Review: Uncharted: The Lost Legacy


Review: Uncharted: The Lost Legacy – Toen aangekondigd werd dat Uncharted 4: A Thief’s End een Season Pass zou krijgen, wisten we dat er wellicht wat leuke DLC aan zat te komen voor de game. Wat we echter niet hadden verwacht, was een stand-alone release van een losstaand Uncharted-avontuur met daarin Chloe Frazer en Nadine Ross in de hoofdrollen. Dat is namelijk precies wat The Lost Legacy is. Heb je een Season Pass? Dan is de ‘downloadbare content’ gratis voor jou, maar in wezen is dit dus een losstaande game. Je kunt het zien als een soort mini-Uncharted met een speeltijd van zo’n 6 á 7 uur. Wij hebben het verhaal inmiddels van A tot Z mogen beleven en dus delen we onze bevindingen met jullie in deze review, uiteraard spoilervrij.

Met twee dames op pad

Chloe Frazer en Nadine Ross ontmoeten elkaar in een vervallen boerendorpje dat op de rand van een burgeroorlog staat. Hier begint hun avontuur en jij bent degene die dit van begin tot eind mag beleven. Dit is toch wat raar, aangezien we na vijf Uncharted delen de charmante Nathan Drake gewend zijn. Toch is dit helemaal niet erg, want de typische Uncharted-gameplay is eigenlijk vanaf minuut één aanwezig. Dit doet meteen de sfeer voor de game bepalen en in het begin is het zelfs wat emotioneel, omdat je diep in je hart weet dat dit mogelijk écht de laatste Uncharted is die je (voor een lange tijd) gaat spelen.

Wat ons redelijk snel opviel tijdens het spelen van de game, is dat de chemie tussen Chloe en Nadine niet heel natuurlijk is. De Engelse voice-overs zijn een stuk beter op elkaar ingespeeld dan de Nederlandse, want die is met name wat betreft de teksten van Nadine een ramp. Het is gevoelloos ingesproken en je merkt dat er geen conversatie is, maar puur iemand die gewoonweg wat zinnen opleest samen met de ander.

De Nederlandse voice-over van Nadine komt hierdoor dus niet goed uit de verf. Bij de Engelse voice-over is dit minder, maar alsnog is de chemie niet zo sterk als tussen bijvoorbeeld een Nathan en Sully. Ga je deze game spelen, doe jezelf een lol en zet sowieso de Nederlandse voice-overs uit, anders is het soms moeilijk om je niet te irriteren. Andere personages in de Uncharted-reeks hebben wat ons betreft iets meer feeling dan deze twee, waaronder een Elena, Sully of Sam.

Gameplay redelijk in lijn met Uncharted 4, maar niet alles

Over het algemeen is de gameplay van The Lost Legacy van gelijke orde als Uncharted 4: A Thief’s End. De game ademt Uncharted als franchise zijnde. Het welbekende klim-en-klouter werk zit erin, samen met prachtige uitzichten alsook gigantische set-pieces die een smile op je gezicht toveren en zo in een Hollywoodfilm zouden passen. Toch lijkt het in The Lost Legacy allemaal wat minder soepel aan elkaar geknoopt te zijn dan bij de ‘echte’ games het geval is. Zo bevat deze game het grootste level ooit in de Uncharted geschiedenis, maar dit level is, wat ons betreft, eigenlijk de saaiste van alle levels uit de game. Het is ook een level met ongebruikelijke gameplay voor de franchise en dat pakt niet helemaal goed uit.

Verder is het begin ijzersterk, maar daarna zakt het best wat in om vervolgens langzaam weer omhoog te klimmen tot een spectaculair slot. Dit is een beetje zonde, we hadden liever een wat trager begin gezien om vervolgens langzaam op te bouwen naar een intens slotstuk. Wat we ook misten in The Lost Legacy en wat deel vier wel had, is intensiteit en variatie. Qua variatie in omgevingen speelt The Lost Legacy zich voornamelijk in hetzelfde gebied af, daar waar Uncharted 4 juist heel variërend was.

