Review: Mafia II – The Betrayal of Jimmy

Review: Mafia II – The Betrayal of Jimmy – In onze review van Mafia II kon je lezen dat we uitermate teleurgesteld waren in het feit, wanneer je de game uitgespeeld had, dat je niet meer verder in de stad kon rondzwerven. We misten het bezitten van villa’s, auto’s, geld en het doen van side-jobs. Echter is er een downloadable content pack beschikbaar gesteld in de PlayStation Store, een timed-exclusive nog wel, namelijk The Betrayal of Jimmy. Zal deze dlc-pack een hoop minpunten van de volledige game goed gaan maken? Of is ook free-roaming hier weer niet aan de orde? Dat lees je in deze review!

Jimmy de huurmoordenaar

Het hoofdpersonage in deze dlc is Jimmy, deze kale knikker is een huurmoordenaar en neemt verschillende klusjes aan voor verscheidene maffia-bazen. Deze klusjes lopen uiteen van het stelen van een auto met explosieven, het opblazen van auto’s, het omver schieten van mensen of bijvoorbeeld twee winkels van de Chinese mafia in Chinatown compleet aan gort schieten etc. Dit alles gaat op een overdreven maar geweldige manier en Jimmy houdt ervan om zoveel mogelijk kogels af te vuren, zo snel mogelijk te rijden, zo hard mogelijk te driften en zoveel mogelijk mensen te vermoorden.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4c7bfbecf364b.jpg

De hoofdpersonage heb je in deze dlc niet zo’n grote band mee als met Vito in de main story line, maar interessant is hij wel. Het is een leuke personage om mee te spelen en zijn kale kop met bijpassende zonnebril doet je een beetje denken aan een kale Bruce Willis. Jimmy is een goede keuze voor deze downloadable content en je kan zeker met hem lachen. Vooral zijn prachtige one-liners zijn een leuke toevoeging, wanneer je bijvoorbeeld heel hard rijdt in je cabrio door Empire Bay zegt Jimmy heel droog ‘Oh baby show me what you got’. En deze one-liners zal je ontzettend vaak tegenkomen in de dlc.

Free-roaming (!!!)

Een brede glimlach van oor tot oor werd op mijn gezicht getoverd toen ik merkte dat je tijdens het spelen van The Betrayal of Jimmy gewoon vrij kunt rondrijden en schieten. Er is geen missie die aan de gang is, je hebt geen druk van een opdrachtgever, maar je kan zelf kiezen wat je wilt doen en wanneer je dit wil. Ik ben dan ook echt zo ontzettend blij dat ik Mafia II op de PlayStation 3 speel, de dlc is namelijk op het moment van schrijven nog niet op andere platformen beschikbaar.

Het idee is simpel, je hebt verschillende plekken in Empire Bay waar een icoon op straat zweeft. Als je bij dat icoon staat druk je op ‘vierkantje’ en zie je om wat voor missie het gaat. Deze missie kun je dan accepteren of links laten liggen. Voor elke missie die je doet krijg je geld, en het is afhankelijk van de punten die je behaalt tijdens de job hoeveel dit is. Zo kreeg ik bijvoorbeeld voor het stelen van een auto met explosieven 3000 dollar, terwijl ik voor een job van auto’s kapot maken maar 200 of iets dergelijks kreeg. Dit kwam omdat toen ik de auto ging stelen ik veel ging driften, over schansen heen sprong en hard reed.

Wanneer je geen missie aan het doen bent kun je van de gehele stad gebruik maken, de winkels, bars, garages, benzine-stations alles is gewoon open en kan in gebruik worden genomen. Je hebt alle ‘oude’ appartementen van Vito overgenomen en je kan in elk huis je game opslagen. Je kunt alle wapens bij je dragen, je kan auto’s opslagen in de garage en deze worden hier automatisch en kosteloos gerepareerd, je kunt nieuwe kleding kopen; simpel gezegd, je kunt alles wat je ook in de main story kon. Nu heb je alleen de kans om hiermee vrij aan de slag te gaan en heb je geen druk van missies. Alles wat je koopt is beschikbaar in alle appartementen en hun daarbij behorende garage. En dit heeft er voor gezorgd dat Mafia II mijn PlayStation 3 de komende tijd niet meer uitgaat.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4c7bfc8e3b983.jpg

Downloadable content al beschikbaar bij launch van de game

Iets wat toch wel gemengde gevoelens met zich meebrengt is het feit dat de downloadable content al beschikbaar was voordat de game in de schappen lag. Dit betekent dus dat het al af was, maar dat men gewoon even die 8 euro, want dat kost deze pack, er nog een keer bij wilt hebben. Nu hebben we wel vernomen dat de mensen die de game ge-preordert hebben de dlc gratis ontvangen, maar daar hebben we geen boodschap aan. Deze dlc had gewoon al vanaf het begin af aan bij de game in moeten zitten als extra-modi en het is belachelijk dat men hier nog eens extra geld uitslaat. Desondanks, kun je het niet laten om het niet te kopen als je Mafia II geweldig vindt, het voegt namelijk zoveel meer speelplezier toe dat het zijn 8 euro meer dan waard is. Maar de principe kwestie, daar zitten we toch wel een beetje mee.

Conclusie

Ondanks het feit dat we het belachelijk vinden dat deze dlc niet meteen bij de game inzat, zijn we echt heel erg enthousiast over deze pack. Het voegt veel leuke missies toe, een nieuw en interessant personage en als topje van de ijsberg; free-roaming en dat is toch wel echt heel geweldig. The Betrayal of Jimmy is een must-buy als je Mafia II in bezit hebt en voegt echt wat toe aan de game. Niet aarzelen, en kopen die hap!

