Review: Pro Evolution Soccer 2018


Review: Pro Evolution Soccer 2018 – Nu we de zomer langzaam achter ons aan het laten zijn, kunnen we ons opmaken voor het nakende najaar. Een periode waarin altijd veel games verschijnen, zoals ook Pro Evolution Soccer en de nieuwe FIFA. Net als de voorgaande jaren bijt Konami ook nu weer het spits af door als eerste hun nieuwste telg uit te brengen. Dankzij een aantal verbeteringen wist Konami met Pro Evolution Soccer 2017 vorig jaar te imponeren. Of het de ontwikkelaar dit jaar echter weer lukt om met Pro Evolution Soccer 2018 indruk te maken, lees je in deze review.

Realistischer spel en visueel een stap hogerop

Gelijk bij het spelen van de eerste wedstrijden is onmiddellijk voelbaar dat Konami de speelsnelheid weer iets heeft teruggeschroefd ten opzichte van vorig jaar. Met dit deel wordt duidelijk een volgende stap gezet naar een nóg meer realistische spelervaring. Wie echter bang is dat het alom geprezen ‘tiki-taka voetbal’ niet meer gespeeld kan worden, hoeft niet te vrezen. Daar is de verandering in de spelsnelheid gelukkig te subtiel voor. Nog steeds kan je met enkele snelle passes een vloeiende aanval opzetten en voor het doel van de tegenstander verschijnen.

Wat daarnaast indruk maakt, zijn de verbeterde animaties van alle spelers die verder zijn geperfectioneerd. Hierdoor zal elke speler nog meer natuurgetrouw reageren op alle ontwikkelingen op het veld. Balaannames, aanrakingen met andere spelers… het ziet er allemaal beter uit. Dankzij een verbeterde techniek zien spelers er tevens nóg realistischer uit. Veel spelers zijn daardoor nóg beter te herkennen als hun evenknie uit het echte leven. Plus dat je per speler ook de gezichtsuitdrukking ziet veranderen  naargelang de situatie. Blijdschap bij een doelpunt, frustratie bij een gemiste kans of bij een opstootje… het is duidelijk van de gezichten af te lezen.

Gameplay tot in de puntjes verfijnd

Een ander belangrijk onderdeel is de gameplay; dit is altijd een doorslaggevende factor. De afgelopen jaren wist Konami dit onderdeel elke keer weer zo te verfijnen dat het beter aanvoelde, dat geldt deze keer ook weer. Speel meerdere wedstrijden achter elkaar en je zult na verloop van tijd merken dat de vlotte en fijne manier van spelen nog steeds gewaarborgd is. Zonder er omheen te draaien, kunnen we dan ook stellen dat Pro Evolution Soccer 2018 een zeer goed aanvoelende footie is geworden.

Dat laatste zit hem ook in de spelers die naast verbeterde animaties tevens intelligenter handelen. Daardoor anticiperen ze nog beter op elke spelsituatie. Je hebt hierbij zelf voelbaar de volledige controle over je speler, waardoor de besturing nauwkeurig aanvoelt. Dit komt onder andere het dribbelen ten goede. Elke speler zal zijn lichaam zodanig proberen te positioneren dat hij met de bal aan de voet het spel vlot voort kan zetten. Betere spelers zoals een Messi, Neymar of een Ronaldo zijn hier meer bedreven in dan veel andere spelers.

Elkaar helpen en het teambelang

Beter anticiperen op elke spelsituatie betekent ook dat spelers elkaar dekking zullen geven indien nodig. Verdedigers uit hetzelfde team zullen actief de gaten proberen te vullen wanneer hun collega hier een steek laat vallen. Of je nu echter verdediger of aanvaller bent, spelers zullen er alles aan doen om eerder bij de bal te komen. Bijkomende factor hierin is het weer. Wanneer het regent wordt het bijvoorbeeld nog lastiger om de bal te controleren of om een sliding correct in te zetten. Slidings zie je dan vaak mislukken, wat weer een overtreding tot gevolg heeft. Spelers zullen dankzij een nieuwe techniek (contextueel afschermen) ook de bal actief proberen te verdedigen.

