Review: Call of Duty: WWII


Review: Call of Duty: WWII – De veelgehoorde vraag om terug te gaan naar de Tweede Wereldoorlog krijgt met Call of Duty: WWII antwoord. Geen gespring meer, exosuits, hoge snelheden en andere futuristische zaken, maar terug naar de basis. Met je kisten in de modder; relatief langzame, maar betrouwbare wapens; en kameraadschap aan het front in Frankrijk na de bestorming van Omaha Beach. De eindstrijd tegen de nazi’s is begonnen om ze voor eens en altijd te verslaan en Europa van de onderdrukking te bevrijden. Call of Duty: WWII is een spektakel, een eerbetoon en een ervaring die je gespeeld moet hebben.

Kameraadschap is de sleutel tot succes

De singleplayer campagne van Call of Duty: WWII is naar goede gewoonte van de franchise kort maar krachtig. Met pakweg een uur of zes aan gameplay loop je door het verhaal heen, dat je dit keer voornamelijk vanuit het perspectief van Ronald ‘Red’ Daniels beleeft. Deze jongeman maakt onderdeel uit van een squad met voornamelijk jonge gasten en hoewel ze erg jong zijn, zijn het stuk voor stuk helden die in dit verhaal een zeer belangrijke rol spelen in het terugdringen van de Duitsers. Net zoals in elke andere Call of Duty heb je ook nu weer mensen om je heen, maar ditmaal speelt kameraadschap een belangrijkere rol.

Vaak zijn figuren inwisselbaar en strijden ze met je mee gedurende het avontuur, nu hebben ze ook daadwerkelijk allemaal een rol te vervullen. Zo heb je Zussman, je beste maat die half Joods is, maar nog het meeste empathie kent en fungeert als medic. Je hebt sergeant Pierson, die kei- en keihard is, en luitenant Turner, die de boel een beetje moet aansturen. Het kameraadschap onder de jonge jongens – je squad bestaat uit meer personen dan degenen genoemd – staat vaak onder druk in de heftige situaties en het loopt zelfs bij momenten bijna uit de hand. Toch toont dat op de juiste manier hoe belangrijk samenwerking is en hoe moeilijk het soms is om bepaalde herinneringen te verdrukken die een enorme impact op de menselijk geest hebben.

Met een relatief klein clubje soldaten word je gedurende de campagne op verschillende missies gezet en steeds is dat weer een stukje dichter bij Duitsland. De tijdspanne waarin het verhaal zich ontvouwt, is ook niet een paar dagen, maar zelfs een aantal maanden. Hierdoor ga je geregeld snel vooruit in de tijd en pak je als het ware enkel de belangrijke momenten van Red en zijn squad mee. Dit begint natuurlijk bij de bestorming van Omaha Beach, dat op een bijzonder indrukwekkende wijze wordt getoond. Enkele uren later achtervolg je een trein en weer even later ben je op een stealth missie in Parijs, om vervolgens in de ijzige kou van de winter in de Ardennen te belanden.

Keer op keer moet je samen met je squad zien te overleven en zeer uitdagende gevechten aangaan. Het genoemde kameraadschap komt natuurlijk naar voren in de cut-scènes tussen de missies door, maar ook tijdens de gameplay is het gevoel van menselijkheid en een realistische ervaring belangrijker dan ooit. Niet langer ben je als enige die supersoldaat die wel even het klusje klaart. Je health zal bijvoorbeeld niet automatisch bijgevuld worden, dus je moet regelmatig naar Zussman voor een healthkit, waarmee je je wonden kunt verzorgen. Zijn je kogels op? Dan is luitenant Turner je man. Voor granaten kan je bij Stiles terecht en voor het spotten van vijanden weer bij sergeant Pierson.

Iedereen in je squad heeft een belangrijke rol en samenwerking komt hierdoor beter naar voren. Natuurlijk kan je onderweg ook gewoon kogels en granaten oppakken, maar als je echt even klem zit, zijn je squadleden altijd bereid een helpende hand te bieden. Dit versterkt de band onderling alleen maar en je ziet ook dat ze qua band groeien naarmate de oorlog vordert. Dat is dat ze alles voor elkaar doen, op rustige momentjes niet te beroerd zijn om geintjes te maken, enzovoort. Het menselijke, het gevoel van een onbreekbare band hebben met je collega’s en samen de strijd aangaan komt naar voren als nooit eerder in een Call of Duty.

Achtbaanrit 2.0

De onderlinge band en het samenwerken komt goed naar voren tijdens de campagne, die overigens één en al spektakel is. Door momenten over een langere tijdspanne te ervaren komt het geheel ook net even wat geloofwaardiger over, omdat je enkel de ‘hoogtepunten’ beleeft en niet met een onrealistische situatie zit waarbij de soldaten over een tijdspanne van twee dagen non-stop met actie geconfronteerd worden. Het tonen van empathie, de gruwelijkheden, onfortuinlijke gewonde soldaten uit de modder trekken, de onderlinge band, de frustratie en irritatie, maar ook het adequaat handelen in lastige situaties geeft deze campagne een soort menselijkheid, wat in zekere zin vrij uniek is voor Call of Duty.

Natuurlijk is het één en al spektakel en genieten, maar toch vergeet men niet dat deze oorlog niet alleen maar plezier moet zijn. Om te spelen in deze context misschien wel, maar het is duidelijk dat Sledgehammer Games deze vreselijke gebeurtenis met alle respect wil behandelen en dat lukt ze goed. Desalniettemin moeten we niet onder stoelen of banken schuiven dat we hier met de klassieke achtbaanrit te maken hebben, maar dan wel in een 2.0 variant. Nog nooit heb ik praktisch de gehele singleplayer campagne op het puntje van m’n stoel gezeten. Het tempo ligt hoog, het is vaak een complete chaos en bij momenten extreem intens.

