Special: CastleStorm VR – CastleStorm is een game die dateert uit 2013 en een ‘definitieve’ versie werd in 2014 voor de PlayStation 4 uitgebracht. De definitieve versie blijkt toch niet heel definitief, want CastleStorm is nu ook geschikt gemaakt voor PlayStation VR als een stand-alone download. Momenteel is de game beschikbaar op vrijwel alle platformen, inclusief iOS en Android, dus de kans dat je CastleStorm al in een bepaalde hoedanigheid kent, is vrij groot. Is de virtual reality uitvoering echter je geld waard?

Wat voegt VR toe?

Als je dacht dat CastleStorm VR je in de modder van het slagveld naast je troepen plaatst, dan heb je het helaas mis. CastleStorm VR is nog steeds diezelfde PlayStation 4 game uit 2014 waarin je vanaf de zijkant toekijkt en je troepen aanstuurt om de tegenstanders een kopje kleiner te maken. VR biedt je enkel de mogelijkheid om je hoofd te draaien om zo een beter beeld van het speelveld te krijgen en het geeft je het gevoel dat je naar een digitaal diorama zit te kijken.

Op zich is dat best geinig, maar het biedt weinig meerwaarde voor een spel in dit genre. Wanneer er een cut-scène komt – meestal na een afgeronde missie – dan bekijk je die vanuit een middeleeuwse bioscoopstoel op een te klein scherm. Omdat ontwikkelaar Zen Studios de volle mep vraagt voor de VR-editie, is het in dat opzicht wel een beetje mager. Het had ook gewoon DLC kunnen zijn voor de definitieve versie als je het mij vraagt.

Tower defense meets Angry Birds

CastleStorm kent een ‘heus’ verhaal. Twee eeuwig ruziënde facties stichten vrede om totale vernietiging te voorkomen en hebben van de godin daarvoor een juweel gekregen. De vrede is echter maar van korte duur, want de Noordelijke Vikingen besluiten dat zij de wereld willen besturen en daarvoor hebben zij beide juwelen nodig. Zodoende vallen zij de zuidelijke factie aan en dat is waar jij om de hoek komt kijken. Tja, ik zei niet dat het een goed verhaal was!

blank

In CastleStorm stuur je je troepen erop uit om het kasteel van je vijand met de grond gelijk te maken. Het begint eenvoudig met één soort soldaat dat je kunt genereren en één type projectiel voor je ballista – een middeleeuws kanon ter verdediging van je kasteel. Troepen bewegen over de grond richting de vijand, terwijl je met je ballista de muren van het andere kasteel kapot maakt. Je wint als het vijandelijke kasteel helemaal gesloopt is óf als je troepen de vlag van de tegenstander te pakken hebben.

Naarmate de campagne vordert, wordt je arsenaal uitgebreid met andere soorten grondsoldaten en andere types munitie voor je ballista. Je speelt ook helden vrij die je rechtstreeks op het slagveld kunt aansturen. Het grote nadeel is dat je op die momenten de ballista niet meer kunt besturen. Je ballista gebruik je om het kasteel van de tegenstander af te breken, terwijl je troepen de vijand op de grond tegenhouden.

De kastelen bestaan uit een aantal kamers die allemaal een functie hebben. Wordt een kamer stuk geschoten, dan verliest je tegenstander de bijbehorende functie. Het omgekeerde geldt ook: als jouw kasteel langzaam afbrokkelt, verlies je beetje bij beetje je overwicht op de vijand. Wanneer je een missie succesvol hebt afgerond, word je beloond met goud, dat je dan weer kunt gebruiken om je troepen te upgraden. De campagne levert je genoeg uurtjes plezier op als je van dit soort spellen houdt.

De graphics zijn een beetje anders dan de reguliere versie, omdat ze nu natuurlijk voor PlayStation VR geschikt moeten zijn. Ze leveren daarbij iets aan detail in, maar behouden wel de kleurrijke charme die de definitieve editie ook kent. Het ziet er allemaal heel goed uit, maar feit is en blijft dat deze game geen virtual reality ondersteuning nodig heeft. De audio is overigens niet veranderd ten opzichte van het origineel.

blank

De moeite waard?

CastleStorm VR is en blijft dezelfde game uit 2014 en daar voegt de VR-ondersteuning niet heel veel aan toe. De game blijft leuk, is grafisch goed verzorgd en kan je een flink aantal uurtjes vermaak opleveren. Als je de definitieve versie echter al hebt (of als je de game veel hebt gespeeld op een ander platform), dan kan je je geld beter ergens anders aan besteden. Beschik je over PlayStation VR en ben je op zoek naar een goede tower defense game? Dan is CastleStorm VR een goede keuze. Lees ook zeker onze review van de definitive edition, want die geldt net zo goed voor deze versie.