De NBA 2K serie blijft zichzelf elk jaar verbeteren en wordt vooral voorzien van steeds meer content om de spelers tevreden te houden. Het lijkt wel alsof niemand 2K in de weg kan staan als het gaat om basketbalgames en wij zien elk jaar weer waarom. De sleutel tot succes? Alleen maar dingen toevoegen, niks inleveren. Zo wordt NBA 2K18 dit jaar, naar alle waarschijnlijkheid, ook weer de grootste NBA game ooit. Wij werden door 2K uitgenodigd om een kijkje te komen nemen naar de nieuwste telg uit deze serie, met daarbij een speciale gast.

Jouw speler, jouw stad

Zoals je waarschijnlijk al hebt gezien in de trailers die de afgelopen weken zijn uitgebracht van NBA 2K18, is er weer een grote toevoeging geweest in de vorm van The Neighborhood. Dit is een stad die dient als hub, waar jij met jouw zelfgemaakte personage allerlei activiteiten kan uitvoeren. Denk hierbij aan trainen in de sportschool, een ander kapsel nemen of die dikke sneakers halen bij de Foot Locker. Hoe leeft de stad? Simpel, namelijk met jou en alle andere spelers van NBA 2K18. The Neighborhood is een soort online ontmoetingsplaats waar jij andere spelers tegenkomt en ze ook kan uitdagen voor een potje basketbal op diverse velden door de stad heen.

Een potje basketbal hoeft echter niet een simpel drie-tegen-drie spelletje te zijn, want er zijn ook diverse soorten games die je kan spelen. Denk hierbij aan één-tegen-één, waarbij de één verdedigt en de ander moet scoren, een show-off waarin je de meeste punten moet scoren of gewoon “hoops” zoals je het ook op de kermis ziet. Een leuke feature hierbij is dat er elke dag wordt bijgehouden wie de beste score heeft op die dag. Heb jij de beste score? Dan staat jouw naam met grote neonletters vermeld bij het desbetreffende spel. Wil je echter jouw ‘one day of fame’ realiseren, dan moet je natuurlijk wel met een erg goede score komen.

Nieuw jaar, nieuwe bewegingen

Iets waar de NBA 2K serie natuurlijk om bekend staat, is dat het elk jaar de meest realistische basketbal beleving in een videogame weet af te leveren en ook dat wordt weer eens goed benadrukt in deze nieuwe uitgave. Nog nooit zagen bewegingen er zo realistisch uit en voelde het besturen van jouw personage zo goed. Je hebt totale controle. Waar je in de voorgaande jaren een beweging inzette, maar halverwege er toch achter kwam dat dit geen goede keuze was, had je echt pech. Die beweging moest afgemaakt worden. Dat hoeft in NBA 2K18 gelukkig niet meer. Je kan je namelijk elk moment terugtrekken. Jouw personage doet gewoon wat jij wil en dat voelt erg goed aan.

blank

Ook op grafisch gebied heeft NBA 2K18 een paar stappen vooruit genomen en beginnen de grote jongens zoals LeBron en Irving steeds meer op het echte werk te lijken. Ook zijn de zalen weer van hoog niveau en kan je de vloer haast niet meer van echt onderscheiden. Ondanks al dit moois is het absoluut niet foutloos. Helaas valt jouw zelfgemaakte personage een beetje buiten de boot wanneer hij tegenover deze zeer gedetailleerde modellen staat en ook The Neighborhood mist hier en daar net dat extra likje verf, waardoor de gebouwen niet echt levendig over komen.

Are you a teamplayer?

Hecht jij veel waarde aan de hoeveelheid teams die er in een sportgame worden toegevoegd? Dan kan je met NBA 2K18 je geluk niet op. Naast alle populaire teams die je mag verwachten in een game van deze schaal zijn ook de “legacy teams” weer terug. Vond jij de Chicago Bulls in 1995 op hun best? Dan kan je ook met die opstelling spelen. In totaal zijn er zo’n 17 nieuwe legacy teams toegevoegd en zelfs een paar All-Time teams. Deze teams bestaan uit de beste spelers uit de geschiedenis van een specifieke club, waardoor alle legendes samen in de zaal staan. Dit vonden wij een ontzettend toffe toevoeging en dat smaakt natuurlijk naar meer.

blank

Interview met een veteraan

Dat we naar Londen toe moesten komen voor een presentatie van NBA 2K18 had natuurlijk een reden, want daar was niemand minder dan Rob Jones aanwezig, één van de senior producers van de NBA 2K serie. Rob is al vele jaren betrokken bij de serie en kan als geen ander vertellen over wat er door de jaren heen allemaal is veranderd. We kregen de kans om hem een paar vragen te stellen.