Dit komt omdat je continu te maken hebt met vrij ingrijpende gebeurtenissen. Dit loopt uiteen van de aanval op D-Day tot het achtervolgen van een trein en van het instorten van een kerktoren tot afwisselende gameplay elementen die we verder niet zullen spoilen. Het blijft maar gaan en de continue druk van de Duitsers is ontzettend goed voelbaar, omdat het zo chaotisch is opgezet. Dit maakt deze campagne van begin tot einde genieten en nadien duik je er rustig nog een keer in om nogmaals van die prachtige setpieces te genieten. Maar Call of Duty: WWII biedt natuurlijk meer dan dat.

Vertrouwde multiplayer

De multiplayer van Call of Duty: WWII voelt heel erg vertrouwd aan. Het tempo ligt vrij hoog, maar niet te hoog, en de maps waarop je tekeer kunt gaan, zijn van een gemiddelde grootte. Daarbij kennen de maps vrijwel allemaal chokepoints voor de close quarters combat, maar ook snipers en de long-range spelers hebben genoeg bewegingsruimte. De ene map is wat beter vormgegeven dan de ander, maar in alle gevallen heb je ze vrij snel door en er is er niet echt één die snel verveelt of er juist bovenuit steekt. Hoewel Carentan toch wel wat nostalgische gevoelens met zich meebrengt. De maps zijn overigens ook behoorlijk gevarieerd en niet allemaal op de singleplayer gebaseerd. Zo tref je een zonnige map op Gibraltar aan, maar ook een map in de Londense haven en winterse Ardennen. Aan afwisseling dus geen gebrek.

Over de gameplay van de multiplayer kunnen we vrij kort zijn, want die voelt uitstekend aan. Het is met name erg goed om te zien dat men het tempo juist heeft weten te krijgen. Call of Duty: WWII kan immers lang niet zo snel zijn als een Black Ops III of Infinite Warfare, maar de vrij trage gameplay van Call of Duty 2 is ook weer een no-go. De juiste balans vinden is dus best een uitdaging geweest, maar dat is Sledgehammer gelukt. Daarbij biedt de multiplayer zoals vanouds ontzettend veel speelplezier, maar we moeten wel opmerken dat het aantal modi en maps een beetje aan de lage kant is. Met in totaal 9 maps (10 met Carentan erbij) en 9 modi is het niet bijzonder uitgebreid ten opzichte van eerdere delen. Nu valt dat enigszins te nuanceren doordat men de War modus heeft toegevoegd, maar lang niet iedereen zal dat per se even interessant vinden.

War is fantastisch!

De War modus is de grote nieuwe toevoeging aan de multiplayer en iedereen heeft ongetwijfeld Operation Breakout wel gezien of gespeeld in de beta. Naast deze operatie biedt de War modus voor nu nog twee andere operaties, waaronder het bestormen van Omaha Beach. Dat is in de singleplayer al een indrukwekkende ervaring en dat is in de War modus misschien nog wel leuker, omdat je hierin tegenover menselijke tegenspelers wordt geplaatst. Het is ook goed om te zien dat Sledgehammer per operatie andere opdrachten heeft ingebouwd, waardoor het gevarieerd blijft. In Operation Neptune is het in eerste instantie de bedoeling om Omaha Beach te bestormen en de bunkers in te nemen. Nadien moet je in de tweede linie communicatieapparatuur vernietigen en als laatste twee enorme kanonnen uitschakelen.

In Operation Griffin is het dan weer zaak om drie tanks te begeleiden, om ze nadien van benzine te voorzien binnen de tijd en als laatste is het zaak om met de laatst overgebleven tank een brug in te nemen. Andersom is het uiteraard de bedoeling om de aanvallers van je af te slaan en dat wisselt zich per potje altijd af. Dus de aanvallers zullen ook de verdedigende rol aan moeten nemen en vice versa, wil je een compleet potje War tot een goed einde brengen. De gewone multiplayer is, zoals al aangegeven, zeer degelijk en goed voor veel speelplezier. Maar laten we wel wezen, dat is natuurlijk het bekende verhaal. De War modus voelt echt als een verfrissing aan en we moeten eerlijk bekennen dat we tijdens het reviewen hier de meeste lol in hadden. Laat staan als je dit straks met een vaste club vrienden speelt waarin iedereen zijn vooraf bepaalde rol heeft. Dit kan dus nog weleens een hele grote worden en dat zien wij in ieder geval graag gebeuren.

Doe je ding in Headquarters

Een andere vrij grote vernieuwing die erg goed uitpakt, is de zogenoemde ‘Headquarters’. Dit is in feite een algemene multiplayer lobby waar tot 48 man in rond kan lopen. Dit is gesitueerd op het strand en in de duinen van Omaha Beach en daar kan je tussen de potjes door genoeg dingen doen. Denk aan scorestreaks testen, je wapens uittesten op de shooting range, dagelijkse opdrachten aannemen, supply drops openen, je personage en wapens customizen en nog veel meer. Leuk is trouwens ook de 1 versus 1 moshpit, waarin je het tegen elkaar opneemt. Dit biedt ruimte voor maximaal twee spelers en anderen worden in de wachtrij geplaatst. Terwijl anderen wachten kunnen ze echter wel meekijken en het kan zomaar zijn dat er 20 toeschouwers zijn die jouw kunsten bewonderen.

