Review: Mafia II

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4c7a978a9ab92.jpg

Mafia 2 is ongetwijfeld één van de meest gewilde titels van dit jaar. Mafia 2 geeft je een kijkje in het leven van een Italian-American mafioso genaamd Vito Scaletta. Je begint onderaan de ladder en wordt door je vriend Joe geïntroduceerd in het leven van een wise-guy. Tevens is de game volledig open-wereld (tot op zekere hoogte) en te vergelijken met titels zoals Grand Theft Auto, maar weet Mafia 2 een levende stad te brengen? En is er een goede ‘mafia-vibe’ en belangrijker nog; is het nu echt zo’n goede game als dat iedereen dacht? Dat lees je in deze review.

Vito Scaletta

De hoofdpersonage in deze game is de oorlogsheld Vito Scaletta. Een klein WTF-momentje zul je krijgen wanneer je de game voor de eerste keer speelt. Je begint namelijk in het leger als soldaat waarbij je midden in operatie Huskey valt, de bekende invasie van Sicilië, Italië. Dit was verrassend, maar naar ons idee een zeer goede keuze. Je zult namelijk, ook verder in de game, merken dat je echt het leven van Vito Scaletta tot in de puntjes aan het beleven bent. Deze geharde Italiaanse bastard, die ook vaak prettyboy genoemd wordt, komt namelijk op een zekere moment in de game ook in de gevangenis. Dit was ook weer zo’n verassing die we niet zagen aankomen. En de manier waarop dit gedaan is, is echt geweldig. Het is gewoon een filmische ervaring om zo diep in een hoofdpersonage te duiken en alles voelt zo natuurgetrouw aan en je voelt je ook echt daadwerkelijk Vito als je de game aan het spelen bent. En als er iets belangrijk is in een game als deze, is dat je een uitstekende hoofdpersonage heeft en dat heeft Mafia 2 zeker voor elkaar gekregen.

http://www.ps3-sense.nl/wp-content/gallery/mafia-ii-8-8-2010/img_4c5ea1fa4c0b5.jpg

Grafisch geweld

Op grafisch gebied valt Mafia 2 lichtelijk tegen. De screen-tearing is ontzettend erg in deze game en zelfs op vele momenten ook uitermate irritant. Er zitten zo ontzettend veel tear points in het beeld dat je er af en toe gek van wordt. Dit verpest toch op zekere momenten even de ervaring en had veel minder gekund. De graphics zelf zijn redelijk, verwacht geen grafisch hoogstandje, maar de game ziet er iets beter uit als Grand Theft Auto IV en scoort op puntjes als lichteffecten redelijk hoog maar de anti-aliasing laat vaak ter wensen over.

Wat wel goed is gedaan is, moet het level van detail zijn, textures zijn enorm gedetailleerd en de gebouwen hebben allemaal ook lichteffecten en schaduwen. De game ziet er op de PlayStation 3 mooier uit als op de Xbox 360, de PC-versie daarentegen is werkelijk waar prachtig. We hebben de game op alledrie de platformen gespeeld en ik persoonlijk zelf ben een console gamer, dus prefereer ik de PS3-versie. Deze loopt net wat lekkerder en ziet er net een stukje beter uit als op de Xbox 360. Tevens is er voor de PlayStation 3 exclusieve downloadable content namelijk ‘The Betreyal of Jimmy’ je kunt dus wel stellen dat de PS3 het platform is voor Mafia 2 als het om consoles gaat. Qua grafische foutjes hebben we niet heel erg veel gezien, wel heb je dingen zoals mensen die een gebouw inlopen e.d., maar dat hou je toch altijd met een open-wereld game.

[nggallery id=398]

Geluid

Qua sound doet Mafia 2 het echt heel erg goed. Niet alleen zijn de surround effecten om van te smullen, maar ook de manier waarop de oude wapens klinken, rijvoertuigen, mensen die op straat dingen roepen, prachtig gewoon. Ook de schoten die je om de oren vliegen en hoort inslaan op muren klinken zeer goed. Ook past de muziek helemaal in de stijl van Mafia 2 en de Blues en Jazz van de jaren 50 hoor je vanuit de autoradio. Wat wel jammer is, is dat wanneer je je auto uitstapt en de motor nog draait, het geluid van de radio abrupt afgekapt wordt. En dat je het dus niet meer vanuit het raampje van je auto hoort als je er bij langs loopt.

