Review: Gran Turismo Sport


Review: Gran Turismo Sport – In de aanloop naar de release van Gran Turismo Sport lag de focus van de marketingcampagne voornamelijk op nostalgie. De serie bestaat immers twintig jaar en dat mag gevierd worden. De vraag is echter nu: hoe staat Gran Turismo er anno 2017 voor, met de inmiddels geduchte tegenstand van games als Forza en directe concurrent Project CARS 2. Wij hebben Gran Turismo Sport stevig aan de tand gevoeld en kijken daarbij wat voor jou de beste optie is als racefanaat.

Een liefde voor auto’s zoals alleen Yamauchi dat heeft

De eerste keer dat je Gran Turismo Sport opstart, voelt het als thuiskomen. Een prachtige intro, zoals alleen Yamauchi dat zou kunnen samenstellen. Begeleid door subtiele, doch krachtige muziek en beelden die kippenvel bezorgen bij eenieder die zich autoliefhebber noemt. De sfeer die neergezet wordt, is die van een echte Gran Turismo game en daar worden geen misstappen in gemaakt. Een verzorgd menu, subtiele overgangen in beeldmateriaal, informatie over merken, de achtergrondgeschiedenis en zelfs een heuse fotomodus verraden dat hier puristen achter zitten. Uiteraard ook weer onder begeleiding van mooie stukken muziek, zowel tussen de races door als tijdens het navigeren.

Maar dan…

Een vluchtige blik op de content laat echter zien dat Gran Turismo Sport een andere richting is ingeslagen. Of dat positief uit is gepakt, valt echter te betwijfelen. Weg is de carrièremodus, want deze heeft plaatsgemaakt voor een Driving School, Mission Challenges en Circuit Experience. Dit wordt omschreven als de nieuwe campagnemodus, naast een Arcade modus waar je de bekende losse evenementen, tijdritten en godzijdank ook split-screen kunt vinden. De rest van Sport bevindt zich in het online gedeelte, waar de game ook zeer stevig op leunt. Behalve de Arcademodus is alles afgeschermd als je niet constant online bent. Op zich geen punt, ware het niet dat de verbinding meermaals zal wegvallen.

Alles in Gran Turismo Sport is gefocust op je huidige level en het aantal credits wat je verdiend hebt. Door middel van vrijwel alles dat je op vier wielen doet in de game, verdien je credits en ervaringspunten. Met de credits kun je uiteraard auto’s kopen en met een steeds hoger wordend level, kun je meer modellen, circuits en andere leuke extra’s vrijspelen. Het maakt dus niet uit of je een les volgt in de Driving School of je een online evenement wint, je krijgt er altijd een beloning voor. De beloning is wel afhankelijk van de intensiteit, want een race van vijftien ronden weegt natuurlijk zwaarder dan les één van de leerschool.

Een flinke hap uit het aanbod

Gezien het feit dat Gran Turismo al een langlopende serie is, kijken we natuurlijk ook naar de evolutie van de serie. In het geval van het aanbod aan auto’s, is dat zeker geen positieve evolutie te noemen. Polyphony Digital heeft honderdzestig verschillende auto’s vormgegeven, waarvan een groot gedeelte ook concept-cars zijn. Tevens worden verschillende uitvoeringen van een model ook meegenomen in dit aantal. Dit is een flink stuk minder dan bijvoorbeeld Forza en ook minder dan Project CARS 2. Tevens zijn er – ook al doet de introvideo anders vermoeden – geen klassieke auto’s te vinden. Enkel de Audi Quattro S1 is een oudje, want de ‘oudste’ auto hierna stamt uit 2009.

Ook in het aanbod van asfalt en een beetje modder, komt de ontwikkelaar redelijk krenterig over: slechts negentien banen. Vanzelfsprekend in verschillende lay-outs, maar het lost het probleem hier niet mee op. Het gevolg is dat je na een uur of twintig al redelijk door de stof heen bent. Vrijwel elk circuit en type auto heb je dan wel gehad, voor een race simulator is dit toch wel weinig. Er is al aangekondigd dat er meer auto’s en circuits worden toegevoegd in een later stadium, maar kopers van het eerste uur hebben hier natuurlijk niets aan.

Voor die gouden discobal gaan

Er is genoeg mis met de nieuwe opzet van de singleplayer, maar verslavend is het zeer zeker wel. In de rijschool ga je aan de slag met verschillende modellen en locaties en leer je de fijne kneepjes van het racen. Hoe neem je een bocht netjes volgens de regels, wat te doen als je onderstuur ervaart, wat is het verschil tussen een VW Golf besturen en een Chervolet Corvette C7 Stingray, enzovoort. Je kunt voor elke les een bronzen, zilveren of gouden beloning verdienen. Deze gouden discobal betekent dat je een toptijd hebt neergezet en je het onderdeel de baas bent. Het zal niet lang duren voordat deze discobal bemachtigen verslavend wordt.

Hetzelfde geldt in grotere mate voor de Mission Challenges, waarbij je allerlei verschillende opdrachten krijgt om te vervullen. Dit kan variëren van een race winnen door simpelweg eerste te worden tot een bepaalde topsnelheid behalen en binnen een belachelijke tijd een ronde te voltooien. Het is leuk om te doen en gevarieerd genoeg om je vast te houden. Hoewel hier vooral het armzalige aanbod van circuits pijnlijk naar voren komt. Voor elke fase die je doorloopt, bijvoorbeeld beginnend bestuurder in de rijschool of een niveau in de Mission Challenges, krijg je als beloning een auto.