Divisions geven meer vrijheid

Als laatste, voordat we nog even naar de Zombies gaan, de Divisions. Dit is het nieuwe klasse systeem dat je in de multiplayer treft en deze geeft je erg veel vrijheid. Per divisie kan je nu levelen en daarmee speel je extra mogelijkheden vrij. Als voorbeeld de infanterie divisie waarbij je bij level 1 een extra attachment krijgt, bij level 2 een extra magazijn, level 3 sneller sprinten, enzovoort. Het loont dus om de divisie langdurig te gebruiken, want door te levelen, krijg je alsmaar meer mogelijkheden die je kunnen helpen. Elke divisie heeft zijn eigen unieke specialiteiten, maar als je naar de wapens gaat kijken ben je geheel vrij om een loadout samen te stellen. Het aanbevolen wapen voor de infanterist is een mitrailleur, maar als je liever een shotgun wil gebruiken, kan je dat gewoon doen.

Verder kun je natuurlijk nog een secundair wapen kiezen, een bepaalde granaat en scorestreaks. Uiteraard ontbreken ook de perks niet. Hoewel je per divisie automatisch door de divisie in kwestie te levelen al wat divisie gebonden voordelen hebt en krijgt, kun je ook nog een algemene perk kiezen met de ‘basic training’ optie. Deze perks zijn niet aan een divisie gebonden en kunnen dus altijd gekozen worden. Onder de perks tref je ook weer volop variatie aan, want dit kan bijvoorbeeld sneller herladen tijdens het sprinten zijn, een tweede primaire wapen meenemen, scorestreaks die niet resetten bij doodgaan enzovoort. Het zijn allemaal bekende elementen, maar doordat je per divisie vrij bent om een loadout samen te stellen geeft je dat nog meer mogelijkheden om voor jou de ideale set-up te creëren en dat is erg prettig.

Nazi zombies: spannend, duister en creepy

De multiplayer van Call of Duty: WWII is enerzijds erg vertrouwd, maar anderzijds kent het genoeg vernieuwing en dat ook na jaren weer in een historische setting. Dat maakt dat gedeelte van de game erg aangenaam en zeer lang speelbaar, mede dankzij de War modus die zeer goed uit de verf komt. De singleplayer is ook een uitstekend onderdeel van de game, dus als laatste rest ons natuurlijk nog de Zombies modus. Ditmaal is voor een veel meer duistere sfeer gekozen en de vijanden zijn nu nazi Zombies waarop flink geëxperimenteerd is, want nog nooit zagen zombies er zo ontzettend smerig en angstaanjagend uit. In grote lijnen lijkt deze modus heel erg op de Zombies modi van de voorgaande delen qua gameplay, maar dan met een andere toon.

Het level waarin je rondloopt is vrij donker en het wordt als maar erger naarmate je verder komt, aangezien je een bunker vol zombies betreedt om daar traditiegetrouw allerlei acties te verrichten, zodat de puzzels opgelost kunnen worden. Dit kan best een uitdaging zijn, maar als je eenmaal de mechanieken doorhebt, kom je een heel eind. Zij het niet dat de zombies een flinke uitdaging vormen, misschien nog wel meer dan voorheen. In ruil daarvoor krijg je wel de mogelijkheid om een eigen loadout samen te stellen. Een eigenlijk bekend verhaal, maar de twist hierin zit hem in dat je kan kiezen uit een klasse en elke klasse heeft weer zo z’n eigen voordelen. Offensive heeft als speciale kracht (‘Special’ genaamd) dat deze ongelimiteerd kan blijven vuren zonder te hoeven herladen voor een bepaalde tijd.

De Support klasse heeft als feature dat de zombies die speler voornamelijk volgen en als speciale optie kan deze klasse beschikken over dubbel zoveel vuurkracht voor een bepaalde tijd. De medic is weliswaar wat zwakker, maar die wordt weer genegeerd door de zombies. Kortom, een team samenstellen waarin iedereen zijn eigen rol heeft is dus belangrijk. De klasse die je kiest heeft een eigen ‘Special’, maar die kan je met klassegebonden mods modificeren bij de loadout, waar je tevens een keuze in wapens en granaten kunt maken, mits vrijgespeeld. Er zijn echter ook algemene mods te kiezen, maar om die te gebruiken moet je ze eerst vrijspelen met zogenoemde Raven tokens en die verdien je weer door steeds verder in deze modus te komen.

De Zombies modus is erg uitgebreid en kent veel diepgang zolang je blijft spelen, want dan unlock je steeds meer mogelijkheden. De algehele toon en sfeer is ook het compleet tegenovergestelde van de Zombies modus uit Infinite Warfare en dat zal veel fans zeker kunnen bekoren. In de basis is en blijft het concept hetzelfde als de voorgaande jaren, maar het tempo ligt overal net iets hoger. Het is ook een stuk intenser omdat zombies werkelijk overal vandaan komen en niet zozeer enkel vanuit vaste spawnpunten. Uitdaging, leuke puzzels, een perfect passende sfeer en intense adrenalineopwekkende gameplay is waar het kortweg eigenlijk op neerkomt.

