Binnenkort wordt er weer een nieuwe FIFA game gelanceerd. FIFA 11 is dit en het is niet al te vreemd dat deze veel meer features heeft dan de originele FIFA die jaren geleden werd gelanceerd. Dit was in 1993 het geval. Om je te laten zien waar FIFA 11 vandaan komt, hebben we alle FIFA’s voor je op een rijtje gezet.

FIFA International Soccer

Bij de lancering was FIFA International Soccer heel bijzonder. Het voetbal zoals men het kende van in het stadion en op TV was nu te spelen op een spelcomputer. Dit was al eerder bekend van Konami’s International Superstar Soccer, wat later zou uitgroeien tot wat we nu kennen als Pro Evolution Soccer. Ondanks dat was FIFA nog steeds een goed spel. Het bevatte vele landen als Nederland en Spanje, zelfs Irak was aanwezig. Echte spelersnamen werden nog niet gebruikt, terwijl er ook maar één stadion was. Het was wat je wel zou verwachten van een spel uit ’94. Houterig is het zeker. Als je de keeper ziet duiken is het niets met wat we nu kennen. Bij een kaart kon je als speler wegrennen van de scheidsrechter. Geestig is wel dat de scheidsrechter dan achter je aan blijft lopen tot je stil staat. Clubs waren nog niet aanwezig. De originele FIFA werd gelanceerd op de Megadrive/Genesis, Master System, SEGA CD, Game Gear, SNES, DOS, Amiga, 3DO en Game Boy. In FIFA 06 is FIFA International Soccer speelbaar op de Playstation 2.

FIFA Soccer 95


FIFA Soccer 95 had dezelfde engine als zijn voorganger. Toen dus al werd een FIFA game gepolijst zonder al te grote wijzigingen te maken. Echter één grote wijziging maakte zijn debuut om niet meer te verdwijnen: club teams maakten hun debuut in EA Sports’ kaskraker. FIFA bevatte acht nationale competities, en wel die van Engeland, Brazilië, Duitsland, Italië, Spanje, Frankrijk, Amerika en Nederland. De meeste competities hadden de teams van het seizoen daarvoor, degradatie/promotie was dus nog niet doorgevoerd. Ook waren de spelers nog steeds fictief. De Braziliaanse competitie bevatte daarbij alleen teams uit Sao Paolo en Rio de Janeiro, op Internacional na. Op 8 juli 1994 zag FIFA Soccer 95 het levenslicht op de Mega Drive.

FIFA Soccer 96

Op 1 juli 1995 kwam de eerste FIFA game voor de Playstation uit: FIFA Soccer 96. Volgens vele experts was dit de eerste echt succesvolle FIFA. Het was de eerste FIFA die real-time 3D graphics bevatte. Ook was het de eerste FIFA met echte spelersnamen, transfermogelijkheden, ranglijsten en opties om je team te bewerken. Elf competities waren beschikbaar in FIFA Soccer 96. Dit waren de Braziliaanse Campeonato Brasileiro Série A, de Amerikaanse A-League, de Engelse FA Premier League, de Spaanse La Liga, de Italiaanse Serie A, de Franse Ligue 1, de Duitse Bundesliga, de Schotse Premier League, de Nederlandse Eredivisie, de Zweedse Allsvenskan en de Malaysian Super League uit Maleisië. Deze elf zouden in de komende twee FIFA’s blijven. De Braziliaanse competitie bevatte wederom wat fouten, waaronder een aantal spelers die al een tijd lang gestopt waren. FIFA Soccer 96 werd uitgebracht op de SEGA 32X, Mega Drive, SEGA Game Gear, SNES, DOS/Windows, SEGA Saturn, Playstation en Game Boy.

FIFA 97

FIFA 97 was de eerste FIFA die geen 2D poppetjes meer gebruikte, maar 3D spelers. Dit leverde een hoop klachten op omdat de game er traag van werd. Desondanks kwamen er weer nieuwe competities bij, waaronder de Uruguayaanse, de Indiaanse en de Japanse. Ook kon je nu 6 tegen 6 indoor voetbal spelen. Dit was een van de grootste nieuwe features aan FIFA 97. Ook multiplayer werd geïntroduceerd, met tot 20 spelers over LAN en tot 8 spelers over een modem. Voor het eerst werden de wedstrijden van commentaar voorzien, en wel door John Motson en Andy Gray. John Motson hoorden we voor het laatst in FIFA Football 2004, terwijl Andy Gray nog steeds te horen is in FIFA 10. In het commentaar zaten enkele bugs, waaronder deze: “The score’s now 1-1 for England.” FIFA 97 werd gelanceerd voor de Mega Drive, SNES, DOS/Windows, SEGA Saturn, Playstation en Game Boy.