Helaas schort er wel het één en ander aan deze nieuwe opzet van spelen. Zo neemt de game niet altijd zijn eigen regelgeving serieus. Zo kun je strafpunten krijgen voor het raken van tegenstanders bijvoorbeeld. De ene keer word je echter direct stopgezet en de andere keer gebeurt er niets. Sterker nog: soms word jij gewoon aangetikt door een ander en ben jij zelf af. Een duidelijk voorbeeld dat het nog niet overal strak getrokken is. Verder heb je soms geen andere keus, dan dat je moet rijden met een Citroën concept-auto. Zelf rijd ik graag vanuit het gezichtspunt van de helm, dus je ziet de handen aan het stuur. Deze auto is echter zo belabberd ontwikkeld, dat je geen duidelijk zicht op de weg hebt en verblindt wordt door rare schermpjes, lichtjes en metertjes.

Circuitervaring een beetje als mosterd na de maaltijd

De bovengenoemde modi zijn ondanks de gebreken leuk en uitdagend. De Circuit Experience modus komt echter een beetje als mosterd na de maaltijd, misschien niet geheel toevallig onderaan in het menu geplaatst. Hier kun je aan de slag met verschillende circuits en ze als het ware in stukjes hakken en dan gaan oefenen. Je bent in de rijschool en de Mission Challenges echter al zodanig met de circuits bezig geweest, dat dit eigenlijk een beetje onnodig blijkt. Natuurlijk is het een handige modus, maar qua content is het verre van een waardige toevoeging aan het geheel. Een beetje een gemiste kans.

Waar het allemaal echt om draait

Er werd in aanloop naar de release al een beetje gehint naar een online georiënteerde race titel en dat is ook waar. De Sport modus is het paradepaardje van Gran Turismo ditmaal. Hier kun je deelnemen aan de officiële kampioenschappen. Om de zoveel tijd worden er nieuwe evenementen aangemaakt en kun je kwalificatietijden neerzetten, racen tegen andere tegenstanders en liveverslagen van de absolute top bekijken. Het is volledig ingericht op een serieuze e-sports competitie en hier doet Gran Turismo eigenlijk niets fout. Strakke menu’s, duidelijke instructies en je voelt meteen de druk van een echte competitie. Voor de echte grote beloningen kun je hier het beste terecht, maar let wel op dat enige ervaring vereist is.

Wil je het iets minder serieus, maar wel leuk aanpakken? Dan kan je ook naar de lobby. Je kunt hier zelf een online race opzetten of meedoen met een bestaande. Hier is ook de variatie te vinden qua ‘instellingen’ als het ware. Misschien wil je wel je mooiste auto’s showen of zoek je misschien een racemaatje? Of gewoon voor het plezier rijden? Hier geen hijgende competitie in je nek. Hoewel het zoeken in het begin wellicht een beetje rommelig aanvoelt, is dit ook een solide stukje content van Polyphony Digital. Ze laten hier zien prima mee te kunnen met het veranderende online landschap in de game-wereld.

Waar het misschien nog wel meer om draait

Natuurlijk is het allerbelangrijkste van een game die zichzelf ‘the real driving simulator’ noemt, dat het ook als een zonnetje rijdt. Natuurlijk is Sport geboren uit een franchise, dat als geen ander weet hoe het besturen van een auto moet voelen. Hoewel Sport een tikkeltje meer arcade aanvoelt dan zijn voorgangers, rijden de auto’s nog steeds heerlijk. Soms tergend frustrerend, omdat de auto een compleet andere wegligging heeft dan de wagen die je net ervoor hebt gebruikt. Dit heeft echter te maken met je eigen kunnen en hoewel je soms de game naar de hel scheldt – als je voor de veertigste keer niet die challenge die een halfuur duurt haalt – rijdt het wel naar behoren. De enige puntjes van kritiek zijn de concept auto’s, die soms weinig met realisme te maken hebben en rally rijden lijkt soms meer op schaatsen. Je glijdt werkelijk alle kanten op.

Hoewel het misschien niet als een verrassing zal komen, ontbreekt er in Gran Turismo Sport een degelijk schademodel. De vervelende bijkomstigheid hiervan is, is dat mensen online nog net te vaak vals gaan spelen, door je van de weg te beuken. Daarnaast merk je ook tijdens het racen tegen de computer dat het botsauto gedrag nog net wat te veel in de game voorkomt. Het hele simulator gedeelte komt hiermee toch een beetje in de knel. Met honderdzestig auto’s zou het toch wel mogelijk moeten zijn, een schademodel? Om het enigszins op te vangen, laat de ontwikkelaar je een instructievideo over netjes rijden zien en de game beoordeelt je daar ook op online. Het voelt een beetje aan als een noodoplossing en het werkt zeker niet altijd.

Ook in de zin van aanpassingen aan je auto hoef je bij Gran Turismo Sport niet teveel te verwachten. Je kunt je lak, stickers en wielen aanpassen, maar daarmee heb je het wel gehad. Naast een vrij simpele tune-mogelijkheid. Het is een stuk minder diep dan bijvoorbeeld Project CARS 2 en de game geeft je hierbij ook vrijwel geen hulp. Alleen de mensen die echt wat van auto’s weten, zullen hier wat aan hebben. Zeker in de latere Mission Challenges zijn het echter wel noodzakelijke factoren, zoals welke banden je moet gebruiken. Een technicus-assistent, zoals bij de eerdergenoemde rivaal, was hier ook erg welkom geweest.