Conclusie

Call of Duty: WWII is dé Tweede Wereldoorlog shooter waar we lang op hebben gewacht. De singleplayer is bijzonder intens met een continue focus op actie waarbij het squadgevoel uitstekend wordt benadrukt. Het is genieten, omdat de actie zo lekker aanvoelt en het je nauwelijks met rust laat. De multiplayer steekt uitstekend in elkaar en de nieuwe War modus is absoluut een aanwinst voor de franchise. Het aantal multiplayer maps en modi zijn dan wat beperkt, wat jammer is. Zeker voor mensen die de War modus juist niets vinden, maar desalniettemin is het complete pakket zeer uitgebreid en goed voor ongelofelijk veel fijne speeluren. De Zombies modus is heerlijk creepy en duister en zal de fans absoluut gaan vermaken. Kortom, Call of Duty: WWII is een absolute aanrader. Voor zowel fans als voor gamers die de franchise even hebben gelaten voor wat het is.

Pluspunten

  • Indrukwekkende singleplayer
  • Squadgevoel komt goed naar voren
  • Het tonen van menselijkheid in een gruwelijke oorlog
  • War modus is fantastisch
  • Fijn tempo in de multiplayer
  • Divisions systeem werkt erg prettig
  • Headquarters als interactieve lobby
  • Audiodesign is briljant

Minpunten

  • Aantal multiplayer maps en modi wat beperkt

9.0

Boxshot Call of Duty: WWII

Call of Duty: WWII

Releasedatum:
03-11-2017
Genre:
Shooter
Uitgever:
Activision
Ontwikkelaar:
  1. Anoniem -   
    84.241.192..xxx's avatar

    Goed geschreven review. Maar vond de beta zo verschrikkelijk dat ik nog niet overtuigd ben.

  2.    5456 XP
    7th-son's avatar

    in een game als COD waar multiplayer juist hetgene is waar de game voor kopen, is multiplayer content toch juist belangrijk? erg mild op het cijfer vind ik persoonlijk

  3. Anoniem -   
    2a02:a450:2113:1:5df1:5ad3:19aa:e.xxx's avatar

    Krijgen jullie hier voor betaald ofzo man man man de graphics komen uit het jaar nul

  4. Anoniem -   
    82.73.214..xxx's avatar

    Nou kindertjes bedank ome Hitler maar voor deze game…

  5.    709 XP
    Jason28's avatar

    Nice, normaal speel ik alleen de mp van cod maar nu voor het eerst dat ik ook naar de campaign uit kijk. het gemiddelde cijfer is ook niet verkeerd op metacritic.

  6. Anoniem -   
    2a02:1810:9c36:f00:11e7:7944:4c35:8.xxx's avatar

    @2a02:a450:2113:1:5df1:5ad3:19aa:e.xxx:
    Dit! De laatste uren voor de officiele release zie ik enkel topics over WW2.

  7. Anoniem -   
    84.241.206..xxx's avatar

    Maximaal een 7.5 voor deze game, cya next year cod.

  8. Anoniem -   
    82.73.214..xxx's avatar

    Audiodesign? Nieuwe term?

  9. Anoniem -   
    217.105.178.xxx's avatar

    Verschrikkelijk slecht spel… Die 9 absoluut niet waard

  10. Anoniem -   
    85.145.228..xxx's avatar

    Een 9 Hahahaha ok psx sense verliest ze geloofwaardigheid

  11.    1220 XP
    Seb070NL's avatar

    Als dit spel echt een 9 waard is, zou dit wel eens mijn eerste cod kunnen worden, maar ik wacht nog wel even op wat andere reviews 😛

  12. Anoniem -   
    85.144.111.xxx's avatar

    Is er S&D game mode erbij?

  13. Anoniem -   
    185.34.171..xxx's avatar

    Call of flop en 9 zeker geen bril op

  14.    1910 XP
    Mrduckie88's avatar

    Ik koop hem puur en alleen voor de SP , althans , misschien dat ik deze online een kans geef.

  15. Anoniem -   
    94.215.171..xxx's avatar

    “Ik vind CoD niet leuk, omdat ik er niks van kan”. Dit zijn 90% van de mensen hier op deze site. Jammer dat je niet gewoon wilt toegeven dat deze CoD gewoon echt rete strak in elkaar steekt. Zeker een 9 waard.

  16. Anoniem -   
    84.30.0..xxx's avatar

    Wat een jankerds hier zeg, de review is natuurlijk nog altijd een persoonlijke mening van de schrijver! En ben het volledig met deze review eens. Naar mijn mening is dit toch weer een zeer vertrouwde Call of Duty game, waar ik toch zelf wel weer veel uurtjes in ga steken. Al moet ik Assasins Creed Origins ook nog uitspelen tussendoor 😉

  17. Anoniem -   
  18.    2489 XP
    20style [20]'s avatar

    Amai zeer mooie score de cod fans gaan tevreden zijn. Ik denk dat ik deze ooit ga halen gwn voor de sp. Maar nu heb ik er geen nood aan heb te veel bf1 gespeeld lol. Nu concentreer ik op alle sp games!

  19. Anoniem -   
    80.112.223..xxx's avatar

    Mensen zijn nou van nature zeikerds, WW2 of toekomst. Het is nooit goed.

  20. Anoniem -   
    2a02:a445:112b:1:6161:6761:7313:.xxx's avatar

    Nou nou, wat een lofzang zeg. Begin er bijna zin in te krijgen. Hahaha

  21.    213 XP
    rafc1880's avatar

    @80.112.223..xxx: +1
    Is met alles zo. Iedereen is een kenner én kunnen alles beter.

    Wil hier ook aan toevoegen dat de ene shooter de andere niet is.
    Ikzelf ben van cod naar bttfld overgestapt met reden dat de mp-community me niet meer aanstond. Maar om te zeggen dat cod slecht is? Neen.
    Maar haters gonna hate zeker.