FIFA: Road to World Cup 98

1998 is het jaar van het WK in Frankrijk, het WK waar jonge Franse talenten als Zinedine Zidane en Thierry Henry uitgroeiden tot wereldsterren. Ook is 1998 het jaar van de laatste FIFA game voor de Mega Drive. FIFA: Road to World Cup 98, kortweg FIFA 98, bevatte verbeterde graphics, zestien stadions, verbeterde AI, een Road to the World Cup mode met alle door de FIFA geregistreerde teams en een gelicenseerde soundtrack met alle populaire artiesten van die tijd. Selecties waren heel ambitieus gemaakt, je had zelfs de mogelijkheid om reserves op te roepen in je kwalificatiereeks naar het WK. Je kon nu ook voor het eerst de strengheid van de scheidsrechter instellen. FIFA 98 bevatte alleen de elf competities uit FIFA Soccer 96, maar wel 137 landen. Stadions waren onder andere Estadio Azteca, Camp Nou, de Amsterdam ArenA en Ellis Park Stadium dat we nog kennen van het afgelopen WK. FIFA: Road to World Cup 98 verscheen voor de SNES, Mega Drive, Windows, Sega Saturn, Playstation, Game Boy en Nintendo 64.

FIFA 99

Als Nederlanders mochten we trots zijn. Voor het eerst verscheen een Nederlandse speler op de cover van een FIFA game. Dennis Bergkamp was zijn naam. De game zelf was opnieuw in orde. De indoor mode verdween, maar de game werd wel verrijkt met de Belgische Jupiler League en de Portugese Liga. Grafisch gezien ging het ook sprongen vooruit, met basis gezichtsanimaties en verschillen tussen spelers. Ook konden spelers hun eigen toernoei organiseren, en zelf kiezen welke teams daaraan meededen. Ook had FIFA 99 voor het eerst het blok teams die niet in een competitie uit het spel meededen. Dit waren vooral teams die dat jaar meededen aan de UEFA Cup of de UEFA Champions League. Het blok heette dan ook Rest of Europe. De Europese competitie in FIFA was dat jaar ook nieuw. Het heette de European Dream League, waarin 20 Europese topclubs het in een competitiestrijd uitvechten. John Motson was commentator, met co-commentatoren Mark Lawrenson en Chris Waddle. FIFA 99 verscheen voor Windows, Playstation, Game Boy Color en Nintendo 64.

FIFA 2000

Voor het eerst was de Amerikaanse officiële competitie aanwezig in FIFA, de MLS. John Motson is verdwenen uit de commentaarbox. Daar zaten in 2000 Phil Schoen en Julie Foudy. Verder is FIFA 2000 vooral een verbetering op zijn voorgangers en is er niet veel informatie uit het archief over deze game te vinden. Hij verscheen onder andere op de PC en de Playstation.

FIFA 2001

FIFA 2001 verscheen voor Windows, Game Boy Color, Playstation en, jawel, de Playstation 2. De grafische verbeteringen die dat opleverde maakte dat EA Sports nu ieder team zijn eigen gedetailleerde tenue kon geven en sommige spelers zelfs een gedetailleerd gezicht. Dit zorgde echter wel ervoor dat de gedetailleerdere clublogo’s ook een licentie vereisten. De Nederlandse Eredivisie was in FIFA 2001 geen competitie onder licentie. De Oostenrijkse competitie is ook voor het eerst speelbaar. Voor het eerst kon je opzettelijk een overtreding maken, en de krachtmeter voor het schieten werd voor het eerst ingevoegd. John Motson en Mark Lawrenson keerden terug als commentatoren.

FIFA Football 2002

De Nederlandse Eredivisie was in FIFA Football 2002 verdwenen. Wel waren PSV, Ajax en Feyenoord onder licentie aanwezig onder Rest of World. Het Nederlands Elftal bevatte geen echte namen, net als het geval was in FIFA 09. Nieuw in FIFA 2002 waren de krachtmeters voor passes. Het was nu moeilijker om te dribbelen met de bal om meer uitdaging toe te voegen. De Zwitserse competitie kwam voor het eerst in FIFA, ten koste van de Griekse. FIFA Football 2002 verscheen voor Windows, Playstation, Playstation 2 en de Nintendo GameCube.

FIFA Football 2003

FIFA Football 2003 was niet alleen grafisch een lichtjaar verder dan FIFA 2002, ook bevatte het meer features. Championship Mode was nieuw, een competitie waarin 18 topclubs uit Europa in het tegen elkaar opnemen, elk met hun eigen stadion en hun eigen clubliederen. Dit was de eerste echte next generation FIFA. Hij verscheen voor Windows, Playstation, Playstation 2, Nintendo GameCube, Xbox, Game Boy Advance en mobiele telefoon. Uit Nederland waren alleen Feyenoord, PSV en Ajax aanwezig,  waarvan alleen Ajax in de Championship Mode aanwezig was. Een grappige fout uit FIFA 2003 is dat je de keeper kon tackelen als hij de bal in zijn handen had, zonder daar een kaart voor te krijgen.