Audiovisueel dik in orde

Qua presentatie is Gran Turismo Sport een zeer verzorgde game geworden. De modellen zien er strak uit en worden uiteraard waanzinnig gepresenteerd. Het zogenaamde stofzuigersyndroom waar Gran Turismo om bekend staat, is grotendeels opgelost. De meeste auto’s hebben nu een veel mooier, dieper geluid gekregen. Soms spot je nog zo’n stofzuigertje, maar het valt te verwaarlozen. Zoals eerder gezegd, is de audio verder van de bovenste plank. Een mooie soundtrack, de bekende menu-geluidjes van de serie… het is er allemaal. Hier valt weinig op aan te merken, maar het is echter geen baanbrekende stap ten opzichte van de concurrentie en stiekem hadden we daar misschien wel op gehoopt.

Helaas moeten we hier ook weer een minpuntje aankaarten: er zijn geen dynamische weer effecten. Er zijn momenten in de Mission Challenges dat je ineens wat regen voorbij ziet komen, maar waarom dat verder niet in de game zit is een raadsel. Zeker als je ziet wat andere racegames hier tegenwoordig laten zien. Een lange tijd geleden liet Driveclub bijvoorbeeld al zien hoe dat goed gedaan moest worden. Project CARS 2 laat je ook in de regen scheuren. Hier doet Gran Turismo Sport echter helaas niet aan mee. Wat wel een mooi detail is, dat vaak over het hoofd wordt gezien, een echte pit-stop. Compleet met team en apparatuur.

Eindelijk weer split-screen en een VR-modus

Een zeer groot pluspunt aan Gran Turismo Sport is de split-screen modus. Hoewel je helaas alleen maar één-tegen-één kunt rijden, is het een genot om eindelijk weer eens samen op de bank te kunnen racen. Hoewel de game net zo hard meedoet aan het alles online doen, zijn ze die gamers van de oude stempel niet vergeten. Het mag daarom specifiek genoemd worden, dat Gran Turismo Sport eindelijk die mogelijkheid weer geeft. Het enige vreemde is hier dat de ontwikkelaar er voor gekozen heeft om alle auto-informatie in een zwart gedeelte van het scherm weer te geven, waardoor je eigenlijke beeld van de auto zelf redelijk beperkt is. Ondanks dat we de game op een groot scherm gespeeld hebben, bleef het soms lastig te zien.

Gran Turismo Sport speel je verder voornamelijk op de traditionele manier, maar als je over een PlayStation VR-headset beschikt, kan je die ook gebruiken. Zij het in erg beperkte vorm. De VR-modus van Gran Turismo Sport biedt een tweetal opties. Zo kan je in VR een rondje om de auto’s lopen die je bij elkaar verzameld hebt, zodat je ze van dichtbij kunt bekijken. Leuk om een keertje te doen, zeker als je enkele waanzinnige bolides in je garage hebt staan. Het is wel jammer dat je enkel de auto’s van de buitenkant kunt bekijken en dus niet in kunt stappen. Iets wat in bijvoorbeeld Driveclub VR wel kon.

Interessanter is natuurlijk het daadwerkelijke racen in virtual reality. Dit is echter ook dusdanig beperkt dat dit enkel losse races zijn op de banen die je hebt vrijgespeeld en dat met de auto’s die je in je garage kunt vinden. Dus hoe verder je in de gewone game bent, hoe meer VR-content je tot je beschikking hebt. Het racen zelf in VR is een behoorlijk vette ervaring, want deze game geeft als geen ander weer hoe het is om in een echte racer te rijden, met alle visuele details van dien. In dat opzicht is het zeker de moeite waard, zij het niet dat je toch enigszins snel uitgekeken bent op het racen in VR.

Begrijp ons niet verkeerd, het is een prachtige ervaring. Maar het punt is dat het qua racen niet zo spannend is, omdat je tegen slechts één tegenstander rijdt, net zoals in de split-screen modus. Nu is het leuk om met de ander de strijd aan te gaan, maar al snel mis je de vele auto’s die normaal in een gewone race wel meerijden. Het is super beperkt, terwijl hier ontzettend veel potentie in zit. Daarmee voelt de VR-modus van Gran Turismo Sport heel erg als een gemiste kans aan. Het is te beperkt en hoewel de ervaring indrukwekkend is, heb je het na een uur of twee wel gezien en dat is zonde.

Conclusie

Voor elk pluspunt dat we aanhalen, lijkt er wel een ‘maar’ aan vast te kleven bij Gran Turismo Sport. De game heeft een solide basis, maar laat echt steken vallen op gebied van content, ontwerp en algehele invulling van de ervaring. Het is desondanks opvallend om te zien hoe verschrikkelijk verslavend Gran Turismo nog steeds werkt. Die gouden prijzen halen, het verdienen van credits en je niveau omhoog gooien blijf je doen. Voor fans van de serie is het een aanrader, omdat het rijden zelf nog steeds als een huis staat, het online gedeelte dik in orde is en met name de Mission Challenges erg leuk zijn om te doen. Met één oog daarbij in de gaten houdende dat je rekent op meer (gratis) DLC. Wil je een echte, uitgebreide en steengoede simulator? Dan moet je voor Project CARS 2 gaan, de overduidelijke winnaar in deze titanenstrijd.

Pluspunten

 • Besturing staat als een huis
 • Online modus in orde voor alle doelgroepen
 • Audiovisueel netjes en verzorgd
 • Mission Challenges zijn zeer verslavend
 • Racen in virtual reality is indrukwekkend...

Minpunten

 • ...maar qua opties erg beperkt
 • Vrij karig aanbod van content
 • Niet elke nieuwe ontwerpkeuze pakt goed uit
 • Geen degelijk schademodel
 • Inconsistentie in eigen regelgeving

7.5

Boxshot Gran Turismo Sport

Gran Turismo Sport

Releasedatum:
18-10-2017
Genre:
Racen
Uitgever:
SIE
Ontwikkelaar:

65 reacties

 1.    1123 XP
  Actie94's avatar

  Had al zoiets verwacht, zonde als je er zo lang op hebt gewacht.

