zwarter lijken. De gebruikte TV moet voor deze functie echter wel Y Pb/Cb Pr/Cr als invoer ondersteunen. Dit is heel erg makkelijk te testen: wanneer je deze optie namelijk aanzet en een paarse tint over het scherm krijgt betekent het dat je TV dit niet ondersteunt.

Video instellingen
Naast de ‘Beeldscherminstellingen’ is er ook nog zoiets als ‘Video-instellingen’. Deze instellingen zijn puur voor het gebruik van BD’s, DVD’s en video’s in AVCHD-formaat. Niet alleen zijn de ‘Beeldscherminstellingen’ belangrijk maar ook deze instellingen werken mee aan het ‘perfecte’ plaatje. Eén van die opties is ‘Video-uitvoer BD/DVD (HDMI)’ waarin men kan kiezen tussen Y Pb/Cb Pr/Cr en RGB. Nu zijn er op het internet heftige discussies gaande over wat nu echt precies beter is, het antwoordt blijft steeds; het verschilt per TV.

De ene TV gaat beter om met RGB dan met Y Pb/Cb Pr/Cr en andersom. Y Pb/Cb Pr/Cr wordt gebruikt om Blu-ray discs te encoderen, dit signaal wordt vervolgens omgezet naar RGB aangezien dit het gene is wat onze TV intern gebruikt voor beeldweergave. Door deze instelling op RGB te zetten doet vanzelfsprekend de PlayStation 3 deze conversie voor de TV. De super-wit optie zal dan ook alleen wat uitmaken wanneer de uitvoer ingesteld staat op Y Pb/Cb Pr/Cr en doet verder niks als je RGB hebt geselecteerd. Er zijn dan ook eigenlijk drie ‘models’ om uit te proberen, dat is Y Pb/Cb Pr/Cr met super-wit, RGB met de RGB Full Range op Full en RGB met de RGB Full Range op limited. Het is dan verstandig als je enkele foto’s maakt met een goede camera, of gewoon je geheugen gebruikt, om te bepalen wat jij het mooiste vind.

Op websites als AVForums.com zijn er ontzettend veel threads met hevige discussies over wat nu precies beter is, deze threads vind je hier, hier, hier en hier. Zoals je daar ook kunt lezen lopen de meningen flink uit één en komt het er elke keer weer op neer dat het verschillend is per TV.

Wij hebben hieronder de aanbevolen instellingen voor je op een rijtje gezet:

Aanbevolen instellingen:
BD-internetverbinding: “Toestaan
BD/DVD Bioscoop omzetting: “Automatisch
BD/DVD-Upscalen: “Normaal
Video-uitvoer BD/DVD (HDMI): “Y Pb/Cb Pr/Cr” of “RGB
BD 1080p 24Hz Output: “Automatisch