PSX-Sense: Hoi Rob! Aangezien jij het ook erg druk hebt, zullen we een paar belangrijke vragen stellen. Wat denk jij dat dit jaar de grootste verandering is in NBA 2K18 als je het vergelijkt met vorig jaar?

Rob Jones: Eigenlijk twee dingen, namelijk The Neighborhood, wat echt gaat dienen als de hub van waaruit jij al jouw activiteiten kan uitvoeren, zoals het aanpassen van jouw personage door middel van het kopen van kleding of naar de kapper gaan. Natuurlijk kan je ook trainen in de sportschool, maar ook andere spelers uitdagen, terwijl je gezamenlijk maar voor één ding speelt: het hoogste niveau, 99, bereiken. Er is gewoon zo veel te doen! En natuurlijk de aanpassingen die we hebben gemaakt in de gameplay. Alles voelt nu zoveel natuurlijker aan, maar tegelijkertijd ook uitdagender en dat brengt het een hoop strategie met zich mee. Je wil er gewoon helemaal in duiken wanneer je er aan begint.

PSX-Sense: Sommige mensen maakten zich zorgen dat The Neighborhood de My Career modus zou gaan vervangen, maar van wat we tot nu toe hebben gezien is dit dus niet het geval?

Rob Jones: Absoluut niet! We hebben The Neighborhood toegevoegd om jou als speler wat meer vrijheid te geven binnen het verhaal. In plaats van dat het totaal op rails loopt kan je in The Neighborhood ook activiteiten ondernemen, losstaand van het verhaal. Deze activiteiten lonen natuurlijk ook wanneer je besluit weer verder te gaan met jouw professionele carrière in het verhaal.

PSX-Sense: Zijn er nog echt vernieuwende dingen toegevoegd aan de multiplayer?

Rob Jones: We hebben de multiplayer veelal intact gelaten, afgezien van de toevoegingen die er zijn met The Neighborhood. We zijn van plan om continu allerlei evenementen plaats te laten vinden in The Neighborhood en daar zijn natuurlijk ook de nieuwe spelmodi te vinden die je met jouw vrienden online kan spelen.

PSX-Sense: Is het niet lastig om de professionele spelers langs te laten komen om ze te kunnen motion capturen?

Rob Jones: Nouja, wij zoeken hen eigenlijk op. Na een wedstrijd staan wij klaar met de apparatuur om even wat bewegingen op te kunnen nemen. Ze werken graag samen met ons en het is altijd leuk om ze weer even te kunnen zien. Natuurlijk komen we er niet elk jaar aan toe om iedereen weer in te scannen, maar we doen ons best. De mensen die we er niet meer goed genoeg uit vinden zien doen we dan vooral even opnieuw.

PSX-Sense: Goed, nog één vraagje: Wat is jouw persoonlijke top drie NBA spelers?

Rob Jones: Michael, Michael en Michael. Alle flauwigheid daar gelaten, Michael Jordan is absoluut mijn nummer één. Op nummer twee dan toch Kareem Abdul-Jabbar en nummer drie… Dan ga ik toch voor Bill Russell, want tien kampioenschapsringen ga je niet zomaar overheen!

blank

Voorlopige conclusie

Het blijft indrukwekkend om te zien hoe het team van NBA 2K18 er elk jaar weer iets speciaals van wil maken en dat is ook nog eens verdomd lastig wanneer je elk jaar een nieuw deel in de reeks moet uitbrengen. NBA 2K18 lijkt met de toevoeging van The Neighborhood een gigantische titel te worden die je als basketbal liefhebber niet wil missen. Hoe het uiteindelijk uit zal pakken, daar komen we natuurlijk pas over een week achter. Vanaf vandaag kan je echter wel alvast een kijkje nemen in The Neighborhood, want The Prelude is gratis te downloaden in de PlayStation Store. Laat ons ook weten hoe jullie er over denken.