Review: Nacon Revolution Pro Controller 2 – Vorig jaar kwam Nacon met een PlayStation 4 controller die als voornaamste doelgroep professionele gamers had. Met veel instelbare opties, een andere layout en meer knoppen, was deze controller geslaagd te noemen. De feedback die de producent naderhand ontving heeft men ter harte genomen en zodoende is nu de Nacon Revolution Pro Controller 2 verkrijgbaar. Deze hebben we uiteraard ook even mogen testen. Is het de moeite waard om over te stappen? Lees vooral snel verder.

Veel kleine verbeteringen

Als je de nieuwe controller naast het vorige model legt, zal je weinig veranderingen zien. Dat is ook niet zo gek, want qua layout is de controller helemaal hetzelfde. Nog steeds voelt het gebruikte materiaal erg fijn aan en in gebruik is er eigenlijk niet zoveel veranderd. Dus als je de vorige controller prima vond, dan zal je met deze controller qua gevoel geen veranderingen ervaren. Toch zijn er wel degelijk verbeteringen doorgevoerd en dat zit hem vooral in de kleine dingen, die voornamelijk softwarematig aan te passen zijn.

We mogen echter niet vergeten dat één hardwarematige aanpassing best belangrijk is. Niet langer gebruikt deze controller een wat aparte stekker, want deze is nu omgewisseld voor een volledige USB-aansluiting. Op de PlayStation 4 of PC wordt de controller nog steeds met een standaard USB-kabel aangesloten, maar in plaats van met een draaiwiel de kabel vast te zetten op de controller, is er nu gewoon een USB-C aansluiting op de controller aanwezig. De kabel die je daarop aansluit, klikt duidelijk en daarmee zit de controller goed vast. Met enige druk trek je de kabel los, maar als je de controller bijvoorbeeld aan de kabel laat bungelen, blijft deze gewoon hangen.

Het is een meer praktische manier van aansluiten en wat dat betreft een logische ontwikkeling. Het loskoppelen gaat ook gemakkelijker, dus dat is erg fijn. Een nadeel is echter wel dat je nog steeds verplicht bent om de controller bekabeld te gebruiken. Dat is voor de professionele gamer een vereiste, maar liever hadden we gezien dat dat gewoon optioneel was geweest. Lang niet elke game is immers competitief ingericht en als je ver van je TV afzit, dan is draadloos een stuk praktischer als je gewoon casual aan het gamen bent. Een detail, maar zorg wel dat je er rekening mee houdt.

Software geoptimaliseerd

Voor de rest valt er eigenlijk weinig over de hardware te zeggen, want de rest van de verbeteringen zitten hem vooral in de software en instelmogelijkheden. Een punt van kritiek dat we vorig jaar hadden, was dat de gebruikersinterface van de software wat onduidelijk was. Dat is nu stukken beter, met een meer overzichtelijk geheel en een prettige werkwijze wat betreft het aanpassen van de instellingen. Hierin boekt men duidelijk vooruitgang en daardoor is het voor nieuwkomers ook een stuk gebruiksvriendelijker.

Interessant is ook dat de software meer mogelijkheden biedt. Zo heb je de mogelijkheid om de linker- en rechter analoge sticks volledig aan te passen wat betreft de deadzones en de responsiveness. Hierdoor kan je de analoge sticks zeer specifiek volgens jouw wensen instellen en dat geeft het een meer optimale persoonlijke ervaring. Als je bijvoorbeeld graag met een erg gevoelige linker analoge stick speelt, daar waar de rechter analoge stick juist wat minder gevoelig moet zijn. Bijvoorbeeld als je niet té snel wilt draaien in shooters, dan kan je dat nu precies zo afstellen als je zelf wilt.

Ook is het erg fijn dat je de d-pad nu kan aanpassen naar 4 of 8 richtingen. Met een druk op de knop schakelt het profiel van het één naar het ander. In dat opzicht is het aan te raden om meerdere profielen aan te maken, die afgestemd zijn op bepaalde games. De controller biedt net zoals voorheen een viertal slots waar je een profiel op in kan stellen. Hierdoor kan je gemakkelijk tijdens het gamen wisselen tussen profiel, zodat je niet telkens de controller aan de PC moet hangen om te wisselen. Wat dat betreft weinig bijzonders, want de vorige controller kon dat ook al  en dus is het enigszins vanzelfsprekend. Als laatste kan je uiteraard weer profielen downloaden van anderen, alsook de jouwe uploaden.

Conclusie

Heb je geen professionele controller in huis, maar kijk je wel rond naar mogelijkheden? Dan is de Nacon Revolution Pro Controller 2 een prima optie. Sterker nog, deze geniet onze voorkeur boven de vorige en dat is natuurlijk te danken aan de verbeteringen. Heb je het vorige model al in huis, dan zijn de verbeteringen wat ons betreft te miniem om een nieuwe aankoop te rechtvaardigen. Het is wat dat betreft een iets te duur geintje, maar als de vorige controller echt aan vervanging toe is, dan heb je met dit nieuwe model een uitstekende keuze. Wel is het jammer dat de controller nog steeds niet draadloos te gebruiken is en dat de plaatsing van de schouderknoppen net zoals vorig jaar niet optimaal is, maar voor de rest gaat de controller er in alle opzichten op vooruit en dat is goed nieuws.

Pluspunten

  • Gewone USB aansluiting
  • Software gebruiksvriendelijker
  • Voelt erg prettig aan
  • Veel instelmogelijkheden

Minpunten

  • Niet draadloos te gebruiken
  • Schouderknoppen nog niet optimaal geplaatst

-