Gespeeld: Real Farm – Het virtueel boeren is de laatste jaren enorm gegroeid in populariteit. Hoewel er altijd een beetje lacherig over wordt gedaan, zijn de games zelf ontspannend en leuk om te spelen. Je akkers bijhouden, je dieren voeren, nieuw materiaal aanschaffen en uiteindelijk je boerenbedrijf uitbouwen tot een enorme onderneming. Het is misschien geen genre voor iedereen, maar mensen die helemaal thuis zijn in het boerenleven mogen momenteel niet klagen. De keuze in games neemt toe en de eerstvolgende titel in dit genre is Real Farm van het Nederlandse SOEDESCO.

Je eigen boerencarrière

Real Farm is in de kern wat je verwacht van een game in dit genre. Je krijgt allerlei klusjes voor je kiezen die je zo goed mogelijk moet zien te voltooien, want dat levert je het meeste geld op. Daar waar andere titels je echter een beetje in het diepe gooien met één stukje land, een ploeg en een tractor, probeert Real Farm hier enigszins een draai aan te geven met een heuse carrièremodus. Vanzelfsprekend kan je ook vrij spelen, maar dat is weinig nieuws onder de zon in vergelijking met andere games.

De carrièremodus is echter waarin Real Farm zich moet onderscheiden van andere titels en dat is wat we even hebben kunnen spelen. In deze modus begin je onderaan de ladder. Zie het alsof je een freelancer bent die allerlei klusjes van verschillende boeren op de wereldkaart kan aannemen. Hiervoor rijd je met de auto in de open wereld rond en bij elke boer is wel wat te doen. Oogst dat gewas, ploeg dat land om of zaai die akker in en dat binnen de gestelde voorwaarden, zoals een bepaalde tijd en natuurlijk het uiteindelijke resultaat.

Je doel in de carrièremodus van Real Farm is om op die manier als freelancer je geld te verdienen. Op een gegeven moment bouw je een dermate groot kapitaal op, waarmee je eigen materiaal kan aanschaffen. Tot die tijd ben je genoodzaakt om het materiaal van de boer te gebruiken of om materiaal in te huren. Dat laatste is natuurlijk een mooi alternatief als je niet genoeg geld hebt om zelf de middelen aan te schaffen, maar het heeft natuurlijk wel weer een effect op je opbrengsten. Hoe meer je immers uitgeeft aan materiaal en middelen, hoe lager de winst uitvalt.

blank

Groei in je vak

In eerste instantie is Real Farm een ontdekkingsreis, want na de start van je carrière zul je een uur of drie bezig zijn met het opknappen van klusjes voor anderen. Op het moment dat het geld daar is om eigen materiaal aan te schaffen, geeft dat net wat meer vrijheid en hoewel het een investering op korte termijn is, betaalt het zich op lange termijn wel uit. Zo kun je immers klusjes opknappen voor boeren die hun materiaal niet uitlenen en ben je ook niet langer genoodzaakt materiaal te huren, wat je weer terugziet in je winst.

Het uiteindelijke doel is naast het opbouwen van je eigen carrière om zoveel mogelijk geld te verdienen, want dat geeft je automatisch meer mogelijkheden. Ook loont het om vaker bij dezelfde boer aan te kloppen voor klusjes, want afhankelijk van het resultaat zal een tevredenheidsmeter oplopen dat resulteert in een hogere uitbetaling evenals korting bij bevriende leveranciers van de boer in kwestie. Kortom, als jij je best doet, dan zal je er het meeste voordeel uithalen. In die zin hangen alle elementen met elkaar samen en jouw prestaties zorgen uiteindelijk voor het succes dat je wel of niet boekt.

Het doel van je carrière

In zekere zin lijkt de gameplay en de manier van spelen in de carrière modus precies op wat je kent van dit soort games. Qua werkzaamheden varieert het niet heel veel van een vrij spel, maar doordat Real Farm je in deze context allerlei opdrachten blijft geven, zul je wel veel meer variatie aantreffen. Gamers die graag spellen spelen met een doel zullen in deze carrièremodus daadwerkelijk een beter gevoel van vooruitgang ervaren, omdat het allemaal stapsgewijs gaat en er een duidelijke structuur aanwezig is. Tutorials zijn er natuurlijk om je op weg te helpen, maar in de carrière modus is alles net wat duidelijker uitgestippeld.

Vanzelfsprekend ben je nog steeds geheel vrij in hoe je je avontuur en carrière beleeft, maar het afwerken van verschillende objectives geeft het een duidelijker geheel. Daarin zal je genoeg variatie aantreffen, want het boerenleven is meer dan een land omploegen en zaaien. Denk bijvoorbeeld aan je gewassen water geven, het besproeien met insecticide en meer. Is het dan altijd nodig om de gewassen van water te voorzien? Nee, want als het regent, scheelt je dat weer in tijd, want dan worden de gewassen immers automatisch voorzien.

blank

Insecticide sproeien kan je ook gewoon laten voor wat het is, maar dat zal van invloed zijn op de uiteindelijke kwaliteit van de gewassen. Als je het een beetje verwaarloost, kan je winst minimaal zijn of in het ergste geval zelfs verdord raken, met als resultaat een mislukte oogst. Dat zijn slechts een paar factoren die meetellen en uiteraard gaat dat in de uiteindelijke game nog wat breder. Op een gegeven moment zul je in je carrière dermate succesvol zijn dat je heel veel klusjes op hetzelfde moment aanneemt. Je kan echter niet op alle plekken tegelijkertijd zijn, dus dan kan je weer anderen inhuren die het werk voor je opknappen.

Gaandeweg zul je steeds meer te doen hebben en keer op keer is het afwegen welke klusjes je aanneemt, of je bepaald materiaal wel aanschaft, wie je inschakelt om de klus op te knappen, enzovoort. Bij succes komt echter ook meer verantwoordelijkheid kijken, dus dan transformeert je carrière enigszins naar een managementspel. Natuurlijk zul je over het land blijven rijden, maar hoe meer je tot je beschikking hebt, hoe meer randzaken hierbij komen kijken. Denk dan aan welke producten het meeste opleveren, afschrijving van materiaal en nog veel meer.

blank

Voorlopige conclusie

Real Farm probeert echt onderscheidend te zijn in het genre door een carrière modus te bieden. Die is qua gameplay goed vergelijkbaar met het vrije spelen, maar nu krijg je veel meer opdrachten op je bord die na afloop een duidelijker gevoel van progressie brengen. Dat brengt toch wat meer variatie naar het geheel en afgaande op een uurtje spelen, ziet het er allemaal plezierig uit. Voor een game die in een relatief korte tijd is geproduceerd met een beperkt budget, komt Real Farm behoorlijk netjes uit de verf en dat smaakt zeker naar meer. De game ligt vanaf 20 oktober in de winkels en rond die tijd mag je uiteraard ons definitieve oordeel verwachten.