Fysiek sterkere gasten als een Girard Piqué of een Gary Cahill zijn hierin in het voordeel. Als behendige speler kan je alsnog een duel om de bal winnen, mits je de juiste timing hebt. Dit komt onder andere bij kopduels meer naar voren. Lengte is hier niet altijd alles bepalend. Zelfs als je tussen meerdere verdedigers staat, kan je als kleinere speler gewoon nog scoren door beter te springen. Zo ook bij lage voorzetten. Letten verdedigers even niet op, dan doet een echte goaltjesdief daar zijn voordeel mee. Dat neemt niet weg dat verdedigers er zeker binnen het zestienmeter gebied alles aan doen om de bal te blokken. Zelfs al moeten ze hun hele lijf ervoor gooien.

De nieuwe physics van de bal en de uitblinkende keepers

Dat laatste is een mooie brug naar de bal zelf. Die heeft nieuwe physics meegekregen waardoor hij nu nog losser aanvoelt. Als speler heb je nu zelfs de vrijheid om enigszins de baan van de bal te bepalen. Bijvoorbeeld bij corners en bij vrije trappen kan je met een druk op R2 en met je rechter pookje de bal nauwkeuriger sturen wanneer deze door de lucht vliegt. Het primaire uitgangspunt is hier om het spel nog realistischer en vooral meer divers over te laten komen. Niet alleen de bal heeft echter meer animaties gekregen, ook de keepers kunnen meer bewegingen maken. Je ziet ze nu vaker stijlvol naar de hoek vliegen om vervolgens een bal klemvast te pakken.

Tevens zie je ze vaak snel reageren door met hun voet alsnog de bal te stoppen wanneer zij zelf op het verkeerde been staan. Het zijn niet langer de zoutzakken, zoals ze dat in het verleden vaak wel waren. Ze kunnen nu de meest fantastische reflexen maken, zowel bij een schot van dichtbij als van afstand. Maar de keepers willen nog wel eens een inschattingsfout maken waardoor ze de bal half wegstompen. Daarnaast wil het ook nog wel eens voorkomen dat de bal via hun lichaam het doel in caramboleert. Dit is echter niet storend, bovendien zijn keepers in het echt ook niet altijd foutloos. Enige minpunt is hier nog wel de scheidsrechter. Het is fijn dat hij veel door laat gaan, maar soms draaft de beste man hier wel erg in door. Bijvoorbeeld bij aanrakingen tussen spelers waar je gewoon voor een overtreding moet fluiten.

De aankleding en de soms explosieve sfeer

Van de dingen op het veld maken we een brug naar wat er omheen gebeurt. Zo is er het publiek wat er zienderogen beter uitziet. Het publiek op de tribune ziet er tevens ook gevarieerder uit en het is actief betrokken bij het gebeuren op het veld wat ook duidelijk hoorbaar is. Dat komt natuurlijk de ervaring die je beleeft ten goede. Wat daar ook aan bijdraagt zijn de verschillende stadions die er zeer sfeervol uitzien. Het enige wat hier voor verbetering vatbaar blijft, is nog steeds het commentaar. Dit komt bij vlagen eentonig over en je hoort tijdens een wedstrijd ook vaak hetzelfde commentaar.

Nieuwe modi zijn een welkome toevoeging aan het geheel

Qua aanwezig modi doet Konami een aantal leuke toevoegingen waaronder de (online) coöp modus. Hierin kan je met twee tegen twee, of met drie tegen drie anderen spelen en daarmee heb je met meer mensen de controle over het hele team en dat kan best een uitdaging zijn. Hoe meer je op elkaar ingespeeld raakt, des te eerder het een geoliede machine wordt. Onderlinge frustratie ligt hier echter ook op de loer wanneer je teveel voor je eigen kans gaat. Belangrijker is echter het spelplezier wat je nu tegelijk met meer mensen beleeft.

