Review: Blue Yeti microfoon – Vandaag de dag stelt het nauwelijks iets voor om een YouTube of streamingkanaal op te zetten. Met een paar muisklikken en wat registraties ben je zover, maar het is natuurlijk wel handig als je beschikt over de juiste apparatuur. Een goede headset is belangrijk, creatieve skills zijn belangrijk, maar ook een goede microfoon is erg belangrijk en daar gaan we het in dit artikel over hebben. We hebben namelijk de Blue Yeti onder handen genomen en die bevalt erg goed.

Aansluiten op de PS4

Een dergelijke microfoon is natuurlijk enkel interessant voor als je van plan bent om te gaan streamen of YouTube video’s te maken. Mocht je daarmee aan de slag willen gaan, dan is dit een prima keuze, om maar gelijk met de deur in huis te vallen. De microfoon wordt standaard als kant en klare set-up geleverd en deze dient enkel met een USB-kabel aangesloten te worden. Normaliter sluit je een dergelijke microfoon op de PC aan, maar deze microfoon werkt ook prima in combinatie met de PlayStation 4. Dat in orde maken, zodat de audio goed doorkomt in je opnames, vraagt een aantal stappen, maar het is vrij simpel te realiseren en werkt nadien uitstekend.

Als je puur een microfoon zoekt om te chatten, kies dan gewoon een degelijke headset, want daarvoor is het gebruik van de Blue Yeti wat omslachtig als we het over mobiliteit hebben terwijl je op de bank zit. In de praktijk biedt het namelijk weinig verschil, behalve dat de Blue Yeti qua audiokwaliteit aanzienlijk beter is dan de gemiddelde headset. Maar dat is enigszins vanzelfsprekend gezien het hier puur een microfoon betreft. De Blue Yeti is echter wel ideaal voor als je van plan bent om te gaan streamen bijvoorbeeld, want één van de zaken waarvoor deze microfoon bedoeld is, is voice-recordings.

Daar blijft het niet bij, want de microfoon is voor nog veel meer andere zaken te gebruiken. Uiteenlopend van conference calls tot muzikale opnames en meer. Hiervoor heb je ook verschillende audio-opname instellingen die zich richten op bepaalde opnames, waardoor je in elk segment de best mogelijke opname krijgt. In die zin is het dus een multifunctionele microfoon die perfect te gebruiken is voor diverse vormen van audio-opnames, mocht dat toevallig iets zijn wat voor jou ook belangrijk is.

blank

Simpel maar strak design

De Blue Yeti wordt zoals al aangegeven als een kant en klare set geleverd en enkel aansluiten met een kabel volstaat om er mee aan de slag te gaan. Dat is erg prettig, want dit komt immers het gebruikersgemak erg ten goede. Daarbij is het ontwerp van de microfoon lekker simpel en neutraal, waardoor het overal bij past. Bovendien heb je keuze uit verschillende kleuren uiteenlopend van wit tot blauw en van grijs tot zwart. Dus er is ook vast een kleur die voor jou interessant is mocht je deze microfoon overwegen.

Ondanks het misschien wat simpele uiterlijk, biedt de microfoon wel voldoende mogelijkheden. Om te wisselen tussen de verschillende opname standen tref je op de achterkant een draaiknop aan om dit in te stellen. Daarnaast tref je op de achterkant een ‘Gain’ knop aan en daarmee regel je het opnamebereik van de microfoon. Dat kan zacht en dof zijn tot hard en zeer helder met daarbij ook veel omgevingsgeluid. Hierin is het dus even de juiste balans zoeken, want dat varieert ook nog per opname modus. Maar met een beetje rommelen moet je een heel eind kunnen komen om de juiste balans te vinden voor je opnames. Onderop zit trouwens nog een mini-jack aansluiting, zodat je jezelf terug kunt horen.

blank

Als laatste treffen we aan de voorkant nog twee knoppen aan en die spreken voor zich. Zo kun je met ‘Mute’ de microfoon qua audio input snel muten wat erg handig is als anderen even iets niet hoeven te horen. Volume behoeft verder geen uitleg. Dan de microfoon zelf als een geheel nog, want die is te gebruiken op de bijgeleverde standaard waarmee je het geheel als één ding uit de doos haalt. Er is echter een mogelijkheid om de standaard er vanaf te halen en de microfoon middels een schroefpunt aan de onderkant te bevestigen op bijvoorbeeld een microfoonarm. Perfect voor diegene die een wat meer professionele set-up heeft.

Zeer degelijke hardware

De Blue Yeti heeft een prijs dat tussen de €140,- en €180,- schommelt. Dat is behoorlijk veel, maar als je kijkt naar wat de kwaliteit van de microfoon is in elk opzicht, dan is het z’n geld dubbel en dwars waard. Het ziet er neutraal en goed uit, is te bevestigen op een microfoonarm, neemt audio werkelijk kraak en kraakhelder op en de verschillende opties maken het een multifunctionele microfoon. Enig nadeel is wel dat de twee knoppen op de achterkant zeer moeizaam gaan, maar dat kan ook aan onze testversie liggen. Daar moet je overigens ook weer niet té zwaar aan tillen, want als je eenmaal de juiste balans gevonden hebt, dan zal je daar niet al te vaak aanzitten.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een goede microfoon voor voice-overs bij je gameplay video's of voor tijdens je stream sessies, dan is de Blue Yeti een goede keuze. Het is duurder dan het instapmodel (de Blue Snowball Ice), maar de audiokwaliteit is beduidend beter. Ook het aansluiten en samenwerken op en met de PS4 gaat vrij gemakkelijk en fijn en dat maakt het tot een fijn stukje hardware. Je betaalt er flink voor, maar dan heb je ook wat. Wel zul je even tijd moeten nemen om de juiste audiobalans te vinden en het is geen gek idee om een plopkap te gebruiken, aangezien werkelijk alles geregistreerd kan worden door de microfoon, wat een beetje afhankelijk is van hoe je deze instelt.

Pluspunten

  • Kraakheldere audio opnames
  • Prima aansluitbaar op de PS4
  • Gemakkelijk in gebruik

Minpunten

  • Knoppen op achterkant gaan wat moeizaam

-