Checkpoints

Een ontzettend ergerlijk punt aan Mafia 2, zijn de checkpoints. Soms zit je zo ver in een missie en heb je zoveel vijanden om het leven gebracht en wordt je net door zo’n lamlul achter in je rug geschoten dat, helaas pindakaas, je dood bent. Op zich niet heel erg, kan gebeuren, iedere gamer wordt weleens afgeleid en doodgeschoten. Maar dat je dan echt soms zo’n stuk ver terug weer opnieuw moet beginnen, is werkelijk waar belachelijk. Soms zit je tot dusver terug en krijg je het fail en try idee, dat je de game gewoon liever afsluit en het een andere keer weer probeert. Dit hebben ze tijdens de ontwikkeling niet al te slim aangepakt.

Enorme teleurstelling bij uitspelen

Wanneer je Mafia 2 hebt uitgespeeld is er niet alleen een trage gebeurtenis die plaats gaat vinden, maar ook nog iets anders. Wanneer je Mafia 2 namelijk aan het spelen bent en je de geweldige stad aan het verkennen bent, denk je maar aan één ding en dat is alle missies doorspelen en straks als een mafioso door die stad lopen. Met veel geld, een mooie villa, een fiks aantal prachtige bolides in je garage die stuk voor stuk supercharged zijn, maar het tegenovergestelde is waar. Vergeet dat als een mafioso rondlopen maar, free roaming is er namelijk niet meer echt bij na het uitspelen van de game. Nu zal dit je waarschijnlijk ontzettend raar in de oren klinken, maar het is echt waar. Wanneer je de laatste missie hebt voltooid krijg je een laatste cut-scene te zien en vervolgens als dit afgelopen is, rollen de credits over je scherm. Op dat moment denk je, oké leuk, en hoe nu verder? En terwijl je de credits ziet rollen en aan een einde ziet komen wordt je verblijd met het prachtige main-menu met de game.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4c5ea7b23d979.jpg

En wanneer je nu weer probeert om de stad in te komen en klikt op ‘Continue Story’ kom je weer midden in de eindmissie terecht bij het laatste checkpoint. Deze teleurstelling was zo enorm groot, dat het uitspelen van de game een ontzettend rare nasmaak gaf. Het is zo ontzettend zonde dat je niet normaal de stad kan verkennen erna en geld kunt verdienen met sidejobs, auto’s stelen en gewoon vrij kunt rondlopen. Het is gewoon echt zonde, van zo’n prachtige levende stad. Het enige wat je nu namelijk kunt doen is een chapter kiezen waarin je wellicht nog een beetje geld had, deze opnieuw spelen en dan een beetje de kans krijgen om vrij rond te rijden. Belachelijk gewoon en een zeer grote teleurstelling.

Conclusie

Daar zit je dan, Mafia 2 uitgespeeld en niet gewoon vrij rond kunnen ouwehoeren in het prachtige Empire Bay. Er worden zelfs voor de PC-versie al mods gemaakt die dit mogelijk maken. Dit is toch niet zoals het hoort? Mafia 2 is simpelweg in die zin gewoon niet af. Het einde geeft dan ook een nare nasmaak van deze toch wel prachtige titel met een ijzersterk verhaal, prachtige cutscenes, leuke shoot-outs en hem dan zo eindigen. Je bent ongeveer 10 tot 12 uur kwijt om de gehele story-mode uit te spelen wat behoorlijk redelijk is. Tevens is de screen-tearing ook nog eens behoorlijk irritant en is het zonde dat de game zo in de schappen is komen te liggen, Mafia 2 had namelijk echt de potentie om game van het jaar te worden.

Pluspunten:

 • Prachtige cut-scenes
 • Mafia leven goed weergegeven
 • Ijzersterk verhaal
 • Geweldige personages

Minpunten:

 • Screen-tearing
 • Geen free-roaming na de game uitgespeeld te hebben
 • Replay-waarde na het voltooien van de missies is ontzettend laag
 • Tergende checkpoints

Boxshot Mafia II

Mafia II

Releasedatum:
27-08-2010
Genre:
Actie-avontuur
Uitgever:
2K Games
Ontwikkelaar:

28 reacties

 1.    1749 XP
  Shmet's avatar

  Oeps das ne mindere nu ben ik niet zeker of ik hem ga kopen :p

 2.    561 XP
  Heavenly Gun's avatar

  Jammer dacht dat het vet word

 3.    6677 XP
  Myx's avatar

  Ik speel dit spel nu en ik vind het echt GEWELDIG. Echt beste spel van 2010, wat is dit spel vet zeg!

 4.    46 XP
  Johnrambo's avatar

  Prachtige en complete review waar ik na het spelen van het spel niets meer aan toe kan voegen. Ik ben bang dat het free roaming wel zal kunnen als er een aantal DLC’s uitgekomen zijn. En dat lijkt de laatste tijd wel een trend te worden om een spel in stukken te verdelen en dan per deel te gaan verkopen.