 2. Anoniem -   
  94.213.136..xxx's avatar

  Toch maar Project Cars 2 dan? Als ik een racegame wil spelen, dan wil ik ook een goede en spannende race ervaring.

 3. Anoniem -   
  84.241.193..xxx's avatar

  Race games haal ik voor het singleplayer gedeelte. Heb geen zin in online botsautootjes. Deze laat ik dus lekker aan me voorbij gaan.

 4.    3896 XP
  jimke1's avatar

  srry sense maar IGN zit er meer op dan jullie ik vind het een goede game zeker kwa instellingen van verbruik van je wagen en de slijtage van u banden is heel goed uitgewerkt dit hadden jullie ook bij de plus punten mogen zetten .
  gfx ook heel sterk maarja er zijn altijd van die mierenneukers die alles slecht vinden 🙂
  mij hoor je niet klagen ik vermaak mij goed

 5.    2383 XP
  peyj's avatar

  De eerste de GT game die ik niet ga halen.. Ik hoop dat ze met een volgende deel (wat vast weer 5 jaar gaat duren) ze terug gaan naar hun roots en ook een degelijke uitgebreide single player modus gaan toevoegen. Sinds GT 4 lijkt het erop dat hoe beter de graphics worden des te minder content ze gaan aanbieden. Dat ze alles op online focussen is niet slim, ik heb de de beta best een tijdje gespeeld, maar hoger dan de 4de plek heb ik niet gehaald.

 6. Anoniem -   
  89.200.14.xxx's avatar

  Prima review en zoals altijd weer perfect on par met het review gemiddelde op metacritic.

 7.    404 XP
  Edwins1984's avatar

  Single player modes ben ik wel op uitgekeken in racegames, hierdoor kan ik ook echt vollop genieten van deze GT.

  Racen met motion controlls vind ik daarnaast ook een fantastische toevoeging, niet verwacht dat dit zo lekker werkt 😀

  Verder straalt het product veel passie uit door de vele informatie en alle details. Verder heb ik online nog weinig mongolen gezien… Hopelijk blijft dat zo.

 8. Anoniem -   
  2a02:a442:4bb:1:11c5:c2dc:996b:5.xxx's avatar

  Ik heb Project Cars 2, maar het spelen van de GT Sport demo alleen al voelde het inderdaad als thuiskomen. Daardoor wil ik hem toch hebben en dan maar hopen op veel nieuwe (gratis) content.
  Er is overigens geen duidelijke “winnaar” want met Project Cars 2 is ook genoeg mis. Om maar iets te noemen, de bizar wisselende ai weerstand tijdens een kampioenschap.

 9. Anoniem -   
  145.37.126..xxx's avatar

  Kijk, zo schrijf je nu een review! Kan me in alles vinden wat Robin heeft geschreven.

 10. Anoniem -   
  89.200.8.xxx's avatar

  @jimke1: nou fijn dat jij je fantastisch vermaakt met deze te weinig content biedende game. Lekker racen in 100 auto’s waarvan er 80 GT3 zijn. Nog niet eens gesproken over de hoeveelheid aan banen…Nee misschien voor 20 euro wil ik eraan wagen. Auto’s klinken nog steeds ondermaats en het lijkt wel of de auto stil staat en de omgeving beweegt. Als je dit eens goed checkt bij bijvoorbeeld project cars 2 of Forza 7 zijn je een groot verschil. Wat hebben die lui bij PD toch gedaan al die tijd…Jammer maar erg fijn voor je dat je je 60 euro rechtvaardigd. Veel plezier ermee..

 11.    1520 XP
  Dippiedoe's avatar

  Prima review! Ik kan me hier ook wel in vinden. Het is zoals gewoonlijk weer een top game, oud en vertrouwd, maar qua inhoud valt het echt zwaar tegen.

  Hopen dat ze ooit nog wat dlc’s uitbrengen met meer auto’s en race circuits. En anders gewoon wachten op Gran Turismo 7. Maar ondanks de kleine beperkingen vermaak ik me voorlopig nog prima met GT Sport 🙂

 12. Anoniem -   
  194.120.176..xxx's avatar

  @84.241.193..xxx: Nee dat is het net! het online gebeuren is gelijk geen andere game! het systeem dat ze ontwikkeld hebben bijGT online is zo goed! check ghostmode !! Adhv uw level schiet er een ghost mode in. Als beginner ga je door de andere auto’s door maar zodra uw level hoger komt gaat de ghostmode veel minder zijn of quasi weg dan ga je aan races race met spelers die pro zijn en geen kinderachtige gedoe.

 13. Anoniem -   
  143.179.40.xxx's avatar

  Ik was onwijs huiverig, maar wat een dijk van een game als je van online racen houdt. Online systeem werkt zeer netjes met de ratings. Als je zelf netjes rijdt kom je tegen mensen die het zelfde rijden. Is niet wat ik van te voren had verwacht van een nieuwe GT, maar dit is inderdaad Gram Turismo Sport en geen Gran Turismo 7

 14. Anoniem -   
  2a02:1810:9c3f:1000:2958:5686:d51a:1.xxx's avatar

  In deze recensie kan ik mij goed vinden, nog wat punten:
  Ik mis in GT sport de gevechten die je hebt met de ai zoals in project cars.
  Daarnaast is de always online wel erg ver doorgevoerd, de afgelopen week heb ik de helft van de avonden niet kunnen spelen.
  Het tunen met rijpunten is erg vaag, je kunt meer vermogen en lager gewicht kopen..

