Onlangs kon je je inschrijven voor de gesloten beta test van PS4 firmware 5.00. Deze beta test zou begin augustus van start gaan, dus het is een kwestie van tijd totdat Sony de uitnodigingen uitstuurt naar geselecteerde deelnemers.

In de tussentijd heeft Eurogamer een overzicht aan firmware 5.00 punten weten te bemachtigen en daarmee krijgen we een eerste kijk op wat deze update zoal gaat doen. Eén van de belangrijkste updates is dat het straks mogelijk gaat zijn om met een PS4 Pro te streamen (via Twitch) op 1080p met 60 frames per seconde.

Verder is Sony van plan om het master/sub-account systeem op de schop te gooien. Er komt namelijk ook een ‘Family account’ en hierbij kunnen ouders of voogden per account de beperkingen instellen, zodat elk kind zijn of haar eigen ‘regels’ heeft. De instellingen lopen uiteen van communicatie, content bekijken, uitgave privileges en meer. Verder is het mogelijk om familie uitnodigingen naar andere (volwassen) accounts te sturen. Om dit alles te managen, zal er een nieuwe webapplicatie beschikbaar worden gesteld.

De functie om een ander account te volgen zal verder worden uitgebreid. Momenteel is dit enkel mogelijk met geverifieerde accounts, maar met firmware 5.00 zal het straks mogelijk zijn om elk account naar keuze te volgen. Volgens de documentatie doet Sony dit om het delen van content meer aan te jagen, alsook om meer interactie te genereren. Je kunt accounts volgen zonder een vriendschapsuitnodiging te hoeven sturen, ook heeft dit geen effect op de limiet van vrienden die je kunt hebben. Als laatste heb je zelf nog de mogelijkheid om beperkingen in te stellen. Zo kan je ervoor kiezen dat alleen bestaande vrienden je volgen of dat iedereen je kan volgen. Uiteraard kan je ook gebruikers blokkeren.

Een andere aanpassing is dat systeem notificaties straks via het Quick Menu te bekijken zijn. Hierdoor hoef je niet langer naar het hoofdmenu van de PS4. Verder kun je via het Quick Menu checken hoe het er met je downloads/uploads voor staat. Verdere kleine toevoegingen of aanpassingen zien we straks terug bij de push notificaties, spectactor commentstream terwijl je aan het uitzenden bent in VR, de mogelijkheid om uitzendingen te linken naar PlayStation Communities en er zal ondersteuning voor 7 nieuwe talen worden toegevoegd: Thais, Grieks, Vietnamees, Roemeens, Hongaars, Indonesisch en Tsjechisch.

Wanneer firmware 5.00 officieel zal worden uitgebracht is nog niet bekend.