Nadat Grand Theft Auto V uitkwam en overigens niet geheel verrassend, een enorm succes bleek, was de vraag naar singleplayer DLC groot. Rockstar Games heeft echter nooit een uitbreiding voor de singleplayer van de game uitgebracht. De studio heeft na de release alleen GTA Online van erg veel nieuwe content voorzien.

De intensieve ondersteuning van GTA Online is niet vreemd, aangezien enorm veel mensen het multiplayer gedeelte van GTA V spelen en het voor Rockstar ook een grote bron van inkomsten is. Toch is het wel verrassend dat er nooit singleplayer DLC voor de game uitkwam, zeker ook omdat de ontwikkelaar dit bij eerdere games wel heeft gedaan.

Rockstar heeft echter nooit echt duidelijk aangegeven waarom er nooit een singleplayer uitbreiding voor GTA V is verschenen en dus was dit voor veel spelers ook een groot vraagteken. Daar is nu, ruim vier jaar na de oorspronkelijke release, toch verandering in gekomen. In een interview met Game Informer heeft Imran Sarwar van Rockstar namelijk meer verteld over de reden van het uitblijven van singleplayer DLC.

Sarwar legde uit dat het niet echt een bewuste keuze van Rockstar was om geen singleplayer DLC voor GTA V uit te brengen. Het gebeurde gewoon, aldus de ontwikkelaar. Hij vervolgde door te benadrukken dat Rockstar Games enorm veel waarde aan singleplayer games hecht, in bepaalde aspecten ook meer dan multiplayer games.

De singleplayer van GTA V was volgens Sarwar enorm groot, maar ook helemaal compleet. Vervolgens heeft het Rockstar een jaar de tijd gekost om de next-gen versies te maken en kwam het besef dat er veel potentie zat in GTA Online. Die potentie wilde men bij Rockstar graag benutten, maar ook dit nam erg veel tijd in beslag. Daarnaast is GTA V niet de enige game waar Rockstar mee bezig is. De studio werkt immers ook hard aan Red Dead Redemption 2 en wellicht nog meer titels.

Al deze factoren zorgden er samen voor dat Rockstar het gevoel had dat het maken van singleplayer DLC voor GTA V niet mogelijk of onnodig was, aldus Sarwar. Hij benadrukte wel dat Rockstar graag singleplayer uitbreidingen voor toekomstige games zou willen uitbrengen.

“The combination of these three factors means for this game, we did not feel single-player expansions were either possible or necessary, but we may well do them for future projects.

At Rockstar, we will always have bandwidth issues because we are perfectionists and to make huge complex games takes a lot of time and resources. Not everything is always possible, but we still love single-player open-world games more than anything. I don’t think you could make a game like GTA5 if you did not like single-player games and trying to expand their possibilities!”

Of dit ook direct betekent dat Rockstar wel singleplayer DLC zal maken voor Red Dead Redemption 2 is onduidelijk. Wel is er nu in ieder geval een heldere verklaring voor het uitblijven van een verhaaluitbreiding voor GTA V en weten we dat men bij Rockstar Games nog altijd erg gefocust is op het maken van meeslepende singleplayer games. Helaas kunnen we na deze uitspraken wel met behoorlijk veel zekerheid stellen dat singleplayer DLC voor GTA V ook echt niet meer zal komen.