Gespeeld: GUTS – Er zijn ontzettend veel fighting games verkrijgbaar en afgezien van de vele wat kleinere franchises, zijn er een paar heel erg groot. Denk natuurlijk aan Mortal Kombat, Tekken, Injustice, Street Fighter en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Bij elk nieuw deel is er weer genoeg vernieuwing te bespeuren om het interessant te houden. Maar wat nu als je een kleinere ontwikkelaar bent die ook graag in dit genre een plek wil veroveren? Dan zal je op een originele manier uit de hoek moeten komen. Gelukkig lijkt Flux Game Studio hierin te slagen met de uiterst gewelddadige fighter GUTS.

Gory Ultimate Tournament Show

Jawel, GUTS heeft wel degelijk een betekenis, want het staat voor het bovenstaande. Het is overigens niet zonder reden dubbelzinnig, want de ingewanden zal je straks in het rond zien vliegen. Althans, vooral de ledematen, want deze fighting game is toch een wat vreemde eend in de bijt. In de game zullen spelers namelijk in het jaar 2067 tegen elkaar gaan vechten om een fortuin te verdienen in een ‘deadly reality’ TV programma. Het is voorbehouden aan de echte waaghalzen, voornamelijk omdat ze er absoluut niet zonder kleerscheuren vanaf zullen komen.

De unieke feature en wat deze game gelijk van genregenoten doet onderscheiden, is dat je de tegenstander van zijn ledematen moet zien te ontdoen. Gedurende het vechten heeft elke vechtersbaas de beschikking over een aantal moves en door hard op de tegenstander in te gaan zal deze één of meerdere ledematen verliezen. Jouw doel? Zorgen dat de tegenstander zonder benen en armen komt te zitten, zodat je de wedstrijd wint. De ledematen fungeren dus in zekere zin als een alternatieve healthbar, want een normale meter is niet aanwezig.

Je bent met minder ledematen niet volledig kansloos trouwens. Als je minder ledematen dan de tegenstander hebt, dan zal je ‘Power Bar’ sneller oplopen en zodra deze eenmaal vol is, kan je een ‘Power Move’ inzetten om daarmee het tij te doen keren. Het is dus zaak om zowel zo snel mogelijk je tegenstander te verwonden, alsook goed op te letten dat je de Power Move tijdig blokkeert. Leuke details daarbij zijn dat de verschillende moves keer op keer anders kunnen ogen, want dat is namelijk afhankelijk van hoeveel ledematen je nog over hebt. Ook kan je de ledematen van een ander gebruiken als wapen en ja… dat ziet er hilarisch uit.

blank

Gebruik de omgeving

De game biedt je ook nog verschillende mogelijkheden om de levels in het gevecht te gebruiken. Dit kunnen grinders zijn, ronddraaiende objecten en nog veel meer. Schop je tegenstander hierin en hij komt met één of twee ledematen minder weer naar buiten. Uiterst pijnlijk ook, maar dat lijkt de verschillende vechtersbazen niet zoveel te deren. Het resultaat van dit alles is dat je een fighting game hebt die afstapt van de traditionele aspecten. Geen health bar en ook geen timer, het gaat allemaal om je tegenstander zo snel mogelijk van z’n ledematen te ontdoen om de overwinning te claimen.

Dit is niet alleen origineel, het is ook nog verdomd leuk. De game is namelijk niet een zeer diepe fighter, maar er één van een meer arcade-achtige opzet. Het vechten kent een hoog pick-up-and-play gehalte en zal nooit ingewikkeld zijn. De focus ligt ook op het bieden van absurd vermaak en dat is waarin de game zeer goed uit de verf komt. Het idee alleen al klinkt grappig, niet? Maar wat echt heel grappig om te zien is, is dat spelers die een aantal ledematen missen op een hilarische manier bewegen. Is een personage zijn linkerbeen kwijt, dan zie je hem continu ongemakkelijk op z’n rechterbeen stuiteren om maar overeind te blijven staan. Iemand zonder benen beweegt ook op een bizarre manier waardoor je sowieso gaat lachen.

blank

Genoeg te doen

Qua humor en gameplay zit het wel goed met de game. De humor is natuurlijk hetgeen we zojuist omschreven hebben en dat zal zeker als je voor de eerste keer de game opstart, voor hilarische momenten gaan zorgen. Maar ook de gameplay zelf gaat behoorlijk vlot, kent een lage instapdrempel en is domweg leuk. Het is simpel, maar het werkt en nog goed ook. Fijn is dat de game naast een online multiplayer ook een lokale multiplayer kent, want dat is waar je natuurlijk de meeste tijd aan kwijt zal zijn. Het ziet er namelijk naar uit dat dit een uitstekende partygame is voor een avondje met vrienden.

De game biedt overigens verschillende modi waarbij vooral de instellingen van elkaar verschillen. Zo is er een Classic modus waarin twee spelers gewoon op een normale manier met elkaar vechten. De Special modus daarentegen is een wat snellere variant op de genoemde gameplay, want hierbij is één keer raken één ledemaat er afhakken. Dit zal dus ongetwijfeld straks voor veel snelle korte potjes zorgen. Daar blijft het niet bij, want de ontwikkelaar beloofde meer variaties in de uiteindelijke game. Maar het komt kortweg vooral neer op variaties op het basisconcept.

blank

Voorlopige conclusie

GUTS wist ons aangenaam te verrassen doordat het uniek in z’n soort is. Het speelt lekker weg, ziet er leuk uit en is vooral ontzettend grappig. Toch zit er ook een leuke uitdaging in om het wat langer dan één avond interessant te houden. Daar zullen de verschillende soorten gevechten aan de hand van de diverse modi voor moeten zorgen alsook de zes verschillende personages. Het betreft hier een game van een kleine ontwikkelaar, maar afgaande op onze speelsessie ziet het er naar uit dat men de zaken goed voor elkaar heeft. Liefhebbers van leuke multiplayer games of fighting games die iets origineels zoeken, die kunnen het beste GUTS even in de gaten houden. De game verschijnt ergens dit najaar.