  Jammer en teleurstellend, want daar is DLC niet voor bedoeld.

  p.s. Op de pc heb ik van screen-tearing niets gemerkt.

 5.    14 XP
  MartijnW's avatar

  Waar het bij Mafia 2 -naar mijn mening- voornamelijk om draait is het verhaal, de toffe shoot outs en de sfeer. Niet om het vrij rond kunnen rennen in een stad of zij missies kunnen doen. Daar hebben we tenslotte GTA voor. De stad is echt bedoeld als onderdeel van het verhaal en de sfeer. Veel mensen hebben volgens mij het idee dat ze een soort GTA voorgeschoteld krijgen, maar dan in mafia stijl. Dat is dus gewoon niet de insteek van de game. Het draait in Mafia 2 echt puur om het verhaal.

  Vind het cijfer daarom ook te laag als je het mij vraagt. Maar goed, dat is mijn mening 😉

 6. crew Management -    4944 XP
  M4GN3T's avatar

  @MartijnW: Dus er is een prachtige stad ingebouwd, met vele opties zoals winkelen, autos jatten, politie achter je aan, winkels overvallen…en dan is het normaal dat hier niks mee gedaan wordt? Want het was slechts als ‘bijzaak’ voor het verhaal. Ben je het dan niet met me eens dat de replay-value een enorme boost had gekregen als free-roaming een mogelijkheid was. Het is nu toch zo dat Mafia 2 niet tot zijn volledige potentie wordt benut?

 7.    8 XP
  lilfvd's avatar

  ontzettende slechte review.

  Mafia 2 is geen titel als Gta de stad is gemaakt om het verhaal te vertellen als je dat al niet begrijpt begrijp je Mafia niet en heb je deel 1 nooit gespeelt. Screan tearing nauwelijks last van. Checkpoints waren bij Gta ook niet goed. Dat hij mooier op de Ps3 dan op de Xbox360 is voledig onjuist. Hij is geport op een mindere resolutie naar de Ps3. Dus een matige review helaas.

 8. crew Management -    4944 XP
  M4GN3T's avatar

  @lilfvd: Stop toch eens de vergelijking met GTA, ik heb Mafia 2 beoordeeld als de game zelf en wat het had kunnen zijn.

 9.    1006 XP
  Vinyl Vonna's avatar

  Dit is wel jullie dieptepunt.

 10.    954 XP
  Patrick.G's avatar

  ben het helemaal met deze review eens

 11.    168 XP
  JeGrootVader's avatar

  Goede Review, al ondervindt ik geen last van screen-tearing en tergende checkpoints(dit geeft juist meer spanning en je probeert alles zo goed mogelijk te doen) aleen is het jammer dta je de stad later niet meer in kan, wat nergens op slaat want dan kan je bijv. niet achteraf nog gaan proberen om alle wanted-posters en playmates te vinden, dat is zeker jammer. maar voor de twijfelaars,
  : het is wel een aanrader hoor!

 12.    4204 XP
  afca-yuri's avatar

  nice review!! zit echt te denken om deze game te halen…

 13. crew Management -    4944 XP
  M4GN3T's avatar

  @afca-yuri: Als je fan bent van het Mafia sfeertje dan kan ik je dat zeker aanraden, zit een prachtig verhaal in. Hou alleen wel rekenschap met de minpunten die ik noemde in de review 😉

 14.    116 XP
  Billyturf's avatar

  jongens deze review is goed ! ik heb net spel ook uitgespeeld en precies de minpunten die hier genoemd worden heb ik me ook aan geergerd…. vooral het einde had ik veeel meer van verwacht… + ik vond het jammer dat er alleen de main story line is en verder niet veel side missions.. dat mis ik. Hopelijk komt er nog heel veel leuke dlc uit maar dit hadden ze eigenlijk al bij deze in moeten doen

 15.    703 XP
  Esromeron's avatar

  Na het lezen van deze review en onderstaande reacties wacht ik nog even met het kopen van deze game. Misschien als het ooit 30 euro word, misschien koop ik het wel nooit.

