De PlayStation Portable was een enorm succes, de PlayStation Vita daarentegen niet. Enkel in Azië doet de handheld het goed, maar in het Westen kende het geen grote verkoopsuccessen en ook qua games komt er vrij weinig voor de handheld uit wat niet door Aziaten is gemaakt.

In een interview met Bloomberg heeft Sony’s Andrew House aangegeven dat er buiten Japan en Azië niet veel vraag is naar de PlayStation Vita. De levensstijl van consumenten is namelijk verschoven naar mobiele telefoons en dus is een handheld puur voor gaming overbodig gebleken, vanuit Sony’s optiek althans.

“The Vita experience was that outside of Japan and Asia, there was not a huge demand. The lifestyle shift toward the dominance of smartphones as the single key device that is always with you, was the determining factor.”

De Nintendo Switch bewijst echter toch een beetje anders, want die console/handheld is namelijk razend populair. Doordat het een hybride apparaat is, kent het een andere benadering en strategie en hierin ziet Sony zelf geen grote marktmogelijkheid, aldus House. Daarmee is een PlayStation console en handheld in één dus ook uitgesloten.

“The Nintendo device is a hybrid device and that’s a different approach and strategy,”

“We have not seen that as being a huge market opportunity [outside of Japan and Asia].”