  22.    1939 XP
    peyj's avatar

    Heeft deze CoD ook een splitscreen multiplayer erin zitten voor de online modus?

  23. Anoniem -   
    94.130.67..xxx's avatar

    Ik speel meestal shooters voor de singleplayer campaign, omdat ik simpelweg niet goed genoeg ben voor het online multiplayer. Gaat me te snel soms en heb de skills er niet voor. Maar heb me in het verleden prima vermaakt met Call of Duty. Ben ook wel weer benieuwd naar deze.

  24. Anoniem -   
    89.99.98..xxx's avatar

    Een 9 van psx… Je verwacht het niet dat ze elke jaar gewoon hetzelfde cijfer geven.

  25.    1971 XP
  26.    213 XP
    rafc1880's avatar

    @94.130.67..xxx: same here. Maar toch wel eens leuk om mp te spelen. Soms lukt gewoon alles wat je wil maar kan evengoed gewoon superslecht gaan. Algoe mute ik mezelf want propere woorden komen er niet uit 😀

  27. Anoniem -   
    128.127.46.xxx's avatar

    Iedereen die zit te miepen over het feit dat PSX-SENSE dit spel een hoog cijfer geeft, kijk eens naar het metacritic gemiddelde.

    Blijkbaar is de game gewoon goed, en dat COD haters er blijkbaar niet tegen kunnen dat er weer eens goede COD game uit komt, is nog zieliger dan elke bash reactie die op mijn reactie volgt.

  28. Anoniem -   
    2a02:a440:919b:1:34e8:b1e3:64f8:b.xxx's avatar

    @80.112.223..xxx: 2e wereldoorlog beste keus ooit

  29.    2038 XP
    Sony's avatar

    Het kan dus wel, een review op diezelfde dag van release maken 😛

    Kan iemand mij wat meer vertellen over het feits dat de servers voor het eerst nu 60fps draaien in plaats van de 30pfs. (Ik heb het over servers refresh rate!)
    Is het een merkbaar verschil?

  30. Anoniem -   
    2001:1c00:2b00:ec00:6cba:4690:cfd0:6.xxx's avatar

    Me ps4 pro is kapot na paar uur WW2 spelen. Hij begon met heel veel lawaai ,ce error vebranden lucht, en weg was me ps4 pro.

  31. crew Redacteur -    2175 XP
    aarjen116's avatar

    @7th-son: Ik moet hem zelf nog spreken, maar als iemand die ieder deel heeft gespeeld, kan ik wel zeggen dat ik liever 9 echt goede maps heb dan bijvoorbeeld 15 die vooral matig zijn. Ik weet dus niet hoe de maps in WWII zijn, maar als ze vrijwel allemaal goed zijn, heb ik liever dit. En met vorige delen zag je toch dat er na enkele weken verschillende maps waren waar nooit meer op werd gestemd en waar je ook amper op speelde.

    @85.144.111.xxx: Ja.

  32. Anoniem -   
    213.119.177.xxx's avatar

    Straks als ik thuis kom lekker knallen

  33.    22 XP
    poele89's avatar

    Geannuleerd bij bol.com en toch krijg ik hem vandaag. Ook nog geen mail gehad van betaling. Misschien krijg ik hem wel gratis

  34.    445 XP
    Dippiedoe's avatar

    Een 9.0?! Heeft PSX-Sense hiervoor betaald gekregen ofzo?

    Voor mij is deze game niets meer dan een 7.5

  35. Anoniem -   
  36. Anoniem -   
    77.172.209.xxx's avatar

    @128.127.46.xxx: CoD haters? Volgens mij zijn hier niet echt haters ik durf te wedden dat 90% van de mensen in de comments deze game gaan halen. misschien niet nu, maar over een paar weken wel.

  37. Anoniem -   
    188.206.101..xxx's avatar

    Een 9 hahahahaha. Hoe kunnen wij jullie nog serieus nemen?

  38. Anoniem -   
    95.97.154.xxx's avatar

    Triest 9 kom op hoe kom je er bij.. ik heb alleen maar negatief gezien over de game. De eerst met 9 lol psx

  39. crew Redacteur -    2175 XP
    aarjen116's avatar

    @95.97.154.xxx: De eerste met 9? Kijk eens op metacritic, wij zijn alles behalve een uitzondering met een 9…

  40. Anoniem -   
    77.172.209.xxx's avatar

    Ik hoop dat jullie een giveaway houden, ik maak er dik veel kans op als ik het hier zo lees… wat een kleuterschool. Zelf ben ik geen CoD speler, maar halen ga ik hem wel. Toffe review en laat mensen maar lullen.

  41.    106 XP
    Colonski's avatar

    kunnen we m winnen? Dan koop ik een PS4 Pro

  42.    166 XP
    bzafs-'s avatar

    Zeker een 9 waard.

    Het is de beste cod van de afgelopen jaren en dat bewijst.

