Review: Blue Snowball streaming microfoon – Blue is een bekende fabrikant van microfoons en toebehoren. Zij specialiseren zich in vrij professioneel materiaal voor uiteenlopende doeleinden. Gezien audio opnames vandaag de dag ook steeds belangrijker worden bij gaming, is het niet gek om eens te kijken naar wat deze microfoons kunnen betekenen voor als je gaat streamen of gameplay opnemen voor YouTube video’s. Twee interessante opties zijn de Blue Yeti en Blue Snowball en die laatste gaan we nu behandelen.

Als een echte sneeuwbal

De Blue Snowball heeft niet voor niets de naam ‘sneeuwbal’ gekregen, aangezien de microfoon een ronde bal is. Deze bevestig je met schroefdraad op een kleine tripod die je in hoogte kan verstellen en doordat de microfoon niet al te groot is, staat het prima naast je gaming set-up. Het aansluiten zelf gaat ook zeer gemakkelijk, want naast het bevestigen van de tripod aan de microfoon zelf, dien je enkel een USB-kabel te gebruiken om de microfoon te verbinden aan de PlayStation 4 of eventueel andere apparaten mocht je het voor meer doeleinden willen gebruiken.

Het kent een hoog pick-up-and-play gehalte, want enkel de microfoon aansluiten volstaat in zekere zin als het om een aansluiting op de PC gaat. Op de PlayStation 4 moet je een aantal kleine stappen doorlopen met betrekking tot de juiste instelling in het menu van de console. Maar dat wijst redelijk voor zich als je al vaker met headsets gewerkt hebt en anders staat YouTube vol met tutorials om te laten zien hoe het moet. Kortom, het is zo gepiept en hierbij heb je dan de mogelijkheid om op een gemakkelijke manier jouw stemgeluid op te nemen.

Prima, maar beperkt

De bevestiging van de Snowball middels schroefdraad op de tripod is één optie, maar je kunt deze microfoon ook zonder problemen bevestigen op een microfoonarm, mocht je een dergelijke set-up hebben. Qua gebruikersgemak is het een uitstekend stukje hardware, maar weet wel dat het hier een instapmodel betreft, dus het ontbreekt een beetje aan mogelijkheden. Ja, het kan audio opnemen en daarvoor heb je drie verschillende opnamemogelijkheden. Achterop de microfoon zit namelijk een schakelaar die je laat wisselen tussen drie standen: Cardioid, Omni en Crdioid met -10db pad.

blank

Deze opnameopties zijn gericht op verschillende doeleinden waarvoor je de microfoon gebruikt. De één is erg scherp en helder, de ander weer wat doffer en de laatste mogelijkheid is nog dat heldere omgevingsgeluiden beter gefilterd worden. Het zijn wat presets die je verder niet kan customizen dus in feite moet je gewoon even de juiste optie zien te vinden waarvan jij denkt dat je opname het beste uit de verf komt. Veel meer mogelijkheden dan dat heeft deze microfoon niet, dus in die zin is het erg beperkt. Als instapper is het prima en leuk om een beetje mee te experimenteren, maar de meer ervaren gebruiker zal hier vrij snel op uitgekeken zijn.

Beperkte mobiliteit

Enigszins logisch is natuurlijk dat deze microfoon wat beperkt is in mobiliteit. Je zet het echt neer op de standaard die erbij geleverd wordt of je monteert het op een microfoonarm. De microfoon heeft veel meer doeleinden dan alleen opnames voor gaming, dus dan is een goede standaard praktischer. In dat kader is deze microfoon enkel interessant als je overweegt om bijvoorbeeld gameplay video’s te gaan maken of om te gaan streamen. Voor gewoon chatten is dit niet praktisch en daarvoor is een gewone headset een betere keuze. Als je echt audio-opnames wil maken, dan is dit een leuke optie waarbij het audio geluid netjes te noemen is.

blank

Conclusie

De Blue Snowball is een leuke instapmicrofoon voor een zacht prijsje (rond de €84,99). Prima om eens mee te experimenteren als je overweegt te gaan streamen of video's te maken. Weet echter wel dat deze microfoon qua audio kwaliteit niet de betere headsets overstijgt, dus als je een dure headset hebt kan je die net zo goed gebruiken. Het ontbreken van een mini-jack aansluiting voor een losse koptelefoon is echter enigszins een gemis. Afgezien van dat een prima stukje hardware en leuk om mee te beginnen. Op zoek naar meer professioneel materiaal? Dan is de Blue Yeti wellicht interessanter en daar gaan we het morgen over hebben.

Pluspunten

  • Compacte microfoon
  • Werkt prima met de PS4
  • Gemakkelijk in gebruik
  • Degelijk instapmodel

Minpunten

  • Opname kwaliteit is niet exceptioneel
  • Geen mini-jack aansluiting op de microfoon

-