 16.    93 XP
  stefan's avatar

  er zit een fout je kan hem niet uitspelen bij einde van Chapter 14 staat je voor een deur je kan hem niet open maken of er komt geen filmje dat het verder gaat zal moeten wachten op patch 1.02 denk ik

 17.    116 XP
  Billyturf's avatar

  ik heb um zonder problemen uitgespeeld hoorde al meer mensen idd bij chapter 14 ma ik kon alles zo doen

 18.    93 XP
  stefan's avatar

  bij niet ik staa voor die blauwe deur vlak bij de haven gebeurt niks er zijn meer mensen met dit probleem hen ik gezien op youtube flim naam Mafia 2 – Chapter 14 – Stairway To Heaven – Part 5 – 720p kijk maar bij reactie

 19.    116 XP
  Billyturf's avatar

  Zijn idd heel veel dit dat probleem hebben… Me broertje had dit ook op de pc maar hebben we opgelost door hem mijn savegame te geven op moment dat ik dat net had gedaan 🙂 voor consoles zou je moeten wachten op patch gok ik

 20.    5950 XP
  7th-son's avatar

  @Esromeron: Nou dan kun je em nu al kopen
  want bij Saturn (valt onder mediamarkt) is Maffia 2 al 29 euro!!
  Staat in de folder haha!

 21.    518 XP
  rufuzmitchell's avatar

  ziet ie er beter uit op de ps3? grapje zeker? de ps3 versie heeft geen 3-d gras,(alleen een lelijke texture), geen poelen van bloed bij de lichamen als ze op de grond liggen en geen apex kleding effecten (de jassen etc bewegen niet natuurlijk,maar zitten aan de benen van de characters vastgeplakt) Ook heeft de 360 versie minder screentear en anti aliasing….

  Ik ben geen 360 fanboy (integendeel) maar ik vind wel dat hier gewoon keihard gelogen wordt. Zelfs de developers hebben het toegegeven dat de ps3 versie grafisch minder is omdat ze anders framerate problemen kregen. (zoek het allemaal maar op op internet) Dit is wss. ook de reden dat de ps3 versie exclusieve DLC heeft gekregen als goedmakertje.

  Kom op PS3 sense…dit moet echt beter!

  Oh en trouwens ook geen stijl dat jullie de review volstoppen met spoilers..ik heb de desbetreffende missies al gespeeld,maar als iemand dat nog niet gedaan heeft,wil je dat dus niet lezen in een review….

  (ik speel trouwens gewoon de PS3 versie omdat ik geen 360 meer heb en ook niet meer wil hebben)

 22.    283 XP
  F1-BS-FR's avatar

  Ik ben nu op de PS3 bij chapter 5. De missies zijn erg vet moet ik zeggen. de sfeer en het geluid ook. Grafisch vind ik em uitstekend. Alleen 12 uur speelduur is op zich kort , maar eigenlijk ook niet. Als je dit met GTA en Red dead redemption gaat vergelijken is het kort ja, maar met de DLC erbij word het ook weer wat langer.

  In tegenstelling tot deze review vind ik het wel de moeite om het na 1x uitspelen (medium) nog een keer te doen op hard niveau,Ben ook een paar trophies vergeten te halen:)in eerdere chapters

  als laatste; Vrij rondlopen in een stad vind ik toch niet echt interessant meer als alle missies gehaald zijn, maar dat is persoonlijk.

 23.    113 XP
  micordegrood's avatar

  graphics een 7? volgensmij is er iets niet goed. teminste ik heb het op de PC gespeeld en dat was echt heel erg knap werk wat ik heb gezien. Dus geen idee hoe het met de ps3 versie zit. Maar neem aan dat die niet zo verschillend is..
  Het uitspelen van de game was voor mij het nog niet uitspelen. Ik neem aan dat er een mafia 2.1 komt aangezien ik nu nog maar 11uur gameplay heb gehad. Wel 11 uur waar ik ontzettend van genoten heb!

 24. crew Management -    4944 XP
  M4GN3T's avatar

  @micordegrood: Staat in de review 😉 Kopje graphics lezen.

 25. Anoniem -   
  marouane2007's avatar

  ik vindt het een ruig spel!!!

 26. Anoniem -   
  Vito's avatar

  Kun je tussen de missies door wel vrij rondlopen????

 27. crew Management -    4944 XP
  M4GN3T's avatar

  @Vito: ja dit kan

 28. Anoniem -   
  Ricky's avatar

  Deze review is duidelijk geschreven met GTA in het achterhoofd, terwijl Mafia 2 een eigen stijl heeft. Het gaat gewoon om het beleven van een verhaal met een open stad als bonus. Ik snap niet dat de checkpoints een probleem zijn, want de meeste GTA delen hebben er helemaal geen. Vroeger vond ik de sidemissies van GTA overigens leuk, maar na 2 delen heb ik dat wel gehad.

Mafia II nu ook digitaal beschikbaar via de PlayStation Store en PlayStation Now
Derde deel in die Mafia-franchise is mogelijk in ontwikkeling
2K Czech ontslaat groot gedeelte van de crew