Gespeeld: South Park: The Fractured But Whole – South Park fans moeten veel geduld opbrengen, want de nieuwe game is inmiddels meerdere malen uitgesteld. Toch heeft de game nu wel een definitieve releasedatum en dus mogen de fans uitkijken naar 17 oktober 2017. Deze game biedt in grote lijnen dezelfde opzet qua gameplay als The Stick of Truth en dat natuurlijk geheel in de immer herkenbare stijl en sfeer. De game hebben we al eens in actie mogen zien en deze keer konden we er ook daadwerkelijk mee aan de slag.

Humor en bizarre taferelen

In dit avontuur wanen de bekende figuren van South Park zich als superhelden en dat bracht ons in de E3 demo naar een heuse stripclub. Met de humor van South Park kan je natuurlijk al enigszins bedenken hoe dat er dan aan toe gaat en jawel, het is bizar, wat vies en vooral heel erg lollig. Seksgrappen in South Park is iets waar iedereen om kan lachen, zeker als je het ook nog eens zelf kan beleven en dat konden we. De locatie van dienst was de Peppermint Hippo en hoewel dat niet iedereen direct wat zal zeggen, is dat afgeleid van de Spearmint Rhino (zoek maar op als je 18+ bent).

Dat zijn van die details die subtiel in de game verwerkt zitten en naar goede gewoonte zal de game, net zoals de TV-serie, vol met dit soort verwijzingen zitten. Overigens schotelde het level dat we speelden alle clichés van een stripclub voor met daarin volop vieze oude mannen, opgeblazen vrouwen, een pertinent hard roepende DJ die denkt dat ie een MC is en ga zo maar door. Ons doel? Een bepaalde stripper zoeken die ons verder kon helpen in het avontuur en ja, dan moet je inderdaad uitgebreid op onderzoek uit in de stripclub.

Puzzelen en knokken

Van de ene situatie liepen we zo de andere in, want hoewel de stripclub op zichzelf een on-going show was, was daar verder weinig te vinden. Al snel belandde we in de VIP-room en daar ging het er iets spannender aan toe. Sterker nog, niet lang nadat we begonnen met spelen kwamen we ineens in een striptease mini-game en dat leverde hilarische situaties op waarbij jij de persoon achter de knoppen bent die alles aanstuurt. Jawel, een toch weer nieuwe ervaring die we op ons lijstje van absurde momenten in games kunnen bijschrijven.

blank

Maar om trouw te blijven aan de gameplay van het origineel en dat te demonstreren, vervolgden we onze weg om een drankje te maken voor die stierlijk vervelende DJ. Dit is waar het puzzelelement een beetje om de hoek komt kijken, want om dit drankje te maken dienden we in de keuken op zoek te gaan naar diverse ingrediënten. Het ene ingrediënt bevond zich in een kast en het deurtje opendoen volstond. Een ander ingrediënt bevond zich echter bovenop een plank ver buiten het bereik van onze helden, dus hier dienden we vervolgens het gasfornuis op te blazen, waarna het ingrediënt binnen handbereik was.

Dit soort acties en puzzels zul je meer gaan tegenkomen en dit vormt een prima afwisseling in de gameplay die verder bestaat uit mini-games, gesprekken voeren en natuurlijk vechten. Ook dat laatste kwam even aan bod in de demo en zo stonden we tegenover twee bezoekers van de club. Hierbij ging het vechten op de bekende manier wat een turn-based opzet kent. Wel heb je nu de mogelijkheid om de personages te verplaatsen in het vechtgebied wat een effect kan hebben op de kracht van je aanval en of deze überhaupt aankomt. Hier zit weliswaar een limiet op, maar het geeft de turn-based gameplay net wat meer vrijheid.

blank

Ook zul je per personage de meest uiteenlopende aanvallen treffen die allen voor een vermakelijk schouwspel zorgen. De ene aanval is, net zoals in het vorige deel, nog meer bizar dan de ander, maar dat maakt niet uit. Het is lollig en het werkt. De variatie lijkt ten opzichte van het vorige deel in gevechten net wat breder te zijn en dat is een goede ontwikkeling. Wat hier aan bijdraagt is ook dat de game nu over meer klassen beschikt, waardoor het vechtsysteem automatisch nog uitgebreider zal zijn. Na het vechten was het overigens gedaan met de demo en waren we een lollige doch bizarre ervaring rijker. Op naar de voorlopige conclusie dus.

Voorlopige conclusie

South Park: The Fractured But Whole laat lang op zich wachten, maar gelukkig zal dat niet voor niets zijn. De demo die we speelden gaf een zeer goede indruk van wat we kunnen verwachten van de game, namelijk meer grappen en grollen, absurde situaties en herkenbare gameplay. Die gameplay is echter wel voorzien van wat vernieuwingen in de vorm van de mogelijkheid om te bewegen voorafgaand je een aanval doet en door de toevoeging van nieuwe klassen. Dat geeft het meer diepgang en moet de gevechten nog leuker maken. De rest van de gameplay is vooral meer van hetzelfde, maar dan wel op de South Park manier en dat is in dit geval een garantie voor dikke lol en een plezierige ervaring.