Review Kane & Lynch 2: Dog Days – Kane & Lynch: Dead Men was een gedurfde nieuwe IP en kwam uit met aardig wat commotie. Desondanks werd de game redelijk goed ontvangen en dat was voor ontwikkelaar IO Interactive genoeg om aan de slag te gaan met een vervolg. Deze titel ligt inmiddels in de schappen en wel met de naam Kane & Lynch 2: Dog Days. Is het de moeite waard, of hadden Kane en Lynch elkaar beter met rust kunnen laten?  Dat lees je in deze review!

Picking up Kane

Kane en Lynch leefde al een tijdje gescheiden van elkaar, maar zodra Kane naar Shanghai komt om Lynch op te zoeken voor de allerlaatste klus gaat het allemaal vreselijk mis. Erg vroeg in de game achtervolg je een Chinese kerel die een naakt meisje met zich meesleept over de straten van Shanghai. Na een klein leger van zijn vrienden afgemaakt te hebben drijf je hem in een hoekje en denk je hem te hebben. Aangezien hij begint te schieten, en Kane hierdoor instinctief terug schiet, overlijdt het meisje en snijdt de Chinees zijn eigen keel door. Lynch reageert hier kwaad maar vergevensgezind op, aangezien de beide heren op dat moment nog niet weten wie het meisje was. Dit blijkt de dochter van één van de grootste maffia bazen van China te zijn en dat is ook meteen de hele reden dat heel Shanghai zich tegen je lijkt te keren.

Je probeert nog steeds de minuten te overleven tot die ene laatste klus waarbij er wapens via een boot verscheept moeten worden. Kane heeft dit geld namelijk nodig voor zijn dochter, mompelt hij ergens in een cutscene. Lynch daarentegen wilt wraak op zijn vermoorde vriendin en lost dit op door naakt, vol littekens van een marteling, over straat te gaan lopen en iedereen neer te schieten die zich ook maar tegen hem keert. Het verhaal zit gelukkig een stuk beter in elkaar dan in Kane & Lynch: Dead Man waarbij je jezelf halverwege de game af vroeg waar je ook alweer mee bezig was.

Shoot, cover, shoot, cover.

Dit sterke verhaal wordt helaas niet versterkt door de algemene gameplay. Het schieten voelt een stuk natuurlijker aan als bij zijn voorganger, maar alsnog mist het iets ten opzichte van de hedendaagse third-person shooter. Met het cover systeem zul je ook een haat-liefde relatie ontwikkelen, want die is zowel broodnodig en handig als storend en onlogisch. Je zult meerdere keren in cover zitten en toch geraakt worden vanaf de meest onmogelijke hoeken en zonder dit cover systeem te gebruiken zul je het erg zwaar krijgen. Dit is namelijk de eerste game waarbij je vijanden dezelfde hoeveelheid als niet meer kogels nodig hebben om dood te gaan als jij zelf. Mocht je ook nog eens op de hoogste moeilijkheidsgraad, Extreme, gaan spelen zul je merken dat de meest simpele taak veranderd in een ingewikkelde uitdaging.

Wat wel als positief iets gezien kan worden is dat de vorm van gameplay een stuk veranderd is. Je zult veel minder stealth hoeven te spelen, en ook overvallen komen minder voor. Het is in zijn algeheel meer veranderd naar schiet-actie, en vooruitgang maken richting je doel. Dit is misschien iets meer repetitief maar gezien de erg korte verhaallijn van pakweg zeven uur gameplay zul je hier niet zo’n last van hebben.

