Review: Spintires: MudRunner – Vrachtautochauffeurs in spé kunnen zich al enkele jaren vermaken met het aardige Euro Truck Simulator. In deze game kunnen truckers in een groot gedeelte van Europa rondrijden om zo alvast wat ervaring op te doen. De vorm van vervoer die in deze game naar voren komt, is één van de meest voorkomende op deze planeet, maar we mogen niet vergeten dat het slechts een eitje is vergeleken met de truckers die in de blubber rondrijden. Om dat te kunnen ervaren, is er nu Spintires: MudRunner, een simulator waarin je vrachten in onherbergzame gebieden moet rondrijden.

Oefening baart kunst

In Spintires: MudRunner krijg je te maken met lastig begaanbare gebieden. De maps waarop je rond kan rijden zijn veelal ruwe natuur en dus is de ondergrond erg drassig. De wegen die je zo her en der treft zijn erg blubberig en kijk er niet raar van op als de helft onder water is gelopen. Het is in dit soort gebieden van groot belang te beschikken over voertuigen die wel tegen een stootje kunnen en belangrijker nog: over enorm veel kracht beschikken. De gemiddelde auto zou in deze gebieden in ieder geval binnen drie minuten vastgedraaid in de modder staan.

De makers van de game hebben zich gelukkig gerealiseerd dat ze iets unieks hebben en dat een degelijke uitleg van belang is. Bij aanvang kan je gelijk doen wat je wilt, maar men adviseert je wel om eerst even een tutorial te volgen. Die is zeer simpel en richt zich op slechts een paar functionaliteiten, waarmee niet de hele lading gedekt wordt. Dat is niet per se een slechte zaak, want de game biedt in aanvulling daarop een aantal uitdagingen waarin de diverse aspecten van de gameplay benadrukt worden. Bij aanvang van zo’n uitdaging krijg je bovendien weer een goede uitleg en zo zul je gaandeweg de kneepjes van het vak leren.

Het is aan te raden om de tutorial te volgen en je te wagen aan de uitdagingen, want alleen dan ga je de handigheden goed onder de knie krijgen. Leuk is bovendien dat de uitdagingen allemaal secundaire opdrachten kennen, die je kunt voltooien voor een hogere beoordeling. Dat is overigens optioneel, maar het werkt de replaywaarde wel in de hand. Als je dat eenmaal doorlopen hebt, weet je voldoende van de gameplay en hopelijk ben je er dan ook wat handiger in. Als dat het geval is, is het tijd om je aan de singleplayer of multiplayer te wagen.

Van hot naar her rijden

De game beschikt over verschillende maps die op zich van een aardige grootte zijn en per map krijg je een bepaald aantal doelstellingen. Zo dienden we in onze eerste singleplayermissie boomstammen te vervoeren van een afgiftepunt naar een houtzagerij. De locaties – naast de garage waar je begint – liggen behoorlijk ver uit elkaar en dus is het zaak om natuurlijk naar het afgiftepunt te rijden. Na het oppikken van de boomstammen is het zaak om die naar de houtzagerij te brengen en dan begint het riedeltje opnieuw, totdat je het doel voltooid hebt van een x-aantal vrachten wegbrengen. Dat zien we ook in latere missies terug en naarmate je vordert in de game, krijg je met meer opdrachten te maken.

De game laat je behoorlijk vrij in hoe je het allemaal aanpakt. Zo kan je met een relatief kleine vrachtauto de opdrachten uitvoeren, maar het risico is dan wel dat je meer dan eens heen en weer moet rijden. Dit dankzij de beperkte capaciteit van of de laadbak of de trailer. Je kan echter ook voor een grotere vrachtauto kiezen, waarmee je grotere boomstammen kan vervoeren. Hierbij geldt dan wel weer dat het navigeren een stuk lastiger wordt, omdat je domweg een flink stuk groter bent. Het is wat dat betreft verstandig om klein te beginnen, want je bepaalt in zekere mate zelf hoe lastig je het jezelf maakt.

Wisselen maar

Het rijden in onherbergzame gebieden is niet alleen voor jou een uitdaging, ook van de vervoersmiddelen wordt veel gevraagd. Een zwaarbeladen vrachtauto die continu heuveltje op en af moet in lastig begaanbare gebieden, zuipt natuurlijk benzine. Je kan keer op keer naar het tankstation rijden om bij te vullen, maar efficiënt is anders. Je hebt echter ook een tankvrachtauto tot je beschikking en als je dan zonder benzine komt te staan, kan je gemakkelijk wisselen en met de tankauto naar je vrachtauto rijden die zonder benzine staat. Op die manier gaat het vervoer wat vlotter, maar natuurlijk moet je wel eerst de tank van de tankvrachtauto vullen bij het pompstation.