 15. Anoniem -   
  84.26.121..xxx's avatar

  Waarom doet iedereen alsof dit een volwaardige game is?? Het is gewoon een prologue, met wat vernieuwingen die in deze rijd passen, maar vooral heel veel minder content, en aan de fundamentele dingen zoals realisme in weggedrag en schade is nagenoeg niets gedaan. Zoals ik al zei, als prologue met een prijsje van 30 euro was het leuk geweest maar dit is zeker zijn geld niet waard.

 16. Anoniem -   
  82.95.23.xxx's avatar

  @84.241.193..xxx:
  +1 only online wordt hem niet voor mij

 17. Anoniem -   
  188.206.68..xxx's avatar

  Verwachte review. Gts is gewoon een achterhaalde game met mooie graphics. Kan er iig geen 40€ of meer voor uit geven. En geloof ook niet dat gts Lang gespeeld gaat worden.

 18. Anoniem -   
  84.82.251..xxx's avatar

  @89.200.8.xxx: forza 7 mag nog niet eens in de schaduw van gt staan. Bij forza lijk het juist of de baan beweegt ipv de auto.

  Ot: Wat maakt gtsport nu meer arcade dan de vorige gt? Elke keer weer dat gelul over dat gt nu in 1 keer de arcade kant op is gegaan. En aan iedereen die loopt te mauwen over te weinig content moet zich een keer verdiepen in pd. Een compleet nieuwe engine maken is niet zo gepiept. En yamauchi heeft toch ook gezegd dat gts een nieuw begin is dus ja daar zit aardig wat werk in. En daarbij denk je echt dat pd zomaar ff bv 100miljoen kan pompen in gt? Zo winstgevend zijn racegames niet. Zoveel detail in je spel stoppen kost nu eenmaal tijd. Ik heb alle vertrouwen in pd en yamauchi die man heeft echt een passie voor auto’s en games.

  Ik hoop nog wel dat pd een keer een horizon/TDU achtige game gaat uitbrengen met een carlist waar je U tegen zegt. Zou ook een goeie manier zijn om wat geld te verdienen voor pd.

 19. Anoniem -   
  84.26.91.xxx's avatar

  Had er een single player mode ingezeten was ik blij geweest. Nu is het meer show dan racen, foto mode en al die onzin futere modellen van die fabrikanten. En dan het racen, het is leuk maar ze leggen het op alle punten af tegen project cars 2. Ik was zo’n grote gt fan, maar deze valt tegen. Volgens mij zijn ze hun visie kwijt. Dit is gewoon te mager.

 20.    3896 XP
  jimke1's avatar

  @89.200.8.xxx: met forza is het net dat je met een karton voertuig ent rijden ben en het bewijs hebben ze samen gevat bij IGN daar kun je een filmpje bekijken van een vergelijking met GT & forza7 . en daar komt forza lachwekkend over srry ga maar eens zien hehehe op IGN

 21. Anoniem -   
  192.33.238.xxx's avatar

  Dieptepunt in de Gran Turismo serie….

  Jammer, jammer, jammer. Dit had zoveel meer kunnen zijn. Zelf zou ik er een 7 voor hebben gegeven.

 22. Anoniem -   
  94.211.183.xxx's avatar

  @89.200.14.xxx: ik vraag me dan af…leest een reviewer die als een van de laatste met zijn review komt eerst alle andere reviews om dan geen flater te slaan. Zeker als ze altijd ‘on par’ zijn met het gemiddelde van Metacritic….

 23. Anoniem -   
  84.28.67..xxx's avatar

  Mijn probleem zit ‘m in het totale gebrek aan circuits en originele auto’s. De gefantaseerde auto’s boeien me ook niet. Erg jammer dat GT deze kant uit is gegaan, enkel de fanboys zijn nu nog blij met deze GT.
  En dat GT samenwerkt met de FIA is ook niet echt in het voordeel van de game. Dat hebben we gisteren weer gezien wat dat straks bij de officiële online races gaat betekenen….

 24. Anoniem -   
  83.80.158.xxx's avatar

  Wat een gezeik toch allemaal over gt sport.
  Er zit geen carrière in maar dat was van te voren bekend.
  Ook het aantal auto’s en circuits waren al bekend.
  Vind je het te weinig koop dan de game niet.
  Al dat gezeik.
  Het rijd heerlijk en is bug vrij.
  Daar kunnen andere games een voorbeeld aan nemen.
  Waar ik in teleurgesteld ben is pc2 grafisch slecht en veel bugs .
  En rijden in de regen mis ik niet.

 25. Anoniem -   
  83.80.158.xxx's avatar

  @188.206.68..xxx: ga lekker pc2 spelen.

 26. Anoniem -   
  2a02:a450:9cd6:1:8567:6db:49b:d.xxx's avatar

  @83.80.158.xxx: als je de reviews moet geloven is dat wel de slimste keus.

 27. Anoniem -   
  31.161.187.xxx's avatar

  Top game! En ook online is het echt super vet beste race game van de ps4. Snap die negatieve onzin niet

 28. Anoniem -   
  31.161.187.xxx's avatar

  @Actie94:

  De beste race game voor de ps4. Verdient gewoon een 9.

 29. Anoniem -   
  2a02:a450:9cd6:1:8567:6db:49b:d.xxx's avatar

  @31.161.187.xxx: klopt, en heeft die ook gehad.

 30. Anoniem -   
  94.130.67..xxx's avatar

  Poep spel

 31.    213 XP
  Nibor's avatar

  @89.200.14.xxx: @94.211.183.xxx:

  Heb net zelf op Metacritic gekeken en is inderdaad wel heel toevallig precies hetzelfde cijfer, dat is wel apart haha. Ik kan je echter vertellen dat ik nooit andere recensies bekijk of lees, omdat het onbewust je beoordelingsvermogen beïnvloed .