Deze online coöp modus is ook geïntegreerd in de ‘myClub’ modus waarbij er ook verbeterde opties zijn om spelers te scouten. Populair is nog steeds ook de Master League waarbij je nu pre-toernooien kunt spelen voordat het seizoen begint. Hier is ook een toevoeging gedaan door afkoopsommen op te nemen binnen de contracten van spelers. Vermeldenswaardig is tevens de modus waarin je een willekeurige selectiewedstrijd speelt. Hierbij worden er uit een bepaalde competitie, of uit een bepaald team of land willekeurig spelers voor je geselecteerd. Vervolgens moet je in maximaal drie rondes spelers tegen elkaar uitruilen. Daarbij kan je je beste speler ‘blokkeren’ en je slechtste speler ‘aanwijzen’.

Wat vervolgens kan voorkomen, is dat jij andermans beste speler in je team krijgt, terwijl je omgekeerd jouw slechtste speler laat gaan. Enkel en alleen omdat jij je beste speler wel geblokkeerd (beschermd) hebt, terwijl die ander dat niet gedaan heeft. Dat is een leuke twist waarbij je al een bepaald voordeel kan verkrijgen nog voordat de wedstrijd begonnen is. Verder is ook de directe toevoeging van de PES League een verbetering. Deze competitie is nu zowel in het algemene menu geïntegreerd als binnen de myClub modus. De verschillende menu’s zien er daarnaast gestructureerd uit en zijn logisch van opzet.

Conclusie

Pro Evolution Soccer 2018 is in alle opzichten een verbetering en daarbij een meer dan waardig opvolger op het vorige deel. Konami heeft zich dit jaar weer bewezen door de nodige verbeteringen door te voeren die het spelplezier ten goede komen. Ondanks het in het begin zeker iets minder snelle speltempo, raak je hier snel aan gewend en leg je gauw alsnog de meeste vloeiende aanvallen op de mat. Tevens zijn de nodige modi weer aanwezig waarbij de coöp modus en de modus met een willekeurig selectieteam positief opvallen. Enige minpunten zijn verder het nog wat eentonige en herhalende commentaar en de scheids die regelmatig wel erg veel door laat gaan. Afrondend weet Pro Evolution Soccer 2018 echter absoluut stand te houden, hier zal je als fan weer veel plezier aan gaan beleven!

Pluspunten

 • Opnieuw het meer realistische speltempo
 • Keepers zijn nóg beter
 • Spelers reageren nog intelligenter
 • De nieuwe modi plus features
 • De grafische presentatie

Minpunten

 • Het soms herhalende commentaar
 • De scheids laat soms wel erg veel gaan

9.0

Boxshot Pro Evolution Soccer 2018

Pro Evolution Soccer 2018

Releasedatum:
14-09-2017
Genre:
Sport
Uitgever:
Konami
Ontwikkelaar:

36 reacties

 1. Anoniem -   
  31.161.12..xxx's avatar

  hoppa mooie review.
  echter van de minpunten van de scheids is bekend en konami zegt er aan te gaan werken.
  kan niet wachten.

 2.    724 XP
  J-NL-B's avatar

  Ik begrijp dat er ieder jaar een review moet komen, maar eigenlijk staat er steeds het zelfde in. Weer betere grafics, AI en modi etc. etc. Dan schroeven ze het tempo weer op, dan weer naar beneden..

 3. Anoniem -   
  94.208.169..xxx's avatar

  in de demo zijn de keepers niet best.. In de uiteindelijke game beter dus?

