http://psjailbreak.com/images/button_info.jpg

Een webshop van Nederlandse afkomst heeft inmiddels de eerste exemplaar van de PSJailbreak binnen gekregen, en het is dan inmiddels ook wel ‘veilig’ om te stellen dat het hier toch allemaal wel om de real deal draait. De PlayStation 3, is gehackt. De webshop Dynamods.com bekend van onder andere veel PSP-mods in het verleden, heeft inmiddels de USB-stick thuis liggen en ook al een video online gezet. Tevens is deze website een officiele dealer van de stick en duiken de eerste Nederlandse reviews hier op, en is er ook al een Nederlandse video tutorial die je hieronder kunt bekijken.

Al met al voor elke developer en uitgever een van de grootste tegenslagen waar men vier jaar lang voor gevreesd heeft. De PSJailbreak is een kopie van Sony’s eigen JIG-stick, die wordt gebruikt om de PlayStation 3 in service mode te brengen en deze zo te repareren. Hoogstwaarschijnlijk zijn de bouwtekeningen of de chip zelf uitgelekt via een Sony-medewerker en op deze manier gekloond voor het grote publiek. Door middel van het booten via de PSJailbreak stick wordt er een firmware geladen zonder restricties. Deze firmware lijkt erg veel op de firmware die wordt gebruikt op een debug PlayStation 3 en maakt het installeren van .pkg-files zonder handtekening mogelijk. Dit houdt in dat vrijwel elke boerenlul met kennis van PPU/SPU coding en in het bezit is van de private leaked Sony SDK 1.92 zijn code kan compilen en uit kan voeren op de PlayStation 3 als applicatie.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4c7102ff52bf2.jpg

Niet alleen houdt dit in dat er treurig genoeg ISO-loaders gemaakt kunnen worden maar mensen kunnen nu ook volledig zelf een applicatie ontwikkelen voor de PlayStation 3, denk hierbij aan videospelers, homebrew games, Media Center Software, Custom Firmware flashers etc. de mogelijkheden zijn eindeloos. De reden dat het ook Jailbreak heet is omdat het te vergelijken valt met de iPhone en iPad. En wat dan zonde is om te zien is dat veel mensen het meteen associëren met het spelen van illegale games, terwijl dat in veel gevallen niet eens aan de orde is. Want laten we als voorbeeld XBMC nemen, hoe blij zul je zijn als je de PlayStation 3 om kan toveren in een XBMC-monster? Dat betekent Uitzending Gemist, SBS gemist, je hele DivX library op je PS3, HD-films, ondersteuning voor alle codecs…is de PSJailbreak nog steeds een slecht ding? Voor de gamesindustrie, ja, voor de consument? Direct misschien niet gezien de voordelen van homebrew, maar uiteindelijk kan het een platform toch de das om doen gezien de piratterij.

Daar komt nog eens bij dat Jailbreaken op de iPhone en iPad, gek genoeg, wel verheerlijkt mag worden, neem bijvoorbeeld het iPad-item van Gamekings.tv. De grootste gamewebsite van Nederland mag zonder blussen of blozen spreken over het hacken van een iPad waar ook door bijvoorbeeld Ubisoft en Konami games op worden uitgegeven, maar wanneer een gamesite post over de PSJailbreak komen je er negatieve comments tegemoet van ‘Jullie zijn voor piratterij!!!’. Terwijl dat gewoon totaal niet aan de orde is, en dat willen we dus wel even duidelijk maken. Wij zijn tegen piratterij. Kopers van de PSJailbreak hoeven niet perse illegale games te gaan spelen, maar kunnen dit ook vanuit het oogpunt van homebrew doen. Het is dus dan ook niet zo gek dat mensen straks een PSJailbreak gaan halen om puur zelf aan de slag te kunnen met applicaties op hun PlayStation 3 te draaien zonder dat deze de goedkeuring van Sony nodig hebben,