  Ik denk wel dat er een beetje algemene mening heerst dat de game op zich prima is, maar er had zoveel meer in gezeten. Zeker als je naar eerdere delen uit de serie kijkt.

 32. Anoniem -   
  87.208.247.xxx's avatar

  Geen tweedehands automarkt, geen autoonderdelen te koop, geen B-spec; geen GT Sport.
  Schande voor de serie, die 60 euro aanschafprijs is totaal ongerechtvaardigd…

  Mvg

 33. Anoniem -   
  89.20.162.xxx's avatar

  Ik heb hem niet gehaald omdat er geen klassieke carrière modus meer is waar je je van een peugeot 106 moet opwerken naar een dikke auto.
  Vond de sunday cup etc altijd wel zijn charme hebben, en dan er dan maar iets van 10 auto’s toegestaan werden zette tenminste aan tot het kopen van wat andere auto’s.
  Dat ze in splitscreen nog steeds geen AI kunnen krijgen vind ik gewoon belabberd. 1v1 is gewoon geen klap aan, omdat de eigenaar van het spel vaak veel beter is dan zijn gast.

 34. Anoniem -   
  82.73.177..xxx's avatar

  Gran turismo sport denkt vooruit en wil iets nieuws doen, reviews en reviewers en een hoop mensen zijn wat conservatief. Online is dit de beste racer en het verdient minimaal een 8.5. Geef het dan een maandje of 3 en beoordeel het nog eens. Maar met dit cijfer doe je het spel te kort. Wat zij online implementeren brengt een hoop verandering en zal er waarschijnlijk voor zorgen dat online racen geen botsautootjeservaring meer is, maar wie dat leuk vind mag dat nog steeds doen. Geen tegenstanders op rails, veel spanning. Het is nog niet perfect maar dat is geen enkele onlinegame bij launch. Hoe ze dit blijven ondersteunen is koffiedik kijken maar ik heb hier wel vertrouwen in.

 35. Anoniem -   
  62.205.108.xxx's avatar

  Ondanks alle kritiek vind ik het leuke game om te spelen. Ok, de carrière is veel te kort en te weinig auto’s. Maar online toch een goede game. Had al mijn hoop op Project Cars 2 gezet maar sinds de release van Gt sport heb ik die niet meer gespeeld. Geef Gt Sport een kans zou ik zeggen, er worden echt wel mooie dingen toegevoegd aan die game terwijl ik de betaalde season pas van Project cars 2 nog niet geactiveerd heb.

 36. Anoniem -   
  94.214.182..xxx's avatar

  Ik vind het erg jammer dat dit de trend aan het worden is. Jammer sony, maar ik sla m over. Kom maar met een GT7 in de trand van de vorige GT’s en dan kom ik wel weer terug. Zelfde als met Streetfighter 5 …veel te duur voor wat je krijgt

 37. Anoniem -   
  94.214.182..xxx's avatar

  @84.26.121..xxx: een prologue voor 60€………

 38.    4039 XP
  20style [20]'s avatar

  Gelukkig had ik een goed gevoel voor project cars 2 en heb er nog steeds geen spijt van, hopelijk komt er op de ps5 een goede gran turismo. Volgende race game dat ik haal is nfs gwn voor de arcade fun factor!

 39.    1203 XP
  A Gamer's avatar

  “Wil je een echte, uitgebreide en steengoede simulator? Dan moet je voor Project CARS 2 gaan, de overduidelijke winnaar in deze titanenstrijd.”

  1. Wanneer is een sim een “echte sim”?
  2. Waarom is Project Cars een betere sim? (staat in de conclusie, maar review doet dit niet blijken)
  3. Hoe concurreert Project Cars op online gebied met GT Sport? Aangezien online de volledige focus heeft in GTS.
  4. Waarom is Project Cars beter dan bijvoorbeeld Assetto?

  Je hebt het overigens over weinig content. Bij Rainbow Six Siege deed dit er niet toe. Het was enkel “decor voor een prachtige ervaring”. Een game die bij release maar 20 characters had (tov 90 in GTS), en maar 11 maps (tov 19 in GTS). Het maakt mij nieuwsgierig, waarom dit bij Rainbow Six niet zo’n grote rol speelde? Ik vergelijk het even daarmee, aangezien het beide E-Sports gefocuste games zijn.
  https://www.psx-sense.nl/209959/review-rainbow-six-siege/

  PS: is niet als aanval bedoeld. Vind alleen dat de game naast de verkeerde meetlat gelegd wordt (PC) en ben benieuwd waarom die keuze is gemaakt. Ik speel Project Cars ook graag, maar vind het twee totaal andere games, doordat de focus heel anders is. PC kun je vergelijken met GT5, GT6.. Gran Turismo Sport kun je vergelijken met iRacing.. evt andere E-Sport titels.

 40. Anoniem -   
  62.45.183.xxx's avatar

  Kwaliteit boven kwantiteit. Heb vertouwen in het spel, qua content zal het wel aangevuld worden via free dlc.

 41. Anoniem -   
  188.206.68..xxx's avatar

  @A Gamer: gt vergelijken met iracing

 42. Anoniem -   
  94.215.161.xxx's avatar

  @Nibor: Maar je moet deze niet vergelijken met andere gran turismo’s! Er was van te voren duidelijk gecommuniceerd over wat de game wel en vooral niet zou zijn.klagen dat er geen uitgebreide singel player is slaat nergens op. Deze game moet beoordeeld worden op wat het is. En om eerlijk te zijn is het daar nog wat te vroeg voor. Omdat je onmogelijk kan vertellen hou de online mode zich zal ontwikkelen. En de game richt zich daarbij op de toekomst,gezien ook het uitgebreide ranking systeem

 43.    1998 XP
  ps4 ps4's avatar

  ik ga deze GT sport pas halen als deze in budgetbak ligt.

  mvg

 44.    283 XP
  Enzo's avatar

  Goed geschreven review.

