Gespeeld: The LEGO Ninjago Videogame – Dit najaar verschijnt The LEGO Ninjago Movie in de bioscopen en een LEGO game kan dan natuurlijk niet uitblijven. Gelijktijdig met de bioscooprelease mogen we daarom The LEGO Ninjago Movie Videogame verwachten en op de gamescom kwamen we wat meer over deze titel te weten. De game is geheel in traditionele LEGO stijl, maar zal qua gameplay weer net even wat anders zijn dankzij de insteek van de film. Desalniettemin weet je wat je kan verwachten en ook deze keer ziet het er weer naar uit dat we een degelijke LEGO game in het vooruitzicht hebben.

De overstap van last- naar current-gen

Traveller’s Tales heeft de laatste jaren veel verschillende games gemaakt en die verschenen veelal op diverse platformen. Voor deze game laat men nu de last-gen consoles achterwege, waardoor ze zich enkel op de moderne technologie hoeven te richten. Dat betekent voor deze game dat ze niet langer concessies hoeven te maken gedurende de ontwikkeling en een resultaat daarvan is dat het er nu nog wat beter uitziet dan voorheen. Nu zijn LEGO games visueel nooit echt verbluffend geweest en dat is deze titel ook niet, maar het ziet er wel allemaal net wat strakker, gedetailleerder en beter uit.

Voor de gameplay heeft dat ook een effect, want de omgevingen zijn nu nog groter en als je een beetje de LEGO games kent, waren die in eerdere games al niet bepaald klein. Tenminste, als we het over de free-roaming gedeeltes hebben. Een ander effect is dat je nu nog meer vijanden op het scherm ziet en de variatie onder de vijanden zal ook toenemen, waardoor het qua vechten wat intensiever zal zijn. Het zijn vooral subtiele verbeteringen nu men zich enkel op current-gen platformen richt, maar dat kan alleen maar toegejuicht worden, dat levert immers een nog leukere en betere game op.

Vrijheid in lijn van de film

Deze game zal qua verhaal de film volgen, maar Traveller’s Tales krijgt wel de vrijheid in het invullen van randzaken. De ontwikkelaar vertelde ons dat ze in dit geval een film van anderhalf uur moeten vertalen naar een game die goed is voor 20 tot 25 uur aan gameplay. De opzet hiervan is natuurlijk traditioneel, want in eerste instantie zal je een aantal levels doorlopen die gebaseerd zijn op gebeurtenissen uit de film. Naderhand kan je terugkeren met vrijgespeelde personages om de enorme hoeveelheid collectibles te verzamelen en natuurlijk is er een hub-wereld.

blank

In totaal zul je gedurende het verhaal 8 locaties aandoen die allemaal groter zijn dan voorgaande LEGO games, maar ook de grote open hub-wereld is vele malen groter dan voorheen, waardoor je nog meer hebt om te ontdekken. Wat dat betreft is deze game qua gameplay weinig nieuws onder de zon, want zo steekt immers elke LEGO game in elkaar. Toch heeft de insteek van Ninjago wel wat invloed op de gameplay en dat is voornamelijk waar je de veranderingen en variatie in gaat zien. Hierdoor zal het enigszins fris aanvoelen, afgezien van het nieuwe avontuur dat je sowieso zal beleven.

De ontwikkelaar heeft van de filmmakers ook de vrijheid gekregen om op basis van het bronmateriaal meer te doen dan alleen de film te volgen. Dit alles wel in lijn van de film, de personages en de stijl, zodat de game aan de ene kant een interactief avontuur biedt dat gelijkwaardig is aan de film, maar aan de andere kant moet het de ervaring ook verrijken met allerlei randzaken. Een voorbeeld hiervan is natuurlijk de semi-fictieve invulling van de hub-wereld waar enorm veel in te doen zal zijn, maar ook extra elementen, zoals verschillende dojo’s waarin je met bazen kunt vechten wat je weer leuke extra’s oplevert.

Ook de multiplayer moeten we niet vergeten, die lokaal is ingericht en waarin je met vier man tegelijkertijd aan de slag kan. Hoe breed deze multiplayer gaat is nog niet helemaal bekend, maar afgaande op de presentatie en hands-on lijkt dat zich te beperken tot de battle-arena’s ofwel dojo’s. Zie het dus als een leuke kleine extra bovenop de gewone game die vanzelfsprekend in coöp te spelen zal zijn, net zoals elke andere game. Belangrijker is echter dat de game qua gameplay net even wat meer diepgang kent en dat zit hem in upgrades die je kan verzamelen voor je personages en de manier van combat, die beduidend anders is.

Een echte ninja

De game beschikt over een rooster van meer dan 100 personages en een selectie daarvan speelt een prominente rol in het verhaal. Deze personages zul je het meest gebruiken en degenen die samen het basisteam vormen, vallen onder een upgradesysteem. Door specifieke objecten te verzamelen gedurende je avontuur kan je via een upgradesysteem verschillende nieuwe moves en mogelijkheden vrijspelen voor je basisteam. Dat betekent dat hun vechtskills en mogelijkheden na verloop van tijd zullen toenemen waardoor er meer variatie in combat en gameplay ontstaat.

blank

Het is echter niet zo dat ieder personage zijn eigen upgradepad heeft, want er is één universeel pad dat toepasbaar is op alle personages en dan met name de hoofdrolspelers. Of er in dit upgradepad nog specifieke upgrades zijn voor een bepaald personage is even afwachten, maar de basis upgrades zijn dus voor iedereen. Dat geeft de gameplay net wat meer diepgang, maar het gaat niet te diep zodat jonge gamers het overzicht kwijtraken, dus hierin lijkt Traveller’s Tales de juiste balans te zoeken. Laten we wel wezen, deze games moeten immers voor jong én oud leuk zijn zonder dat de gameplay een obstakel vormt.

De gameplay zelf is qua insteek vergelijkbaar met andere games, maar doordat de personages meer op hand-to-hand combat gericht zijn, zullen de gevechten wat intensiever zijn. Er worden zeker wapens gebruikt, maar dat is niet per se het belangrijkste. Interessanter is eigenlijk nog dat je bepaalde moves aan elkaar kan koppelen, waardoor er een combometer oploopt en dat levert je dan weer meer studs op. Dit ziet er bijzonder vloeiend uit en het maakt de gameplay ook een stuk leuker, omdat het allemaal veel sneller gaat. Hoewel we soms wel een beetje het overzicht kwijtraakten doordat het allemaal nu wel heel snel gaat, maar echt een groot probleem is dat ook weer niet. Als je doodgaat, spawn je immers zonder gevolgen.

blank

Voorlopige conclusie

The LEGO Ninjago Movie Videogame is precies wat je ervan verwacht, maar dan met meer mogelijkheden. De focus op current-gen consoles werpt z’n vruchten af, want het ziet er net wat strakker en meer gevarieerd uit. De levels, gameplay en wereld zijn met zorg vormgegeven, de humor ontbreekt zoals vanouds niet en de enige laag van diepgang zit hem in de meer gevarieerde hand-to-hand combat waarbij combo’s een goede aanvulling zijn. Het upgradesysteem hebben we nog niet echt in actie gezien, maar afgaande op de woorden van de ontwikkelaar zorgt dat voor nog meer gameplay afwisseling en dat is alleen maar goed nieuws.