    En cod haters blijven haten. Genoeg mensen die genieten van dit spel 😉

  43. Anoniem -   
    89.255.46.xxx's avatar

    @bzafs-: idd, krijgt niet voor niks overal hoge scores. COD haters jammer dan maar dit jaar hebben jullie verloren

  44. Anoniem -   
    84.241.202..xxx's avatar

    9 Maps en lootboxes uhu… absoluut een 9!!!

  45. Anoniem -   
    159.100.93.xxx's avatar

    @94.215.171..xxx:
    Sorry 90% hier spelen ook een echt spel
    Cod is een hoopje triest werk.
    Geef nou toe iedereen vind dit een slecht spel omdat het okk echt slecht is. De laatste keer dat ik zon slecht spel zag was ook jaren geleden als ik kijk naar story en graphics

  46. Anoniem -   
    159.100.93.xxx's avatar

    @77.172.209.xxx:
    Ja als de zijn prijs genoeg zakt wel ja
    Mensen kopen dit voor die slechte MP
    Hun boeit die slechte SP niet eens

  47. Anoniem -   
    159.100.93.xxx's avatar

    @95.97.154.xxx:
    Ben het eens met die andere gozer
    Lijkt net alsof ze hiervoor betaald krijgen
    Voor zon review weetje

  48. Anoniem -   
    195.240.169.xxx's avatar

    Okee vanaf nu neem ik Psx sense totaal niet meer serieus !

    Serieus die graphics kunnen echt niet meer dit is gewoon een opgepoetste Cod2 van 12 jaar oud!!! Animaties zijn ook bedroevend nog nooit van pyschics gehoord bij Activision?

  49. Anoniem -   
    62.72.192.xxx's avatar

    Eindelijk weer een call die in 2e wereldoorlog bevind al dat future troep was geen zak aan

  50.    534 XP
    Zuko's avatar

    Altijd leuk om COD haters zo te zien reageren. Als ze het spel zo haten, waarom dan de de moeite nemen om te reageren? Ben blij dat COD weer de goede kant op gaat, met de voetjes op de grond.

  51. Anoniem -   
  52. Anoniem -   
    80.114.215.xxx's avatar

    9? Onmogelijk, voor deze afgelikte troep!?

  53. Anoniem -   
    159.100.93.xxx's avatar

    @80.114.215.xxx:
    Inderdaad
    man man man wat slecht
    had het een 4 gegeven weetje voor de moeite

  54. Anoniem -   
    84.241.202..xxx's avatar

    @Zuko: je moet een cijfer in een perspectief kunnen plaatsen, dat is lastig als dit een 9 krijgt. Sommige lager beoordeelde games hadden dan minimaal een 14 moeten krijgen. Mario O. Was dan een 24 en darksouls een 30!

  55. Anoniem -   
    85.150.18..xxx's avatar

    @aarjen116: Metacritic is niet eens te vertrouwen met die botjes op die site

  56. crew Management -    4454 XP
    M4GN3T's avatar

    @85.150.18..xxx: critics, niet user reviews

  57. Anoniem -   
    77.172.209.xxx's avatar

    @159.100.93.xxx: Voor een game die jij echt helemaal niks vind, ben je wel enorm aanwezig hier in de comments. Als ik een game niet tof vind kijk ik er niet eens naar om. Laat staan er een x aantal keer erop reageren. “Weetje”

  58. Anoniem -   
    77.172.209.xxx's avatar

    @84.241.202..xxx: Een cijfer is vooralsnog subjectief.

  59. Anoniem -   
    159.100.93.xxx's avatar

    @77.172.209.xxx:
    Weet
    Beb hier ook om die andere haat comments te lezen en te ondersteunen
    “Weetje”

  60. Anoniem -   
    159.100.93.xxx's avatar

    @159.100.93.xxx:
    *ben 😉

  61. Anoniem -   
    185.15.249.xxx's avatar

    Een 9 ? Als ik een goeie coment geef ,krijg ik dan ook wat van het geld ? Wat een lachertje zeg .

  62. Anoniem -   
    84.241.202..xxx's avatar

    @77.172.209.xxx: Duhu maar als het zo uiteenloopt en ongebalanceerd is kun je het dus niet meer in een perspectief plaatsen. Geef dan geen cijfer;)

  63. Anoniem -   
    2a02:a212:81:2380:8916:3f11:fc1e:6.xxx's avatar

    Het is wél jammer dat de snelle gameplay nog steeds hetzelfde is. Veeeeeeel te snel waardoor het me een HALO gevoel geeft in een WWII jasje.

  64.    534 XP
    Zuko's avatar

    @159.100.93.xxx: Jij bent het perfecte voorbeeld van zo’n COD hater. Kinderen met headsetjes heb je ook bij andere games en het is simpel op te lossen door een party te hosten.

  65. Anoniem -   
    85.149.79..xxx's avatar

    Indrukwekkende singleplayer? Jullie zijn helemaal gek geworden.

  66. Anoniem -   
    194.30.182.xxx's avatar

    Geweldige review! Prima cijfer! Ik vind het zelf ook een topgame! Campaign is het beste in jaren. MP speelt ook heerlijk weg! Dit is de shooter van het jaar.

  67. Anoniem -   
    85.150.18..xxx's avatar

    @2a02:a212:81:2380:8916:3f11:fc1e:6.xxx: Jij voelt dingen die er niet zijn, “Halo in een ww2 jasje” weet je zelf wel hoe achterlijk dat klinkt ?

  68. Anoniem -   
    83.86.145..xxx's avatar

    @84.241.202..xxx: Heeft Battle Fail geen lootboxes dan? Ooh wacht….

  69. Anoniem -   
    2a02:a445:22a4:1:7c50:1914:922a:8.xxx's avatar

    Waarom niet als minpunt de belachelijk slechte engine? Is niet bepaald hedendaags. Hoe die poppetjes lopen in de omgeving…
    Ww setting is top, alleen mag één en ander nog steeds kritisch bekeken worden. Game wordt ook niet vergelijken op punten met andere games, maar met de vorige cod volgens mij. Dan snap ik de 9..

    (maar zoals verwacht een gesponsorde review)

  70.    379 XP
    Mouse_NL's avatar

    Hoe lang is de single play , Omdat ik wellicht geen MPga doen?

