Review: F1 2017 – Codemasters is al enkele jaren de ontwikkelaar van Formule 1 games en keer op keer worden deze games beter, verder uitgebreid en gevarieerder. F1 2017 verschijnt later deze week en wij hebben inmiddels flink wat rondjes gereden om uit te zoeken waar de verschillen hem in zitten ten opzichte van F1 2016 en of deze game natuurlijk nog beter is dan de vorige game. Om je maar gelijk van een antwoord te voorzien, dat is zeker het geval. Codemasters brengt ons met F1 2017 de beste virtuele Formule 1 ervaring tot op heden.

Tien seizoenen aan de bak

Een belangrijke feature van F1 2016 was de mogelijkheid om 10 seizoenen lang te racen voor eenzelfde team of verschillende teams. Op die manier kon je je carrière uitbouwen van nieuwkomer tot absolute professional met meerdere kampioenschappen op je naam. Ditzelfde concept zien we terug in F1 2017, maar dit is wel aanzienlijk verder uitgebreid. Qua racen is het wederom het complete pakket. Dat betekent dat alle banen van het huidige seizoen aanwezig zijn, de gehele line-up van teams, coureurs en auto’s klopt en dat je kan deelnemen aan alle onderdelen die bij elk individueel weekend komen kijken.

Kortom, je kan weer deelnemen aan vrije trainingen, kwalificaties en natuurlijk de races. Om dat verder uit te diepen kan je bij de vrije training weer verschillende oefenprogramma’s volgen en dat is nu wat uitgebreider. Sterker nog, het speelt een behoorlijk belangrijke rol, zeker in vergelijking met vorig jaar. De twee uitbreidingen bovenop track acclimatisation, tyre wear en qualifying pace zijn nu fuel management en race strategy. Met deze twee nieuwe programma’s leer je nog meer over wat er allemaal bij de sport komt kijken en de data die je team op basis hiervan verzamelt, gebruikt de game om een realistische inschatting van benodigdheden voor de daadwerkelijke race te maken.

Niet geheel onbelangrijk is dat je in elk programma een aantal punten kan verzamelen en dat is zeer belangrijk voor het R&D systeem. Daar waar je vorig jaar nog een aantal onderdelen had die je kon verbeteren, zat er verder geen specifieke diepgang in. Dat is nu wel anders, want in tegenstelling tot vorig jaar werk je niet langer een lineair pad af, want nu krijg je een zeer uitgebreide grid te zien met ontzettend veel opties. Hierbij zijn alle upgrades die je kan laten ontwikkelen door je R&D team opgedeeld in kleine verbeteringen, middelgrote en grote verbeteringen. Hoe zwaarder de verbetering weegt in de prestaties van de auto, hoe meer punten het kost.

Het volgen van deze oefenprogramma’s heeft dus meer dan ooit nut, omdat je dit veel punten oplevert die broodnodig zijn om je auto te optimaliseren. Tegelijkertijd is er nog een secundair upgradesysteem, want als jij een x-aantal oefenprogramma’s aflegt om waar wat te noemen, dan zal je team ook verbeteren. Zo kan het zijn dat je na vijftien oefenprogramma’s een automatische upgrade krijgt waardoor je team in de fabriek per categorie niet één, maar zelfs twee nieuwe onderdelen gelijktijdig kan ontwikkelen. Op die manier is de game veel meer prestatiegericht, want hoe je het wendt of keert, op termijn levert het je sowieso wat op.

Regels nog belangrijker

Een andere interessante toevoeging is dat F1 2017 nog meer de regels van de huidige formule 1 volgt. Niet langer is je motor onverwoestbaar gedurende het seizoen, want afhankelijk van hoe jij met je materiaal omgaat, zal de motor in kwaliteit op den duur afnemen. Hetzelfde geldt voor de versnellingsbak en er komt een moment dat je ofwel de hele handel moet vernieuwen of enkel bepaalde onderdelen. Je bent hier volledig vrij in, want wat jou het beste lijkt kan je doen. Dit heeft dan echter wel invloed op je positie bij aanvang van een race, want je motor (al dan niet onnodig) vervangen levert je een penalty op van bijvoorbeeld vijf plekken achteruit. Ook dat zijn nu dus zaken waar je rekening mee moet houden voorafgaand een race.

Bovendien zal je auto ook merkbaar slechter functioneren als je met materiaal rondrijdt dat veel te verduren heeft gehad, wat het realisme alleen maar ten goede komt. Dat realisme zien we ook op andere punten terug, want de AI anticipeert nu beter op jouw acties. Dit betekent dat ze minder snel tegen je aanrijden als jij een onverwachte manoeuvre maakt en ook ondernemen ze meer gewaagde acties. Dat wil dus zeggen dat je vaak zat met één of zelfs twee anderen naast je door de bochten gaat en probeer dan maar je auto op de juiste lijn te houden zonder de anderen van de baan te kegelen. Ook de bredere banden zorgen voor enige afwijking in de gameplay ten opzichte van vorig jaar en dat maakt het weer erg leuk om allemaal opnieuw te ontdekken.

