Special: Mega Man Legacy Collection 2 – Toen Capcom twee jaar geleden de Mega Man Legacy Collection uitgaf, was niet elke fan van de serie even blij. Het was natuurlijk heel vet dat ze hun favoriete serie konden spelen op een console van de huidige generatie, maar de collectie bevatte niet alle 2D-platformers van de originele serie, maar alleen de eerste zes titels. Dit was toch een kleine domper voor de fans, maar nu worden delen zeven tot en met tien ook eindelijk aangeboden en wel met de Mega Man Legacy Collection 2.

Terug van weggeweest

Iedereen die een beetje gamer is, heeft wel van de Mega Man-serie gehoord. Dit zijn platformtitels met een blauwe robot in de hoofdrol. De reeks staat erom bekend dat je zelf kunt bepalen in wat voor volgorde je de verschillende levels speelt, maar er is maar één route die je het meeste voordeel oplevert. Je krijgt namelijk aan het eind van een level een baas voor je neus en als je deze verslaat, krijg je zijn wapen. Dit wapen kan je dan in een volgend level heel erg goed van pas komen, doordat dit bijvoorbeeld de zwakte van de desbetreffende eindbaas is. Ook de hoge moeilijkheidsgraad is een feature waar de reeks heel erg om bekend staat.

Assassin’s Creed

In Mega Man Legacy Collection 2 komen al deze onderdelen voorbij, maar de bundel laat vooral zien dat Capcom toentertijd het succes van Mega Man zo lang mogelijk uit wilde melken, zonder daar al te veel moeite voor te doen. Er werden dan ook weinig tot geen verbeteringen of nieuwe features toegevoegd, want iedereen kocht het spel toch wel. Het is wat dat betreft te vergelijken met wat Ubisoft jaren heeft gedaan met de Assassin’s Creed-reeks. Deel zeven van Mega Man kwam uit voor de Super NES en deel acht voor de originele PlayStation en SEGA Saturn, dus ze waren grafisch wel beter dan de vorige delen. Dit was alleen niet genoeg om de vorige delen te evenaren.

Door de feedback van de fans besloot Capcom na deel acht even pas op de plaats te maken met de originele serie. Het heeft toen een tijdje geduurd voordat er een nieuw deel verscheen, maar in 2008 kwam Mega Man 9 op de digitale markt voor de Wii, PlayStation 3 en Xbox 360. Het spel maakte weer gebruik van de 8 bit-stijl, van toen de serie op zijn hoogtepunt was, maar ook hier werd aan de gameplay zelf niet heel veel gesleuteld. Toch komt dit deel het beste uit de verf, mede door heel goed leveldesign. Twee jaar later kwam deel tien uit, maar deze wist helaas niet zijn voorganger te evenaren.

blank

Ja, en nu?

De games die worden aangeboden in Mega Man Legacy Collection 2 zijn dus niet de sterkste delen van de serie. Als je de eerste collectie hebt gespeeld en nu aan de gang gaat met deze bundel, dan zal je zien dat dit vandaag de dag nog steeds het geval is. Het zijn absoluut goede platformgames, maar buiten deel negen weet geen van de overgebleven drie titels nog echt indruk te maken. Voor allen geldt natuurlijk de hoge moeilijkheidsgraad en deze zorgt voor aardig wat uitdaging, maar echt verrassen doet het haast niet.

Extra minder

Net als in de vorige collectie zijn er nu ook wat extra’s toegevoegd. Je verwacht dat de tweede collectie zijn voorganger kopieert, maar ook hier geldt dat het juist minder is. Er zijn namelijk minder extra uitdagingen te doen buiten de games om en dat is jammer. Wel is er een Legacy modus te kiezen en die zorgt ervoor dat de vier games een stuk gemakkelijker worden. Dat lijkt een leuke toevoeging voor mensen die liever geen supermoeilijke games spelen, alleen wordt het je nu wel heel gemakkelijk gemaakt. Zo worden gaten die voor een wisse dood zorgen nu afgedekt en doen vijanden je minder schade. Zo uitdagend als de Mega Man-games zijn, zo simpel worden ze als je de Legacy modus gebruikt. Geen aanrader dus.

blank

Conclusie

De Mega Man Legacy Collection 2 is zowel qua kwaliteit als kwantiteit de mindere in vergelijking met z’n voorganger. Er zijn nu maar vier titels aanwezig in vergelijking met de zes van de eerste collectie en ze laten zien dat het toch wat minder ging met de Mega Man-games nadat de serie het 8 bit-tijdperk achter zich liet. Dit komt hoofdzakelijk doordat de games allemaal op elkaar lijken en er zo goed als geen veranderingen werden doorgevoerd. Fans van de serie zullen nog steeds smullen van de Legacy Collection 2 – en het zijn op zich ook nog steeds goede platform-games – , maar het is niet Mega Man op zijn best.