  71. Anoniem -   
    84.241.202..xxx's avatar

    @83.86.145..xxx: heb ik ooit bf genoemd? Beetje raar om een argumentatie voor mij te verzinnen en daar dan ook meteen op te reageren;) skins of wapens maakt trouwens wel een groot verschil

  72. Anoniem -   
    82.95.23.xxx's avatar

    @94.215.171..xxx:
    Wat is dat nu voor een kortzichtige fanboy opmerking? IK vind het niet leuk dus kan ik het volgens jou niet? Logisch…

  73. Anoniem -   
    82.95.23.xxx's avatar

    @89.99.98..xxx:
    Hoezo is toch ook ieder jaar dezelfde game?

  74. Anoniem -   
    2a02:1810:8482:b700:d8f3:7271:ba62:a.xxx's avatar

    @Mouse_NL:

    6uur op hardened

  75. Anoniem -   
    82.95.23.xxx's avatar

    @aarjen116:
    Ja er worden vast meer reviewers betaald 😉

  76. Anoniem -   
    82.95.23.xxx's avatar

    @M4GN3T:
    Inderdaad critics en die zijn zo lekker betrouwbaar ten opzichte van consumenten. Critics krijgen betaald of willen niet te negatief zijn om de goodies en gratis games te blijven ontvangen en met zulke scores denk ik zelf een paycheck. Bestaat niet dat iemand die volle
    Mep voor deze game betaald en de oude gedateerde gameplay en Graphics ziet met ze volle verstand een 9 geeft

  77. Anoniem -   
    94.215.77..xxx's avatar

    Mijn drie codes werkt alleen de eerste code. Camo en XP geeft die aan vul goed in. Meer mensen last van?

  78. crew Management -    4454 XP
    M4GN3T's avatar

    @82.95.23.xxx: Kreukelt zo’n aluminium hoedje nu erg snel of valt dat mee?

  79. Anoniem -   
    2a02:a441:670a:1:2933:402b:7753:6.xxx's avatar

    Lekkere objectieve reacties hier. Na bijna een jaar lang bf1 te hebben gespeeld en al jaren geen cod game toch een tijdje geleden de cod besteld en activision het voordeel van de twijfel gegeven. Vandaag een uurtje of 6 gespeeld en ik moet zeggen: Het valt me niks tegen. Boots on the ground, geen pay to win, headquarter is tof bedacht en de war modes is ook leuk. De single player bevalt me tot nu toe ook goed. Het is duidelijk dat ze er voor hebben gekozen om meer naar de community te luisteren. Echter is het voor sommige hier nooit goed.

  80. Anoniem -   
    94.210.143.xxx's avatar

    vergeet de graphics, wat enorm zuigt, een 9? voor deze matige multiplayer? wow jullie zakken steeds dieper. no way dat jullie niet betaald krijgen om een 9 te geven aan een van de slechtste cods ooit. dan nog liever exosuits

  81. Anoniem -   
    94.210.143.xxx's avatar

    @M4GN3T: je kan ook volop in ontkenning zijn. deze codis never nooit een 9 waard. miss ff een nieuwe reviewer aannemen?

  82. crew Management -    4454 XP
    M4GN3T's avatar

    @94.210.143.xxx: een mening van een ander kun je het mee oneens zijn, maar niet verwerpen. Iedereen heeft recht op zijn of haar mening, dit is die van Lennard, jij hebt wellicht een andere mening of bent het ermee eens. Waarom is dit zo moeilijk voor sommigen mensen? Hiermee raakt de gaming community zo ontzettend toxic, puur omdat iedereen maar hun eigen mening wilt forceren op andere mensen, geniet gewoon van wat je leuk vindt en chill. Sommige gamers hier, waaronder jij, eisen gewoon dat Lennard hetzelfde vindt als jij.

    Lennard staat ver boven jou en menig andere zeurpiet door er niet mee te zitten wanneer iemand het niet eens is met wat hij vindt, Lennard is namelijk wel normaal en respecteert de mening van een ander.

    Jij vindt het geen 9 waard dus Lennard mag niet meer reviewen, je lijkt wel familie van Trump. Betreft het betaald verhaaltje, ik doe dit werk al 12 jaar en kan je eerlijk bekennen dat ik, mijn redactie, noch iemand die ik ken in de Nederlandse games industrie ooit een aanbod heeft gekregen qua geld of perks voor een reviewcijfer. Er zijn ook genoeg cases geweest, waaronder het Gamespot Kane & Lynch debacle, dat zelfs bewezen heeft dat dit in de Verenigde Staten niet eens gebeurd.

  83.    2038 XP
    Sony's avatar

    PSX-SENSE gaat hier wel volgas op de verdedigde modus zeg.
    Wel mijn complimenten dat jullie ook de negatieve reacties laten staan. Al zag ik net een reactie verwijderd worden dat iemand 9 spelfouten telden 😛

    Ps; ik ben het niet eens met een 9. Ik had het een 6,5 gegeven.

  84.    210 XP
    Battlemoose's avatar

    Tot nu toe vind ik hem goed alleen de MP had kwa snelheid nog wel iets na beneden gemogen om bij cod2 mw2 in de buurt te komen.
    Of ik word gewoon oud en heb reactievermogen van een aap

  85. Anoniem -   
    212.127.143..xxx's avatar

    Sp..goed haha na 5 uur klaar wtf graphics oudbollig

  86.    644 XP
    Esromeron's avatar

    Had deze shitstorm aan reacties wel verwacht, totaal geen zin om ze allemaal te lezen. Complimenten voor de reviewer! Je weet bij CoD al bij voorbaat dat er commentaar op gaat zijn, desondanks leg je keurig uit hoe de 9 tot stand is gekomen.