Het kan ook voorkomen dat je vrachtauto dermate beschadigd raakt, dat deze niet verder kan rijden. Dan moet je een reparatievrachtauto inzetten die de herstelwerkzaamheden kan uitvoeren. Alsof dat nog niet genoeg is, kan het ook nog voorkomen dat je bijvoorbeeld omvalt en dat alle boomstammen uit je laadbak rollen. Ook daar zijn dan weer middelen voor om het te herstellen en dat zorgt ervoor dat je met best veel zaken rekening moet houden. Niet te vergeten de ondergrond zelf, want het zal vaak voorkomen dat je vastdraait in de blubber. Maar dat hoeft niet altijd een probleem te zijn, want met een lier kan je jezelf uit de blubber trekken, tenminste als er bomen in de buurt staan. Is dat niet mogelijk? Schakel dan een andere vrachtauto in die je uit de blubber kan trekken.

Uitstekende physics

Waar de game heel erg sterk mee voor de dag komt, zijn de physics. Nog nooit was blubber zo realistisch in een game en dan niet alleen visueel, maar ook qua gameplay. Elke ondergrond en situatie heeft een invloed op hoe je vrachtauto zich gedraagt en laat besturen. Het is dus zeer belangrijk om goed rond te kijken welke route je neemt. Te diepe plassen zorgen ervoor dat je motor verzuipt. Te veel modder zorgt ervoor dat je vrachtauto vast kan komen te staan en te steile heuvels doen je vrachtauto omvallen. Dat alles krijg je visueel goed te zien en de sporen blijven ook liggen als je er later weer terugkomt.

De vrachtauto’s bestaan allemaal uit meerdere onderdelen en hoe ruwer het terrein is, hoe meer deze onderdelen apart van elkaar bewegen. De voertuigen worden ook behoorlijk vies met overal blubber spatten en grote stukken modder die aan de banden blijven hangen. Rijd je door een plas heen, dan komt je vrachtauto er weer een stuk schoner uit. Het zijn allemaal details die het tot een mooie simulator maken, waarin realisme de boventoon voert. De physics zijn echt uniek in z’n soort en dat mag geprezen worden.

Dronken camera

Deze game is absoluut niet voor het grote publiek en dat komt simpelweg doordat het best moeilijk is. Dit is rijden op een compleet ander niveau, omdat je met lastige ondergronden en ongebruikelijke voertuigen te maken krijgt. Dat is echter iets wat je kan leren, maar wat de ervaring niet helpt is de tergend vervelende camera. In plaats van dat de camera je voertuig als centraal punt neemt waar je dan omheen kan draaien, kent de camera in deze game geen specifiek centraal punt, waardoor je als een soort dronkenlap continu maar een beetje rond de actie zwabbert. Dat is verre van ideaal, omdat sommige situaties een hoge mate van precisie vereisen. Waarom men niet gewoon voor een standaardcamera heeft gekozen met desnoods specifiek selecteerbare camerahoeken, is ons een raadsel. Deze camera is niet fijn en werkt erg op je zenuwen.

Ook moet je rekening houden met het feit dat de game heel erg traag is. De maps zijn allemaal vrij groot en de locaties waar je moet zijn, liggen ver uit elkaar. Het kan dus best wat tijd kosten alvorens je op de volgende locatie bent. Doordat elke map dusdanig onherbergzaam is, gaan je voertuigen 90% van de tijd hooguit 5 kilometer per uur. Het gaat zo traag als een slak en dat zorgt ervoor dat je heel erg veel geduld moet hebben. Daarbij kent de game veel risicofactoren, zoals vast komen te staan, te weinig benzine, omslaan en meer. Hierdoor ben je in sommige gevallen genoodzaakt om met andere voertuigen een grote afstand te overbruggen, wat vanzelfsprekend niet veel sneller gaat (tenzij je in multiplayer speelt). Kortom, je moet veel geduld opbrengen, omdat de game bijzonder langzaam is. Sterker nog, het is wellicht de meest trage simulator ooit.

Conclusie

Spintires: MudRunner is een originele en unieke game die voor een niche publiek ongetwijfeld interessant is. Het is uitdagend, de gameplay kent genoeg diepgang en de maps zijn gevarieerd en goed vormgegeven. De game vraag echter wel veel van je geduld, omdat het zo traag gaat. Iets te traag als je het ons vraagt. De multiplayer, waarin iedereen zijn eigen rol heeft countert dat enigszins, maar dan moet je wel mensen kennen die de game hebben. Ook de tergende camera kan flink op je zenuwen werken en dat is toch wat jammer. Desalniettemin is dit voor liefhebbers van dit soort vrachtauto's een aanrader, omdat het qua simulatie uitstekend uit de verf komt. Ook moeten we complimenten uiten aan het adres van de ontwikkelaar wat betreft de modder physics.

Pluspunten

  • Gevarieerde maps
  • Leuke uitdagingen
  • Hyperrealistische modder physics
  • Samenwerken in de multiplayer
  • Unieke ervaring

Minpunten

  • Gaat enorm traag
  • Bezopen camera
  • Opdrachten veelal hetzelfde

7.0