  Voor mij komt het op het volgende neer: alle voorgaande Gran Turismo’s waren een 9,5 of zelfs een 10, deze is hooguit een 7 en daardoor teleurstellend.

  Neemt niet weg dat ik deze ook weer volop ga spelen, maar helaas niet meer met het ouderwetse Gran Turismo-gevoel.

 45. Anoniem -   
  82.101.248.xxx's avatar

  Een redactie die Project Cars 2 aanraadt is echt niet serieus te nemen. Als er één game is die totaal overtuned is, is het PC2 wel. Auto’s die onrealistisch onbestuurbaar zijn en louter onder of oversturen. De AI gedraagd zich als een roadblock en ketst je doodleuk van de baan. De game is volgepropt met ‘content’, om vervolgens deze heel matig uit te werken. In de geestdodende carriere, maar tenenkrommende ‘catch-up’ (zelfs in kwalificatie), kom je slechts een hele kleine fractie van de content tegen en deels regelrecht gekopieerd uit deel 1.

  En nee, dat is niet omdat ik GT Sport wil ophemelen, Project Cars 2 is gewoon een onwijs matige luie game.

 46. Anoniem -   
  188.206.68..xxx's avatar

  @82.101.248.xxx: daarom is het ook fijn voor de mensen die pc2 te moeilijk vinden, dat er gts is.

 47. Anoniem -   
  145.130.193.xxx's avatar

  @94.215.161.xxx: Dat……

 48. Anoniem -   
  83.80.158.xxx's avatar

  @82.73.177..xxx: mee eens online geweldig en spannend.
  Herhalingen zijn geweldig om te zien.

 49. Anoniem -   
  83.80.158.xxx's avatar

  @ps4 ps4: denk eerder dat pc2 in de budgetbak ligt.

 50. Anoniem -   
  82.101.248.xxx's avatar

  @188.206.68..xxx: wat een onzin, PC2 is helemaal geen moeilijke game, werkelijk iedereen kan de career mode uithalen zonder al te veel moeite te doen dankzij catch-up. Het loont zelfs om als een hork te rijden, want dan schakelt de AI naar kruipmode.

  Het probleem zit hem in het feit dat wanneer een speler echt zijn best doet, de AI verandert in Maldonado’s met Senna skills. Waar jij alle moeite moet doen (met alle hulpmiddelen uit) om niet iedere bocht er vanaf te vliegen, rijdt de AI met ‘alle hulpmiddelen’ aan zonder problemen razendsnelle bochten, een snelheid die zonder hulpmiddelen onmogelijk is en beukt je er af waar het kan. Zet je zelf hulpmiddelen aan, rijd je met twee vingers in je neus alles op 2 rondjes, want dan staat de catch up voor AI wel gewoon uit.

  De career race met de Formule Fordjes is daar het beste voorbeeld van. Zonder hulpmiddelen de kwalificatie rijden resulteert bij mij dik in de snelste tijd. Vervolgens skip ik de rest van de kwali (wat moet je anders, een sessie duurt 15 minuten..), en tadaa, de AI is ineens 5 seconden rapper geweest. Nu mag je achteraan starten en is de AI dus onrealistisch snel. Rijd je diezelfde kwalificatie rond als een schildpad waardoor je sowieso achteraan start, is de AI in de race ineens gelijk aan een zwakzinnig equalvent van Jean Denis Deletraz en rijd je ze allemaal voorbij vóór het einde van de eerste ronde.

  Een racegame dus waarbij het niet loont om je best te doen, want dan maak je het jezelf onmogelijk.

 51. Anoniem -   
  2a02:a450:9cd6:1:cdd1:7131:de9b:5.xxx's avatar

  @82.101.248.xxx: hier geen last van. vind het zelfs fijn dat de AI zich lichtelijk aanpast aan je rij skills. maar hoe dan ook bevestig je hier dus wat ik al aangaf. pc2 is geen makkelijk spel. wil je een makkelijk spel dan is gts beter geschikt. maar daar was jij dus ook al achter gekomen.

 52. Anoniem -   
  89.200.8..xxx's avatar

  Geen idee hoe het komt. Speel veel dirt rally, assetto corsa en project cars 2, maar ben erg verslaafd geraakt aan gt sport 🙂 had dit niet echt verwacht!

 53.    1403 XP
  Melvin's avatar

  Heb ik nu PS Plus nodig om het online gedeelte te kunnen spelen of kan het ook zonder???

 54.    1998 XP
  ps4 ps4's avatar

  @83.80.158.xxx: ik denk eerder GT sport.

  mvg

 55. Anoniem -   
  84.28.84..xxx's avatar

  Online is GT Sport geweldig, f#ck de haters…

 56. Anoniem -   
  83.85.156..xxx's avatar

  Ik vind het echt een verslavend spel.
  Heb nu een 10tal auto’s in mijn garage staan.
  Op elke auto kan je zelf hele unieke stickers creeëren waardoor je je auto’s helemaal compleet orgineel kan maken. En er vervolgens mee online racen is gewoon vet!

  Ja het is idd niet de standaard Gran Turismo die we van de vorige generaties gewent zijn.
  Het richt zich idd veel meer online. En dat is heel even omschakelen in gevoel, maar na een aantal uur racen echt een verademing omdat je echt tegen mensen speel die ongeveer dezelfde skills hebben.