Pluspunten:

 • Jimmy is geweldig
 • Veel schietwerk, hard rijden, stunten, driften oftewel lekker veel actie!
 • Free-roaming, hele stad ligt voor je open om kapot geschoten te worden

Minpunten:

 • Geen noemenswaardige minpunten, alleen jammer dat het niet in de main-game zat, nu betaal je 8 euro voor iets wat er eigenlijk al in had moeten zitten

 1.    356 XP
  xjoeyxx's avatar

  mensen bekijken deze game verkeerd. Zodra ze dit zien denken ze dat het GTA is maar dat is het niet. Het is gewoon een open wereld waarin zich een verhaal afspeelt het gaat om het verhaal niet het free roamen

 2.    88 XP
  Fynxx's avatar

  Is deze dlc al uit? (don’t blame me als het in de review stond want ik las het even globaal :$)

 3. crew Management -    4478 XP
  M4GN3T's avatar

  @xjoeyxx: Ze zagen zelf ook echt wel in dat dit niet helemaal een juiste keuze was, anders hadden ze die DLC niet gemaakt 😉

  @Fynxx: Ja tegelijkertijd met de game uitgekomen, stond ook in de review =p

 4.    420 XP
  Zwerver7's avatar

  Ik wou gisteren die code nog inlossen voor DLC, maar vergeten dat vandaag die onderhoud was… 1 ding scheelt het is al bijna 22:00 en dan ga ik hier mee aan de gang.

 5.    283 XP
  F1-BS-FR's avatar

  8 euro, ik dacht dat et gratis was?!

 6. crew Management -    4478 XP
  M4GN3T's avatar

  @F1-BS-FR: 7,99 in de PS Store, gratis als je pre-ordered..krijg je zo’n code ofzo. Ik heb m gewoon gekocht, had geen code.

 7.    692 XP
  pikeepikee's avatar

  Ik betaal geen 8 euro ik had de special edition

 8.    528 XP
  UPD8NL's avatar

  Deze code zat ook bij de normale editie hoor!?

 9.    935 XP
  Mormel123's avatar

  ik heb het spel niet gepreorderd, en heb toch de dlc gratis. hem de game gewoon afgelopen zaterdag bij dixons gekocht

 10.    954 XP
  Patrick.G's avatar

  toch wel grappig dat een DLC een hogere review score krijgt als de game zelf xD

 11.    374 XP
  Goliath's avatar

  Ik had de game ook niet gepre-ordered maar gewoon in de winkel gekocht, bij mij zit er ook gewoon een gratis code bij?.. Volgens mij hoef je alleen de 8 euro te betalen als je de game 2ehands koopt..

 12.    518 XP
  rufuzmitchell's avatar

  Deze code zit gewoon bij de normale editie van Mafia II.

  ”Jimmy’s Betrayal” is de ps3 (timed?) exclusive.
  later komt nog ”Jimmy’s Vendetta” die wel geld gaat kosten en multi-platform is.

 13.    21 XP
  DannyEster's avatar

  Heb Maffia II bij Bart Smit gekocht en kreeg deze DLC gratis! Als deze gratis erbij zit kan je het zien aan de rode letters onder de naam Maffia II, staat links (Frans?) en rechts (Nederlands).

  Tevens heb ik ook gratis het War Hero Pack erbij gehad! 🙂

 14.    250 XP
  Vikash-Stylin's avatar

  Ik heb de game gekocht bij Dixons. Zat gewoon dlc bij 🙂
  Wat ik me wel afvraag, ik ga de code pas inlossen als ik de game heb uitgespeeld. Ik neem aan dat de code geen houdbaarheidsdatum heeft, dat deze straks verlopen is ofzo?

 15.    239 XP
  watnoukanniet's avatar

  De DLC sharen met vrienden. Bij 4 man kost de DLC je dan slechts 2 euro.

 16. crew Management -    4478 XP
  M4GN3T's avatar

  @watnoukanniet: Nja daar ben ik nooit fan van geweest, wil het liefst gewoon alles op me eigen account hebben.

 17.    1693 XP
  chronic010's avatar

  Deze DLC zit bij alle ps3-versies, waar je hem ook gekocht heb. Het is weer voor als je hem verkoopt dat diegene dan 8 euri moet betalen. Ik heb hier bij de FRS een code voor het greaserpack gehad…zonder pre-order e shit, gewoon uitgedeeld bij het spel. Best cool 2 hotrods en 2 soort van fonzie outfits.

 18.    4204 XP
  afca-yuri's avatar

  zo te lezen moet je deze er wel bij hebben, dan heb je tenminste nog wat aan mafia2 als je storyline uit hebt

 19.    8 XP
  Danzwell's avatar

  Deze krijg je inderdaad bij elk nieuw exemplaar ( PS3 exclusief ).

 20.    752 XP
  Knockelhead's avatar

  @ xjoeyxx

  Daar heb je gelijk in maar het zal wel een stuk leuker zijn als je na 12 uur game deze game uitgespeeld hebt en dan nog ff als bonus door de map kan gaan scheuren echt zeer zwak spel snap ook niet hoe je op een 9.0 kan uitkomen en must have wtf dit is ongv voldoende/goed

 21.    1 XP
  H020LIGAN's avatar

  Ik heb een vraag. Ik heb Mafia 2 gekocht en op de hoes staat dat het inclusief Betrayal of Jimmy is. Maar waar kan ik de code vinden om het te activeren? Ik kan het niet op het hoesje vinden en ook niet op de achterkant van het instructie boekje.