Het overstappen op een geheel nieuwe console generatie lijkt vandaag de dag een lastigere opgave dan voorheen, maar Sony gaat het toch doen. De lancering van de PS4 Pro en Xbox One X heeft ons een lange tijd doen geloven dat het introduceren van een nieuwe generatie consoles tot het verleden behoorde. Het uitbrengen van verbeterde consoles halverwege de cyclus leek dan ook heel even een voorbode te zijn op wat nog zou gaan komen.

Uit een interview met Sony Interactive Entertainment America President Shawn Layden, blijkt echter dat Sony dit niet van plan is. Zij spraken namelijk over de PlayStation 5 en Layden maakte als eerste duidelijk dat het nog wel even gaat duren voordat de PS5 een feit is.

Men vroeg Layden tijdens het interview namelijk of de PS4 Pro niet uiteindelijk het instap-model gaat zijn en dat er naast deze console nog sterkere consoles op de markt zullen verschijnen. Men trok hierbij de vergelijking met smartphones, die je in standaard en luxe uitvoering kunt kopen en dat elk jaar opnieuw met nieuwe modellen.

Layden antwoordde hierop dat ze de klassieke PS4 nooit in de steek zullen laten en dat de PS4 Pro slechts een luxere optie is dan de gewone PS4, maar dat die nog wel binnen dezelfde generatie valt. Vervolgens vroeg men of mensen die uiteindelijk een upgrade over de PS4 Pro willen dan moeten wachten op de PS5. Hierop antwoordde Layden dat dit inderdaad zo is, maar dat het nog wel even kan duren voordat een nieuwe generatie zich laat zien.

Er zal dus nooit een game uitkomen die wel op de PS4 Pro werkt, maar niet op de gewone PS4. Hiermee zullen eigenaren van een gewone PS4 nooit achterlopen op PS4 Pro gebruikers, behalve als het gaat om grafische toeters en bellen, zoals betere textures, schaduwen en hogere resoluties en/of framerate.

Ook maakt Sony hierbij duidelijk dat de PS4 als generatie zijnde ooit ophoudt en dat er dus wel PS5-games zullen verschijnen die niet op een PS4 of PS4 Pro zullen werken. Of PS4-games dan wel op de PS5 gaan werken is onduidelijk, maar de kans is groot dat men dezelfde architectuur aanhoudt en dit gewoon mogelijk zal maken.

Golem.de: Wann erscheint das erste Spiel, das auf der PS4 Pro läuft – aber nicht mehr auf einer Playstation 4?

Shawn Layden: Das wird nie passieren!

Golem.de: Ist die Pro nicht der Einstieg in das Geschäftsmodell, dass wie bei Smartphones eine Evolution von Hardware stattfindet – statt alle paar Jahre eine ganz neue Generation aufzubauen?

Layden: Mit der Playstation 4 Pro haben wir erstmals diese Art von Innovation innerhalb des Lebenszyklus einer Konsole umgesetzt. Die Pro soll aber wirklich nur Vorteile wie 4K-Auflösungen und HMD für Spieler bieten, die das nutzen können und wollen. Dazu kommt eine stabilere Bildrate und größerer Festplattenspeicher. Aber wer eine Standard-PS4 hat, hat keine wirklichen Nachteile. Jedes unserer Spiele wird weiter auf der klassischen PS4 laufen und gegebenenfalls etwas besser auf der Pro.

Golem.de: Das bedeutet, dass Sie eher auf eine echte Playstation 5 setzen – wann auch immer das sein wird?

Layden: Ja. Die wird es wohl irgendwann geben.