Klassieke auto’s

Weet dat F1 2017 in grote lijnen gelijk is aan F1 2016, maar dat de verbeteringen hem vooral in de kleine dingen zitten. De nieuwe R&D features en wat daar omheen bij komt kijken geeft het vooral meer diepgang en dat zal elke fan van de sport weten te waarderen. Het is allemaal net wat intensiever, meer specifiek en vooral realistischer. Om toch voor wat meer afwisseling te zorgen binnen elk seizoen, zal je nu ook uitgenodigd worden voor speciale evenementen waarbij je in klassieke auto’s stapt. Deze evenementen komen willekeurig voorbij in je carrière modus en keer op keer heb je de keuze uit een tweetal races.

Dit kan een race met alleen maar klassieke auto’s zijn, maar ook een checkpoint race of een inhaalrace en meer. Dit soort evenementen vormen een leuke afwisseling tussen het serieuze racen door gedurende je carrière. Doordat het geïntegreerd zit in je carrière voelt het ook meer als één geheel aan in plaats van een optionele mogelijkheid buiten de carrière modus om. Wat we wel een beetje missen is dat de aankleding wat kaal is. Daar waar een F1 raceweekend is voorzien van animaties, het gevoel van spanning en feest vanaf de tribunes en natuurlijk Jan en alleman om de sport heen, is een klassiek evenement even een los ding tussendoor zonder diezelfde aankleding.

Nogmaals, het is een prima toevoeging en elke keer ben je weer benieuwd naar wat je kan verwachten, wat het erg leuk maakt, maar iets meer aankleding had het wel mogen krijgen. Maar goed, dat is verder niet zo heel belangrijk, want het gaat uiteindelijk om het racen zelf en dat is zowel met de moderne auto’s als de klassieke auto’s op en top genieten. Bovendien biedt de game je ook nog een Championship modus en daarin kan je uren vertoeven, aangezien je hier verschillende series van races kunt vinden gebaseerd op fictieve regels. Bijvoorbeeld alleen straatcircuits, de startgrid wordt bepaald op basis van je kwalificatie, maar dan andersom, alleen maar regenraces enzovoort.

Op en top, maar…

Voor de rest is deze game qua modi en mogelijkheden vooral heel erg gelijk aan F1 2016. Is een aankoop dan te rechtvaardigen? In mijn optiek wel, omdat de diepgang die deze game meekrijgt de game aanzienlijk interessanter maakt, met name voor de diehard fan die een optimale F1 beleving wil hebben op consoles. De Championship modus is hierbij een zeer degelijke extra en voor de rest zijn alle modi zoals je het kent, dus vervelen zal je je zeker niet. Toch zijn er technisch wel een paar kleine dingetjes waar nog wat werk aan de winkel is.

Zo zul je tijdens het racen geregeld last hebben van screen-tearing en dat is gewoonweg niet prettig. Ook wil je nog weleens gewaarschuwd of bestraft worden door een fout van de AI en dat is natuurlijk niet eerlijk. Gelukkig komt dit veel minder voor dan in F1 2016, dus ook daarin zit zeker een vooruitgang. Als laatste ziet de game er qua tracks, auto’s en presentatie buitengewoon goed uit. De game is ook grafisch net wat mooier dan vorig jaar, maar waar men wat minder aandacht aan heeft besteed zijn de animaties van personen die je ontmoet in je team. Die zien er bij momenten wat vreemd en statisch uit.

Conclusie

F1 2017 is een uitstekende racegame die F1 2016 op vrijwel alle punten overtreft. Het ziet er net wat beter uit, de gameplay kent nog meer diepgang, de klassieke auto's vormen een leuke en nuttige toevoeging en zo kunnen we nog wel even doorgaan. In dat kader is deze game voor iedereen een aanrader, ook als je nog twijfelt of het genoeg nieuws te bieden heeft. Ondanks dat veel op elkaar lijkt, is de verbetering bij de AI, de andere auto's en de grotere diepgang voldoende om een aanschaf te rechtvaardigen. Houd wel even rekening met de paar puntjes van kritiek, maar laat je daardoor niet te veel afleiden. F1 2017 is een goede vooruitgang en is zeer lang speelbaar, je gaat je hier dus zeker een jaar mee vermaken.

Pluspunten

  • Klassieke auto's zijn terug
  • R&D systeem veel dieper
  • Nog realistischer door diepere regel integratie
  • Meer oefenprogramma's
  • Championship modus

Minpunten

  • Penalty systeem soms oneerlijk
  • Screen-tearing

9.0