  Ik heb er nu ongeveer 20 uur gameplay inzitten maar weet nu al dat dit heel gemakkelijk in de 200 uur gaat worden. Kort om zijn prijs volledig waard voor mij!!

  Ben ook erg benieuwd wat de DLC gaat worden die ze in de planning hebben. Laat maar komen hoor!! Ja ik ben denk ik een fanboy geworden.. ik vind helemaal hartstikke mooi!!

 57. Anoniem -   
  84.28.84..xxx's avatar

  @83.85.156..xxx:

  Wat is je psn id?

 58.    213 XP
  Nibor's avatar

  @A Gamer:

  Ik heb van zowel Assetto, als van PC2 de review gedaan. Als je die naast elkaar legt, zie je duidelijk wie er volgens mij als winnaar uit de bus komt. Uiteraard is dat mijn eigen mening en moet je zelf beslissen welke game jou het meeste ligt.

  @94.215.161.xxx:

  Dat over de singleplayer lees je vooral in de comments, zelf ben ik juist erg te sprekenover de Mission Challenges. Dus ik zie niet echt in wat ik daar fout aan beoordeeld heb. Verder vind ik ook dat het online gedeelte solide en klaar voor een serieuze e-sports competitie is. Dus ook daar hoor je mij verder niet over klagen. Sowieso vind ik dat je een serie wel moet beoordelen op zijn evolutie en hebben zowel ontwikkelaar als uitgever toch een beetje in het midden gelaten, hoeveel content er nou eigenlijk in de game zit. Kun je misschien zeggen: je moet kijken hoe de game er later bij ligt, maar nu betalen mensen de volle mep voor een vrij beperkte game qua content.

  @82.101.248.xxx:

  Op vrijwel alle vlakken die je aanhaalt ben ik het oneens met je. Behalve dat de game gewoon zeer uitdagend en moeilijk is. Ik moest er zeker 10 á 15 uur in steken om de game goed onder de knie te krijgen, GT Sport is duidelijk makkelijker op te pakken en een tikkeltje meer arcade. Daarbij moet wel gezegd worden dat de standaard instellingen van de besturing een tikkeltje te hardcore zijn en je daar wel het één en ander moet tweaken. Een stuurtje is daarnaast ook echt aan te raden. Voor de rest zou ik zeggen: koop vooral PC2 niet en kies wat anders uit.

 59. Anoniem -   
  2a02:a450:9cd6:1:f93c:7fb9:b670:e.xxx's avatar

  @Nibor: is gewoon een nette review. ign heeft gts ook niet meer dan een 7,5 gegeven. en daarnaast vergelijkt de ene gts met iracing, de ander geeft zelf al toe dat hij pc2 te moeilijk vind, en de volgende wil een beoordeling op de game zoals hij verwacht dat het uiteindelijk gaat worden. als je dit soort comments serieus moet gaan nemen als gaming site. dan zal je zeer snel als fanboy site bekend komen te staan.

 60. Anoniem -   
  84.81.203..xxx's avatar

  @Actie94: nou idd zeg

 61. Anoniem -   
  2a02:1810:3e0a:5e00:ac4e:41bb:6da6:e.xxx's avatar

  Ik vind vooral het rally gedeelte bagger. Voor de rest een prima game !

 62. Anoniem -   
  2a02:a445:c6c6:1:d50:4609:b1cf:8.xxx's avatar

  @Melvin:
  Iemand die het weet????

 63. Anoniem -   
  82.101.248.xxx's avatar

  @2a02:a450:9cd6:1:cdd1:7131:de9b:5.xxx: maar dat zegt dan waarschijnlijk meer over jouw skills dan die van mezelf. Dat is geen aanval of een poging tot opscheppen, maar ik speel heel veel racegames (waaronder de afgelopen jaren heel veel Project Cars deel 1) en ik kan toch echt een aardig potje sturen. De dynamische AI is gewoon té scherp afgesteld. De AI die in de kwali 4 seconden sneller is dan de allersnelste tijd in de leaderboards moet toch genoeg zeggen. Tevens hoort het eraf beuken door diezelfde AI er gewoon niet bij, ze sturen gewoon in wanneer je er naast zit.

  Project Cars 2 is vast een prima game voor met controller spelende gamers die af en toe een potje racen, maar voor de simliefhebbers is het een dikke teleurstelling. De hele simracing scene is negatief, vooral door de bullshit AI.

 64. Anoniem -   
  2a02:a450:9cd6:1:4d04:7489:1c6d:6.xxx's avatar

  @82.101.248.xxx: speel zelf ook nogal wat racegames. en mij hoor je niet klagen dat het te moeilijk is. dus over skills gesproken….
  en klopt de sim scene klaagt nogal over pc2. maar dan voornamelijk over de bugs. het overgrote deel van de sim community speelt dan ook meestal online.

 65. Anoniem -   
  37.153.222..xxx's avatar

  @jimke1: Correcte punten, mee eens. Rij eigenschappen zijn geweldig. Endurance races moet je direkt goed op je banden letten en het verbruik. Dit zit onwijs goed in elkaar.

  In de rest kan ik me vinden wat Sense zegt. VR is prachtig maar beperkt. De ontwikkelaar heeft in een eerder stadium aangegeven VR zelf tegen te vinden vallen dus die support ben je dan al kwijt. Er jammer want het is mooier dan Driveclub in dit geval.

De eerste elektrische auto van Porsche komt als gratis DLC naar Gran Turismo Sport
Gran Turismo Sport update 1.43 is nu beschikbaar
Spa-Francorchamps komt binnenkort naar Gran Turismo Sport
Volg hier live het FIA Gran Turismo Sport Championship – Nations Cup (New York)