    Het blijft uiteindelijk toch een persoonlijke ervaring. Ik blijf me er wel om verbazen dat mensen die kennelijk bij voorbaat al niks met de game hebben toch de noodzaak voelen het artikel te lezen, om vervolgens wereldkundig te maken dat ze er niks mee hebben. Bijzonder. En daarbij, who cares?!

  87.    816 XP
    jonas46's avatar

    Komaan toch, Hoe kan dit nu een beter cijfer krijgen dan AC Origins. De zogenaamde pluspunten zijn om te lachen.

  88.    157 XP
    Larsdemazz's avatar

    Mooie review! Zat nog even te twijfelen, maar dankzij alle reviews ga ik het zeker kopen! 😀

  89.    816 XP
    jonas46's avatar

    @M4GN3T: Mooi zo dat een eigen mening gewoon verwijderd wordt als dit niet strookt met de mening van de redacteurs. Graag meer uitleg in PB.

  90. crew Management -    4454 XP
    M4GN3T's avatar

    @jonas46: je comment staat er gewoon? Geef de cache ook wat tijd, site verwerkt heel veel bezoekers op zulke dagen, ook een alu hoedje op?

  91.    816 XP
    jonas46's avatar

    @M4GN3T: Beste ik heb twee reacties gepost en 1 ervan staat er niet. Ging over het feit dat Donald Trump gebruikt wordt in een discussie over de review.

  92. crew Management -    4454 XP
    M4GN3T's avatar

    @jonas46: Meteen van t kwade uitgaan is niet zo aardig en snap ik ook niet, jij moet als aspirant lid toch ook weten dat we de community waarderen? T blijft techniek en niet alle reacties komen altijd door al lijkt dat met javascript browser side wel zo.

    Om dan te reageren op je opmerking, het is een voorbeeld in de zin van meningen forceren, moet je natuurlijk niet letterlijk nemen.

    Als dat ook het enige is wat je uit die comment van mij haalt, dan heb je echt totaal mijn punt gemist.

  93. Anoniem -   
    77.174.26..xxx's avatar

    @M4GN3T:

    Verander de opzet dan gewoon wanneer er elke x dezelfde kritieken zijn.
    Een review hoort objectief, meningsloos en gradatieloos te zijn anders is dit geen review maar een blog over de desbetreffende game of een ‘persoonlijke Review’.

    Review de game. (Inhoud van game, tech specs, speelduur, verhaal etc.), aanvullend een kopje met ‘Personal Review van ‘naam persoon’ die mening geeft en gradatie’.
    Zo geef je duidelijk de onderscheid aan wat blijkbaar nodig is.

  94. crew Management -    4454 XP
    M4GN3T's avatar

    @77.174.26..xxx: een review is altijd subjectief, wij doen geen objectieve reviews want dan is het geen review meer. Dan zit je gewoon een synopsis en spec sheet te lezen. Reviews en dus ook de onze, laten de mening van de schrijver weten. Dit gaan we niet veranderen.

    De definitie van het woord review is dan ook “a critical appraisal of a book, play, film, etc. published in a newspaper or magazine.” Oftewel “artikel met je eigen oordeel over een boek, film of uitvoering”

    Je visie op het begrip klopt dus al niet en dus zijn je verwachtingen van een review al bij voorbaat niet goed. Ligt niet aan ons, maar aan jou. Dat is hetzelfde als een aardbeien ijsje bestellen en verwachten dat het naar banaan smaakt.

  95.    816 XP
    jonas46's avatar

    @M4GN3T: Ik heb niks tegen het algehele plaatje van je comment hoor. Vind het gewoon niet op zijn plaats om hier buitenlandse politiek in te betrekken, want hiermee laat je ondertussen ook horen hoe je tegenover Trump staat. Niks persoonlijk hoor.

  96. crew Management -    4454 XP
    M4GN3T's avatar

    @jonas46: het is meer de referentie naar het feit dat Trump ook feiten negeert en meningen van anderen verwerpt. Vanuit jouw optiek inderdaad niet tactisch, maar dat is niet waar mn comment om ging, Trump is gewoon diegene die t eerste in mn opkwam die ook feiten negeert en iedereen kent ‘m.

  97.    385 XP
    Space-Invader's avatar

    Jammer, slecht 6 uur voor de singleplayer campagne. Gezien ik alleen de sp speel wacht ik even op een leuke aanbieding. Wat ik heb gezien en gelezen zal deze COD wel weer een terechte grote hit worden.
    Goeie review trouwens en gelukkig hebben jullie ook een eigen mening 😉

  98. Anoniem -   
    2a02:a212:81:2380:b8ec:d777:8cf:a.xxx's avatar

    @85.150.18..xxx:
    Ik heb het over de speelsnelheid! Duh….

  99.    385 XP
    Space-Invader's avatar

    Wat een stelletje zeikerds zijn er toch. Game niet goed, reviewer niet goed, PSX-sense niet goed. Wat doen jullie hier nog, respecteer het werk wat gedaan wordt al ben je het niet met de mening eens of ga lekker in een hoekje zitten janken of verder zeuren op een andere site, kleuters.

  100. Anoniem -   
    145.129.248.xxx's avatar

    @Space-Invader:

    Idd schaam jullie zeikers doe het lekker zelf dan!

    Goede review ga hem over een tijd zelf proberen!