DLC Special: Little Nightmares – The Depths – Eerder dit jaar wist het sinistere Little Nightmares menig scepticus te overtuigen met zijn lugubere sfeertje, even vertederende als verontrustende graphics en verdomd inventieve 2.5D gameplay. De absolute top haalde ontwikkelaar Tarsier Studios echter niet; daar staken de korte speelduur en bij vlagen frustrerend inaccurate besturing vakkundig een stokje voor. Na het herlezen van deze inleiding alias terugblik besef ik één ding: exact hetzelfde gaat op voor de eerste uitbreiding, The Depths.

Had u een verhaal verwacht?

Ja, nou… Dan ben je bij Little Nightmares nog steeds aan het verkeerde adres. Bij aanvang van dit korte, doch intense DLC-level bevinden we ons nog steeds op het groteske The Maw, een soort drijvend onderzoekscomplex waar allerlei griezels gruwelijke experimenten uitvoeren op onschuldige kinderen. Dit keer kruipen we in de huid van één van de slachtoffertjes die we in de hoofdgame in de handen van de vijand zagen vallen. Het kereltje volgt één van zijn lotgenoten in een poging om uit zijn nachtmerriescenario te ontsnappen en komt zo in de onderbuik van The Maw terecht. Daar komt hij in aanraking met The Granny.

En dat is het wel zo’n beetje. Wie meer uitleg wil, zal na het spelen van The Depths van een kale reis terugkeren. Het is nog steeds aan de speler om de even sprookjesachtige als grotesk vervormde omgeving zelf te interpreteren en dat betekent dat niet iedereen hier aan zijn trekken zal komen. De serie Lost werd uiteindelijk ook onterecht afgerekend op zijn gebrek aan antwoorden en dat zie ik hier ook nog wel gebeuren. Wat mij betreft, voegt het vage karakter van de game net veel toe aan het ongemak dat de titel uitstraalt. Hetzelfde ongemak dat ervoor zorgt dat je tijdens het spelen voortdurend op het puntje van je stoel zit.

Had u meer van hetzelfde verwacht?

Dan ben je wél aan het juiste adres. The Depths vertoont evenveel vindingrijkheid als de hoofdgame, met een aantal behoorlijk goede omgevingspuzzels en enkele scènes die spontaan voor zweetuitbarstingen op het voorhoofd zullen zorgen. Voor die laatste leggen we de verantwoordelijkheid volledig bij de kersverse griezel-van-dienst, The Granny. Deze mogen we perfect naast The Janitor en The Twins plaatsen in een rijtje geslaagde slechteriken waar Tarsier Studios trots op mag zijn. Het blijft leuk om te zien hoe de ontwikkelaar het beperkte concept in nieuwe bochten weet te gieten en zo weet te blijven verbazen.

blank

The Granny is een monsterlijk vervormd oudje dat zich onder het wateroppervlak schuilhoudt, klaar om nietsvermoedende slachtoffers een ijskoude, gorgelende dood te bezorgen. De onderbuik van The Maw, waar dringend eens iemand het water mag komen wegpompen en de talrijke lekken dichten, blijkt al snel de ideale habitat te zijn voor deze oma-uit-de-hel. De scènes waarin ze je door het peilloze water achterna zit, zijn behoorlijk intens en doen ons terugdenken aan de beste momenten uit Steven Spielberg-klassieker Jaws. Suggestie is het sleutelwoord; elke rimpel in het wateroppervlak is mogelijk het begin van het einde.

Had u een gemakkelijk ritje verwacht?

Nou, bekijk het maar. The Depths zet af en toe je hersencellen netjes aan het werk om uit te zoeken hoe je nu precies naar het volgende deel van het level geraakt. Helaas wordt de moeilijkheidsgraad ook onnodig de hoogte ingeschroefd door de nog steeds behoorlijk onhandige besturing, die mij meermaals een onfair ‘game over’-scherm bezorgde. Het blijft erg ongemakkelijk om de R2-knop ingedrukt te houden elke keer als je personage iets wil vasthouden. De springknop lijkt dan weer een eigen leven te leiden en stuurt je meermaals een richting op die je voorheen niet in gedachten had. Verdomd frustrerend.

blank

Conclusie

Is ‘The Depths’ wat voor jou? Wel, als je Little Nightmares leuk vond en graag meer van hetzelfde wil, zou je geen seconde mogen aarzelen. Tarsier Studios is zijn gave om spelers een ongemakkelijk gevoel te bezorgen nog niet verloren en pakt – zeker met de nieuwe griezel The Granny in het achterhoofd – uit met enkele nieuwe, intense segmenten. Helaas speel je het level op een dik halfuur uit en is de besturing er nog niet bepaald op vooruitgegaan. Is ‘The Depths’ het geld waard? Die afweging moet je zelf maken, al blijft Little Nightmares ook nu weer een unieke ervaring die elke horrorliefhebber een kans zou moeten geven.