Review: Razer Thresher Ultimate – Razer brengt zo nu en dan nieuwe headsets uit voor onder andere de PlayStation 4. Het nieuwste model is de stijlvolle Razer Thresher Ultimate, die staat voor draadloos comfort. Deze headset hebben we aan een test kunnen onderwerpen en hierin zochten we uit wat de geluidskwaliteit is en in hoeverre deze headset daadwerkelijk comfort weet te bieden. Met een redelijk fors prijskaartje mag je immers goede kwaliteit verwachten en of deze headset dat weet te bieden, gaan we je nu vertellen.

Het gemak van instellen

De headset wordt in een forse doch mooie doos geleverd waarin je alles treft wat je nodig hebt voor een prettige ervaring. De headset is geheel draadloos, wat betekent dat er een hub aangesloten moet worden op de PlayStation 4. Deze hub is zo ingericht dat het multifunctioneel is, aangezien het tevens als een standaard functioneert, wat erg handig is. De hub zelf is een klein blokje waarop een plastic beugel geplaatst kan worden, die dient als headsethouder.

Deze hub sluit je aan op de PlayStation 4 op een gemakkelijke wijze, namelijk door middel van een USB-kabel die je voor in de PlayStation 4 dient te doen en achterlangs loopt er nog een optische kabel, zodat het geluid van de console naar de hub wordt doorgestuurd, die het kan overbrengen naar de headset. Een veelvoorkomend concept en ook in deze opzet werkt het allemaal weer prima. Ook het aansluiten gaat gemakkelijk, met slechts twee kabels. Op de PlayStation 4 dien je overigens nog wat instellingen juist toe te passen, maar met de stapsgewijze handleiding mag dat geen probleem vormen.

Als de hele set-up eenmaal is aangesloten is het een kwestie van even de headset pairen met de hub en je bent er klaar voor. Het is allemaal erg gemakkelijk en praktisch ingericht en de draadloze headset werkt als een zonnetje. Geen vertraging, geen storing, helemaal niets. Het werkt perfect, maar dat mag je ook zeker verwachten als je ruim €250,- voor deze headset betaald hebt. De hub voelt en oogt ook niet als een stoorzender die voor of naast je PlayStation 4 ligt, want doordat je de headset er op kan plaatsen is deze gelijk mooi ‘opgeborgen’. Erg fijn is dat deze hub ook gelijk als oplaadpunt voor de headset dient dankzij de extra USB-poort en bijgeleverde kabel.

blank

Comfortabel genieten van een fijne headset

De headset zelf is van stevig materiaal en kent een flexibele binnenband om enige druk op je hoofd uit te oefenen, waardoor de headset goed blijft zitten. Je hoofd zal nooit de daadwerkelijke headsetbeugel aanraken, waardoor het an sich goed aanvoelt. Ook belangrijk is dat de headset nooit enige druk op je oren zal uitoefenen, waardoor het stukje comfort dik in orde is. Daarbij kunnen de oorschelpen draaien en scheef op je hoofd geplaatst worden, dit voor het geval je tijdens het gebruik met iemand naast je moet communiceren.

Dat laatste is erg praktisch en dat komt onder andere doordat de flinke kussens van beide oorschelpen het geluid van buitenaf uitstekend buiten de headset houden. Met het volume op normaal kan je niet verstaan wat degene naast je zegt, tenzij die heel hard gaat schreeuwen. Hierdoor kan je uitstekend opgaan in het geluid en de ervaring die de headset je weet te bieden en dat is in competitieve games waarbij geluid enige invloed heeft erg handig. Ook is het handig dat je vrijwel alles met de hand kan bedienen op de headset zelf. Beide oorschelpen bevatten namelijk aan de onderkant een draaiwieltje waarmee je of het volume van de audio of het volume van de chat kunt reguleren.

blank

Daarmee heb je in feite alle hulpmiddelen bij de hand, maar één designkeuze is wat opmerkelijk. De headset biedt namelijk 7.1 surround sound, maar om dat in of uit te schakelen moet je naar de hub toelopen. De knop die dit aan- of uitzet bevindt zich namelijk op de hub in plaats van op je headset. Het is wellicht vanwege technische redenen, maar desalniettemin is het wat onhandig. Nu zul je dat niet vaak in- en uitschakelen, maar mocht het nodig zijn, dan moet je dus opstaan. Als dat nu ook gewoon via een knop op de headset kon, dan zou dat het gebruikersgemak nog meer ten goede komen.

Prima geluid

Buiten het gemak en comfort die de Razer Thresher Ultimate biedt, is het natuurlijk van cruciaal belang of het geluid ook naar de prijs is. Daar kunnen we eigenlijk vrij kort over zijn, want het geluid klinkt zowel in een standaard set-up als met 7.1 surround uitstekend. Het is helder, de tonen worden op een juiste manier weergegeven en het is vooral comfortabel genieten van prettig en goed geluid. Toch kunnen we er niet omheen dat het wat jammer is dat je niet nog meer zaken kan instellen, zoals de bass om maar wat te noemen. Je bent qua instelopties beperkt tot volume en 7.1 surround sound, alsook chatvolume en dat is het in feite.

blank

Ja, de headset is een uitstekend stukje hardware, maar daarmee komen we weer bij de prijs. Er zijn namelijk headsets die meer mogelijkheden bieden voor dezelfde prijs als het op geluidsinstellingen aankomt. Ben je echter niet zo’n audiofiel en wil je gewoon lekker en goed geluid hebben, dan maakt het natuurlijk weinig uit en is de headset prima. Hetzelfde geldt overigens voor het chatgeluid, dat zeer duidelijk doorkomt en ook overgebracht wordt als jij spreekt. De headset beschikt over een microfoon die in de oorschelp zit ingebouwd. Deze kun je in- en uitschuiven bij gebruik en is flexibel instelbaar voor de juiste afstand naar je mond. Prima dus.

Conclusie

De Razer Thresher Ultimate is een headset die als één van de speerpunten comfort en goed geluid aanprijst. Qua comfort is dit één van de meer fijne draadloze headsets die op geen enkel moment enige (vervelende) druk op je hoofd uitoefent. Dat is erg prettig en hetzelfde geldt voor het goede geluid dat de headset voortbrengt. In dat kader is het dus uitstekend hardware, maar onhandig is wel dat je 7.1 surround sound alleen via de hub aan- of uit kan zetten en eigenlijk missen we ook wel wat instelmogelijkheden om de audio meer naar jouw wensen af te stemmen. Dat zijn de paar minpunten die gelden voor deze vrij dure headset, maar dat neemt niet weg dat we erg over de kwaliteit te spreken zijn.

Pluspunten

  • Erg comfortabel
  • Hub fungeert ook als opbergstand
  • Erg helder en prettig geluid
  • Opbergbare microfoon

Minpunten

  • Surround inschakelen via de hub
  • Weinig instelmogelijkheden

-