FIFA Football 2004

Voor FIFA Football 2004 werden niet veel wijzigingen doorgevoerd in de engine. Dit was niet nodig met de engine van 2003. Wel heel nieuw waren voor het eerst een aantal lagere divisies. Dit zorgde ervoor dat spelers voor het eerst konden strijden voor promotie of degradatie. Als grootste nieuwe feature werd de online mode genoemd. De Eredivisie maakte zijn terugkeer in FIFA. Voor het eerst kwam ook de Carrière mode. In deze mode, nu bekend als ‘Coach’, in FIFA 11 weer als Carrière, moet je je als coach waarmaken bij je club, om je carrière op te bouwen en uiteindelijk te strijden voor het hoogste bij bijvoorbeeld Barcelona of Manchester United. FIFA 2004 verscheen voor Windows, Playstation, Playstation 2, Nintendo GameCube, Xbox, Game Boy Advance, Nokia N-Gage en de mobiele telefoon.

FIFA Football 2005

FIFA Football 2005 was de laatste game die ooit voor de Playstation 1 werd gereleased. Het was tegelijkertijd de eerste FIFA waarin je tijdens de wedstrijd kon luisteren naar het commentaar van Evert ten Apel en Youri Mulder, die tot de dag van vandaag commentaar verzorgen voor FIFA. Carrière mode werd aangepakt voor deze FIFA, nu duurde die vijftien seizoenen. De grootste verbetering was echter de first-touch gameplay, wat spelers in staat stelde om trucs en passes uit te voeren die net echt zijn. Ook kon je voor het eerst je eigen speler creëeren en in een team laten spelen. Dit is nog niets vergeleken met de Virtual Pro of Eigen Speler uit FIFA 10. De Mexicaanse competitie verscheen voor het eerst in deze FIFA. FIFA 2005 verscheen voor Windows, Playstation, Playstation 2, Nintendo GameCube, Xbox, Game Boy Advance, PSP (alleen in Amerika), Gizmondo, Nokia N-Gage en mobiele telefoon.

FIFA 06

FIFA 06 kondigt de nieuwe tijd voor FIFA aan. Het ontwerp van de box staat vast: twee van de beste spelers in de wereld, de naam van het spel (FIFA), met daarachter de afkorting van het jaar (06) en het EA Sports logo groot op de voorkant. De nieuwe naamgeving, kort FIFA 06, is ook niet meer verdwenen. In 2006 waren die twee beste spelers volgens EA Sports Wayne Rooney en Ronaldinho. Deze twee voetbaliconen zouden de komende 3 FIFA’s ook op de box verschijnen, Rooney zelfs nu nog. FIFA 06 bevatte een aantal Uitdagingen die je kon halen door ze te selecteren of door bekers te winnen. Scenario’s kwamen veel voor. In de Retro sectie vond je een video met alle FIFA’s van 1994 tot 2006 op een rijtje. Ook kon je een demo van 1994 spelen. Speltype Carrière werd omgedoopt tot Coach. FIFA 06 verscheen voor Windows, Playstation 2, Nintendo GameCube, Xbox, Game Boy Advance, Nintendo DS, PSP en mobiele telefoon.

FIFA 07

FIFA 07 introduceerde onder andere de Interactieve Competities, een online competitie waarin mensen vanuit de hele wereld strijden in een competitie. FIFA 07 maakte het voor het eerst mogelijk om eigen teams te maken, waarin je je eigen spelers of spelers vanuit heel de wereld kon opstellen. Dit was ook de eerste FIFA die gelanceerd werd voor onze grote rivaal, de Xbox 360. De engine voor de Xbox 360 versie was exclusief voor de Xbox voor twaalf maanden. Helaas heeft een gemiddelde Xbox maar een levensduur van twee maanden, maar dit terzijde. Wel had de Xbox versie als nadeel dat een hoop competities niet beschikbaar waren, waaronder de Eredivisie. FIFA 07 was verder een opgepoetste versie van FIFA 06. Hij verscheen voor Windows, Playstation 2, Xbox 360, Nintendo GameCube, Game Boy Advance, Nintendo DS en PSP.