Ook aan echt hele spannende momenten ontbreekt het een beetje in de game, want de focus van de gameplay ligt vooral op het puzzelen, routes zoeken en natuurlijk schatten vinden. Maar laat deze kritiekpunten de pret niet drukken, want wanneer het saaie stuk achter de rug is en je bij het ‘echte werk’ komt, hebben we hier toch weer een mooie game te pakken. We zijn ook zeker niet vergeten dat het hier slechts een kleinere game – ontstaan uit DLC – betreft en geen volwaardig nieuw deel, maar deze punten wilden we toch wel even aanstippen.

Niet perfect, maar degelijk

Zoals je leest, is The Lost Legacy niet perfect, maar afgezien van de kritiekpunten is het wel gewoon een goede game. Desalniettemin betreft het hier een ‘Uncharted-snack’ en geen (bijna) volwaardig deel, wat sommige gamers lijken te verwachten. Deze verwachting is begrijpelijk, gezien de fysieke en stand-alone uitgave van de game. Afgezien van dat is het als je naar het eindproduct kijkt, iets wat men in een jaar in elkaar heeft gezet, toch wel iets waar we van onder de indruk zijn. Een nadeel voor Naughty Dog is natuurlijk dat ze met Uncharted 4: A Thief’s End de lat voor zichzelf zo hoog hebben gelegd, dat The Lost Legacy op veel vlakken gewoon als wat minder aanvoelt.

Halverwege het spelen wordt de game pas echt goed en dan kom je er helemaal in. Er komt wat meer actie in de game, meer shoot-outs en het ene gigantisch mooie uitzicht na het andere is wat zich opvolgt. Ook zijn we onder de indruk van hoeveel goede puzzels men in deze game heeft weten te stoppen. Makkelijk zijn ze overigens niet, er zitten een paar puzzels bij die zelfs voor Uncharted-begrippen best pittig zijn. Dit is ook duidelijk de focus geweest voor deze game en dat zullen sommige spelers fijn vinden en anderen wat minder. Wij kunnen het in ieder geval waarderen.

Grafisch nog sterker

Grafisch lijkt de game ook een kleine boost te hebben gekregen, al moeten we aangeven dat we de game gespeeld hebben op een PS4 Pro (Uncharted 4 destijds niet). Omgevingen lijken gedetailleerder en HDR is een zege voor een game als dit. Nog nooit hebben we zulke mooie zonnestralen gezien in een game. Grafisch weet Uncharted al vanaf het eerste deel veel indruk te maken en dat is met deze nieuwe game absoluut niet anders. Enorme uitzichten, prachtige omgevingen en zoveel detail dat het bijna echt wordt is wat dit tot één van de mooiste games voor de PS4 maakt. We dromen al van wat Naughty Dog op visueel vlak met The Last of Us: Part II gaat doen, want zij blijven een baas op dit gebied.

We moeten echter nog wel melden dat we de nodige bugs en glitches zijn tegengekomen. Ook met de day-one patch is het ons meerdere malen overkomen dat we door het dak of een rots heen zakten, zo dwars door het level heen. Tijdens een gevecht bleven we ook weleens vastzitten in een rots, waarop we moesten wachten tot Nadine iedereen had vermoord vooraleer we verder konden na een cut-scène. Dit is niet gebruikelijk voor Uncharted, dus dan gaan dit soort dingen opvallen. Ook merkten we tijdens het zwemmen dat de game kampte met de nodige framedrops, iets wat verder in de rest van het avontuur niet merkbaar was.

Conclusie

We hebben zeker genoten van Uncharted: The Lost Legacy, maar in tegenstelling tot Uncharted 4, kent deze game toch wel wat kritiekpunten. Zo missen we variatie in omgevingen wat Uncharted 4 onder andere zo goed maakte. De chemie tussen Nadine Ross en Chloe Frazer is ook niet heel sterk, wat toch wat jammer is. Stiekem hadden we eigenlijk iets meer verwacht van The Lost Legacy en het is jammer dat het geheel zich vooral afspeelt in het oerwoud. Eerlijk is eerlijk, de lat lag torenhoog dankzij Uncharted 4 en daaraan tippen is moeilijk. Desalniettemin weet The Lost Legacy weer een aantal memorabele momenten te brengen, bevat het weer scènes, zoals alleen Naughty Dog dit kan en dat is voor niemand een straf. Tot slot, het blijft Uncharted en als je deze franchise tof vindt, mag je deze game zeker niet missen.