 4. Anoniem -   
  94.208.169..xxx's avatar

  @94.208.169..xxx: @94.208.169..xxx: https://www.youtube.com/watch?v=aBLmr8ItXn8

 5. Anoniem -   
  188.205.3.xxx's avatar

  @J-NL-B: Tsja, voetbal is en blijft voetbal natuurlijk. Beperkt aantal radartjes waar je aan kan draaien als ontwikkelaar.

 6. Anoniem -   
  89.200.37..xxx's avatar

  @J-NL-B:

  Je hoeft het ook niet te lezen..
  Voetbal gaat nooit geen honkbal worden..
  Dus reken maar de volgende review ook weer over voetbal gaat.
  Mvg

 7. crew Redacteur -    600 XP
  GazMeister's avatar

  Shit, waarom is dit nou ook een goede game. Kan niet alles tegelijk spelen!!!

 8. Anoniem -   
  83.85.4..xxx's avatar

  Zin in

 9. Anoniem -   
  194.151.205..xxx's avatar

  @94.208.169..xxx: Ik vond ze in de demo prima. Weinig foutjes kunnen ontdekken eigenlijk. Welk niveau speelde je?

 10.    584 XP
  RLXTR's avatar

  Leuke review Tarek. Ik kan niet wachten tot ik ermee aan de slag kan!

 11.    21 XP
  Woutoro32's avatar

  Hoe zit het met de pass assistence? Is de demo kon je de andere kant op wijzen en nog ging hij in een speler zijn voeten.

  Is de ai van de defensie verbeterd tenopzichte van de demo? Gatenkaas was het.

  Want de demo was een teleurstelling. De beta voelde echt beter…

 12. Anoniem -   
  217.103.223..xxx's avatar

  langdradig verhaal zeg.

 13. crew Redacteur -    754 XP
  taart0001's avatar

  @194.151.205..xxx: Ik heb op ‘Gemiddeld’, ‘Professional’ en op ‘Top Player’ gespeeld.

 14. crew Redacteur -    754 XP
  taart0001's avatar

  @RLXTR: Dankjewel! Dat kan ik mij voorstellen!

 15. Anoniem -   
  217.122.208..xxx's avatar

  Pes is leuk voor de kiddo’s, maar volwassenen en voetballiefhebbers spelen FIFA. Realisme ontbreekt in de gameplay van PES en door het gebrek aan licenties wordt het helemaal onspeelbaar. De gezichten lijken weliswaar aardig, maar als dat het belangrijkste is ga ik wel naar Madame Tussauds.

 16. Anoniem -   
  31.161.12..xxx's avatar

  @217.122.208..xxx: lol.
  pes is meer realisme als fifa.
  en licenties wel is gehoord van een pes patch????
  md white – real madrid jaja het is mogelijk.
  dus sssssssst.

 17. Anoniem -   
  144.76.14.xxx's avatar

  pes is dood FIFA FTW..

 18.    220 XP
  0daro0's avatar

  @144.76.14.xxx:

  @217.122.208..xxx:

  Je hebt altijd PES krakers, maar de laatste 2 jaar krijgt PES niet voor niks betere cijfers.
  Je zal altijd PES VS FIFA mensen hebben zoals je bij COD en Battlefield hebt.

  maar goed meningen verschillen 😀

  En in mijn ogen is FIFA meer in beeld bij mensen omdat zij veel meer geld hebben en dit is ook terug te zien in de licensies.

  Maar als je kijkt welke spelers er meer op lijken zowel bekende als onbekende steekt PES er toch echt boven uit!

  Maar goed ik speel ook dit jaar weer PES.

 19. Anoniem -   
  62.207.158..xxx's avatar

  PES is gewoon koning footie!, helaas zijn er teveel kinders in de wereld en omdat deze nog niet volwassenen zijn maken ook zij fouten, maar ach als ze groter zijn kiezen ze voor een echte footie.

  Mooie review Tarek.