FIFA 08

FIFA 08 is de eerste FIFA die op de Playstation 3 verscheen. De Playstation 3 en Xbox 360 versie van deze game wordt door EA Sports de Next Gen versie genoemd en heeft een engine die superieur is aan de versies voor de andere platforms. Daarbij komen ook nog andere commentatoren. Speel als Prof maakt zijn debuut in FIFA 08, waarin je als één speler je op moet klimmen van bankzitter tot aanvoerder. Voor het eerst sinds 2002 komt het Nederlands Elftal in FIFA voor. Helaas is het zonder KNVB logo’s of echte spelers. FIFA 08 verscheen voor Xbox 360, Playstation 3, Windows, Playstation 2, Nintendo DS, Wii en PSP.

FIFA 09

FIFA 09 introduceerde weer veel nieuws voor de FIFA franchise, om te beginnen met Adidas Live Season. Hiermee kun je tegen een eenmalige betaling iedere week vormgegevens van alle spelers uit grote competities downloaden. Zo zijn dus de spelers in-game in dezelfde vorm als echt op het veld. Je kan nu ook zelf een vreugdedans uitkiezen als je een doelpunt gemaakt hebt. In sommige stadions kun je in Aftrap mode in de sneeuw of regen spelen. Bij Speel als Prof kun je nu vier seizoenen lang spelen. Online kun je Speel als Prof – wedstrijden tegen elkaar spelen, met tot 20 spelers (tien tegen tien). Later werd Ultimate Team geïntroduceerd, een online mode waarin je door kaarten te winnen betere spelers kan opstellen. FIFA 09 verscheen op de Playstation 3, Xbox 360, Windows, PSP, Nintendo DS, Wii en Playstation 2.

FIFA 10

De mooiste nieuwe feature aan FIFA 10 is wat mij betreft wel de Virtual Pro. Je upload een foto, en een programma op EA Sports Football World maakt er een in-game gezicht van. Natuurlijk, het werkt niet geheel zo rooskleurig als EA Sports het doet voordoen – mijn gezicht is niet zó wit – maar het is beter dan alle andere gezichten die je voor jezelf zou kunnen ontwerpen. Daarnaast is het ook heel leuk om Verdiensten te halen en je VP te zien groeien tot hij een vedette is bij een Europese topclub. EA Sports is het niet met mij eens. Zij vinden het 360 graden dribbelen de belangrijkste nieuwe feature. Het is zeer belangrijk, zeker. Het is een veel nauwkeuriger systeem dan het oude en ik weet zeker dat als iemand die een jaar lang FIFA 10 gewend is 09 opstart hij er niet zo veel meer van zou bakken. Grafisch gezien schiet FIFA 10 ook boven FIFA 09 uit. Regen en sneeuw komen nu voor in meer stadions en ook in Speltype Coach. Coach zelf is ook verbeterd. Spelers aantrekken is lang niet zo makkelijk meer als dat het was. Je hebt te maken met een Clubbudget en een Salarisbudget. Het Clubbudget is wat je te besteden hebt aan spelers, stafupgrades, contractverlengingen etc. Het Salarisbudget is een beperkt budget wat je te besteden hebt aan spelerssalarissen per week. Het is dus niet mogelijk om bij FIFA 10 Didier Drogba naar FC Volendam te halen, iets wat ik bij FIFA 09 daadwerkelijk voor elkaar had en wel na één seizoen. Het Nederlands Elftal maakt zijn terugkeer in FIFA, met een echte spelersselectie en echte logo’s. Ultimate Team keerde ook later in het seizoen terug in FIFA 10.

FIFA 11

Op dit moment zou ik je willen melden dat wat competities betreft de Nederlandse Jupiler League voor het eerst voorkomt in een FIFA. Ik zou willen schrijven dat EA Sports eindelijk beschikt over UEFA licenties om de echte UEFA Europa League en UEFA Champions League namen en logo’s te gebruiken en dat je dadelijk de Champions League tune hoort voor je het veld betreedt. Helaas, dat zal de tijd ons moeten leren. We weten alleen dat FIFA 11 er weer prachtig uit zal zien en dat ze bezig zijn met eigen soundtracks en nog meer verrukkelijke features waar je nooit bij stil gestaan had. Serieus, dat is knap, features maken waar eigenlijk niemand behoefte aan heeft, maar die toch verkopen. Misschien spreek ik voor mezelf alleen. Wat ik alleen hoop is dat er eindelijk wat nieuwe competities en toernooien komen. De officiële Europacup toernooien heb ik al genoemd, de Nederlandse eerste divisie ook. Misschien zou de Wereldbeker voor Clubs ook wel leuk zijn voor FIFA 11. Het WK zelf misschien ook? Het is aan EA Sports om ons daarmee blij te maken. Maar of het er toe doet… ik denk het niet. Alle FIFA fans lopen al weer warm voor 11, en ook mijn pre-order staat al. Want wat je ook zoekt in FIFA 11… it’s in the game!

Heb jij ook nog iets wat je graag zou willen zien in FIFA 11? Meld het in de reacties en deel je mening!