Multiplayer

Gelukkig biedt de multiplayer van deze opvolger een aantal extra uurtjes gameplay. Het grootste pluspunt is dat we naast splitscreen co-op nu ook online co-op kunnen spelen, wat toch een erg groot gemis was in de vorige telg. Naast het hele co-op verhaal zien we ook de Fragile Alliance modus terug uit Kane & Lynch: Dead Man vergezeld met de modi Undercover Cop en Cops & Robbers. In de eerst genoemde modus zul je een zo hoog mogelijk geld bedrag moeten stelen en weer buiten moeten staan binnen vier minuten. Een race tegen de klok evenals een hevige strijd tegen de politie en eventueel zelfs je medespelers. Deze kunnen jou namelijk ook neerschieten om zo zelf meer geld te verzamelen. Als dit gebeurt sta je meteen bekend als verrader en ziet de rest waar je bent.

In de Undercover Cop modus zal er een speler uitgekozen worden die als undercover agent mee speelt en moet proberen de overval te stoppen van binnenuit. Cops & Robbers draait om twee teams, waarbij de dieven een geldbedrag proberen te stelen en de agenten dit moeten stoppen en zelf wat geld in hun zakken proberen te stoppen. Dit is allemaal ook nog eens te spelen in de Arcade Mode, waarbij alle spelers vervangen worden door bots en je zelf lekker in je eentje een zo hoog mogelijke score kan proberen te halen.

Creepy sfeertje

De hele grafische sfeer rondom de game is op ze zachtst uitgedrukt erg uniek. Alles ziet eruit alsof er iemand achter je loopt met een camcorder die alles filmt en dit geeft een leuk home-made gevoel. Iets waar je zeker aan zal moeten wennen maar wat wel wat toevoegt aan het idee. Zo zul je zodra je automatisch opslaat bovenin een tijd-teller zien lopen net als op een camcorder en heb je af en toe een beetje verstoord beeld. Als je begint te rennen is het net alsof de cameraman je maar net bij kan houden en continu bijna struikelt. Niet alleen het leuke camerawerk zorgt voor een enge sfeer, maar de grauw opgebouwde stad Shanghai en het feit dat je vaak in donkere steegjes en door slecht belichte gebouwen loopt helpen ook mee. Op het geluid valt ook weinig aan te merken, want ondanks dat er weinig muziek te horen valt klinken de wapens allemaal heel echt en rauw, de Chinese tekst van de mensen om je heen is realistisch en Kane en Lynch zitten zelf ook nog eens boordevol grappige en zieke opmerkingen.

Wat mij persoonlijk iets buiten de smaak viel waren de grote censuur blokken die je krijgt zodra je iemand zijn kop eraf schiet, en alles wat ook maar op iets naakts lijkt. Ondanks dat de titel een 18+ rating heeft gekregen censureren ze dit soort beelden, wat in mijn persoonlijke mening nergens voor nodig was geweest. Toch kan ook dit weer afgeschreven worden onder het crime-thriller sfeertje die de hele titel in ze macht heeft.

Conclusie

Kane & Lynch 2: Dog Days mag bestempeld worden als een redelijke third-person shooter in een tijdperk vol blockbusters. Het is niet moeilijk om de game aan te raden maar dan wel met enkele voorwaarden. Zo zou het helpen als je al bekend bent met de twee vermakelijke hoofdpersonages en zul je moeten houden van het hele grafische stijltje. Een stijltje dat precies in toon valt bij deze titel die aanvoelt als een crime-thriller. Verwacht geen spectaculaire mindblowing graphics, en ook het schiet en cover systeem laat af en toe te wensen over, maar mocht een leuk donker verhaal met wat meer diepgang jou interesseren, dan is dit gegarandeerd vermaak. De multiplayer en Arcade Mode bieden ook nog aardig wat extra gameplay uurtjes, alleen zijn deze helaas wel erg verbonden aan het middelmatige schiet en cover systeem.

Pluspunten:

  • Crime-thriller stijltje
  • Sterk verhaal
  • Splitscreen en online co-op
  • Unieke multiplayer

Minpunten:

  • Schiet / cover systeem werkt af en toe tegen
  • Enemies sterker dan jezelf
  • 7 uur gameplay