Review: Toby: The Secret Mine – Er wordt wel eens gezegd dat imitatie de ultieme vorm van vleierij is. Als PlayDead, de ontwikkelaar van Limbo, hier ook zo over denkt, dan zullen zij Toby: The Secret Mine zien als één groot compliment aan hun adres. Niet alleen het concept van Limbo wordt schaamteloos gekopieerd, maar ook de grafische stijl. Als je niet beter zou weten, dan zou je zeggen dat Toby gemaakt is door PlayDead. Het gebruik van een succesvolle formule is alleen geen garantie voor een goede game.

Toby: De Geheime Mijn

Volgens de ontwikkelaar is Toby niet alleen geïnspireerd op Limbo, maar ook op Badlands. Toch is van de laatstgenoemde game zo goed als geen glimp te zien. Wel zie je overal dezelfde dingen zoals deze te zien waren in de game van PlayDead. Zo is ook het verhaal flinterdun: de vrienden van Toby worden ontvoerd en jij gaat deze redden. Net als in Limbo word je direct in de game geplaatst zonder enige uitleg en mag je zelf maar zien wat je moet doen en uitzoeken wat precies de bedoeling is.

Gelukkig is de game vrij simpel om te leren. Je loopt met het mannetje van links naar rechts en je hebt één knop om te springen en één knop om interactie met de omgeving te hebben. Zo kun je bijvoorbeeld hendels omhalen om deuren te openen. Door de lage instapdrempel zit je vrijwel direct in de game en ben je dus niet eerst bezig om de besturing te leren. Dit maakt de game echt super toegankelijk. Het zal echter geen prijzen winnen voor originaliteit. De opzet is immers exact hetzelfde als Limbo.

Silhouetten met iets meer kleur

Met de grafische stijl wordt niets anders gedaan. Alles wordt door middel van silhouetten weergegeven, alleen wordt er nu wat meer gebruik gemaakt van kleur. Dat geldt dan vooral voor de achtergronden. Dit zorgt voor sfeervolle plaatjes en op sommige momenten ziet dat er zelfs erg indrukwekkend uit. Zo kom je op een gegeven moment in een regenstorm terecht en de combinatie met de silhouetten zorgt dan voor een mooi en mysterieus schouwspel. Er zijn dan ook momenten zoals deze die zelfs meer indruk maken dan dat Limbo deed.

blank

Krachtverlies

De gameplay zelf weet dan weer niet dezelfde kwaliteit te halen als diens grote voorbeeld. De game speelt wel degelijk lekker weg en ook de platform-actie is goed te pruimen. Je komt op zich ook leuke puzzels tegen, waar je soms even goed over na moet denken, ook al zijn het geen echte hersenkrakers. Het probleem is echter dat dezelfde soort puzzels daarna een aantal keren terugkomen. Je weet dus op een gegeven moment waar je naar moet zoeken en/of wat je moet doen. De game verliest daardoor op een gegeven moment gewoon flink aan kracht.

Het is voorbij voordat je het weet

Je hoeft er echter niet al te lang over in te zitten dat op een gegeven moment de game je niet echt meer weet te verrassen. Je zal namelijk niet langer dan tweeënhalf uur bezig zijn met het avontuur in de geheime mijn. Dat is natuurlijk niet heel veel, vooral voor de prijs die je moet betalen voor Toby: The Secret Mine. Het spel kost namelijk 14,99 euro en dan verwacht je toch wel dat je iets langer bezig bent dan wat het spel nu biedt. Of het spel had kwalitatief wat beter moeten zijn, dan had dit de prijs nog iets kunnen rechtvaardigen. Alleen is dat niet het geval.

blank

Waarschuwing!

Op dit moment is er een hardnekkige bug aanwezig die het je op een gegeven moment zo goed als onmogelijk maakt om verder te komen. Je komt terecht in een mijn en daar moet je een karretje betreden. Dit zorgt er alleen voor dat het karretje op hol raakt en ondersteboven komt te liggen. Je kunt dan niet verder. Nu is het mogelijk om met echt heel veel geduld en precisie er voor te zorgen dat de hoofdrolspeler wel gewoon in het mijnkarretje terecht komt zodat je deze kunt gebruiken, maar dan kom je verderop weer in de problemen als je er weer uit en in moet. Ook hier kun je het probleem weer overbruggen, maar ook dan geldt weer dat je daar verschrikkelijk veel tijd en geluk voor moet hebben. Je kunt dus beter wachten tot er een patch beschikbaar is die dit probleem oplost, voordat je het spel gaat kopen. Deze patch komt er overigens op korte termijn aan.

Conclusie

Het is meer dan duidelijk dat Limbo een hele grote inspiratiebron was voor Toby: The Secret Mine. Het spel kopieert zijn grote voorbeeld bijna exact, maar weet niet dezelfde kwaliteit te bieden. Het is wel degelijk een leuke platform/puzzel-game, maar de moeilijkheidsgraad van de puzzels ligt een stuk lager dan bij diens grote voorbeeld. Tevens worden veel van de puzzels steeds weer hergebruikt, zodat je regelmatig weet wat je moet doen. Op een gegeven moment weet het spel dan ook niet meer te verrassen. Tel daarbij ook op dat het avontuur van Toby aan de korte kant is en dat maakt de vraagprijs van 14,99 euro wel iets aan de hoge kant. Op het moment is er ook nog een vervelende bug aanwezig die je progressie in de weg staat, maar dat is niet in het cijfer meegenomen, aangezien de ontwikkelaar heeft aangegeven dit zeer binnenkort op te lossen.

Pluspunten

  • Zeer sfeervolle graphics
  • Lage instapdrempel
  • Leuke gameplay

Minpunten

  • Wat aan de korte kant
  • Puzzels herhalen zich regelmatig

6.5