 20. Anoniem -   
  85.146.253.xxx's avatar

  @217.122.208..xxx:
  FIFA is juist voor kiddo’s, die willen allemaal Ronaldo of Messi zijn, en alle randverschijnselen moeten mooi zijn. PES is al jaren een spel voor volwassenen, waarbij het gaat om de gameplay. Tevens kun je met een usb stickje alles omzetten naar echte namen, kleine moeite voor een volwassene, blijkbaar een groot probleem voor een kind. Na een potje PES moet ik altijd ff bijkomen, van FIFA niet. Ik speel al jaren PES, m’n zoontje FIFA, dus ik weet waar ik over praat. Daarnaast is FIFA zóóó scripted, doet vaak wat anders dan dat je eigenlijk wilt. Ik kijk uit naar morgen, als m’n PES 2018 in de brievenbus valt.

 21. crew Redacteur -    754 XP
  taart0001's avatar

  @31.161.12..xxx: Dankjewel, dat Konami aan het minpunt van de scheids gaat werken is mij eerlijk gezegd ontgaan. Fijn dat ze dit alsnog gaan doen 🙂

 22. Anoniem -   
  2001:985:785c:1:99b3:7093:c62f:1.xxx's avatar

  @taart0001: wordt het beter op Superstar? Daar speel ik altijd op. Bovendien heeft retail nog een bonus difficulty, legendary.

 23. Anoniem -   
  94.215.77..xxx's avatar

  Hoi Tarek, komt er ook een update hoe de servers zijn als het straks los gaat?

 24.    4952 XP
  tyger1's avatar

  Dit jaar heb ik gekozen voor beide voetbalgame’s te pre-orderen .
  Omdat ik FiFA 18 ook leuk vind en er een story mode aanwezig is , ik weet dat ik een PES kop ben en morgen gaan we er mee aan de slag 🙂 .
  Trouwens prima review en correct .
  Ik zie nu al die reactie waarom FiFA 18 ook nog erbij PES kop, wel dit is voor het eerst dat ik weer in de game ben bij FiFA 18 sinds FiFA 14 het is het Hollywood van de voetbal alles lijkt zo glitter maar nu is de gameplay ook nog beter en dat is de oorzaak van men pre-orderen .

 25.    584 XP
  RLXTR's avatar

  @tyger1: Dat had ik afgelopen jaar ook. Ik heb FIFA toen vooral gekocht voor the journey. Natuurlijk naar Everton en dan een seizoen lang amechtig achter Koeman aan lopen haha. Eerlijk is eerlijk, de be a pro mode van FIFA vind ik beter werken dan Become a legend in PES. Vooral omdat je op ongeveer elke actie direct feedback krijgt. Maar goed, uiteindelijk speel ik toch het liefste met een heel team en daarin weet FIFA me gewoon nooit langer dan een handje vol wedstrijden te boeien. In PES heb je gewoon meer vrijheid, controle en is geen wedstrijd hetzelfde. Glitter en glamour is mooi, maar het is uiteindelijk de inhoud en diepgang die me op de langere termijn het meeste voldoening geeft. En ook het zelf editten van teams vind ik stiekem eigenlijk super vet.

 26. Anoniem -   
  2a02:1812:2505:7100:d9ab:1094:73d1:d.xxx's avatar

  PES is intrinsiek het betere spel, vloeiend, aangenaam en je hebt tenminste het gevoel dat de beste wint en de slechtste verliest. Uitzonderingen zijn er altijd, maar toch een groot verschil bij fifa met de scripted teamboost momenten. Wat voor velen een struikelblok is, zijn de licenties. Plots wil iedereen met een 2deklasser uit BE of NL spelen en vindt iedereen PES verschrikkelijk omdat het daar iets gaat. Is nu eenmaal zo… Wat voor mij op zich heel belangrijk is, Pes is ook leuk om offline te spelen in tegenstelling tot fifa.

 27.    461 XP
  Mossad92's avatar

  Pes is de simulator en Fifa arcade.