Pluspunten

  • Grafisch erg indrukwekkend
  • Hindoestaanse mythologie is erg interessant
  • Fantastische en memorabele momenten zoals je die alleen in een Uncharted-game tegenkomt
  • Ondanks mindere chemie toch een interessant verhaal

Minpunten

  • Weinig variatie in gameplay
  • Chemie Nadine en Chloe niet heel sterk
  • Speelt zich voornamelijk in het oerwoud af
  • Hier en daar wat technische fouten

8.0

Boxshot Uncharted: The Lost Legacy

Uncharted: The Lost Legacy

Releasedatum:
23-08-2017
Genre:
Actie
Uitgever:
Sony Interactive Entertainment
Ontwikkelaar:

54 reacties

  1. Anoniem -   
    145.88.209.xxx's avatar

    Hmm…

  2.    8200 XP
    Flaming_Kaiser's avatar

    Stond vanaf dag een in de preorder kan niet wachten de game op te halen. Maar even een vraag wie speelt in godsnaam zo een game in het Nederlands.De Nederlandse stemmen zijn altijd een drama.

  3. Anoniem -   
    62.194.153.xxx's avatar

    Schijnbaar toch gewoon een dlc waar ze extra geld voor willen vangen.

  4.    8200 XP
    Flaming_Kaiser's avatar

    @62.194.153.xxx: Ja 6-7 uur voor 39,99 en retail wat een geldwolven.

  5. Anoniem -   
    82.217.19..xxx's avatar

    @Flaming_Kaiser: had je maar season pas moeten nemen je eigen domme fout

  6.    3443 XP
    jimke1's avatar

    goede review dat het maar vlug de 22ste is om de game te gaan halen

  7.    2118 XP
    Mrduckie88's avatar

    @Flaming_Kaiser: @82.217.19..xxx: Voor €40,- heb ik een prima fysieke titel in mijn games-kast staan. Niets mis mee.

    Zullen we ook zorgen dat ontwikkelaars geld kunnen verdienen? Zodat er ook weer vervolgdelen, of andere games gemaakt kunnen worden? Wat is dat toch voor hype dat alles gratis of onwijs goedkoop moet?

  8.    266 XP
    BroodjeKroket's avatar

    Ik had ook geen 10 verwacht. Gelukkig dat de serie nu klaar is (hoop ik)
    Merkte al bij deeltje 4 dat ik er klaar mee was. op naar The Last Of Us : PART ll !
    eerst koop ik Crash benietgoed en daarna zal ik dit spelletje is gaan spelen wanneer hij verkrijgbaar is voor €19,99.

  9.    266 XP
    BroodjeKroket's avatar

    @Mrduckie88: Daar heb jij helemaal gelijk in… tegenwoordig mag een bedrijf geen geld verdienen, maar ik ben wel baas over mijn eigen portemonnee en in de wetenschap dat dit spelletje goedkoper gaat worden wanneer de tijd vordert wacht ik nog rustig af.

  10. Anoniem -   
    213.17.21.xxx's avatar

    @Flaming_Kaiser: Debielen die bang zijn om een woordje over de grens te spreken.

  11. Anoniem -   
    84.26.254..xxx's avatar

    Vind dat uncharted wederom te vriendelijk word behandeld. Andere games die zo vaak hetzelfde doen worden harder aangepakt naar mijn mening,

  12. Anoniem -   
    213.17.21.xxx's avatar

    “er zitten een paar puzzels bij die zelfs voor Uncharted-begrippen best pittig zijn.”

    Zijn er serieus mensen die de puzzels in Uncharted moeilijk vinden? Dat zijn dan de mensen wiens schuld het is dat ze belachelijk makkelijk zijn altijd. Als je te dom bent om te poepen ga je lekker een Donald duck lezen ofzo.

  13. Anoniem -   
    213.126.98..xxx's avatar

    En een andere site (PSLS) vind de chemie juist wel goed en de puzzles zelfs te makkelijk…..

  14. Anoniem -   
    31.151.252.xxx's avatar

    @Flaming_Kaiser:
    De Nederlandse stemmen bij Uncharted zijn beter dan de standaard.
    Maar ja, de Engelse voice acting behoord tot het beste van het beste. Hahaha

  15. Anoniem -   
    31.151.252.xxx's avatar

    @62.194.153.xxx:
    Ja man, is net zolang als Uncharted 1 destijds was.
    Ook nog voor 40 euro, tegenwoordig vragen sommige games van die lengte 70 euro. -,-

  16. Anoniem -   
    82.74.254..xxx's avatar

    (Grafisch erg indrukwekkend) Ik mag hopen dat het grafische niet zo dynamisch is zoal dat bij Uncharted 4 was…. Woooo! wat ziet dit er mooi uit 🙂 en dan weer bah! waarom ziet dit gedeelte eruit als een ps3 game 🙁 het grote verschil stoorde mij bij deel 4, het leek wel alsof er 2 verschillende ontwikkelaars met het spel bezig zijn geweest. Ik hoop dat ze bij deze uitbreiding een rechte lijn hebben hebben getrokken, of dit hebben opgelost zoals ze bij TLOU hebben gedaan zodat het niet opvalt.

  17.    1772 XP
    Nasislike's avatar

    @84.26.254..xxx: Het verschil is dat Uncharted van de hoogste plank komt. Kijk maar eens naar hoe duur een spel als Uncharted wel niet eens kost om te maken… Het mag misschien meer van hetzelfde zijn, maar dat is wel meer van de beste van de beste. Daarnaast is het DLC, wat in alle gevallen letterlijk meer van hetzelfde is. Ik probeer dit DLC niet te beschermen (ik haal hem lekker in de sale), maar ik vind wel dat er te hoge en onrealistische verwachtingen werden gezet. Dat ligt niet aan Naughty Dog, maar puur aan de fans. Ook al is ND de beste in de industrie, ik had geen hoge verwachtingen hiervoor. Laten we het wel even eens zijn dat dit weer een prachtig staaltje werk is van ND. Een 8 is niet niks

  18. Anoniem -   
    82.73.80..xxx's avatar

    Vanaf begin niet geïnteresseerd.

  19.    2118 XP
    Mrduckie88's avatar

    @BroodjeKroket: Dat neem ik je ook niet kwalijk. Dit is je goed recht. Wil je day one spelen, dan betaal je gewoon. Simpel.

  20. Anoniem -   
    82.73.214..xxx's avatar

    @31.151.252.xxx:

    Nederlandse stemmen zijn altijd kut.

  21. Anoniem -   
    84.26.254..xxx's avatar

    @Nasislike: gaat nog steeds om de gameplay, en die vond ik bij deel 4 ruk. Niets nieuws, en vond ephet vooral een cutscene fest. Vond dat in de reviews weinig tot niet terug. De eerdere delen, en dan vooral 1 en 2 vond ik erg goed, omdat je daar echt nog wat nieuws voorgeschoteld kreeg.

  22. Anoniem -   
    82.73.214..xxx's avatar

    @84.26.254..xxx:

    Zoals wat dan?

  23. Anoniem -   
    62.163.64..xxx's avatar

    Naughty dog schaam je technische fouten

  24. Anoniem -   
    82.101.248.xxx's avatar

    @Flaming_Kaiser: deel 1 speel je ook uit in dat tijdsbestek.

  25. Anoniem -   
    83.87.164..xxx's avatar

    IGN zegt juist weer dat de chemie tussen Nadine en Chloe supersterk is dus het blijkt maar weer hoe misleidend reviews kunnen zijn. Het beste is om zelf gewoon van de game te gaan genieten, je eigen mening is de mening die telt.