  Michael van Gerwen.

 28.    4952 XP
  tyger1's avatar

  @RLXTR: Ik koop ze altijd beide dus ik weet wat ik mag verwachten .
  Ik vergelijk de 2 games met 2 racegames iedere game zijn toets die er anders uitspringt.
  Nu koop ik al 4 jaar PES erbij omdat ik deze game anders en met de jaren beter speelde.
  FIFA koop ik al van de eerste FiFA op de megadrive dus .

 29.    4952 XP
  tyger1's avatar

  @2a02:1812:2505:7100:d9ab:1094:73d1:d.xxx: @Mossad92: Jullie hebben beide gelijk door PES te hebben leren spelen en dit is het PES moet je echt leren spelen als je vanaf FiFa 1 speelde .
  En dat lukt nu al 4 jaar beter en beter maar ik moet ook toegeven dat FIFA 18 terug een voetbal game is pinball is eruit 🙂

 30.    11 XP
  lizabandit's avatar

  @tyger1: Als je reageert doe dat dan wel in goed Nederlands. Je commentaar is slecht te lezen

 31.    4952 XP
  tyger1's avatar

  @lizabandit:
  Punt 1 lees het dan niet .
  Punt 2 Als je het dan leest doe de moeite en probeer het te lezen , een vorm van respect
  Punt 3 Ik als Vlaming moet ook soms de zinnen veranderen , want Nederlands is geen Vlaamse zinspeling waren in miijn tijd anders anno 1982 , begrijp je ik doe men best .

 32. Anoniem -   
  62.238.22..xxx's avatar

  @94.208.169..xxx: Keepers zijn uitstekend. Je moet het ook op superstar spelen! En als je 5 keer op superstar hebt gespeeld dan unlock je de legend mode! Deze game speelt zo zalig. Vanmiddag nog fifa 18 demo gespeeld, wat een nep game is dat zeg.

 33. Anoniem -   
  94.215.77..xxx's avatar

  @taart0001:

  Jammer dat de online servers niet in ogenschouw worden genomen bij de review.

 34. crew Redacteur -    754 XP
  taart0001's avatar

  @94.215.77..xxx: We hebben de online modi inderdaad helaas niet meegenomen in de review. Tot zover werkt alles na de release echter prima 🙂

 35. crew Redacteur -    754 XP
  taart0001's avatar

  @62.238.22..xxx: Deze Pro Evo speelt inderdaad prima!

 36. Anoniem -   
  143.176.244..xxx's avatar

  Lol mensen zoek je een voetbal game voor de online ervaring koop dan niet dit spel aub. Er is zoveel mis (online) met deze game en dat besef ik nu omdat ik hem op day one gekocht heb. Om te beginnen de online matches zijn zo scripted als ik weet niet wat, je kan de tegenstander compleet domineren en nog steeds verliezen. Wanneer je van speler probeert te veranderen is er lag waardoor het erg moeilijk word om verdedigen en het is nu nog meer dan ooit mogelijk om de hele wedstrijd achteruit te leunen en een hoge steekpass te geven en te scoren. Keepers worden telkens verschalkt met een simpel lobje wanneer ze uitkomen en online lijkt de game erg op pingpong. Vooral de scripting is zo enorm duidelijk wanneer je keeper uit het niets uitkomt of de tegenstander zijn keeper letterlijk alles uit het doel houd. Echt zonde van mijn geld dat ik dit spel gekocht heb serieus hoop dat er niet meer mensen dezelfde fout maken

Pro Evolution Soccer 2018 is de PlayStation Store deal van de week
Beckham en Scholes binnenkort tijdelijk beschikbaar in PES 2018 myClub
Ronaldinho tijdelijk beschikbaar in PES 2018 myClub
Luis Figo en Diego Maradona zijn nu beschikbaar in Pro Evolution Soccer 2018