  26. Anoniem -   
    143.176.85.xxx's avatar

    Wat kunnen sommige mensen hier toch zeiken zeg… Als je al wat te zeiken heb over games van Naughty Dog of Rockstar zou ik zeggen, ga lekker ’n andere hobby zoeken. Of ga lekker Tetris spelen.

  27.    4756 XP
    tyger1's avatar

    Ik ga er toch van genieten !

  28.    214 XP
    Nol's avatar

    Ik heb er in ieder geval zin in. En zo te lezen is deze dlc zijn 25 euro dik waard 🙂

  29.    1673 XP
    ps4 ps4's avatar

    laat maar komen.

    mvg

  30. crew Management -    4799 XP
    M4GN3T's avatar

    @83.87.164..xxx: De één houdt van vis en de ander van vlees, ik vond de chemie niet sterk en beide personages niet heel diepgaand. Amerikanen zijn sowieso wat anders in emotionele relaties in games en op het witte doek, die kunnen iets al snel goed vinden terwijl wij het als nep of oppervlakkig beschouwen in Europa.

    Niets misleidend aan, kwestie van interpretatie en persoonlijke mening van degene die de recensie doet.

  31. Anoniem -   
    84.26.254..xxx's avatar

    @143.176.85.xxx: lol, dus je mag geen kritiek hebben. Vreemde opmerking.

  32. Anoniem -   
    143.176.85.xxx's avatar

    @84.26.254..xxx: Ja mag van mij wel kritiek hebben natuurlijk, ieder z’n ding. Maar als je al zoveel kritiek heb op games van Naughty Dog of Rockstar, dan vraag ik mij toch af wat je dan wel goed vind qua verhaallijn, graphics en gameplay. Naughty Dog en Rockstar vind ik toch wel 1 van de beste en veel beter kan je het bijna niet krijgen. Maar dat is mijn mening en begrijp daarom de enorme kritiek niet helemaal.

  33.    2118 XP
    Mrduckie88's avatar

    @213.17.21.xxx: Jezelf slim vinden , een ander minachten…..

    Je zou maar eens de hulp van “die domme mensen” nodig hebben…..

  34. Anoniem -   
    84.26.254..xxx's avatar

    @143.176.85.xxx: blijf het een vreemd standpunt vinden. Et of alles wat zij doen automatisch goed is. Wat een onzin. Dat zij heel veel goede dingen hebben gedaan staat buiten kijf, maar na de zoveelste uncharted valt naughty dog toch ook in dezelfde valkuil als vele ontwikkelaars met vervolgdelen.mijns inziens.

  35.    377 XP
    Dj_Kramer's avatar

    Mensen die de thieves end triple of digital deluxe hebben kunnen nu deze gratis kopen via de store. Heb je een pre load op 21 aug ☺

  36. Anoniem -   
    2a02:a443:6e2:1:a9e4:789b:f1ff:f.xxx's avatar

    Nederlandsers zijn tering zeikerds sukkelaars lekker zeiken van games van naughty dog en rockstar dan ben je gewoon een lompe lul kan je indd beter anderen hobby zoeken want den vind je geen ene game goed en Ubisoft word ook altijd de tering in gescholden of hebben jullie enkel de ps4 voor rocker league gekocht

  37. Anoniem -   
    145.15.244..xxx's avatar

    @Dj_Kramer: dank man heb hem al bevestigd als ik thuis ben

  38. Anoniem -   
    143.179.123.xxx's avatar

    Belachelijk dat jullie de Nederlandse stemmen gelijk belachelijk maken. Uncharted is een van de weinige spellen met (goeie) Nederlandse stemmen (in voorgaande delen althans) dus is het logisch dat dat ook gewoon de kans verdiend. Door de Nederlandse stemmen word je net een tikkeltje meer in het spel geplaatst. Iets dat ik bij veel grote spellen mis. Ik speel het dus lekker volledig in het Nederlands, en vele vrienden met mij.

  39. Anoniem -   
    62.238.200..xxx's avatar

    Game valt helaas een beetje tegen, had meer verwacht, beetje een miskoop.

  40. crew Management -    4799 XP
    M4GN3T's avatar

    @143.179.123.xxx: klopt, in alle delen is het erg goed behalve toen Sully een door iemand anders ingesproken werd, maar alsnog best oke. Deze keer is het echter niet goed, dus vermelden we dat.

  41. Anoniem -   
  42.    262 XP
    Ryko's avatar

    Deze ga ik niet gelijk halen. De game zal best redelijk snel voordeliger worden en dan haal ik hem wel. Momenteel geen haast om dit avontuur mee te maken 😉

  43.    517 XP
    Trellgoth's avatar

    Wat ik mij afvraag:
    Er wordt aangegeven “Grafisch lijkt de game ook een kleine boost te hebben gekregen, al moeten we aangeven dat we de game gespeeld hebben op een PS4 Pro (Uncharted 4 destijds niet).”. En bij de pluspunten van de game staat: “Grafisch erg indrukwekkend”.
    Eindcijfer: 8.

    Stel dat de game op een ‘normale’ PS4 gespeeld zou worden. Wat voor invloed heeft dat dan op het eindoordeel?
    Want dit is namelijk waar ik (al erg lang) een beetje bang voor ben, dat er een vertekend beeld ontstaat voor de mensen die een ‘normale’ PS4 hebben, maar alles getoond wordt vanuit PRO perspectief (niet alleen review, maar ook gametrailers, gameplay videos, aankondigingen, ga zo maar door).

    Zou de review in dit geval bijvoorbeeld een 7.5 gekregen hebben als deze op een ‘normale’ PS4 gespeeld zou zijn?

  44.    8200 XP
    Flaming_Kaiser's avatar

    @82.101.248.xxx: Ja en dat is een remaster?

  45.    8200 XP
    Flaming_Kaiser's avatar

    @31.151.252.xxx: Toen ik op de PS3 bij rachet and clank Nederlandse stemmen hoorde het eerste wat ik deed was insomniac een mail sturen hoe ik het kon veranderen.

  46.    8200 XP
    Flaming_Kaiser's avatar

    @143.179.123.xxx: Echt Nederlandse stemmen zijn gewoon slechter en de Nederlandse taal is gewoon niet zo leuk als Engels. Maar waar bemoei ik me eigenlijk mee ik maar ik kan het gewoon niet begrijpen.

  47.    3615 XP
    20style [20]'s avatar

    Oh nee te veel in het oerwoud. Jammer maar toch kijk ik er naar uit!!

  48. Anoniem -   
    77.251.196..xxx's avatar

    @tyger1: Voorspellende gave? Doe mij gelijk even de winnende lotto getallen.

  49.    4756 XP
    tyger1's avatar

    @77.251.196..xxx: Begrijp je niet 😉

  50. Anoniem -   
    77.251.196..xxx's avatar

    @tyger1: Goh, waarom verbaast me dat nou niet.

  51.    4756 XP
    tyger1's avatar

    @20style [20]: Krijgt 9/10 bij IGN en GEEN minpunten , maat .
    Ik ga er lekker van genieten maat ! 🙂

  52.    3615 XP
    20style [20]'s avatar

    @tyger1: ja gwn genieten iedereen klaagt er al over en ze hebben het nog eens niet gespeeld lol! Gwn afwachten sommige zullen het goed vinden en de rest wat minder!

  53. crew Management -    4799 XP
    M4GN3T's avatar

    @Trellgoth: Denk het niet, want wij wegen grafisch niet heel zwaar mee in het eindoordeel. Besides, dan hadden we gewoon geconstateerd dat de game er hetzelfde uitzag als UC4, wat ook dikke prima was geweest 🙂

  54. Anoniem -   
    89.200.33.xxx's avatar

    95P6-C2N5-2PEE

Creative director van Uncharted: The Lost Legacy stapt op bij Naughty Dog
Naughty Dog viert tien jaar Uncharted met speciale video, gratis thema en meer
Dit zijn de eerste 30 minuten van Uncharted: The Lost Legacy in 4K op een PS4 Pro
Digital Foundry neemt Uncharted: The Lost Legacy onder de loep